Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mit szóltok hogy januártól...

Mit szóltok hogy januártól jön az új városi CSOK, már 50 millió forinttal támogatja a Fidesz a családokat. Hol van esélye így az ellenzéknek valaha is?

Figyelt kérdés

A Fidesz még a válság és a háborús nehézségek ellenére is csak ad és ad. Gyurcsány idején amikor válság volt hol adtak ennyi pénzt a családoknak? Sehol kiskedden. Bajnai még azt a kevés szocpolt is megszüntette.

Így miből gondolja azt a baloldal, hogy van valaha is esélye nyerni a Fidesz ellen?

2023. okt. 31. 19:57
1 2 3 4 5
 41/49 anonim ***** válasza:
53%

„Persze a százalék megfelelő lehet, ha saját magadhoz képest akarod megadni, mennyit növekedtél, de ettől még nem biztos, hogy érted is a lényegét.”

De akkor miért nézik a közgazdászok a gazdasági növekedést százalékosan, ha véleményed szerint a növekményt nézni a tuti? Erre soha nem reagálsz.

„Nem számít, hogyan adnak meg adatokat, azokat értelmezni kell tudni :D Persze a fideszesek annyit értenek, hogy a 6 nagyobb a 4-nél.”

Nézd, ilyen alapon te meg annyit, hogy a 20 miliárd nagyobb a 10 miliárdtól. :) És szándékosan írom, hogy te, mert senki más nem ennyire agyilag zokni, legalábbis én nem ismerek mást.

A te mércéd szerint az az ország jobban teljesített, aki az 1000 milliárdos GDP-jét növelte 1020 milliárdra, mint az, aki az 50 milliárdos GDP-jét 60 milliárd. Holott az 50 milliárdos GDP-vel rendelkező ország részéről jóval nagyobb teljesítőképesség azt a 10 milliárdos növekedést összehozni, ami 20%-os növekedés, mint az 1000 milliárdosnak azt az 20 milliárdot, ami 1,5%.

„Ha a pénzes példánál maradunk, az 1 és 5 milliónál. Odamegyünk hozzád és azt mondjuk, hé haver, én 6%-al növeltem a megtakarításom. Hé broki, én meg 4%-al. Melyikünk volt ügyesebb, ki takarékoskodott jobban?? Akkor rávágod, hogy a 6%???”

De a gazdasági növekedés nem megtakarítás, hanem termelőképesség ha úgy tetszik, hogy milyen értékű terméket képes a gazdaság előállítani 1 év alatt.

„Nem baj ha igen, de engedd meg, hogy gondolkodjunk és értelmezünk adatokat, mi rákérdezünk a részletekre is, a dolgok mögé nézünk és nem annyi a gondolkodásunk, hogy a 6 nagyobb a 4-nél akkor az a nyerő, na ezért nem nyerő a fidesz nálunk.”

De te nem vagy képes gondolkodni, és hosszabb távon nézni. Ha az egyik ország, jelen esetben Hollandia 4%-nyi GDP növekedést hoz, Magyarország 6%-nyit, ez azt jelenti, hogy arányaiban közelebb kerültünk hozzájuk. Ha ez a trend tartós, akkor bár sok évtized kell hozzá, de beérjük őket.

„Nézd meg a 2010-2018 közötti növekedéseket légy szíves, 8 évet hasonlítsunk a 8 évvel :DDD”

De Miért kéne a 2018-2022 növekedést figyelmen kívül hagyni? Nyugodtan bele lehet venni azt is és lehet arányosítani. :)

Bár nem tudom mit szeretnél vele, de legyen, hasonlítsuk:

Magyar:

Minimálbéremelkedés 2002-2010: +33%, vagy +68€

Minimálbéremelkedés 2010-2018: +63%, vagy +172€

Real GDP/fő növekedés 2002-2010: +15%, vagy +1310€

Real GDP/fő növekedés 2010-2018: +27%, vagy +2710€

Amint látod a Fidesz minden szempontból nagyobb növekedést ért el, mint az MSZP.

Román:

Minimálbéremelkedés 2002-2010: +170%, vagy +89€

Minimálbéremelkedés 2010-2018: +166%, vagy +266€

És gondolom, ebből teljesen félrevezető módon majd azt akarod kihozni, az első időszak alatt csak +21€-val nőtt jobban a román minimálbér, a másodikban meg +94€, teljesen figyelmen kívül hagyva, hogy a románok milyen alacsony bázisról indultak, ezért a nagy mértékű növekedés is számszerűleg euróban csak kis növekedést hozhat.

Ismerlek már, mint a rossz pénzt. :D

Pedig a valóság az, hogy a román minimálbér a magyarhoz képest az első 8 évben 5,1x olyan mértékben nőtt, a második 8 évben meg „csak” 2,6x olyan mértékben, így a második 8 év az eredményesebb, vagy inkább kevésbé kudarcos.

„De nem gond a 12 év sem, csak egymáshoz hasonlítsad az eredményeket, azaz első 8 év magyar román és második 8 vagy 12 év magyar román.”

Az jó, mert így hasonlítottuk eddig is. :)

„De ettől semmivel nem lesz jobb a teljesítménye az orbán kormánynak, sőt ha jól tudom már egy éve reálbér csökkenés van, gyurcsányék alatt a világválságban nem volt ilyen.”

De igen, volt.

[link]

„A közgazdászok nem csak arányaiban nézik.”

Biztos nem csak, de az esetek úgy 90%-ában igen. Az EU gazdasági növekedésről szóló reportjai miért százalékos arányt mutatnak? Beirtod, hogy EU countries economic growth, az összehasonlító táblázatok mind százalékos eredményt közölnek.

