11# Ha Kósa Lajost írtál volna, akkor azért rájöttem volna de ez a görögsalátaLajcsi bezavart. Akkor volt a görög pénzügyi válság
Amúgy fiatalnak öreg vagyok, aggastyánnak fiatal, tehát nem volt annyira érthető, de valszeg humorosnak szántad...
ma 22:21
Ugye az megvan, hogy a devizahitelnek csak akkor nagyobb a kockázata ha forintba kapod a fizetésed? És mintha az akkori kormány ígért volna olyanokat, hogy euróval fogunk mi is fizetni.
ma 22:23
"Medgyessy ki akarta vezetni," ???
Akkor mi maradt volna? Mert ha emlékeim nem csalnak pont a kedvezményes forint hiteleket sikerült kivezessék, mert úgy ítélték meg, hogy túl sokba kerül az államnak.
"A svájci frank alapú devizahitelezés akkor tudta megvetni a lábát az országban, amikor 2002-től fokozatosan megszüntették a forint-alapú, államilag támogatott hitelezést. 2000-es évek elején úgy tűnt, a devizahitelezés nem fog lényegesen elterjedni az országban, mivel az államilag támogatott forinthitelek uralták a hitelpiacot. Egyfajta piaci kivárás is történt a bankszektoron belül. 2002 és 2003 folyamán azonban világossá kezdet válni, hogy a kamattámogatás miatti költségvetési támogatás mértékét az aktuális kormányzat nem kívánja fenntartani."
#4 "Valójában mindkettőé. orbánék vezették be az utolsó évükben 2002-ben. Ha jól emlékszem, Medgyessy ki akarta vezetni, de az első pár évben ez politikai öngyilkosság lett volna "
Már megint a félinformációk félremagyarázása.
Mivel már folytak az uniós csatlakozási tárgyalások, ennek egyik lépéseként volt az országnak kötelezettsége, hogy lehetővé tegyék a devizahitelezést. A devizahitel viszont azt jelenti, hogy valaki, akinek devizája van az vehet fel devizában hitelt a magyar bankoktól is és azt törlesztheti devizában, nem kell forinttal ide-oda váltogatnia.
A "devizahitel válságban" a nevével ellentétben nem devizahitelek voltak hanem devizaALAPÚ hitelek. Itt csak a számítás alapja volt deviza, de soha nem látott devizát egyik szereplő sem. A hiteles a banktól forintot kapott és forintban törlesztett. Aki devizával akart törleszteni annak először átváltották a devizáját a vételi árfolyamon forintra majd azt átszámolták és vonták le a tartozásából. Sokkal rosszabbul jártak az ügyfelek.
2002 januárjától volt mód devizahitelezésre, de lakáshiteleknél a devizaALAPú hitelek csak 2004-ben jelentek meg számottevő mértékben, amikor a Medgyessy kormány megszüntette a támogatott forint lakáshiteleket. Akkor a hitelek kamata ismét túl magas volt és a bankok könnyedén rá tudták venni az embereket a devizaalapú hitelekre, aminek sokkal kisebb volt a kamata - ellenben sokkal nagyobb a kockázata.
Valójában az első években, amikor az uniós csatlakozás épp megtörtént, akkor joggal hihették a hitelt felvevők, hogy ők csinálják jól, hiszen a csatlakozással vállalta az ország az euró bevezetését. Annak első dátuma 2007 lett volna. Ha akkor bevezetik az eurót akkor a devizahitelesek járnak jól a forint hitelesekkel szemben.
A devizahiteles válság azért sújtotta az országunkat extrém módon, mert addigra a gazdaság minden része bajban volt, az emberek zsebében se maradt pénz és megnőtt a munkanélküliség 10%-ra. Nem csak az emberek vettek fel ilyen devizahiteleket hanem az állami intézmények és önkormányzatok is.
Mivel a devizaalapú hitel nem is létezett az első Orbán kormány idején, annak szabályozása se az ő dolguk lett volna. A Medgyessy majd gyurcsány kormányok alatt nem történt meg ezen hitelféle pontos szabályozása, az emberek védelme, pedig még az unióból is kaptak figyelmeztetést, hogy baj lesz az ilyen méretű elterjedéséből ennek a hitelnek.
#10 "Tényleg, egymást beszélték rá az emberek, hogy milyen jó üzlet!
Akkoriban vettem fel kölcsönt, és szó szerint hülyének tartottak, mert nem devizahitelben kértem."
Egy barátunk épp akkor akart építkezésbe kezdeni és őt próbáltam én magam is lebeszélni a devizahitel felvételéről. Próbáltam neki rámutatni arra, hogy ha forintban van a fizetése akkor semmiféle módon nem lesz hatása arra, hogyan alakul a hitele, hiszen az árfolyam változása az tőle teljesen független lesz. Hogy lehet akármilyen fizetésemelése ha a deviza árfolyamok másképp változnak, akkor nem tudják majd fizetni. Pedig akkor azt még senki nem tudta, hogy a bankok milyen gátlástalanok lesznek, hogyan trükköznek és fizettetik meg még a más országbeli veszteségeiket is itt a magyar hiteleseket, mert itt nem védték az embereket törvényekkel ettől.
Hiába próbáltam lebeszélni barátunkat, a hitelt felvették és sajnos a beköltözés utáni évben el is indult a devizahiteles válság. Rá is ment a házasságuk is meg a házuk is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!