Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Egyébként, ha ekkora orvoshián...

Egyébként, ha ekkora orvoshiány van, azt mondják 4-5 ezer orvos hiányzik az országból, miért nem könnyítenek a felvételi eljárásokon az orvosi egyetemekre?

Figyelt kérdés
Illetve miért nem próbálják a felesleges tananyagot kiszedni belőle és akkor máris 6 év helyett lenne csak 3 vagy 4 éves így több orvos lehetne rövidebb idő alatt. Biztosítanának a számukra egy összeget, így csak a tanulásra koncentrálhatnának. Lásd szegényebb országok pl Moldova ott sem 6 éves + 3 a szakorvossá válás, hanem rövidebb. Így oldották meg, mivel rengeteg orvos lelépett onnan is. Mégis kevesebb a rákos beteg a stroke-os beteg arányosan nézve mint Nálunk. Vélemények?

máj. 19. 12:30
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
69%

A jelenlegi orvosi egyetemek telitettek. Azokra többet bezsúfolni nem lehet. Főleg nem a képzés színvonalának drasztikus csökkentése nélkül. Ez nem mérnöki kar. Itt konkrétan az első éves is húsvér hullákat boncol.

Amit lehetne tenni, hogy vagy egy új orvosi egyetemet létrehozni, vagy kevesebb külföldi hallgatót felvenni. Mert bizony, a hallgatók fele, harmada külföldi. Utóbbi nyilván az egyszerűbb megoldás lenne, de a külföldi hallgatók tandíja igen csak komoly pénz az egyetemeknek és átteten az államnak is.

máj. 19. 13:29
 12/22 anonim ***** válasza:
7%
Hogy a vezetők hízzanak és nyomást tudjanak gyakororolni a fiatalokra.
máj. 19. 13:32
 13/22 anonim ***** válasza:
90%

11#

Éppen ezért akarnak pl Győrben is orvosi kart,hogy csökkenjen a telítettség.

Viszont baromi sok pénz ilyet létrehozni, a kormány nem is biztos,hogy ad rá.

Plusz, ehhez oktatók is kellenek.

máj. 19. 13:45
 14/22 A kérdező kommentje:
Nem fognak Győrben csinálni.
máj. 19. 13:57
 15/22 anonim ***** válasza:
Nem a szintet kell csokkenteni, hanem az evfolyamszamot megduplazni. Ahogy irtak korabban, allando a tuljelentkezes, ha ketszer annyit vennenek fel, akkor csokkenne a ponthatar is...
máj. 19. 14:06
 16/22 anonim ***** válasza:
100%

9-es, inkább ne, köszi...

Kérdező: és az állam kész lenne kifizetni ennyi orvost?

Egyébként lehetne kicsit több jelentkezőt felvenni, vagy a külföldiek számát csökkenteni, persze a bevétel kárára. Valamint átszabni az oktatást. Kicsit könnyíteni rajta, gyakorlatiasabbá tenni.

Például nekünk hatodévben volt 6 gyakorlatunk. Belgyógyászat, gyermekgyógyászat, szülészet, sebészet, pszichiátria, neurológia. Mindegyik végén sikeres vizsgát kell tenni, csak úgy mehetsz a következő tárgyra.

Ehhez képest a németeknél van 3 tárgy, sebészet, belgyógyászat meg egy szabadon választható. Csak a jelenlét számít, nem kell minden gyakorlat végén vizsgázni. Ugyanúgy a diplomamunka sem kötelező náluk. Persze aki nem ír, az doktori cím nélkül lesz orvos. De sokan így csinálják.

máj. 19. 14:36
 17/22 anonim ***** válasza:
0%

Amit 9. és 10. írt, arra találták ki a kiterjesztett hatáskörű ápolókat, a háziorvosok részleges kiváltására...