Csak nem azért, hogy a Zorbánnak kedvezzenek a számok? :D

[link]

[link]

[link]

[link]

Ha kormányzati teljesítményeket akarunk összehasonlítani, akkor azt nem abból fogjuk tudni, hogy (most hasraütés szerű számokat írok) a hatalmas gazdaságú Némteroszág +500 mrd USD, a jóval szerecsébb bázissal rendelkező Magyarország +15 mrd, a hangyapénisznyi Izland +1 mrd.

„Már mondtam. Az életkoros példa, ha mindketten öregszünk 10 évet, valakinek az 100% valakinek csak 25% növekedés, akkor te a százalék adat ismeretében hátradőlsz, mert érted, mi és hogyan változott??”

Már erre is reagáltam, hogy miért atomnagy butaság, ahogyan a pénzes példád is. :)

„Ismét mondom, engedd meg, hogy akik gondolkodunk, ezen csak nevessünk. Mi a dolgok mögé nézünk.”

Nézd, ebben az esetben nem javaslom a gondolkodás gyakorlását, mert nem vagytok túl jók benne, engedjétek el. :D

„Még hány példát vársz arra, hogy belásd, értelmetlen vizsgálni önmagában a százalékokat?”

Nekem egy is elég, ami értelmes.

„68 eurónyi emelkedést úgy, hogy a románok ugyanezen időszak alatt 89-et. Abban a gazdasági környezetben egymáshoz képest is náluk nőtt jobban, kb. 1/3-al, 33%-al.”

De ezt vagy képtelen felfogni, hogy a románoknak eleve baromi alacsony volt minimálbérük, csupán 53€. 53€-n sokkal nehezebb 89€-t emelni, mint 204€-n 63€-t.

Nem tűnik fel, hogy az első időszakban ilyen 60-100 körüli növekedések vannak, a második időszakban meg az eleve magasabb bázis miatt ezeknek a többszöröse? És te úgy próbálod összehasonlítani, hogy ezt teljesen figyelmen kívül hagyod.

„Meg tudod adni, hogy a második 8 évben ez hogyan alakult? 2010-2018?”

Leírtam fentebb.

„Az megint nem értelmezhető adat, hogy az első 8 évhez hasnlítod a fidesz 12 évét, mert nem látható belőle, milyen volt a gazdasági környezet.”

Arányosítani lehet azt a 12 évet 8-ra egyébként kb ugyanaz jött ki 8 évre számolva, mintha az a 12 év lett volna arányosítva.

A gazdasági környezetről meg annyit, hogy a régionknak a 2000-es évtizede sikeresebb volt, mint a 2010, persze nekünk nem. Na vajon miért? :D

„Ha melléteszed a román emelkedést, na az már mond valamit.”

Amelyhez képest az MSZP alatt voltunk sokkal sikertelenebbek.

2023. nov. 5. 10:55
 42/49 anonim ***** válasza:

41 Ember, amikor nem tudsz érvelni, azt hozod fel, hogy akkor mások is miért így csinálják? Az, hogy a laikusokat milyen adatokkal traktálják, semmit nem jelent. Azokat értelmezni kell tudni. Mintha bemondanám, hogy lefogytam 2 kilot. Sokatmondó adat, mi? Honnan? Milyen magasság? stb.

Annyi példát hoztam.

Az, hogy nőtt valaminek az ára 3%-al, vagy csökkent a zsírtartalom 8%-al, persze azt megmutatja, hogy melyik irányba változott, de ebből következtetéseket levonni pláne összehasonlítást végezni nem lehet, különben olyan sületlenségek jönnek ki, amiket írkálsz.

Mint amikor orbánod bemondja, hogy az ukránok 4x-esére emelték a tarnzitdíjat ezért drága az üzemanyag, aztán amikor kiszámolod, hogy az emelt tonnánkénti ár 21 euró az üzemanyagban szó szerint pár forintos tétel, akkor rájössz, hogy ez csak hangulatkeltésre volt jó, de nem befolyásolja az árat semmiképp észrevehetően. HAZUGSÁG

Ha hollandia 4%-al nő, mi pedig 6%-al folymatosan, és a kiinduló állapot 5x a hollandok javára, akkor kb 28 év alatt érjük el a hollandok mai szintjét. A hollandok viszont addigra a mai szintjük 3x állnak majd. Nekünk ahhoz újabb 19 év kellene, de addigra ők megint 2,1x jobban állnak majd. :D

Úgy majd a végtelenben érjük utól őket kb :D

Ez nem növekedés, ennél sokkal többre is képesek lettünk volna, lásd románok, pedig ők is küzdenek a korrupcióval, ja mondjuk ők küzdenek.

A románok 15 év alatt beértek minket. Beértek! Pedig az index cikk szerint 2007-ben mi közel 2,5x jobban álltunk! (román gazdaság teljesítőképessége a magyar 43%-án állt)

Tehát az mszp 8 éve alatt 68 vs 89 euro. (30%)

A fidesz első 8 éve alatt 172 vs 266 euro. (55%)

Ha már bázist akarsz alapul venni, akkor az mszp alatt volt a románoknak alacsonyabb. Látható, hogy az mszp alatt kisebb százalékban húztak el, holott akkor arányaiban még jobban le voltak maradva. A fidesz első 8 évében már 55% volt ugyanez.

Amit utána írsz, hogy 5,1x olyan mértékben nőtt stb utána kevesebb az minden alapot nélkülöz. Ha 1 euro lett volna náluk, nálunk 100 euro 2002-ben, majd ők növelik 50-re, mi 125-re 2010-re, utána orbánék első 8 éve alatt 50-ről tovább emelik 200-ra, mi pedig szintén 200-ra, akkor ebből azt hozod ki, hogy a gyurcsányék alatt volt rosszabb, mert akkor 50x mértékben növelték utána meg csak 4x? Hát mikor veszed már észre hogy kevered a szezont a fazonnal??

