Ez a 32%-os béremelés visszacsábítja a pedagógusokat, ahova valók az iskolába?
Semennyire 2 ok miatt.
1. Nem veszik vissza sehova a státusztörvény miatt felmondott tanárokat. Fekete listára kerültek.
2. Jelen állás szerint csak a pályakezdők kapják meg a 32% emelést.
A többi tanár semmit se kap, max 5-6%os emelést.
#12 Veled ellentétben én a saját zsebemen látom az emelést.
Ez a szerinted max 5-6% emelés azt jelentette, hogy majdnem pontosan 33%-t emelkedett a fizetésem, nettó 102 ezerrel kaptam most többet, mint tavaly.
53 éves vagyok, elég rég voltam pályakezdő.
A fizetés csak egy dolog... A hangulat, a bánásmód, a társadalmi megítélés, a közbeszéd, a fenntartói hozzáállás, az infrastruktúra, a tankövetelmények és iskolarendszer elavultsága pedig a másik...
Nálam majdnem 10 év munkaviszonnyal a kategória minimumát kaptam, ami a bruttó 538E Ft, ez nettó olyan 360E Ft a plusz 2% mesterszakos diplomás ráfizetéssel (és nincs cafeteria, bónusz, meg ilyesmi). Az inflációval kb ugyanott tartok, mint előtte... Erre a pénzre nem fognak tömegével érkezni a diplomások szerintem.
De a kérdező kérdése is sok dolgot mutat, hogy általában hogyan gondolkodnak rólunk... "ahová való", "betenni"... És hogy a gyerek ügye rendben legyen. Értetlenül álltam, hogy a sztrájk alatt a szülők, nagyszülők elsöprő többsége miért nem állt mellénk... Ez mindannyiunk közös szívása lesz. És még fokozódik majd a nyugdíjas kollégák kiesésével.
#15 " Értetlenül álltam, hogy a sztrájk alatt a szülők, nagyszülők elsöprő többsége miért nem állt mellénk... "
Ez a baj, hogy nem érted.
Ehhez a szülőknek semmi közük és az hogy megpróbáltátok bevonni a diákokat az a pedagógusok között is felháborodást keltett nem csak a szülők között.
te tudod a legjobban mennyire ki vannak nekünk, pedagógusoknak szolgáltatva a szülők, diákok, éppen ezért volt szemét húzás hogy a tüntetésbe, sztrájkba őket is be akartátok húzni.
Ahogy azért lett egyre kevesebb a támogatásotok még azok között is akik első körben mentek, mert hagytátok pártoknak átvenni az egészet és a bérkövetelések meg egyéb teljesen jogos elvárások helyett engedtétek kormányellenes tüntetésbe vinni.
Pont azt nem értetted meg te sem, hogy a tanárok többsége nem akarja visszahozni azt az oktatási rendszert, azt a kormányzati politikát ami 2010 előtt volt és ami jönne egy kormányváltással megint a nyakunkra.
Értem, hogy a fizetésemeléssel nem vagy elégedett, nem is történt csoda. de azt elfelejteni, hogy 2010 előtt ez a másik csapat több ezer pedagógust bocsátott el, iskolák százait záratta be és elvette a tanárok egy havi pénzét, egyéb juttatásait, azt nem kellene elfelejteni. Ahogy azt sem, hogy nekik köszönhetünk rengeteg funkcionális analfabétát és azt hogy a mi iskoláinkban is megjelent az erőszak.
Na idefigyelj, 16-os, ha egyáltalán pedagógus vagy, de jó eséllyel nem, csak egy futottakmég fidesznyik.
"Ehhez a szülőknek semmi közük." Hát hogyne lenne közük! Pont az a lényege a sztrájknak, hogy az érintett lakosságnak van hozzá köze! Különben értelmetlen sztrájkolni. A sztrájknak pont az az eszköze, hogy a lakosságnak fájjon, és ettől a kormány észbekapjon!
"megpróbáltátok bevonni a diákokat": Ezer szerencséd, hogy névtelen oldal, mert bíróságra vinnélek rágalmazásért! Nem a pedagógusok vonták be a diákokat, hanem jöttek maguktól! Mert nagyságrendileg jobban átlátják és átérzik a helyzetet, mint te!
"hagytátok pártoknak átvenni az egészet": Ez megint egy ordas hazugság! A sztrájkokat a szakszervezetek szervezték, a pártoknak erre lehetősége sincs!
