A ellenzéki szavazóknak mi bajuk a Fidesszel? Hogy tudnám meggyőzni az ellenzéki barátaimat hogy jó a Fidesz?
#1-es vagyok.
Még mindig várom azt a 10 indokot.
51 - én egyetlen egyet tudok: a fidesz tiltotta meg a dohányzást az éttermekben, kocsmákban, középületekben.
Szerintem ez az egyetlen ép elméjű intézkedésük, a többi totális tragédia!
Fiatal felnőtt vagyok, a következő dolgokat kaptam a fidesz től.
Lakhatási válság.
Diák hitel.
Infláció.
53-as meg kaptál még:
Adókedvezményt,
Ösztöndíjat,
Családtámogatást,
Rezsi csökkentést,
Stb.
#54:
Kivéve, hogy az adókedvezmény gyakorlatilag semmit sem ér ha közben negyven százalék az élelmiszerek inflációja, és harminc az átlagos infláció, ösztöndíj volt a többi kormány idején is, a családtámogatást az első oldalon kifejtettem, hogy semmit sem ért, csak szétverte a piacot a kisemberek alatt, de legalább segített mégjobban meggazdagodni a NER-nek (lásd végrehajtómaffia által töredékáron felvásárolt ingatlanok, amiknek az értékét ezekkel az intézkedésekkel pumpálták tovább, tény, hogy zseniális, de nem az embereknek segít), a rezsicsökkentés pedig egyrészt tipikus baloldali intézkedés, másrészt pedig hat évig adták el Nekünk drágábban pl. az orosz földgázt, mint amit az importgáz ára indokolt volna. Kaptunk viszont rekordmagas államadósságot, egy végletekig megosztott és a nyugat, az EU ellen hergelt társadalmat, középkori, feudális hozzáállást stb...
„Nem. Én nem érveltem ezzel. Én azzal érveltem, hogy attól, hogy az a pénz el lett lopva, még beleszámít a GDP-be”
De mint látszik, az az ellopott pénz olyan jelentéktelen, hogy alig számít bele a GDP-be.
„de nem ez volt a fő érv, hanem az, hogy az általatok folyton szidott EU húsz év tagság alatt ideöntötte egy rosszabb év GDP-jét. Ettől nőtt a GDP, hogy ömlött ide az EU-s pénz”
2022-ben 4.800 millió euró EU-s pénz áramlott Magyarországra, miközben a GDP 163.800 millió euró.
A 2022-ben Magyarországra áramlott EU-is pénz a 2022-es GDP kevesebb, mint 3%-a. Ez még mindig csekély, hogy a GDP növekedést erre fogd.
„és hogy alapvetően egy olyan gazdasági környezet állt fent ami jó volt.”
Ez a jó gazdasági környezet megvolt a 2000-es években is, sőt. Az még a válsággal együtt is kedvezőbb évtized volt. A szomszédaink közül mindenki a 2000-es években nagyobb gazdasági növekedést produkált, mint a 2010-esben.
„Amint véget ért a jó gazdasági környezet, egyből látszott, hogy EU-s pénzek nélkül csak akkor kerülhető el az államcsőd ha orosz és kínai hitelekért nyúlunk.”
Tudnál erről az államcsődről valami konkrétabbat írni, hogy miért gondolod, hogy államcsődközeli állapot van? Eddig még csak a magas inflációt hallottam „érvként”.
És miféle orosz és kínai hitelek lettek felvéve konkrétan, hogy a csődöt elkerüjük?
„A fidesz alatt bár javult 2016 és 2019 között az átlagszám, de ha vennéd a fáradtságot, hogy lejjebb görgetsz, láthatnád, hogy az infrastruktúrális fejlesztések (öntjük a betont) húztak fel minket”
És? Úgy látszik, hogy az infrastrukturális fejlesztések nagyon is lényeges szempont a versenyképességet illetően. Ha ezek miatt nő a versenyképességünk (ami szerinted lényeges mutatószám), az miért probléma? Egyébként a makrógazdaság is nőtt, nem csak az infrastruktúra.
„minden más területen folyamatos a fidesz alatt is a visszaesés.”
Nem így látom. A 2006-os és 2019-es állapotról van csak infó, hogy a közte lévő években hogyan alakult arról semmi konkrét nincs. Pl.: a munkaerőpiacot illetően 2006-ban 36-ikak voltunk, 2019-ben meg 80-ikak. Könnyen lehet, hogy 2010-ben 100-ikak voltunk, és akkor máris nem volt a Fidesz alatt folyamatos visszaesés.
„Kis görcsként befurakszom és felteszem a kérdést, hogy miért fontos, hogy 2023-as eset legyen?”
Mert szerettem volna egy konkrét évnek a GDP-jével összehasonlítani ezeket a bizonyos túlárazásokat, és akkor már miért ne legyen a legfirssebb, 2023-as. Egy 2021-ben végbement lélegeztetőgép már nyilván nem releváns a 2023-as GDP-t illetően, hiszem már lezárult beszerzésről van szó. Azt gondoltam nem okoz nehézséget egy konkrét évről példákat hozni, hisz állítólag van belőle száz.
Nem kell 10 indok, elég egyetlen nyomós is, hogy rájuk szavazzon az ember, pl.: a jelenlegi politkai garnitúrából ők tűnnek a legalkalmasabbnak. De akkor legyen 10 indok:
- Korrekt gazdasági növekedés, régiós szinten átlagos
- A gazdasági növekedésnek volt fedezete, vagyis nem szállt el az államadósság mellé
- Foglalkoztatottság növekedése
- Reálbérnövekedés
- Az egészségügyisek, elsősorban orvosok bérének rendezése
- Nagycsaládosok adókedvezménye
- Kedvező kamatozású állampapírok kibocsájtása
- Egykulcsos adó
- Munkanélküli segély időtartamának csökkentése
- Kedvező adózás egyéni vállalkozók részére
„Kivéve, hogy az adókedvezmény gyakorlatilag semmit sem ér ha közben negyven százalék az élelmiszerek inflációja, és harminc az átlagos infláció”
Most összemosol két teljesen irreleváns dolgot. Az inflációt a bérek súlyozzák ellen. Amióta van ez a magas inflációs időszak 2022-2023, a bérek nagyjából korrekt módon követték azt.
2022-ben egy 14,5%-os átlaginfláció volt, 2023-ban 17,5%-os. A 2023-as minimálbér 16%-os volt, a 2024-es 15%. Ezek jelentős mértékben ellensúlyozták az áremelkedést.
„másrészt pedig hat évig adták el Nekünk drágábban pl. az orosz földgázt, mint amit az importgáz ára indokolt volna.”
A lakossági földgáz konkrétan a nálunk a legolcsóbb az EU-ban. Akkor a többi ország lakosai mennyire indokolatlanul magasan kapják?
„Kaptunk viszont rekordmagas államadósságot”
Az államadósság kb minden uniós országban rekordmagas. Ha közgazdász vagy igazán tudhatnád, hogy ennek semmi jelentősége, mert nem számít hogy névértéken mekkora, a reálértékét kell nézni. A miénk a GDP arányában pl.: alacsonyabb.
Ha a rekordmagas államadósságon probémázol, akkor miért nem ujjongsz a rekordmagas fizetéseknek ugyanilyen alapon?
"De mint látszik, az az ellopott pénz olyan jelentéktelen, hogy alig számít bele a GDP-be."
Eddig olvastam a hozzászólásodat. Tanulj meg szöveget értelmezni kérlek, mert nem megy.
A szöveged melyik részét értelmeztem rosszul? Hol volt a félreértés?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!