Attól, hogy rájöttél miért kérdezem, még nem veszed el az élét, újabb bizonyítéka, hogy a fidesz rosszabbul kormányzott. És az első 8 fidesz év után jött még csak a korrupció java, mondhatni begyorsultak, turbo fokozat :D

Bocsánat, a reálbér csökkenés helyett (ami szintén igaz) a gdp csökkenésre gondoltam, a recesszióra.

Az életkoros és a pénzes példa is tökéletes, hogy egy százalék bemondása nem elegendő az összehasonlításhoz.

Én elhittem neked a számokat, de ránéztem, hát jól tettem.

Magyar minimálbér

2002-ben euroban nettó kb 152 euro. (37.750ft)

2010-ben euroban nettó kb 220 euro. (60.200ft)

2018-ban euroban nettó kb 292 euro. (91.770ft)

Román minimálbér

2002-ben euroban nettó kb 33 euro. (kb 100lej)

2010-ben euroban nettó kb 112 euro. (469 lej)

2018-ban euroban nettó kb 250 euro. (1162 lej)

MSZP alatt román +89 euro, magyar + 68 euro.

FIDESZ alatt román +138 euro, magyar + 72 euro.

Hát a valós számokkal sokkal siralmasabb a fidesz eredménye. :DDD

2023 magyar nettó euroban kb 400 euro (152.280ft)

2023 román nettó euroban kb 380 euro (1863 lej)

Tehát az elmúlt 5 évben, miközben a kiindulási alap alig különbözött (250 vs 292, de vásárlóerőben már kb egyforma volt), a román nőtt 130 euróval, a magyar pedig 108 euroval.

A korrupció azt gondolod nincs benne, hogy az mszp éveinél is rosszabbul szerepelnek orbánék? Mészáros 500 milliárdja, ami papíron van neki, az minden ember számára 50ezer, egy 4 fős családnak 200ezer megtakarítást jelentene. És az még csak 1 oligarcha, bevallott nettó vagyona. Hol van a sok fekete pénz? A 300 milliárdos lélegeztetőbioznisz újabb 120 ezer 1 családba. Az egész rendszer kiépült, a vidéki polgármesterek turisztikai épületének álcázott nyaralóik? Igaz, azok csak 50 millás tételek de sokan vannak. Ha mindet átírnád a családokhoz, hamar milliós összegek jelennének meg minden 4 fős család számláján, 9,6 millió lakosra.

Leszigetelné mindenki a házát rajta? Lecserélnék az elavult sokat fogyasztó eszközöket? Napelemek, energiatárolók? Rögtön lenne itt az országban rezsi csökkenés, fogyasztáscsökkenés. Újra lehetne godolni paks 2-őt. Az mennyi is? 4-5ezer milliárdba lesz? Minden 4 főre 2milla? Ezek mellett a többi sem kis tétel:

Az orosz energiahordozókkal biznisz? Az oltásokkal biznisz? Mi valahogy mindig többszörös áron vásárolunk?

Hozzáteszem, a román minimálbér egy dolog, de amíg nálunk mellette zuhant az EÜ és az iskolák helyzete, addig náluk emelkedett.

A tanáraik jobban keresnek! Az egészségügyük meg a mienket elérte! Nézd csak meg a halálozási statisztikákat. Persze ez egyáltalán nem mondható jónak, de honnan indult nekik az is??? A béka segge alól.

Szóval a magyar minimálbér mellett sok minden másban is feljöttek vagy elhagytak. Nem baj, nekünk van 50M csokplusz! :DDDDDD

2023. nov. 5. 23:01
 43/49 anonim ***** válasza:

„Ember, amikor nem tudsz érvelni, azt hozod fel, hogy akkor mások is miért így csinálják?”

Haver, én már nem tudom hány kommenten kívül megérveltem, de teljesen hatástalan volt, a fal a szobámban jobban megérette volna.

De nem baj, ha nem érted, nem kell mindent érteni. Vannak nálad okosabbak, hozzáértőbbek, akiknek ez a szakmájuk. Talán odáig eljuthatnál, hogy ha már rám, mint gyakoris anonimnak nem hiszel, legalább azt ne azt nem vonod kétségbe, amit a szakemberek mondanak. :)

„Az, hogy a laikusokat milyen adatokkal traktálják, semmit nem jelent. Azokat értelmezni kell tudni.”

Nem csak a laikusokat „traktálják” ezekkel az adatokkal, hanem egymást is, mint közgazdászok. Ilyen módon vizsgálják, elemzik, kiértékelik a gazdasági folyamatokat, ami talán egy kicsivel pontosabb, mint a tied, amihez csak azért ragaszkodsz, mert nem kedvez a Fidesznek, a közgazdászokét meg azért ítéled el (amiről még pár kommenttel ezelőtt azt hitted, hogy Orbán erőlteti), mert a Fidesznek kedvez.

„…különben olyan sületlenségek jönnek ki, amiket írkálsz.”

Még azóta sem tudtál példákat írni rá, hogy miféle sületlenségeket írok. De gondolom az egyik az, (ami nem mellesleg színtiszta igazság), hogy a Fidesz jobban teljesít, mint az MSZP.

„Mint amikor orbánod bemondja, hogy az ukránok 4x-esére emelték a tarnzitdíjat…”

A vitánk szempontjából irreleváns, hogy mit makog Orbán, nem tudom miért terelsz. :)

„A románok 15 év alatt beértek minket. Beértek! Pedig az index cikk szerint 2007-ben mi közel 2,5x jobban álltunk! (román gazdaság teljesítőképessége a magyar 43%-án állt)”

Nem értek be még mindig, írtam már.

Nominal GDP/fő

- magyar: 18,629 USD/fő

- román: 15,844 USD/fő

Real GDP/fő

- magyar: 14.350 Eur/fő

- román: 10.080 Eur/fő

És persze szintén az MSZP érában jobban nőttek hozzánk képest. :) A real GDP-jük 2002 és 2010 között +44%-ot nőtt, a miénk csak +15%-ot.

