Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Az utóbbi 40-50 évben a...

Az utóbbi 40-50 évben a gyermekek száma elsősorban vidéki környezetben csökkent?

Figyelt kérdés

Valahol olvastam erről és hihetően hangzott, hogy Budapesten vagy a nagyobb városokban már a múlt század elején is 1-2 gyerek született egy családban, ellenben falvakon főleg a szegény parasztoknál nagyon gyakran akár 8-10 is. Ez mondjuk magyarázható azzal is, hogy városon szűkösebbek voltak a lakhatási körülmények és a munka jellege is megváltozott olyan értelemben, hogy a gyermekek már nem voltak annyira bevonhatóak, mint a mezőgazdaságban.

Ez abból is elég egyértelműen látszik, hogy a vidéki iskolarendszer folyamatosan épül le, hisz alig maradnak gyerekek és sok helyen a romák kerülnek már többségbe. Az a hagyományos nagycsaládos modell már úgymond eltűnt, esetleg csak vallásos emberek közt van még. Budapesten és a városokban viszont megjelent egy másik jelenség, a tudatos gyermektelenség, ilyent vidéken nem nagyon hallottam senkitől, hogy nyíltan ezt kimondja. Amúgy ez valószínűleg régebb is volt csak nem ilyen mértékben és nem ennyire nyíltan.

jan. 27. 07:51
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
87%

Nem feltétlenül. Városban ugyanúgy csökken a magyarság száma, csak ott a külföldiek végett több a lakosság száma, de attól, hogy egy thai, vagy fülöpszigeteki vendégmunkás be van jelentve, attól még nem lesz magyar állampolgár.

Egyébként valamennyire belelátva a magyar vidék életébe, elég egyértelmű a fitalaok vonulása: faluból a legközelebbi kisvárosba, kisvárosból a megyeközségbe, onnan Budapestre, majd a legtöbb külföldre.

jan. 27. 07:53
 2/14 A kérdező kommentje:
Igen, de a városban régebb is a faluról történő beköltözések miatt nőtt a népesség, nem önerőből. Falun viszont most már radikálisan csökken.
jan. 27. 08:40
 3/14 anonim ***** válasza:
76%

Rossz a következtetésed. Vidéken sem palotája volt mindenkinek, ott is 1-2 szobás házakban éltek a nagycsaládok is. Vidéken azért volt több gyerek régen, mert sokkal rosszabb voltam az egészségügyi ellátás minősége, kevesebb volt az orvos, ha volt egyáltalán, magasabb volt a gyermekhalandóság. 6-8 gyerekből volt olyan, ahol csak 1-2 élte meg a felnőtt kort. Ellenben városokban ez az arány már régen is sokkal jobb volt.

A gyerekek száma azért csökkent, mert az orvostudománynak hála nagyon alacsony a gyermekhalandóság.

A tudatos gyermekvállalás egy teljesen más téma.

jan. 27. 08:41
 4/14 anonim ***** válasza:
51%
1 Azt gondolom, hogy amikor azt mondják, hogy ennyi meg annyi gyerek születik ebben az országban egy adott évben nem csak a magyar szülők gyerekeit veszik bele. A népszámláláson is az összes embert számolják meg, aki ebben az országban él, nem csak azt aki magyar.
jan. 27. 09:00
 5/14 anonim ***** válasza:
68%
#4 de, csak a magyart. Te azt gondoltad, h a szír menekült meg a spanyol cserediák is kap népszámláláskor kis borítékot?
jan. 27. 09:03
 6/14 anonim ***** válasza:
Kérdező igazad van. Régen valóban tovább volt az, hogy inkább jövendőbeli termelőeszköznek tekintették a gyereket. Aztán mikor ez enyhült még mindig sok gyerek meghalt, ezért is szültek többet. Manapság már többnyire a cigányoknál születik sok gyerek, részben az anyagi juttatások miatt.
jan. 27. 09:05
 7/14 anonim ***** válasza:
5 nem gondolok semmit. Én tudom, tekintve, hogy én is számoltam a népet. Aki az adott lakásban él pár hónapja, azt meg kellett számolni. Afrikait is, kínait is. Ha nem így lenne, akkor honnan tudnák, hogy mennyi külföldi êl az országban vagy egy településen?
jan. 27. 09:08
 8/14 anonim ***** válasza:

#7 például onnan, h itt élni külföldi állampolgárként csak papírokkal lehet, ami alapján számon is van tartva. Nincs olyan, h a kicsi kínai idejön és itt él csak úgy.

Aki papírok nélkül, illegálisan van itt azt meg te nem fogod megnépszámolni, mert nem fogod látni.

jan. 27. 09:12
 9/14 anonim ***** válasza:
8 ez nem így működik.
jan. 27. 09:20
 10/14 anonim ***** válasza:
Akit ott találsz egy lakásban vagy nem nem találod ott, de bediktálják azt rögzíted. Aki nem ilyen az pedig nem létezik.
jan. 27. 09:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!