Szerintetek jó irányba halad a magyar életszínvonal?
Sokan érvelnek ezen az oldalon is,hogy ekkora jólét talán ebben az országban még nem volt. Más életéről nem tudok véleményt alkotni. Én parommal Budapesten élek. Viszonylag megvagyunk ketten,két fizetésből,de egy saját ingatlan egyelőre csak álom. Nem egy rokonunk invitálna minket külföldre (Norvégia,Svájc,Írország),de egyelőre állunk és várunk. Pro-kontra érveket gyűjtünk. Féltjük az átlagnál picit jobb pesti fizetésünket,életünket, holott tudjuk,hogy valami nincs itthon rendben. Hogy két levegővétel a boltban is minusz 6 ezer forint.
Ti saját tapasztalataitokat mérlegelve hogy látjátok? Jobb az élet itthon? Kezdjük elérni azt a szintet,hogy egy fiatal anyagilag jobb opcióként tekint Magyarországra mint mondjuk Nyugat-Európára?

"Sokan érvelnek ezen az oldalon is,hogy ekkora jólét talán ebben az országban még nem volt."
Ez összességében igaz, de relatíve még mindig le vagyunk maradva vagy 50 évvel.

Jól.
Wellness, pláza, éttermek, Média Markt stb tele van emberrel. Az, hogy a Borsod megyei Lenke zsák faluban a sok lehűtő nem tud wellnessetni, semmit nem jelent.

4.
Ezzel a szövegértéssel nem csodálom, hogy szarul élsz.

Kérdező, a valóság mindig valahol középen van.
Az életszínvonal 2022-is folyamatosan javult 2013 óta. Évről évre egyre jobban éltek itt az országban az emberek, reálértékben nőttek a jövedelmek, nem is keveset. A covid időszakában sokaknak visszaesés volt, de viszonylag jót átvészelte az ország azt is - bár ott már teljes ágazatokban jelentős visszaesés volt tapasztalható sajnos a karanténok, leállások, a turizmus elmaradása miatt.
2022-ben már sajnos az energia és üzemanyag árak durván nőttek és megindult vele az infláció és 2023-ban olyan áremelkedések voltak amik elvitték az előtte 10 év alatt elért életszínvonal emelkedést. 2024-ben próbálunk visszakerülni, de hogy elérhessük a 2022-es évét már ahhoz is idő kell, nem hogy jelentős, érezhető javuláshoz újra.
Ettől még ha összehasonlítjuk a 2013-t megelőző időszakkal akkor a javulás kézzel fogható és folyamatos. Persze az senkit nem vigasztal a boltban, hogy bezzeg 15 évvel ezelőtt mennyivel rosszabb volt.
De konkrétabban egyszerűbb: tanár vagyok és nemrég kérdeztek a jövedelmem alakulásáról. Mindig elmondom, akkor is mondtam, hogy nekem most valóban 32%-t emelkedett a fizetésem. Akkor az illető visszakérdezett, hogy OK, de korábban nem volt fizetésemelés, ugye? Mondtam, hogy de, volt, minden évben inflációt követő vagy az feletti béremelésünk volt és tíz éve megint egy hasonló nagy béremelés volt, mint most. Ekkor csodálkozott, hogy ő nem ezt hallotta, látta más tanároktól meg a tanársztrájkok idején. Erre mondtam neki, hogy aki ezt eltagadja az hazudik, mert ott van a bértáblákban, a fizetési papírokon, konkrétan, nyilvánosan követhetően és letagadhatatlanul. Azt viszont mindig mellé kell tenni, hogy ha egy nagyon alacsony fizetést emelnek meg ilyen módon az attól még nem lesz nagyon magas fizetés és bizony a tanárok most sem keresnek sokat, most sem jó a tanári fizetés, hiába volt ekkora emelés.
Ugyanez van az életszinvonallal. Aki eltagadja, hogy folyamatos volt a javulás az szándékosan hazudik vagy buta. Ettől még az is hazugság lenne ha eltagadnánk, hogy egy nagyon rossz helyzetből, nagyon alacsonyról indultunk és a folyamatos javulás, emelkedés sem csinált itt jó életet mindenkinek. JOBB lett az életünk, NEM JÓ!

Jól. Teljesen más az élet, mint akárcsak 20 évvel ezelőtt. Hihetetlen, hogy mikre és mennyit költenek az emberek.
Viszont az utóbbi pár évben azért durvult a helyzet, a bérek nem nőnek úgy, mint az árak. Csak a kifejezetten magas keresetűek nem érzik meg. Én úgy gondoltam, hogy jól keresek (de nem kiemelkedő). Hát, most már eléggé meg kell gondolnom, hogy mire költök. Nem a hétköznapi kaja, rezsi, stb. De ha valamit pluszban akarok, ami eddig nem okozott gondot, az már gondot okoz. Pl. eddig egy nagyobb kiadás (pl. új mosógép, új porszívó) kijött a fizetésemből a szokásos kiadások mellett, most viszont már esélytelen, ezek már a megtakarításból mennek.

"Sokan érvelnek ezen az oldalon is,hogy ekkora jólét talán ebben az országban még nem volt"
Max a Fidesz trollok mondanak ekkora baromságokat. Magyarország az únió legszegényebb országa.

A 6-ban a konkrét kérdésre végül konkrétan nem válaszoltam, hogy "Szerintetek jó irányba halad a magyar életszínvonal?"
Igen, szerintem jó irányba halad a magyar életszínvonal.
csak sajnos ez nem kizárólag rajtunk múlik, ezt mutatták meg az elmúlt évek nagyon pontosan. Csinálhatunk itt mi bármit bármilyen szorgalmasan, ügyesen, jól, ha jön egy járvány, jön egy háborús helyzet, jön egy energia válság valahol a világban, akkor ez amit mi csináltunk addig az lehet megy a kukába.

6.
Igen, az átlagember ilyen együgyű.
Elég megnézni a válaszokat. Aki azt mondja, hogy nem emelkedik az életszínvonal, az magára vessen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!