2010 és 2022 között ők 63%-ot nőttek, mi meg 44%-ot. Az MSZP alatt 3x olyan sebességgel nőttek hozzánk képest, a Fidesz érában meg 1,5x.

„Tehát az mszp 8 éve alatt 68 vs 89 euro. (30%)

A fidesz első 8 éve alatt 172 vs 266 euro. (55%)

Ha már bázist akarsz alapul venni, akkor az mszp alatt volt a románoknak alacsonyabb. Látható, hogy az mszp alatt kisebb százalékban húztak el, holott akkor arányaiban még jobban le voltak maradva. A fidesz első 8 évében már 55% volt ugyanez.”

És itt vonod le a teljesen fals következtetéseket. Kezdjük az elejéről (megint).

Az MSZP 8 éve alatt: a román minimálbér +170% (52,38€ -> 141,63€), a magyar meg csak +33% (204,14€ -> 271,80€)

A Fidesz első 8 éve alatt a román minimálbér +187% (141,63€ -> 407,86€), a magyar meg +61%.

Az MSZP alatt a román minimálbér 5,1x olyan mértékben nőtt (170/33), a Fidesz első 8 évében meg kb 3x (187/61). Ilyen egyszerű, az MSZP alatt húztak el jobban a napnál is világosabb.

Na de most figyelj nagyon, mert elmagyarázom, hogy miért fals az egész gondolatmeneted.

Te ugye hadilábon állsz a százalékokkal, mindig a növekményt akarod nézni függetlenül a bázis méretétől.

Erre mondom jól van, legyen gyerek nap, és akkor nézzük a növekményt. :D

MSZP alatt a minimálbér +68€ (271,8-204,14), a Fidesz első 8 éve alatt meg +136€ (407,86-141,63). De akkor is Fidesz a jobb, hisz a 136€ több, mint a 68€, nem?

Erre gyorsan jött a kifogásod, hogy: nem, ez nem értelmezhető adat így, mert eltérő volt a gazdasági környezet, mellé kell tenni a románokét is, és úgy értelmezhető.

És úgy szülted meg ezt a baromságodat, hogy csak a növekményt számszerűleg nézed a BÁZIS FIGYELEMBEVÉTELE NÉLKÜL, és így próbáltad kihozni, hogy az MSZP azért jobb, mert ott csak 21€-val (89-63) nőtt a román minimálbér a magyarhoz képest, a Fidesz alatt meg bezzeg 94€-val. (266-172), és akkor voilá, szerinted az MSZP azért jobb.

De az nem esik le, hogy csak akkor jön ki ilyesmi eredmény az eltérő bázis miatt, ha egy jóval alacsonyabb bázisú országgal hasonlítasz minket össze. Mi van, ha mi vagyunk az alacsonyabb bázis? Miért pont Romániával kell összehasonlítanunk magunkat? Nézzük a hollandokat.

Magyarország ugye már ismerős:

2002-2010: 204,14€ -> 271,8€ (+68€)

2010-2018: 271,8€ -> 444,69€ (+172€)

Hollandia

2002-2010: 1231,8€ -> 1407,6€ (+175€)

2010-2018: 1407,6€ -> 1578€ (+170€)

És akkor kijön, hogy

az MSZP 8 éve alatt 68 vs 175 euro. (+107 euro, avagy +61%)

a Fidesz 8 éve alatt meg 172 vs 170 euro (-2 euro, avagy -1%)

És akkor máris a Fidesz a jobb, mindent ugyanúgy számoltunk, csak másik országhoz történt a hasonlítás.

Most akkor hogy döntöd el a TE számítási módszereddel, hogy az MSZP-e a jobb, vagy a Fidesz? Ha az MSZP-t akarod jobbnak kihozni, akkor a románokhoz képest számolod, ha a Fideszt akkor a hollandokhoz? Nem gondolod, hogy fals az egész gondolatmeneted, ha homlokegyenest más jön ki győztesnek attól függően, hogy melyik országhoz viszonyítasz?

„Ha 1 euro lett volna náluk, nálunk 100 euro 2002-ben, majd ők növelik 50-re, mi 125-re 2010-re, utána orbánék első 8 éve alatt 50-ről tovább emelik 200-ra, mi pedig szintén 200-ra, akkor ebből azt hozod ki, hogy a gyurcsányék alatt volt rosszabb, mert akkor 50x mértékben növelték utána meg csak 4x?”

Így van, akkor azt mondom, hogy Gyurcsányék alatt a románok sokkal jobban fejlődtek hozzánk képest.

Ha 2002-ben a románoknál csak 1€ lett volna a minimálbér, 2010-re meg 50€, akkor az a románoktól egy hatalmas gazdasági bravúr, hisz 8 év alatt egy 1€ minimálbéres legutolsó afrikai szintű putriból csináltak egy aránylag elfogadható szintű kelet-európai államot. Az ő szemszögükből ez az 50x-es ugrás sokkal nagyobb változás, mint a mi szempontunkból egy 1,25x-ös. Így igen, ebben az esetben (is) Gyurcsányék alatt fejlődtek jobban hozzánk képest a románok, de és hatalmas DE, mondanám, hogy így nem fair az összehasonlítás, mert ez éppenséggel nem Gyurcsány és az MSZP hibája, hisz a románok az ő időszakuk alatt véghez vittek egy olyan gazdasági bravúrt, aminek a Fidesz első 8 évében már csak a töredékét tudták.

Így erre azt mondom, hogy a románok voltak túl jók Gyurcsány alatt hozzánk képest.

De egyáltalán nem életszerű hogy ilyen történik, ez egy extrém példa, hisz elképzelhetetlen egy ilyen szinten szegény állam a szomszédságunkban.

