Aki azt mondja, hogy Marx tér, Engels tér, meg Lenin körút az valójában egyértelműen kommunista? Miért mondanak idősebbek ilyet?
Ilyen a magyar nép... Hah... Most meg nosztalgiázunk a sztálini rezsimre, '56-ban bezzeg milyen önfeledten énekelte mindenki a himnuszt, döntötte le a Sztálin-szobrot stb.
Fura népség vagyunk mi... Változást akarunk, de aztán mégis nosztalgiázunk... "Kádár alatt minden jó vótt!!!"
2 féle ember van:
1) aki ideológiai okokból nevezi a köztereket a régi nevükön.
2) aki évtizedek megszokásából nevezi őket a régi nevükön.
A 2-es kategória az esetek túlnyomó többsége.
-Ez a téma valóban sokkal tovább vezethet, mint az egyszerű megszokások kérdése. Pl. szociológiailag: az emberek többsége miért ennyire érdektelen az élőhelyének részeinek ideológiailag motivált átnevezéseivel szemben, mit jelent ez, milyen okai, következményei vannak, stb...
-Valószínűleg ez a jelenség egy komoly jelentőségű gyökérokra vezethető vissza. Amely gyökéroknak ez a közterek átnevezésével kapcsolatos érdektelenség viszont csak egy sokadlagos jelentőségű okozata.
-Szóval ezzel a sokadlagos jelentőségű okozattal olyan emocionális töltettel és motiváltsággal foglalkozni, mint amilyen a tied, kérdező, szerintem felesleges.
Szerintem a nagyon idős emberek azok akik ezt a "hibát" elkövetik hogy a régi neveiken említenek közterületeket.
Ez a demencia, időskori elbutulás miatt van, ennek semmi köze a politikai nézetekhez.
Józsi bácsi felmegy Pestre, de mivel utoljára a háború előtt járt ott, nehezen tud eligazodni. Megszólít egy járókelőt:
- Tessék mondani, merre van a Horthy Miklós utca?
- Jaj, bácsika, ne mondjon ilyet, mert rögtön elviszik! - válaszolja a járókelő - Horthy Miklós utca már nincsen! Helyette Vlagyimir Iljics Lenin utca van.
Józsi bácsi ezzel nem lett kisegítve, tovább megy, megkérdezi a következő embert:
- Tessék mondani, merre van az Adolf Hitler utca?
- Megőrült, öreg? - sápad el a járókelő - Már nincsen Adolf Hitler utca, helyette Vörös Hadsereg utca van.
Józsi bácsi egyre jobban csodálkozik, és megint megszólít valakit:
- Tessék mondani, merre van a Mussolini tér?
- Hallgasson, mert csúnyán megütheti a bokáját! - hördül fel a kérdezett. - Már nincs Mussolini tér, Moszkva tér van helyette.
Józsi bácsi szomorúan továbbmegy. Elérkezik a Dunához, és leül a lépcsőre. Arra megy egy rendőr, és megkérdezi:
- Mit csinál itt, bácsika?
- Nézem a Volgát - válaszolja szomorúan az öreg.
El fog terjedni a vármegye / ispán / stb kifejezés, vagy 30 - 50 év múlva is megyét / kormánybiztost / hasonlót mondunk még mindig ?
Én 30 - 50 év múlva is azt fogom mondani, hogy Veszprém megye, vagy Hajdú-Bihar megye, nem pedig Veszprém vármegye, vagy Hajdú-Bihar vármegye.
Nekem csak ne Lenin körutazzon senki!!!
Adják vissza az '56-os nagyapám!
Ha nem lett volna sztálinizmus, akkor Ausztria szintjén lennénk.
Horthy Miklós, és a II. világháborús, vakon némethű honvéd vezérkar hibája ez, ami vezetett a szovjet megszállásig.
Amúgy mi az, hogy Ausztria szintjén lennénk ?
Én csak a nagyapád hiányát tudom megérteni, de az Ausztriához viszonyított állítólagos lemaradásunkat már nem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!