Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Sokan miért akarják, hogy az...

Sokan miért akarják, hogy az egyházak támogatását teljesen szüntessük be?

Figyelt kérdés

Én is ellenzéki vagyok, és nem vagyok vallásos. Szerintem akkor se kellene minden pénzcsapot elzárni.

Ez nem csak arról szól, hogy a hívőknek pénzeljük a hobbijukat. Igenis hasznos feladatokat szoktak ellátni. Én például gyerekként másfél évet töltöttem egy bántalmazott anyáknak fenntartott egyházi otthonban. Életem egyik legszebb időszaka volt. Szerettem ott lenni és még csak meg se próbálták a vallásukat ránk erőltetni. Nagyon sokat segítettek. Ugyanez a szervezet sokszor oszt ételt és hajléktalanszállókat is üzemeltetnek. Az ukrán menekülteknek is segítenek.

Az adóm 1%-a hozzájuk megy. Ezen kívül volt már, hogy adományoztam is nekik, pedig egyáltalán nem érdekel a vallásos dolguk.

Sok egyházi iskola is van. Akkor ott az a sok szép templom. Nélkülük mennyivel kevesebb lenne ez az ország. Nyilván ésszel kell csinálni az állami támogatásokat és jó lenne, ha a politika és vallás nem lenne ennyire egybesülve. De hiba lenne teljesen lerohasztani ezt az ágazatot, csak azért mert "tartsák el a hívők".

okt. 30. 00:09
1 2
 1/13 Gál Gábor 2024 ***** válasza:
80%
Én meg vallásos vagyok, de nem az egyházaknak kellene ellátniuk állami feladatok, ergo ennyivel kevesebb pénz jár nekik.
okt. 30. 00:25
 2/13 anonim ***** válasza:
79%

Miért kellene másokat támogatni, ha valaki maga is rászoruló?

Állami bérlakásokat kellene építeni, az segítség a rászorulóknak!

okt. 30. 00:30
 3/13 Kroms ***** válasza:
41%
Nem vagyok a vallások ellen, a kollektivizmus ellen viszont igen. Az adó 1%-a helyett inkább meg kéne szüntetni minden adót (és ezzel nyilván az államhatalmat is), és hagyni, hogy az így megmaradt többletből mindenki annak adományozzon, akinek akar. Vagyis a szabad piac döntene arról, hogy melyik egyháznak van létjogosultsága, és melyiknek nincs.
okt. 30. 03:20
 4/13 anonim ***** válasza:
88%
Eléggé sok helyről szedik be azok a sápjaikat, másrészt az általuk nyújtott pl.: társadalmi "segítség" nagyon nincs egymással összhangban a valósággal.
okt. 30. 07:34
 5/13 anonim ***** válasza:
88%

Tartsák el a hívek az egyházaikat! Az az egyházak magánügye, ha fenntartanak szociális intézményeket meg iskolákat.

"Állami bérlakásokat kellene építeni, az segítség a rászorulóknak" Ezzel csak az a baj, hogy azt nehéz meghatározni, hogy ki a rászoruló ki nem.

okt. 30. 07:45
 6/13 anonim ***** válasza:
85%

Teljesen mindegy, hogy vallásos vagyok-e, vagy sem, mert ettől függetlenül gondolom azt, hogy az nem fair, hogy olyanok adóját is az egyházra költsék, akik vagy nem vallásosak, vagy más vallásúak. Egyszerűen nem érzem azt, hogy ez állami feladatnak kellene, hogy legyen.

Működjenek az egyházak, legyen szabad vallásgyakorlás, de ne állami pénzből, hanem a tagok fenntartásából.

okt. 30. 07:50
 7/13 anonim ***** válasza:
69%
Mi szükség van egyáltalán az egyházakra?
okt. 30. 08:05
 8/13 anonim ***** válasza:
77%
Ez amit leírtál az állam felelősségének az átruházása egyházi intézményekre, semmi keresni valója nem kéne hogy legyen a vallásnak az ilyen helyeken azok funkciójának betöltéséhez, és igen is baj hogy vallásos emberek "hobbiját" a mi adó forintunk pénzeli, az én hobbimat pl ki fogja? A korrekt hozzá állás az hogy innentőlfogva vagymindenki hülyeségét támogassuk vagy senkiét. Úgy vélem az utóbbi a racionálisabb opció. Az adónk meg inkábbmenjen a közszolgáltatások fejlesztésére, minőségi fenn tartására.
okt. 30. 08:13
 9/13 anonim ***** válasza:

Elég gyenge érvelés, hogy azért kell állami pénzzel tömni őket, mert segítenek. Számtalan nem vallási alapítvány és segélyszervezet van, akkor ennyi erővel őket is lehetne támogatni.

Ott az adó 1%-a, azt aki akarja fel tudja ajánlani, emellett aki vallásos az nyilván fizeti az egyházi adót. Oldják meg. A világi alapítványok is megoldják.

Egy dolgot tudnék elfogadni, ha a történelmi jelentőségű épületek és műemlékek fenntartásába szállna bele az állam is, hiszen ezek kulturális és turisztikai szempontból is fontosak.

okt. 30. 10:05
 10/13 Gál Gábor 2024 ***** válasza:
19%

A teljes pénzmegvonás azért problémás, ebben egyetértek a kérdezővel, csak rossz oldalról közelítette meg az álláspontját.

A hívekre hárítani mindent olyan, mint azt mondani, hogy tartsák el a színházat a nézők, a játszótereket a gyerekek... stb., miközben az egyházaknak elég erőteljes közösségformáló erejük van, és a lakosság kb. 40%-a vallásosnak mondja magát.

okt. 30. 16:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!