Ez egyébként buktatója lehet a másik országhoz való hasonlításnak, mert lehet hogy az az ország a két időszakban nagyon eltérő teljesítményt nyújt, ami független a magyarokétól. De a valóságban a románok teljesítménye (és a hollandoké is) kb megegyező volt a két éra alatt, a románok igazság szerint még a Fidesz alatt voltak kicsivel jobbak (+170% az MSZP alatt, +187% a Fidesz alatt)

„Attól, hogy rájöttél miért kérdezem, még nem veszed el az élét, újabb bizonyítéka, hogy a fidesz rosszabbul kormányzott.”

Idézd már néha, hogy mire reagálsz, mert pl. ezt sem tudom, hogy mire írtad konkrétan, fogalmam nincs milyen kérdésről vakerálsz.

„Az életkoros és a pénzes példa is tökéletes, hogy egy százalék bemondása nem elegendő az összehasonlításhoz.”

De ismétlem, ugyanilyen alapon két benyögött pénzösszeg sem. 20 mrd vs 10 mrd, semmit nem mondanak önmagukban. Ha Málta 10 mrd-t költ az EÜ-re, Magyarország meg 20 mrd-ot az azt fogja jelenteni, hogy 2x olyan jó a EÜ budget-nk?

„Én elhittem neked a számokat, de ránéztem, hát jól tettem.”

A számokat a TE általad belinkelt cikkből vettem, egy benne lévő táblázatra hivatkozik, ami nem mellesleg az Európai Unióhoz tartózó oldalon van (eurostat).

A táblázatban nyilván bruttó szerepel, ezért a nagy eltérés a számok között valamint az sem mindegy, hogy épp milyen euro értéken váltod át, az az év folyamán változhat.

„Magyar minimálbér

2002-ben euroban nettó kb 152 euro. (37.750ft)

2010-ben euroban nettó kb 220 euro. (60.200ft)

2018-ban euroban nettó kb 292 euro. (91.770ft)

Hát a valós számokkal sokkal siralmasabb a fidesz eredménye. :DDD”

Nagyon jó, akkor a teljesség igényével ne tegyük már hozzá a két időszak inflációját is, köszike. :D

2002 és 2010 között 58% infláció, miközben a minimálbér 59%-ot emelkedett, épphogy meghaladta az inflációt.

2010 és 2018 között az infláció 23%, a minimálbér emelkedés meg 52%.

Na melyik a jobb? Én úgy látom, hogy még mindig az MSZP a siralmasabb, bocs. :)

„A korrupció azt gondolod nincs benne, hogy az mszp éveinél is rosszabbul szerepelnek orbánék?”

Az MSZP szerepelt rosszabbul, még a Fidesz lopások és korrupció ellenére is. :)

„Mészáros 500 milliárdja, ami papíron van neki, az minden ember számára 50ezer”

Jajj Lölöke, ő sem maradhat ki a buliból. :D Biztos vagy te abban, hogy mind az 500 ezer milliárd lopott? Fogalmad nincs a túlárazások mértékéről, és hogy mennyi a túlárazásból származó vagyon. Lehet ha nem Mészároshoz irányítanak ennyi projektet, akkor lenne helyette 5 vállalkozó fejenként 90 milliárdos vagyonnal, aztán máris nem fejenként 50 ezer.

És azt vágod, hogy a vagyonának a nagy része munkahely? Ha felszámolod és szétosztod, akkor elveszti a munkáját egy városnyi ember.

Annyira proli gondolkodás mód ez a vegyük el a pénzt a gazdag rohadéktól, és osszuk szét a szegények közt! :D

„Ha mindet átírnád a családokhoz, hamar milliós összegek jelennének meg minden 4 fős család számláján, 9,6 millió lakosra.”

Már bocsánat, de nem úgy volt, hogy az ilyen pénzosztogatásos dolgok (mint ami a választás előtt volt, csak jóval kisebb mértékben, mint amit vízionálsz) hatalmas inflációgerjesztők? 🤔

„Leszigetelné mindenki a házát rajta? Lecserélnék az elavult sokat fogyasztó eszközöket? Napelemek, energiatárolók?...”

Csak azt nem értem, ha ez ilyen egyszerű, akkor a környező országokban ahol nincs Mészáros miért nincs még leszigetelve az összes ház? És az MSZP alatt miért nem volt pénzosztogatás?🤔

„Mi valahogy mindig többszörös áron vásárolunk?”

Más kormányok is a piaci ár többszöröséért adja a lakosságnak a gázt, amely utóbbi éppenséggel az Unióban nálunk a legalacsonyabb.

[link]

„Hozzáteszem, a román minimálbér egy dolog, de amíg nálunk mellette zuhant az EÜ”

Nem gondolom, hogy az EÜ zuhant, inkább stagnált. Például mennyit keresett 13 éve egy orvos, és mennyit most? Az MSZP mennyit emelt a fizujukon, az meg tudod-e mondani?

„Szóval a magyar minimálbér mellett sok minden másban is feljöttek vagy elhagytak.”

Ezt soha nem vitattam, elismerésre méltó a fejlődésük. De én úgy gondolom, ha nem a Fidesz lett volna kormányon, akkor is ugyanúgy beérnek, sőt már le is hagytak volna minket, legalábbis ha Gyurcsányékból indulunk ki. :)

2023. nov. 6. 09:30
 44/49 anonim ***** válasza:

Egy szakember olyat nem mond, hogy Magyarország GDP 6%-al növekedett, a Román GDP 8%-al, akkor a Román eredmény jobb. Ez baromság, nem alkalmas adat az összehasonlításra de nem vitatom tovább nem érted.

A GDP egy dolog megint nem lehet használni összehasonlításra önmagában, azt is az árakkal együtt érdemes és kell vizsgálni.

GDP-PPS adatokat keresd.

[link]

Úgy látszik nem akarod vagy tudod megérteni, ha valakinek van 100Ft-ja, valakinek meg 1000Ft-ja és elkezdenek félretenni, az alacsonyabb bázis azonos megtakarítás mellett jobban növekszik arányaiban. Tehát ez az adat semmitmondó, sőt megtévesztő, önmagában összehasonlításra alkalmatlan.

