A ellenzéki szavazóknak mi bajuk a Fidesszel? Hogy tudnám meggyőzni az ellenzéki barátaimat hogy jó a Fidesz?
#30-#31
"Tehát a GDP nőtt, nem az államadósság csökkent"
Mindkettő nőtt, de a GDP nagyobb mértékben.
Te melyiket választanád? Havi 800 ezres fizuból rendeznél egy 600 ezer Ft-os tartozást? Vagy havi 400 ezres fizuból 500 ezer Ft-os tartozást?
"...miközben a nemzeti valuta a felét éri az EUR-al szemben, mint Gyurcsány idején. Értem. Köszi!"
Nem sokra mentek az emberek a Gyurcsány ideje alatti jobb EUR-HUF árfolyammal. Most az emberek kb. dupla annyit keresnek eurora átváltva még a kedvezőbb árfolyam ellenére is. Hiába volt jó az árfolyam, ha nem volt pénz az emberek zsebében eurora beváltani azt. :)
"ja és ha már GDP: az EU ideöntötte egy rosszabb év magyar GDP-jét a tagságunk alatt. Ezért nőtt a GDP."
Várjál már, hát azokat az EU-s pénzeket nem ellopták? Nem tudom már követni! :D
Először megkéne érteni, hogy a barátaid miért ellenzékiek és az alapján mérlegelni, mert ha odafut ki a dolog, hogy a fidesz narancsot nyújt, de a barátaid az almát szeretik jobban, akkor ez preferencia kérdése, nem pedig olyasvalamié amit cáfolni/megerősíteni lehetne.
Másrészről viszont miért szeretnéd meggyőzni a barátaidat? Ez nem egy káros drog, amiről le kell szoktatni az embert, különben meghal, vagy tönkremegy az élete. Ez csak egy véleménycsere és/vagy véleményellentét, érdemes lenne annyiban hagyni.
"Először meg kellene értened, hogy mi a GDP fogalma. Ha sikerül megértened, hogy miért növeli a magyar GDP-t az, amikor a NER valamelyik cége brutálisan túlárazva, három-ötször annyiért épít autópályát mint a szomszédos országokban bármely más cég"
Szeretnék hallani ilyen túlkapásokról konkrét számokkal. A 2023-as évre. Milyen projektek zajlottak gyanúsan magas áron, és mondd azokat a magas árakat, és tedd mellé a magyar GDP-t. Csak hogy érezzük a nagyságrendi különbségeket.
Tudod, én csak azt nem értem, hogy ha most van ennyi túlárazás, meg miegyéb, akkor hogyan lehetséges az, hogy Magyarország a Fidesz kormányzás alatt produkál a régióhoz képest átlagos real GDP növekedést, miközben az államadósság nem száll el GDP arányosan. És miért Gyurcsány alatt volt a régiós átlag kb harmadával megegyező gazdasági növekedés, miközben ott szállt el a GDP arányos államadósság több, mint a másfélszeresére?
A GDP nem a legjobb adat arra, hogy megvizsgáljuk egy ország fejlődését, az inkább csak a méretét fejezi ki.
Azonkívül, hogy közgazdászként átlátok egy csomó csinnadrattáján a kormánynak, mikor a gazdaságról beszélnek, azért sem vagyok fideszes, mert a 2/3-os felhatalmazásukat (ami egyedülálló lehetőségeket biztosít számukra már 14 éve) elkótyavetyélték és nem hoztak semmiben reformot, sem a közoktatásban, sem a felsőoktatásban, sem az egészségügyben, sem abban, hogy Magyarország valamiben kiemelt versenyképességet szerezzen, sem a vidékfejlesztésben, sem a természeti értékekben...nagyjából semmiben sem. Egy olcsó munkaerőre alapozott, alacsony adókörnyezetet kialakított gazdasági modell építettek ki, amiben folyamatosan adják a kedvezményeket a multiknak, csak jöjjenek (akkor is, ha a legkisebb hozzáadott értékű, innovációt nélkülöző tevékenységüket hozzák ide) és pörgessék a GDP-t és az exportot, amit az állandóan leértékelt forinttal nagyobb haszonrést tudnak kivágni maguknak az "elvesztette közpénzjellegét" típusú MNB alapítványaikban. Mégcsak azt sem tudom kijelenteni, hogy amit elmutyiznak, az legalább működőképes lenne, hisz Mészárosék és a többiek egyszerűen labdába sem rúgnak külföldön és idehaza sem váltottak ki semmilyen olyan iparágat, amiből eddig külföldi importra szoroltunk. Ha buszok, villamosok, vonatok, komolyabb vasút és infrastruktúra fejlesztések kellenek, akkor ugyanúgy vagy behozatjuk hozzá a terméket/eszközt/know-howt, vagy bele kell tenni a konzorciumba pl.: az osztrák Strabagot és társait, hogy a szakmai munka oroszlánszívét vigyék már el, mert mi csak a betont tudjuk önteni. De még az OTP is nyöszörög, ha a külföldi bankhálózatának a terjeszkedéséről van szó, csakhogy mondjak egy ártatlanabb, de ugyanolyan szomorú példát. Hozzáteszem, ezek a kritikáim lehet túl szigorúak lennének, ha a fidesz csak 4 éve kormányozna. De nem így van, már 14 éve vannak ők a porondon és még mindig nincs semmiféle gazdaságpolitikai víziója az országnak. Ami pedig van "vízió" az vagy visszafele sült el (pl.: külföldi hintapolitika a nyugat és a keleti diktatúrák között), vagy csak gyenge eredményeket szült (pl.: családpolitika, amitől lehet, hogy 0,2-0,3 tizedet nőtt a termékenységi rátánk, de figyelembe véve, hogy így is messze vagyunk a célként kitűzőtt 2,1-es értéktől, cserébe CSOK adósságba és/vagy azzal járó pénzügyi kényszer házasságtartásba tettük az embereket, miközben európa legmagasabb családi támogatását adjuk, ami annyira konzerválódott, hogy nélküle a családok nagy része nem tudna megélni piaci körülmények között). Ami tényleges fejlődés volt az országban, az nem a fidesznek köszönhető, hanem a világgazdasági konjunktúrának, és annak, hogy a technológia halad előre és pl. már nem windows XP-n futnak a közszolgáltatók informatikai rendszerei, vagy mert a nyugatról hozott gyógyszerek, 5G internet, műszerek, berendezések, know-how és egyebek akkor is kifejtik a hatásukat, ha azokat egy majom rendeli meg az íróasztal mögül, nem pedig egy államtitkár. És akkor mostmég csak a gazdasági szempontokra szűkítettem a meglátásaimat...
"A GDP nem a legjobb adat arra, hogy megvizsgáljuk egy ország fejlődését, az inkább csak a méretét fejezi ki.
A régióban csak Magyarországon romlott a versenyképesség az uniós csatlakozást követően - írja a cím.
De az amúgy megvan, hogy konkrétan az MSZP korszak alatt romlott? A Fidesz korszak alatt meg javul.
2002-ben még 29-ik helyezett voltunk, 2009-re 59-ik helyezettre romlottunk. Jelenleg a 47-ik helyen vagyunk.
"Jól látod. Nem érted."
Jól gondoltam. Semmi konkrétat nem tudsz mondani, csak a betanult mantra megy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!