Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Egyébként, ha ekkora orvoshián...

Egyébként, ha ekkora orvoshiány van, azt mondják 4-5 ezer orvos hiányzik az országból, miért nem könnyítenek a felvételi eljárásokon az orvosi egyetemekre?

Figyelt kérdés
Illetve miért nem próbálják a felesleges tananyagot kiszedni belőle és akkor máris 6 év helyett lenne csak 3 vagy 4 éves így több orvos lehetne rövidebb idő alatt. Biztosítanának a számukra egy összeget, így csak a tanulásra koncentrálhatnának. Lásd szegényebb országok pl Moldova ott sem 6 éves + 3 a szakorvossá válás, hanem rövidebb. Így oldották meg, mivel rengeteg orvos lelépett onnan is. Mégis kevesebb a rákos beteg a stroke-os beteg arányosan nézve mint Nálunk. Vélemények?

máj. 19. 12:30
1 2 3
 21/22 anonim ***** válasza:
83%

Nem olvastam a válaszok, csak a saját kútfőmből írok.

Feltételezésem szerint az lehet az oka, hogy ez egy nagyon felelősségteljes szakma, emberéletekről van szó, ha könnyítenének, az lehet, hogy a minőség rovására menne és - lássuk be - ezen a szakterületen ennek igen magas a tétje.

Másik ok: egyszerű vaskalaposság. Mint a Katasztrófavédelemnél. Már javában dübörgőtt a létszámhiány, amikor még egy darabig olyan fasságokhoz ragaszkodtak, mint a tetkónélküliség és a makulátlan fogazat, kontaktlencsével is kibsztak, mint cicukát kakikálni. Aztán eljutott oda a szitu, hogy volt idő, amikor ha megvan a két kezed, két lábad, felvettek volna tűzoltónak, más kérdés, hogy a sok hercehurca után én már szartam a pofájukba.

Amúgy egy olyan irányvételről hallottam már, hogy mentőtiszti végzettséggel már el tudnak láttatni bizonyos funkciókat, amihez nem szükséges az orvosi végzettség, csak egy emelt szintű eü képesítés. (Pl mentőtiszt, paramedikus stb) Ilyenről olvastam, hogy foglalkozásegészségügy, iskolaorvosi szolgáltatás, rendezvénybiztosítás stb. Tehát a kérdés felvetése amúgy jogos. Azt sem tartom kizártnak, hogy fog változni a direktíva.

máj. 20. 08:06
 22/22 anonim ***** válasza:

Túltolod ezt a dolgot, kérdező!

Azért hiányzik ennyi orvos, mert aki teheti, az megy külföldre, az itteni fizetése ötszöröséért.

Ennyi a “titok”.

De ez így van a cukrásznál, meg az ács-állványozónál is.

A több pénz mindenkinek több.

Az orvosi képzéssel semmi baj nincs. Annyira komplex tudás a gyógyítás, hogy indokolt is a 6 év elmélet, majd utána a rezidens évek.

Lehet vannak benne felesleges dolgok, de összességében minden tantárgynak, amit tanulnak, van jelentősége.

szept. 4. 13:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!