Ez az 5,1x növekedés szembeállítva a 3x-al teljesen hibás. Próbáltam érzékeltetni és eltúlozni, 1 euro kiindulási alapot feltételezve, de nem értetted. Bugyutaság amit írsz de nem tudom jobban érzékeltetni.

Ha szétbontanád orbánék 12 évét 4 éves ciklusokra, és ugyanezt hasonlítanád a románokhoz, természetes, hogy csökkenő arányt figyelnél meg a románoknál a magasabb bázisok miatt, akkor az orbánék is egyre rosszabbak voltak a korábbi önmagukhoz képest?

Egyébként legmélyebbről lehet a legkönnyebben gyorsan fejlődni, azaz hatékonyabbá válni. Ha alkalmazok 20 embert, hogy egymásnak kézből kézbe adogassák a terméket, majd beszerek egy szállítószalagot és 18 ember munkáját kiváltom, baromi gyorsan leszek hatékonyabb. De amikor már eleve hatékony vagy, ez a fejlődés egyre nehezebé válik.

Ha nem gond, én a nettó minimálbérekkel kalkuláltam, az adót levonva mennyi marad az a lényeg, nem az adó. A románoknál egyébként magasabb az adó mértéke szóval orbán javát szolgálja.

A hollandról elég nehéz adatot találni, de kalkulátorok szerint olyan 10% levonás van a minimálbéren.

2002 - kb. 1110 euro netto / magyar 152 euro netto

2010 - kb. 1260 euro netto (+150, +13,5%) (+68, +45% mszp)

2018 - kb. 1430 euro netto (+170, +13,5%) (+72, +32,7% fidesz)

2023 - kb. 1800 euro netto (+370, +26%) (+108, +37% fidesz)

Nem tudom mit akartál ezzel bizonyítani, de azt hiszem, az ellenkezője jött ki. Látható, hogy a fidesz első 8 éves emelkedése nem éri el az MSZP emelkedését.

Jóindulattal nem vettem figyelembe, hogy 2023-ban a hollandok még kevesebb adót vontak a minimálbérből, és valójában a nettó 1900 lenne, ami +33% növekedés 2018-hoz.

A nettó forint bérek mindig az adott év euro átlagával vannak osztva egyébként.

Ha az inflációt is beteszed az egyenletbe, akkor tedd be a 2008-as világválságot is, ami 2010 és 2018 között nem volt.

Arra meg nem emlékszem de javíts ki, volt-e olyan, hogy az mszp alatt a magyar infláció volt a legmagasabb, az EU átlag 3x. Mert a fidesznél igen.

Nem szerepelt rosszabbul az MSZP kicsit sem. Frissen léptünk be az EU-ba, jöttek be a plázák divatba, a fidesz alatt meg néptelenedtek el.

Hány munkahely Lőrinc 27 milliárdos jachtja? Az nem munkahely, ami ha kap állami megrendelést dolgoztat ha nem kirúg. Erre bárki képes.

A pénzosztás igen infláció gerjesztő, ha nincs fedezete. Nem volt.

Nézd meg ausztriát, a szomszédot, keress a falvakban szigeteletlen vagy rendezetlen házat :D

Az mszp alatt a tanárok meg voltak fizetve nem panaszkodtak, ahogy a kórházak is működtek, ott volt a pénzosztás.

Orbánék a svéd és a holland árakon adják a gázt (2 euro feletti m3) 1729m3 felett. A rezsicsökkentési támogatást így fizettetik vissza a lakossággal. Ha már 400m3 felett léped túl a limitet, te magad is a rendszer finanszírozója leszel. Milyen támogatás az, amit vissza kell fizetned, ha nem férsz bele???

Megint értelmetlen ezt így vizsgálni, mert Hollandiában 1900 eurót hazaviszel és egy szociális háló van körülötted, támogatások, magas családi stb. Mellesleg a holland lakásállomány szigeteltsége össze sem hasonlítható a magyaréval. Vagyis ami nekik elég 100m2 fűtésére, az nálunk átlagban 50m2-re? Ez már annyit jelent, hogy fele gázt használnak, ha 2x annyiba kerül akkor sem fizetnek többet, viszont más bérből.

Ausztria ismerősöm 61m2 lakás távfűtés 1 emelet 52euro/hó átalány. Kb 40-ról emelkedett 60-ra, majd esett vissza. Mellesleg az alacsonyabb jövedelműeknek van fűtés támogatás is. Szigetelt társasház.

Bérleti díja 550€, fűtés villany internet nélkül, minden más benne.

Egy orvos sokat keresett akkor is, nem panaszkodtak, hálapénz ugye nem volt ismeretlen fogalom illetve a korházban maszekoltak, tartottak egy héten 2-3x magánfoglalkozást és megvolt a pénzük.

De zuhant az EÜ. A korona alatt szinte meg is szűnt. (nem véletlenül volt egy másodlagos halálozási hullám a fel nem ismert betegségek miatt)

Én akkor lepődtem meg pár éve, amikor egy röntgen vizsgálatra időpontot akartak adni 3 hónapra előre, ami 5 perc öltözködéssel együtt. Mindig azonnal megcsinálták. Néztem értetlenül, aztán rákérdezett a nő táppénzes vagyok-e, mondom igen, akkor megcsinálják, ha nem akkor ráér. Le voltam döbbenve, hogy már az is időpontos.

Az elszaporodó félrekezelések, rosszul értelmezett röntgenek, eszközhiány még alapvető dolgokból is borzalmas.

Ezt még a fideszesek sem szokták tagadni, hogy rosszabb. Aki tud magánba megy, elveszi máshonnan az árát.

