Mikor tudtad meg hogy rendszerváltás lesz és mire számítottál?
Azokat kérdezem akik akkor voltak huszonévesek vagy idősebbek.
Miben változott az életed a rendszerváltás után?
1988-ban már tudtam, és örültem neki, mert arra számítottam, hogy demokrácia lesz. Arra nem számítottam, hogy 4-5 éven belül utol fogjuk érni a nyugatot, de arra igen, hogy 20 év múlva már jelentősen meg fogjuk közelíteni.
Arra végképp nem számítottam, ami mára bekövetkezett. Hogy sokan a diktatúrát és az oroszokat sírják vissza.
Emlékszem rá hogy mesélték hogy mennyi gyár meg üzem volt a kisebb városokban is. Aztán akik ezekben a gyárakban vezető pozicióban voltak vagy volt pénzük azok felvásárolták őket vagy az gépeket megvették.
Egyik ismerősöm bútorgyárban dolgozott és mikor megszünt akkor kért kölcsön pénzt a testvérétől és megvásárolta olcsón a gépeket hogy otthon tudjon maszekolni.
Mikor tudtam meg, hogy rendszerváltás lesz? Az nem egy kitűzött dátum volt. :) Kéri Lászlónak van egy jó visszaemlékezése a Bibó István Szakkollégiumban történtekről ebből az időszakból. Fantasztikus kortörténeti leírás, 0rbán, Kövér, Simicska, Stumpf és társaik tevékenységéről (érdemes meghallgatni https://www.youtube.com/watch?v=05NNqn9YT5E).
1987 januárjában megjelenik a Fordulat és reform, Lakitelek, megjelenik '87 júniusában a Beszélő-ben a Társadalmi szerződés, majd Grósz Károly kinevezése. Lehetett tudni, hogy valami készül, de hogy mi és mikor, azt nagyon nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!