Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért hagyja az állam/önkormán...

Miért hagyja az állam/önkormányzat, hogy üresen álljon a lakások hatoda Budapesten?

Figyelt kérdés

Állandóan megy a sírás, hogy lakhatási krízis van Budapesten, közben meg a 930 ezer lakás 17,7%-a üresen áll (nem laknak benne, jobbik esetben Airbnb-s kiadás)

[link]

"a fővárosban az ingatlanvételek körülbelül 40-50 százaléka befektetési célú"

Tényleg olyan nehéz lenne szarrá adóztatni azokat akiknek üres ingatlanjuk van, mert befektetési vagy Airbnb céllal vásároltak?

2023. nov. 25. 18:19
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
72%
Mégis milyen jogod? Mindenkinek jogában áll akár 20-30 lakást is venni, ha van rá pénze. Az, hogy ezeket utána kiadja vagy üresen tartja, magánügye, nem tudom, mit szólnál, ha azon címen, hogy nincs elég lakhely, a szobádba beköltöztetnének még valakit - ez ugyanis azonos helyzet.
2023. nov. 25. 18:25
 2/20 A kérdező kommentje:

ma 18:25

Nem mondtam, hogy költöztessenek be valakit, hanem azt hogy anyagi úton tegyék érdekelté azokat akiknek üresen áll az ingatlanuk, hogy lefelé nyomják az árakat azzal, hogy kiadják annak akinek akarják.

Nem magánügy, mert az ő személyes döntése hatással van mindenki másra is. Pl. pont olyan, hogy nem engednek cigizni közterületen vagy épp súlyos környezetvédelmi adókat fizetettnek cégekkel.

2023. nov. 25. 18:31
 3/20 anonim ***** válasza:
100%
Mégis hogyan lehetne ellenőrizni azt, hogy valakinek üresen áll a lakása? Ha mondjuk hetente csak egy napot vagyok az adott lakásomban, akkor az üresen állónak számít vagy sem?
2023. nov. 25. 18:35
 4/20 anonim ***** válasza:
100%
Egy nyaralónak használt lakás üresen állónak számít?
2023. nov. 25. 18:36
 5/20 A kérdező kommentje:

ma 18:35

Oda vagy bejelentve vagy sem. Illetve gondlom ha valahol laksz ott lenne közüzemi fogyasztásod is.

Komolyan nem elég okos a kormány, ellenzék hogy kitalálja mi számítana méltányosnak, hogyan lehetne ezt ellenőrizni?

De akkor már válaszolhatnál is. Szerinted azért nem adóztatják meg őket, mert nehezen kivitelezhető lenne az ellenőrzés? Mert a válaszodból kb. ez jön le.

ma 18:36

Igen annak számít, de gondolom a 150 ezer üresen álló Budapesti lakás elhanyagolható száma lenne nyaraló. Tudod épeszű emberek fordítva szokták ezt csinálni, hogy a városból mennek ki. De még ha mondjuk nyaraló is, akkor is akinek futja arra, hogy fenntartson egy 90%-ban üres ingatlant Magyarország legdrágább városában, annak miért ne futná arra hogy adót fizessen ezután?

2023. nov. 25. 18:50
 6/20 anonim ***** válasza:
77%

Eleve kinek ki köze ahhoz, hogy a lakásomban mikor és mennyi idöt töltök?

Ezzel az erövel azt az autót is elvehetnék, amivel nem jár elég gyakrana tulajdonosa.

Ami az enyém, azt akkor és úgy használom, ahogy nekem megfelel, ebbe senkinek nincs beleszólása.

Az meg, ha kiadom valakinek megint magánügyem.

2023. nov. 25. 18:51
 7/20 A kérdező kommentje:

ma 18:51

Az autódat adóztatják keménye az alapján is, hogy mennyit jársz vele és pont arra ösztönöznek, hogy kevesebbet használd, mert ez lenne a közérdek. (pl. üzemanyagadó)

Ha ez okés, akkor miért nem okés hogy ingatlanok esetében az adót arra használják fel, hogy más emberek számára tegyék elérhetőbbé a lakhatást? Ez is közérdek lenne.

Továbbra is a te választásod, hogy kiadod vagy sem, csak épp ha úgy döntesz hogy nem, akkor többet fizetsz. (autónál is ha úgy döntesz, hogy szarsz a környezet védelemére akkor ez súlyos adóforintokba kerül neked, csak ezt már észre se veszed, mert régen vezették be)

2023. nov. 25. 18:57
 8/20 anonim ***** válasza:
100%

Szóval, ha oda vagyok bejelentve, akkor az már nem üresen áll, annak ellenére, hogy mégsem ott lakom folyamatosan?

Egyébként a saját példámból pont van egy lakásom Budapesten, mert viszonylag gyakran szoktam a környéken dolgozni, de nem ott élek általában. Szóval van egy lakásom, ami kb. 10-20%-ban van kihasználva. Akkor ez most üresen áll vagy sem?

2023. nov. 25. 19:07
 9/20 A kérdező kommentje:

ma 19:07

Fájna válaszolni az eredeti kérdésre?

Értem, hogy te pont az a ritka eset vagy akit egy ilyen szabályozás esetleg igazságtalanul érintene. Bár mint írtam feljebb talán a törvényhozók tudnának mérlegelni, hogy mi méltányos és mi nem, amikor azt akarják elérni, hogy több százezer ember lakhatása megoldódjon.

Az idő 80-90%-ban üresen áll. Sőt lehet neked se ártana elgondolkozni, hogy mondjuk havi 100-150 ezer forint ér többet vagy a kényelmed. Esetleg azon, hogy ha olyan gyakran dolgozol Budapesten akkor miért nem ott laksz?

De most komolyan szerinted azért nem adóztatják az üresen álló ingatlanokat, mert az ilyen ritka madarakat mint te nem akarják megszívatni? Mert én valahogy kétlem.

2023. nov. 25. 19:17
 10/20 anonim ***** válasza:
81%

Durva beavatkozás lenne az emberek magántulajdonába.

Márpedig egy rendes demokráciában a magántulajdon szent és sérthetetlen.Nem szocializmus van.

Ha valaki üresen hagyja a lakását, akkor üresen hagyja.Sem az államnak, sem az önkormányzatnak, sem neked nincs hozzá semmi közöd.

2023. nov. 25. 19:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!