2023. nov. 6. 23:56
 45/49 anonim ***** válasza:
52%

„Egy szakember olyat nem mond, hogy Magyarország GDP 6%-al növekedett, a Román GDP 8%-al, akkor a Román eredmény jobb.

Ez baromság, nem alkalmas adat az összehasonlításra de nem vitatom tovább nem érted.”

Bízom benne, hogy megy az angol:

„Among the EU Member States, the HIGHEST INCREASES of GDP were recorded in Lithuania (+2.4 %), Romania (+1.7 %) and Croatia (+1.6 %) in the second quarter of 2023, while the highest decreases were observed in Poland (-2.2 %), Sweden and Austria (both -0.8 %).”

[link]

Melyik a legmagasabb? Litvánia. Mi alapján a legmagasabb? A százalékérték alapján. És én miről beszéltem eddig? Hogy a százalékos arány számit. A kis Litvániában a legmagasabb, nem a 4x akkora Romániában.

Ha baromság, AKKOR miért százalékosan végzik?

Próbáld előadni a közgazdászoknak, hogy ez így baromság, és alkalmatlan az összehasonlításra, aztán add elő a te verziódat, hagy röhögjenek egy jót. :D

„A GDP egy dolog megint nem lehet használni összehasonlításra önmagában, azt is az árakkal együtt érdemes és kell vizsgálni.

GDP-PPS adatokat keresd.”

Vótmá ez a cikk. Elmondtam, hogy akkor ilyen alapon meg a lettek, horvátok, litvánok, szlovákok, görögök, bolgárok is mögöttünk vannak. Így bár Románia előttünk, de ebben az összehasonlításban összességében jobb a pozíciónk.

De akkor nézzük ezt a vásárlóerő-paritáson vett GDP-t:

2011-ben az EU27 átlagához viszonyítva 67%-on álltunk, 2023-ra ez 77%, a románoknál ugyanez 55%-ról 77%, jobban fejlődtek, ez tény.

[link]

2002-ben viszont 61,6%-on álltunk, ebből sikerült 2010-re 67%-ot összehozni. A románok meg 29,4%-ról értéke el az 55%-ot. (Bár itt megjegyzem, hogy a második % 2011-es, a táblázat onnan indul, a másikban meg csak forecastként van jelen, a 2010-es MSZP és román eredmény vélhetően kicsit alacsonyabb, mint a 2011-es de túl sokat nem befolyásol)

[link]

Amíg a románok 25%-ot léptek előte, addig az MSZP 5%-ot. A Fidesz alatt meg amíg a románok fejlődtek 22%-ot, addig mi 10%-ot. Nagyjából ez a nagyságrendi különbség.

MSZP 8 év alatt 5%-kal közeledett az átlaghoz, a Fidesz 12 év alatt 10%-kal.

„Úgy látszik nem akarod vagy tudod megérteni, ha valakinek van 100Ft-ja, valakinek meg 1000Ft-ja és elkezdenek félretenni, az alacsonyabb bázis azonos megtakarítás mellett jobban növekszik arányaiban. Tehát ez az adat semmitmondó, sőt megtévesztő, önmagában összehasonlításra alkalmatlan.”

Ha én előző évben megspóroltam 1000 Ft-ot, te meg csak 100 Ft-ot, a következő évben meg ismét spórolásba kezdünk, és mindketten megspórolunk 200 Ft-ot az év végéig, akkor kijelenthető, hogy én az én teljesítményem az előző évhez képest rengeteget romlott (mert pl.: tönkrement pár vállalkozásom), a tied meg javult (mert pl.: előléptettek), hisz én csak az 1/5-ét kapartam össze, te meg a dupláját. Akkor ki fejlődött jobban a múlt évhez képest?

„Ez az 5,1x növekedés szembeállítva a 3x-al teljesen hibás.”

Teljesen korrekt, és tényszerű.

„Próbáltam érzékeltetni és eltúlozni, 1 euro kiindulási alapot feltételezve, de nem értetted. Bugyutaság amit írsz de nem tudom jobban érzékeltetni.”

A te példáid bugyutaságok és életszerűtlene, vedd már észre, töki. :) Benne valóságtól elrugaszkodott szintű fejlődési ütemmel (1 euróról 50 euróra 80 év alatt), aztán csodálkozol, ha valaki azt mondja hogy ez a nagyobb szintű fejlődés, mint a csóriner MSZP-dé? :D Szerinted nem volt az?!

Ha a románok 1 eurós termelőképességről indulnak és 50 eurós termelőképességet érnek el, mi meg 100 eurósról 125 eurósat, akkor mégis ki fejlődött jobban?

Szerinted nem a románok, akik az őskorból indulva indulva lettek egy elfogadható szintű kelet-európai államá váltak?

„…de nem értetted.”

Mit nem értettem? :D Leírtam, hogy nem feltételezném, hogy a Gyurcsány emiatt rosszabb. Leírtam, hogy inkorrekt lenne ilyen módon hasonlítani, mert a románok sokkal jobban fejlődtem Gyurcsány alatt, mint Orbán alatt, ezáltal Gyurcsány jelentős hátrányban lenne, ha így néznénk. Akkor mégis mi a francra mondod, hogy nem értem?!

A példádban (is :D) Gyurcsány azért szerepelne rosszabbul, mert ő csak 100-ról 125-re nőtt (+25%), Orbán meg 125-ről 200-ra (+60%). :)

„Ha szétbontanád orbánék 12 évét 4 éves ciklusokra, és ugyanezt hasonlítanád a románokhoz, természetes, hogy csökkenő arányt figyelnél meg a románoknál a magasabb bázisok miatt”

Nem feltétlenül.