15. vagyok, én is orvostanhallgatóként írtam a kommentemet. Nálunk pl. 10 csoport van a magyar képzésen, az kb 200-250 hallgató, ezt még lehetne növelni 400-ra is, persze ehhez több szemináriumi terem és előadótermi kapacitásbővítések kellenének. A külföldi medikusképzést nem lehet csökkenteni, mert az abból kapott bevételből tudják pl. az efféle felújításokat elvégezni az egyetemek.

máj. 19. 14:43
 18/22 anonim válasza:
68%

Zavart érzek az űrben sokaknál. Tisztázzunk le 1-2 dolgot. Magyarországon azért nincs 5-6 orvosi egyetem és azért nem tudják bővíteni a meglévő 4 férőhelyeit, mert nincs oktató. Mind a négy egyetemen hiány van oktatóból, mert olyan gyér a fizetésük, hogy akinek megvan a képesítése, az inkább kutat vagy praktizál, minthogy oktasson.

Ha a fizetős helyeket kibővítenék, azt sem engedhetné meg a legtöbb magyar család és nem nőne meg hirtelen az oktatók száma a semmiből.

A külföldi orvosi egyetemekkel hiába hasonlítod a képzést, mert ott a bemeneteli követelmények jóval szigorúbbak, pl Amerikában van előkészítő egyetem is a tényleg orvosi egyetem előtt, kvázi ugyanúgy sok év a végére érni. A 6 éves képzésből tényleg ki lehet venni itt-ott vagy átreformálni gyakorlatiasabbra azt, mert sajnos nagyon elméleti síkú az oktatás. A szakvizsgás résszel nem értek egyet. Egy frissen végzett orvos rengeteg elméleti tudással rendelkezik, de adott területen gyakorlatból 0 a tudása kb. A 3-5 év szakképzés alatt szakorvosi felügyelet mellett tanulhatja ki a szakmáját. A rezidensi évek alatt önálló döntést nem hozhat felügyelet mellet és ez így is van jól.

Az orvosi pálya nem abból áll, hogy megtanul valaki betegségeket és a kezelésüket, az emberi test egy összetett rendszer, melynek milyen pontját ismerni kell, az összefüggéseket át kell látni. Ezekhez elengedhetetlen az ilyen alapos képzés és számonkérés.

Nagyon becsülök minden szakmát, de kérlek ne hasonlítgassuk az orvosit a bsc 6-7 féléves szakokhoz, amik után a munkavégzés nem jár ekkora felelősséggel. Egy orvoson emberéletek múlnak, 1 rossz döntésével a föld alá küldhet valakit, még jó, hogy ennyire szigorú a szűrő, amin át kell menni.

Mielőtt valaki belémállna: nem, nem vagyok orvos.

máj. 19. 16:30
 19/22 anonim ***** válasza:

#18 milyen szűrő?

Ha a kövezelmény magas az oké, de ha hülyeség a szürő a képzés pedig megfizetethetetlen a szar fizetéssel, akit mit várunk?

máj. 19. 16:51
 20/22 anonim válasza:
94%

Nem mondtam, hogy jó a rendszer, én többek között ezért nem mentem orvosnak, mert szerintem pazarlás 6 évet rászánni valamire + 3-5 évet, ha a fizetésem a béka segge van és nem léteznek ünnepnapok, hétvégék, ügyelhetek bent egy csomót.

Rengeteg ismerősöm orvos, sőt a férjem is és nagyon bánják a döntésüket.

Ott kezdeném, ha rajtam múlna, hogy ezt a korrupt, szóbeliztetős rendszert megszüntetnél. Szerintem nem indulnak egyenlő esélyekkel a hallgatók, valamint pofára megy sok vizsga. Az alapozó évek tananyagát kicsit megritkítanám és célirányosabb lenne a képzés, forgórendszerben mint Budapesten.

Az orvosit jelenleg sokan otthagyják, ennek a rendszer is az oka, mert amint belelátnak a magyar eü-be már menekülnek szerencsétlenek.

Siralmas a helyzet.

máj. 19. 16:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!