Tényleg megszenvedné Magyarország Ukrajna EU-s csatlakozását?
33) Nyugati egyetemen tanultam erasmuson Németországban. De utánna néztem, jól emlékszem. Az ukrán nyelv legközelebbi rokona a fehérorosz (84%-os egyezés), majd a lengyel (70%-os egyezés), majd a szlovák (68%-os egyezés),utánna jön az orosz csak (62%-kal)
Forrás: [link]
#35 Nem tudok németül, de ez a rész még számomra is egyértelműnek tűnik:
Ostslawische Sprachen
Hierzu zählen neben Russisch und Ukrainisch auch Belarusisch und einige ausgestorbene Sprachen wie das Altrussische (es wird je nach Land auch als Altukrainisch oder Altbelarusisch bezeichnet).
"Ukrainisch – Ähnlichkeiten im Wortschatz
Das Ukrainische ist am nächsten mit dem Belarusischen verwandt. Linguisten haben die Sprachen verglichen und 84% der Wörter des Ukrainischen kommen auch im Belarusischen vor. Das liegt auch daran, dass beiden Gebiete viel länger unter gleichen Herrschaften standen als die Ukraine und Russland.
Wer denkt, dass nun Russisch folgen müsste, der irrt. Es kommen zunächst Polnisch (70 %), Slowakisch (68 %) und dann erst Russisch (62 %). Ich muss dazu sagen, dass unterschiedliche Quellen zu leicht unterschiedlichen Ergebnissen kommen, was aber auch an unterschiedlicher Methodik liegt. Nichtsdestotrotz ist in allen Quellen, die ich gelesen habe, Russisch in der Vergleichbarkeit immer deutlich hinter Slowakisch und Polnisch. "
Röviden összefoglalva,a szöveg azt írja, hogy aki azt gondolná, hogy a fehérorsz után az ukránnak a legközelebbi rokona az orosz téved.. Utánna meg lényegében azt írja, amit az előző hozzászólásomban én is írtam, most nem ismétlem magam.
PS: Egyébként azt is mondta annó, a professzor,hogy az csak orosz propaganda,hogy az ukrán és az orosz (majndem) ugyanaz. A megértés csak abból ered, hogy sokáig mind a két nyelv egyaránt használt és oktaott volt a mai Ukrajna területén, ezért éri meg egy átlagos ukrán az oroszt. De egy orosz alig ért meg valamit az ukránból felkészülés nélkül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!