Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Aki azt mondja, hogy Marx...

Aki azt mondja, hogy Marx tér, Engels tér, meg Lenin körút az valójában egyértelműen kommunista? Miért mondanak idősebbek ilyet?

Figyelt kérdés
Miért nem lehet végre elszakadni a kommunizmus örökségétől? Nem vagyunk kommunista ország, használja mindenki az új neveit a tereknek!

2024. febr. 3. 13:56
1 2 3 4
 11/40 A kérdező kommentje:

Ilyen a magyar nép... Hah... Most meg nosztalgiázunk a sztálini rezsimre, '56-ban bezzeg milyen önfeledten énekelte mindenki a himnuszt, döntötte le a Sztálin-szobrot stb.

Fura népség vagyunk mi... Változást akarunk, de aztán mégis nosztalgiázunk... "Kádár alatt minden jó vótt!!!"

2024. febr. 3. 14:23
 12/40 anonim ***** válasza:
84%
Látom, a déli gyógyszeradagod elmaradt. Gyorsan pótold.
2024. febr. 3. 14:29
 13/40 anonim ***** válasza:
85%
Mégis a német nép fővárosának híres sugárútja van még ma is Karl Marx-ról elnevezve.
2024. febr. 3. 14:34
 14/40 D-Mano ***** válasza:
94%

2 féle ember van:

1) aki ideológiai okokból nevezi a köztereket a régi nevükön.

2) aki évtizedek megszokásából nevezi őket a régi nevükön.

A 2-es kategória az esetek túlnyomó többsége.

-Ez a téma valóban sokkal tovább vezethet, mint az egyszerű megszokások kérdése. Pl. szociológiailag: az emberek többsége miért ennyire érdektelen az élőhelyének részeinek ideológiailag motivált átnevezéseivel szemben, mit jelent ez, milyen okai, következményei vannak, stb...

-Valószínűleg ez a jelenség egy komoly jelentőségű gyökérokra vezethető vissza. Amely gyökéroknak ez a közterek átnevezésével kapcsolatos érdektelenség viszont csak egy sokadlagos jelentőségű okozata.

-Szóval ezzel a sokadlagos jelentőségű okozattal olyan emocionális töltettel és motiváltsággal foglalkozni, mint amilyen a tied, kérdező, szerintem felesleges.

2024. febr. 3. 15:00
 15/40 anonim ***** válasza:
27%

Szerintem a nagyon idős emberek azok akik ezt a "hibát" elkövetik hogy a régi neveiken említenek közterületeket.

Ez a demencia, időskori elbutulás miatt van, ennek semmi köze a politikai nézetekhez.

2024. febr. 3. 15:01
 16/40 Jeffrey Spender ***** válasza:
95%

Józsi bácsi felmegy Pestre, de mivel utoljára a háború előtt járt ott, nehezen tud eligazodni. Megszólít egy járókelőt:

- Tessék mondani, merre van a Horthy Miklós utca?

- Jaj, bácsika, ne mondjon ilyet, mert rögtön elviszik! - válaszolja a járókelő - Horthy Miklós utca már nincsen! Helyette Vlagyimir Iljics Lenin utca van.

Józsi bácsi ezzel nem lett kisegítve, tovább megy, megkérdezi a következő embert:

- Tessék mondani, merre van az Adolf Hitler utca?

- Megőrült, öreg? - sápad el a járókelő - Már nincsen Adolf Hitler utca, helyette Vörös Hadsereg utca van.

Józsi bácsi egyre jobban csodálkozik, és megint megszólít valakit:

- Tessék mondani, merre van a Mussolini tér?

- Hallgasson, mert csúnyán megütheti a bokáját! - hördül fel a kérdezett. - Már nincs Mussolini tér, Moszkva tér van helyette.

Józsi bácsi szomorúan továbbmegy. Elérkezik a Dunához, és leül a lépcsőre. Arra megy egy rendőr, és megkérdezi:

- Mit csinál itt, bácsika?

- Nézem a Volgát - válaszolja szomorúan az öreg.

2024. febr. 3. 15:08
 17/40 anonim ***** válasza:
100%
Én a mai napig azt mondom lefekvés előtt "Ki vagy a mennyekben" holott már javítva "aki a mennyekben vagy"-ot kellene mondani. Annyira beépült az emberek agyába hogy már nem lehet ezt megváltoztatni. Képzeld, hogy 35-40 évig ugyanazt a kifejezést használtad valamire. Meg tudod változtatni egyszerre ?
2024. febr. 3. 15:42
 18/40 Jeffrey Spender ***** válasza:
90%

El fog terjedni a vármegye / ispán / stb kifejezés, vagy 30 - 50 év múlva is megyét / kormánybiztost / hasonlót mondunk még mindig ?

Én 30 - 50 év múlva is azt fogom mondani, hogy Veszprém megye, vagy Hajdú-Bihar megye, nem pedig Veszprém vármegye, vagy Hajdú-Bihar vármegye.

2024. febr. 3. 15:57
 19/40 A kérdező kommentje:

Nekem csak ne Lenin körutazzon senki!!!

Adják vissza az '56-os nagyapám!

Ha nem lett volna sztálinizmus, akkor Ausztria szintjén lennénk.

2024. febr. 3. 18:08
 20/40 Jeffrey Spender ***** válasza:
50%

Horthy Miklós, és a II. világháborús, vakon némethű honvéd vezérkar hibája ez, ami vezetett a szovjet megszállásig.

Amúgy mi az, hogy Ausztria szintjén lennénk ?

Én csak a nagyapád hiányát tudom megérteni, de az Ausztriához viszonyított állítólagos lemaradásunkat már nem.

2024. febr. 3. 18:11
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!