"engedtétek kormányellenes tüntetésbe vinni": Hát könyörgök, te IQ bajnok (visszafelől), hát ki a franc intézi az oktatásügyet, ha nem a kormány! Mégis ki ellen kéne tüntetni oktatásügyben, ha nem a kormány ellen? A piacfelügyelőség ellen?
"a tanárok többsége nem akarja visszahozni azt az oktatási rendszert, azt a kormányzati politikát ami 2010 előtt volt és ami jönne egy kormányváltással megint a nyakunkra." Ki mondta neked ezt a sültbaromságot???? 2010 előtt volt technikai fejlesztés, szabad tankönyvválasztás, a korszerűsítés irányába mozdult a tananyag, és heti 20 óra volt a tanári óraszám. Olykor még könyvpénz és ruhapénz is volt!
"iskolák százait záratta be" : A ki nem használt húszfős iskolákat záratta be, amik nem voltak gazdaságosan működtethetők, mert elöregedtek a falvak. De abból se többszázat.
"elvette a tanárok egy havi pénzét, egyéb juttatásait": Az az apróság ne zavarjon, hogy volt egy kis aprócska gazdasági világválság közben! És a drága fideszed az elmúlt 14 év alatt visszaadta? Dehogy! Még a pluszvégzettségek után járó pótlékokat is elvette, az óraszámokat pedig egyenlőtlenné tette és felemelte!
"nekik köszönhetünk rengeteg funkcionális analfabétát": Nem inkább a Nemzeti Alaptantervnek, ami hajszolja a magolnivalót, és nem ad hozzá annyi időt, ami alatt el lehet sajátítani? Ami giccses háborús bűnösöket emel piedesztálra, és kiveszi az értékes műveket?
"a mi iskoláinkban is megjelent az erőszak" Na hogy még ezt is a balközép kormány nyakába varrod, az már aztán eszementül bicskanyitogató! Nem a te drágalátos kormányod és a vele szövetséges egyház uszít minden ellen, sajtóban és óriásplakátokon, gyerekeket nem kímélve? Iszonyúan megnőtt a lakosság agressziószintje a fidesz-éra alatt! Kútmérgezés folyik!
#17 Én normálisan válaszoltam, nem vontam kétségbe hogy tanár vagy, holott rólad éppen úgy nem tudni semmit.
Hiába hazudsz a valóságot mindeni ismeri. Attól mert nem te rendelted el kötelezettségként hogy a diákodnak mennie kell tüntetni, attól még te vontad be a diákjaidat. Az én diákjaim érdekes módon nem voltak benne. Nagyon jól lehetett látni melyik tanár az aki erről beszél a diákjaival, a szülőkkel, ahogy ott voltak azok a levelek amiket egyes szakszervezetek küldtek ki konkrétan a szülőknek. Én is kaptam ilyet a saját gyerekem iskolájából, ahol szintén bevonták a szülőket, diákokat is az akcióikba. Kifejezett elvárás volt mindenki felé, hogy támogassák az akciókat, még az én iskolámban is volt kollégám aki konkrétan kérte a szülőket, írásban, hogy támogassák őket és ne küldjék iskolába a gyerekeiket meg álljanak ki mellettük stb. stb.
Azt értem, hogy utólag ez neked is ciki és próbálod letagadni, csakhogy nem lehet.
"z az apróság ne zavarjon, hogy volt egy kis aprócska gazdasági világválság közben! "
Nem vagy semmi. Arra felmentést találsz hogy ELVETTÉK egy havi béredet és elbocsátottak tömegesen embereket, de az, hogy most "csak" 30%-os béremelés volt az neked elfogadhatatlan ennyi válságos évet követően.
Amúgy emlékeztetnélek, hogy az iskolabezásárok, elbocsátások a válság ELŐTT történtek meg és nem amiatt. 2008-ban a nyáron szűnt meg 2000 pedagógus állása, amikor még nem volt válság az országban - nem nagyobb mint amit maguk gyurcsányék csináltak. Előtte év nyarán is ezret küldtek el, ahogy már 2005-ben bezártak kétszáz iskolát.
Nevetséges ahogy próbálod mentegetni amit csináltak és közben azt nem vagy képes elfogadni, hogy az elmúlt évek mindegyikében volt béremelésünk, a válsággal együtt is.
