Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Kádár Jánosról nektek mi a...

Peterber00 kérdése:

Kádár Jánosról nektek mi a véleményetek?

Figyelt kérdés
Elvileg én úgy tudom, hogy sok embert kivégeztetett, de azt nem tudom, hogy milyen mértékben mészárolták le az embereket 56 után meg persze az ÁVH. Tény, hogy azt is mondják, hogy Gulyás politikát folytatott és sokkal élhetőbb volt ez az ország, mint a többi. Puritán ember volt élete végéig és nem Magyarországon született, hanem Fiuméban egy egyszerű családban. A kérdés az, hogy ti mit gondoltok róla?

okt. 11. 20:15
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
95%
Hitelből volt minden, eladósította az országot
okt. 11. 22:33
 12/20 anonim ***** válasza:
47%

"Természetesen nem volt nyílván választása"

De volt valasztasa, pl az, hogy nem politizal. De o hithu komcsi volt, o elvezetbol csinalta azt, amiket csinalt.

okt. 11. 22:43
 13/20 anonim ***** válasza:
70%
kommunista p.tkány szovjet helytartó,munkás köcsögök prolik királya,merjünk kicsik lenni,feljelentünk mindenkit besúgó vamzer emberek
okt. 11. 23:49
 14/20 anonim ***** válasza:
53%
#12 Most is hitelből van minden, csak cserébe még sz.rul is él az átlagember. Keress rá az adósságkapitalizmus fogalmára. Ne nyeld be a kapitalista propagamdát.
okt. 12. 07:06
 15/20 anonim ***** válasza:
65%
#14 A prolik királya Toroczkai
okt. 12. 07:07
 16/20 anonim ***** válasza:
91%

'Puritán ember volt élete végéig'

Ezt azért nem mondanám.. Tény, a Ceau-hoz hasonló megalomán vezetőkhöz képest visszafogottabban élt, de ne akarjuk egy átlagos munkás ember szintjére tenni.

okt. 12. 11:37
 17/20 anonim ***** válasza:
52%

Kádár=langyosvízben csücsülés, kényelmes semmittevés a munkahelyen is! Nem kellett megszakadni a munkától.

Mindenkinek volt valami munkahelye, még ha ténylegesen hatékonyan nem is dolgozott.

Akkoriban meg tudtunk venni vasárnaponként fél kiló-60 deka húst.

Most nem számolom, mennyit veszek, amit jólesik.

Igaz, egyikünk jövedelme megy a bankba, a számla költségek, átutalások fedezetére, de marad plusz mindig a számlán.

A másikból, az enyémből élünk és költünk. Ha véletlenül túlköltöm magam, akkor a kártyával fizetek, akkor a bankban nem marad annyi fel nem használt, abban a hónapban.

Akárhogy nézzük, most sokkal, sokkal könnyebb, mint eddig bármikor!

okt. 16. 19:37
 18/20 anonim válasza:
63%
Akkoriban a térség legmagasabb életszinvonalán éltünk a keleti blokkban, most az utolsolók vagyunk az Orbán kormánynak hála. Románia is megelőzött...
okt. 23. 20:43
 19/20 anonim ***** válasza:

"voltam ahol lennem kellett, tettem amit tennem kellett" - a sírfelirata kb. jól jellemzi Kádárt és korát.

A mai kor elvárásaival nem helyes megítélni, ahogy mondjuk Mátyás királyt sem rójuk meg, mert hadseregével megsértette pár ország szuverenitását vagy mert gyereket csinált a szex idején még csak 13 éves feleségének.

Kádárék a Horthy-korszakban szocializálódtak, amikor még nem volt általános és titkos választójog, és az elnyomás brutális módszerei is előkerültek néha (pl. csertetői csendőrsortűz vagy Sallai és Fürst kivégzése)

De mindezzel együtt nagyon örültem a rendszerváltásnak, nem kívánom vissza a Kádár-rendszer hazugságait, cenzúráját.

>Fiuméban egy egyszerű családban

-Leányanya szülte, az apja nem volt hajlandó elismerni fiának. Emiatt féltestvárét (akivel csak felnőttkorukban ismerkedtek össze, és szintén kommunista volt) is Jánosnak hívták.

>Puritán ember volt élete végéig

-Nem nagyozol annyira, mint a külön szigeten élő Tito vagy a Kárpátok Géniusza, aki focistadiont építtetett a szülőfajujába. De csak ezen a relatív skálán volt puritán. Mikor még belügyminiszter volt Rákosi alatt, rendszeresen úszkált a saját villája kertjében épített medencében. Csak később, mikor már volt Rákosi börtönében meg élvezte a Szovjetúnió vendégszeretetét, ahol kiderült, hogy ő lesz az első titkár, szóval akkor kezdett ebbe az imázsépítésbe, pl. betemettette a medencét és tyukokat rendelt a villája kertjébe (amiket persze a házvezetőnő gondozott).

dec. 13. 13:23
 20/20 anonim ***** válasza:

Kádár sírfelirata szerint:

"Ott voltam, ahol lennem kellett. Azt tettem, amit tennem kellett."

Nem tehetett mást, miután Moszkvában döntöttek a beavatkozásról. Ha ő nem hajlandó ellenforradalmi kormányt alakítani, találtak volna helyette valaki mást, aki igen, pl. egy Rákosihoz hasonló figurát. Ugyanis a szovjet csapatok formailag azért jöttek ill. maradtak, mert segítségül hívták őket, így nem történt agresszió. Valójában a felszabadítást követően ismét egy megszállt ország lettünk és a szovjet fegyverek árnyékában korlátozott volt a politikai mozgástér. A Szovjetunió atomfegyvereket telepített az országba, a vasfüggönyt is neki köszönhetjük, ő diktált.

dec. 13. 18:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!