Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Aki azt mondja, hogy Marx...

Aki azt mondja, hogy Marx tér, Engels tér, meg Lenin körút az valójában egyértelműen kommunista? Miért mondanak idősebbek ilyet?

Figyelt kérdés
Miért nem lehet végre elszakadni a kommunizmus örökségétől? Nem vagyunk kommunista ország, használja mindenki az új neveit a tereknek!

2024. febr. 3. 13:56
1 2 3 4
 31/40 anonim ***** válasza:
71%

Jól elbeszélgetsz azért magaddal…

Az idősek valszeg megszokásból használják a régi neveket.

Amúgy ez a gyakori névváltoztatás is hülyeség, alig lehet már követni.

2024. febr. 11. 21:18
 32/40 A kérdező kommentje:

Ennyit a magyar konzervatívokról, meg liberálisokról...

Rohadt nagy pofával lázadt a komcsik ellen az SZDSZ, meg az MDF, bezzeg most a semmirekellő elvtelenek a komcsi neveket használják.

2024. febr. 12. 01:25
 33/40 A kérdező kommentje:
Nekünk mindenből csak a kicsit sárgább, kicsit savanyúbb jutott... Még a "nagy forradalmárokból" is.
2024. febr. 12. 01:26
 34/40 anonim ***** válasza:
86%

A rendszerváltás korának alakjai közül Csalog Zsoltra, Solt Ottíliára emlékszem, TGM-re, őket nagyon is foglalkoztatták a szegények, sőt, közülük többen eredetileg a Kádár-korbeli szegénység idejében elkezdett munkájukat folytatták szervesen tovább, és akkori ellenzékiségük is sokban az eredetileg a pártállam képmutása és a szegények melletti kiállás folytatása volt, csak immár az új, másképp cinikus rendszerben.

Egészében véve az azonban a 90-es éveket rettenestesen utáltam. Ahogy nyugodtan mutatták a tévében mint ha mi sem lenne, ahogy kerül ki a munkásszállókról az utcára az sok ember. Sok embert kidobtak, eldobtak. A hivatalos indoklás mélységes cinimzusa, ostobasága: ,,nem tudják fizetni a lakbért''. Természetesen itt privatizációval növelt és a munkahelyek elvesztése utáni helyzetben értendő nehezített kontextust kell érteni. Lényegében egy triázs-döntést hoztak: a népesség sebezhető részét feláldozták. Akkor alakult ki a mai társadalmi kettészakítottság, és az a fajta közönyösség is, ami végső soron a mai NER-hez vezetett, de NER is inkább csak mellékhatás.

Társadalmi egység inkább csak 87-88-ban volt egy pillanatra, akkor, amikor még a környezetszennyezés, vagy az erdélyi falurombolás, vagy egészében véve olyan kérdések körül indult meg a társadalmi vita, ami még nem éintette azt, hogy a társadalom kisebbik felére végtelen nyomor és megaláztatás fog várni. Akkoriban még magam is bíztam egy egyszerűbb, természetesebb fajta kommunizmus megteremthetőségében, olyasmi, ami emberi fajunkkal természetesen veleszületett. 90-ben teljes képszakadás volt nálam. Hú lelkileg de rossz volt a fiatal felnőtkorom (sajnos a társadalmi sokk egybeesett pont a kamaszkorom végével is).

2024. febr. 12. 09:11
 35/40 anonim ***** válasza:
82%

Cigányok közé kezdtem járni azokban a a korai 90-es években, családokat látogattam, cigány nyelvet tanultam, könyvekből is, néprajzosoktól is, cigányoktól is, próbáltam telepen, terepen is dolgozni, tanítani. Foglalkoztattak a valódi természeti népek is, végül a szibériai eszkimók néprajzával, mitoszvilágával, sőt nyelvével kezdtem foglalkozni. Sajnos az őskommunizussal való foglakozás sem tudta feledtetni velem a valódi kommunizmus elvesztése miatti űrt és fájdalmat, de ehhez hozzá kell tenni, hogy a tényleges létezett kommunizmust sem szerettem gyerekként a 70es 80-as években, inkább fokozatosan épíítettem köré egy utopisztikus kommunizmust, amilyet gyerekek tudnak elképzelni, főleg 87-88 körül voltak egész kiépült utopisztikus elképzeléseim.

Bár ma is valóban használom néha a régi utcaneveket, de ebben már nincs annyi szándéskosság, mint akkoriban a 90-es években, amikor még ,,lázadásból'' használtam őket. Akkoriban valóban kifejezetten a kommunizmus iránti emlékezés miatt használtam. Ma kevésbé vagyok következetes ebben, főleg, mivel kevésbé kerülök szimbolisztikus cselekvésekbe, inkább tanulással próbálok foglalkozni, többet fogalkozom a III. világ népeivel.

2024. febr. 12. 09:35
 36/40 anonim ***** válasza:
35-ös: Látszik, hogy kifejezetten értelmes és együttérző vagy. Egyben azonban tévedsz: a kommunizmus sajnos embertelen rendszer, teljesen ellentétes az emberi természettel. Örülök, hogy nem sikerült megvalósítani. Ennek ellenére több benned az emberség, mint a mai emberek többségében. A kapitalizmus szerintem szintén egy nagyon antihumánus rendszer. Én se szeretem, de a kommunizmus szintén rossz lenne. Véleményem szerint a szegénységet fel kellene számolni a Földön, de finomabb módszerekkel, mint amivel a kommunisták dolgoztak.
2024. febr. 12. 13:35
 37/40 anonim ***** válasza:
Kedves #36-os Válaszoló, köszönöm szépen válaszodat, biztatásodat. Remélem a Föld jövője végül jól fog alakulni.
2024. febr. 12. 23:03
 38/40 anonim ***** válasza:
80%

# 34,35 ezt jól megfogalmaztad. Hasonló korosztàly lehetünk, ugyanezeket éreztem. ( szerintem nem vagyunk egyedül amúgy)

Nálam is 89/90 teljes káosz (persze azóta feldolgoztam, de fájó pont marad örökre)

2024. febr. 12. 23:25
 39/40 anonim ***** válasza:
63%
Önkormányzatot is sok öreg mai napig Tanàcsnak nevezi vidèken.
2024. márc. 22. 19:28
 40/40 anonim ***** válasza:
39.: Nemcsak vidéken, nekem Pest egyik külvárosában is az egyik öreg szomszédom így hívja. Nem az eszéről nevezetes amúgy az illető.
2024. márc. 22. 20:05
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!