Amúgy nem ártana ha végre megnéznéd a nemzeti alaptantervet, mert láthatólag nem ismered! rengeteget csökkent a tananyag, teljesen átalakultak a tankönyvek is. Az pedig, hogy a liberális oktatáspolitikában kivették a pedagógusok kezéből mindazokat az eszközöket amikkel rendet, fegyelmet lehetett tartani, és bizony, a szülőktől sem védték meg a tanárokat, az valóság, akkor is ha tagadod.
De nem érted az egészet, látom. Épp ezért nem volt sikeres az akciótok, ezért maradtatok magatokra és halt el a kezdeményezésetek, mert még mindig nem érted, hogy a pedagógusok többsége sem kér abból ami neked tetszene és amit vissza akartok hozni.
Azt pedig jó ha eszedbe vésed, hogy nagy szerencsétek, hogy a fidesz kormányzat alatt a ti agresszivitásotok nőtt csak meg, a többségé, a lakosságé viszont csökkent. Ezért nem történt még bajotok egyszer sem amikor pedig látványosan próbáltok ártani az országnak és álltok olyanok mellé akik inkább elárulják a hazánkat mint segítenék.
Akkora hazugságokat hordasz itt össze, te fidesznyik, hogy leszakad a plafon!
"mennyire ki vannak nekünk, pedagógusoknak szolgáltatva a szülők, diákok": Na itt ugrott ki a nyúl a bokorból! Pedagógus ilyet nem mond! Nekem nincsenek kiszolgáltatva a diákok, én egyszerűen csak tanítom őket! A szülők meg aztán végképp nem tudom, hogy jönnek a képbe! Ha valaki ki van szolgáltatva, az éppen a pedagógus, mert ha az otthon megfélemlített gyerek rossz jegyet kap vagy rajtakapják valamin, lehazudja a csillagot is az égről, a szülő meg tombolva jelenti fel a tanárt.
"Melyik tanár beszél erről a diákjaival": Hát hogyne beszélnék! Nincs szólásszabadság? Az ő ügyük éppúgy, mint az enyém, értük éppúgy tüntettünk, mint ahogy ők is magukért és értünk is saját döntésük alapján!
"Elvették egyhavi béredet": az 8 %! Egy mozdulattal emelték meg az óraszámot 9-cel észrevétlenül! Miközben a fizetés a fele az értelmiségi fizetések aljának!
"Elbocsátottak tömegesen embereket": Nekem 1 db elbocsátott pedagógus ismerősöm sincsen, pedig jócskán ismerem a szakmát! De ha valakit elbocsátottak, hát azóta el tudott helyezkedni, nem maradt jövedelem nélkül. Most óriási pedagógushiány van, nincs olyan iskola, óvoda, ahol ne lenne 1-2 vagy több üres állás.
A világválságot nem Gyurcsányék csinálták, a mostani magyarországit viszont, amikor minden más európai országét meghaladja a tartós infláció, a te drágalátos kormányod!
"rengeteget csökkent a tananyag": dehogy csökkent, ha tanár lennél, tudnád, hogy nőtt! És fideszesedett. Azért vannak az új tankönyvek, amikre még a szerzők nevét se merik ráírni, és amik tele vannak szakmai hibákkal!
"Ezért nem történt még bajotok egyszer se": fenyegetünk, fenyegetünk??? Ez mi, ha nem agresszió! Örülnünk kéne, hogy nem gyilkoltok le? Mert te szíved szerint azt tennéd?
"Elárulják hazánkat": Pillanatnyilag orbán árulja el hazánkat az oroszoknak meg a kínaiaknak. Szemben a nyugati demokráciát pártolókkal, ahol összehasonlíthatatlanul nyugalmasabb és színvonalasabb az élet, mint itt a vidéki putrikban. Emberek abból kell, hogy válasszanak, hogy villanyszámlát fizessenek-e vagy gyógyszert!
16
Én csak a 15-ös válasz írtam ide, a többi nem az enyém.
Szerintem felesleges 2010-re visszanézni (én akkor még egyáltalán nem is tanítottam), eltelt negyed évszázad. Én a mostani problémákat írtam le. Szerintem senkinek nem kell hatalmon maradnia, aki nem végzi jól a munkáját. Nem pedig azért, hogy egyik vagy másik fél ne legyen.
Az én iskolámban senki sem hergelte köztünk a diákokat... Ez számunkra nem fér bele morálisan.
Senki sem személyekért tegye meg, hogy kiáll valamiért, hanem egy közügyért, ami az oktatás egészét jelenti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!