Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mikor tudtad meg hogy rendszer...

Mikor tudtad meg hogy rendszerváltás lesz és mire számítottál?

Figyelt kérdés

Azokat kérdezem akik akkor voltak huszonévesek vagy idősebbek.

Miben változott az életed a rendszerváltás után?

jún. 22. 16:47
 1/7 anonim ***** válasza:
22%
Miért, lesz rendszerváltás? Mert eddig nem volt.
jún. 22. 16:59
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Először nem is hittük, mire elhittük, már le is zajlott, és "elprivatizálták", amit lehetett. A privatizált gyárakat, termelőüzemeket bezárták, megszűntek a munkahelyek, rengeteg munkanélküli lett. Aki tudott nyugdíjba, vagy rokkantnyugdíjba ment, hogy legyen némi jövedelme. Esetleg diplomával beállt piaci kofának, vagy a feketegazdaságban talált valami lehetőséget. Utóbbi erősen bizonytalan és kockázatos volt. Lebukás, utána kirúgás, betegség esetén táppénz nélkül, de akkor már ki is rúgták, a ledolgozott, de ki nem fizetett bér esélye is nagy volt. Ha valakit 4 órára bejelentettek, az már nagy szó volt! Nehéz volt elhinni, hogy ez egyszer normalizálódik...
jún. 22. 17:16
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Nem arra számítottam ami lett, az biztos. Kb. mint a 3-as írt az lett. Annyi volt, hogy pofázhattál szabadon. Bezárták a sok-sok évtizede működő gyárakat, ill. xarért-húgyért felvásárolták, csak hogy bezárhassák, mert nem termelés kellett nekik, hanem piac. Munkanélküliség, létbizonytalanság volt. Nagyon sok ember került az utcára. Egyáltalán nem szívesen emlékszem vissza rá. Nem rendszerváltás, hanem gengszterváltás volt, és persze mi szívtuk meg, ahogy mindig mindent.
jún. 22. 17:33
 4/7 anonim ***** válasza:

1988-ban már tudtam, és örültem neki, mert arra számítottam, hogy demokrácia lesz. Arra nem számítottam, hogy 4-5 éven belül utol fogjuk érni a nyugatot, de arra igen, hogy 20 év múlva már jelentősen meg fogjuk közelíteni.

Arra végképp nem számítottam, ami mára bekövetkezett. Hogy sokan a diktatúrát és az oroszokat sírják vissza.

jún. 22. 17:34
 5/7 A kérdező kommentje:

Emlékszem rá hogy mesélték hogy mennyi gyár meg üzem volt a kisebb városokban is. Aztán akik ezekben a gyárakban vezető pozicióban voltak vagy volt pénzük azok felvásárolták őket vagy az gépeket megvették.

Egyik ismerősöm bútorgyárban dolgozott és mikor megszünt akkor kért kölcsön pénzt a testvérétől és megvásárolta olcsón a gépeket hogy otthon tudjon maszekolni.

jún. 22. 17:37
 6/7 anonim ***** válasza:

Mikor tudtam meg, hogy rendszerváltás lesz? Az nem egy kitűzött dátum volt. :) Kéri Lászlónak van egy jó visszaemlékezése a Bibó István Szakkollégiumban történtekről ebből az időszakból. Fantasztikus kortörténeti leírás, 0rbán, Kövér, Simicska, Stumpf és társaik tevékenységéről (érdemes meghallgatni https://www.youtube.com/watch?v=05NNqn9YT5E).

1987 januárjában megjelenik a Fordulat és reform, Lakitelek, megjelenik '87 júniusában a Beszélő-ben a Társadalmi szerződés, majd Grósz Károly kinevezése. Lehetett tudni, hogy valami készül, de hogy mi és mikor, azt nagyon nem.

jún. 22. 17:39
 7/7 47. ***** válasza:
A nagymamám mindig azt mondta, nekünk már jobb lesz. Most én mondom az unokámnak, hogy jobb lesz.
jún. 22. 18:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!