Román real GDP/fő adatok:

2010 -> 2014: 6340 -> 7160 (+12%)

2014 -> 2018: 7160 -> 8910 (+24%)

2018 -> 2022: 8910 -> 1080 (+12%)

Az érdekes, hogy a magasabb bázisok miatt csökkenő tendenciát kifogásolod, de amikor a magasabb bázis miatti magasabb növekményről van szó, az ne volt az. :D

Amikor a román 20 euróról nőt 100 euróra, akkor természetes volt, hogy az MSZP a +80 euróval versnyezzen, ha 100 euróról 500 euróra, akkor meg természetes volt, hogy a Fidesz a +400 euróval, holott az arányok ugyanazok, úgyanúgy 5x-ös növekedés. :D

„Egyébként legmélyebbről lehet a legkönnyebben gyorsan fejlődni, azaz hatékonyabbá válni.”

Akkor az MSZP-nek miért nem sikerült? Mélyebben voltunk mi is. A GDP PPS-nél mégis csak 5%-kal kerültek közelebb az átlaghoz. A Fidesz is 8 év alatt csak kicsivel jobban, ami 6% volt, de eddigre már a bázis is magasabb volt, nehezebb dolguk volt.

Azt azt következő 4 évben meg +4%.

Real GDP/fő az MSZP 8 éve alatt +15%, a Fidesz (szarabbik) 8 éve alatt +27%. És ne gyere a válsággal, mert a többiek jóval többet produkáltak az MSZP alatt. Szlovákia +49%, Románia +45%, a magasabb bázisú Csehország +27%, Szlovénia +19%...

[link]

„2002 - kb. 1110 euro netto / magyar 152 euro nettó

2010 - kb. 1260 euro netto (+150, +13,5%) (+68, +45% mszp)

2018 - kb. 1430 euro netto (+170, +13,5%) (+72, +32,7% fidesz)

2023 - kb. 1800 euro netto (+370, +26%) (+108, +37% fidesz)”

Na, végre valami. Erre már azt mondom, hogy korrekt összehasonlítás.

Számoknak nem néztem utána, elhiszem neked.

Bár, ha a teljes ciklushoz viszonyítunk: MSZP 4,2% emelés/év, Fidesz 4,3% emelés/ év. És emlékeztetnélek, hogy azt írtad alacsonyabb bázisról könnyebb fejlődni. ;)

„Nem tudom mit akartál ezzel bizonyítani, de azt hiszem, az ellenkezője jött ki. Látható, hogy a fidesz első 8 éves emelkedése nem éri el az MSZP emelkedését.”

Nem ezzel akartam bizonygatni, hanem az előző két, bruttóhoz való összehasonlítással, hogy a gondolatmeneted teljesen fals. Ha abból akarod levonni a következtetést, hogy az MSZP azért jobb, mert 68 < 136, akkor abból milyen következtetést vonsz le, hogy 107 > -2?

„Ha az inflációt is beteszed az egyenletbe, akkor tedd be a 2008-as világválságot is, ami 2010 és 2018 között nem volt.”

Tegyük, de túlzottan sok jelentősége nincs.

2002-2010-zel számolva minimálbéremelkedés 59%, infláció 58%.

Ha 2002-2007-ig nézem a minimálbéremelkedés 42% (37.750 -> 53.900) az infláció 36%. Not good, not terrible.

Fidesz első 8 éve emlékeztetőül: minimálbéremelkedés 52%, infláció 23%.

„Arra meg nem emlékszem de javíts ki, volt-e olyan, hogy az mszp alatt a magyar infláció volt a legmagasabb, az EU átlag 3x. Mert a fidesznél igen.”

Volt EU átlag 3x-osa fölött, 2004 magyar infláció: 6,74%, uniós infláció: 2,21%. :)

Én meg arra nem emlékszem, hogy a Fidesznek kellett életmentő IMF hitelt felvennie.

És ha már szóba hoztad azt a fránya inflációt nézzük már meg az előző összehasonlítás azzal együtt.

2010-2023 minimálbér emelkedés 156%, infláció 74%. (A 2023-ast 10%-nak vettem, annyi várható év végére).

Ja és még emlékeztetőül: a Fidesz hatalmas inflációja ellenére ők 12 év alatt hoztak össze 58%-nyit, az MSZP meg 8 év alatt. ;)

„Nem szerepelt rosszabbul az MSZP kicsit sem.”

Nem tudom miért kell a nyilvánvaló tényeket tagadni. :D

Eddigiek alapján:

- Real GDP növekedés: MSZP +15%, Fidesz +44%.

- GDP PPS: MSZP uniós átlaghoz +5%, Fidesz +10%.

- GDP-arányos államadósság: MSZP 52% -> 80%, Orbán 80% -> 73%

- Foglalkoztatottság: MSZP nem nőtt, Fidesz +700 ezer ember.

- Munkanélküliségi ráta: MSZP 5,8% -> 11,2%, Fidesz 11,2% -> 3,6%

- Infláció: MSZP +58% 8 év alatt, Fidesz +58% 12 év alatt.

- Minimálbér: MSZP +59%, Fidesz +121%

- Átlagbér: MSZP +65%, Fidesz +154%

- Mediánbér: MSZP alatt infó nincs, a Fidesz alatt az átlagbérhez hasonló növekedés

- Átlagnyugdíj: MSZP +103%, Fidesz +80% (+13-ik havival)

A jövedelmeket nyugodtan arányosítsd, ha gondod van a 8év/12év problémájával, bár úgyis inflációval együtt értelmezhetőek, az meg pont 58% mindkét időszakban.

De komolyan, miben volt jobb az MSZP??? (Amúgy már kérdeztem, annyit tudtál nyögni, hogy nem lopnak) Ja, és vedd hozzá azt is hogy alacsonyabb bázisról indultak, onnan könnyebb fejlődni, hát nekik nem sikerült.

Leszámítva a nyugdíjakat, amit el kell ismerni, hogy áldoztak rá, meg az euro árfolyam változását, ami utóbbi jelentéktelen, ha a megnövekedett Ft-ról visszaváltunk.

Én elfogadom, ha szarnak tartod a Fideszt, de nevetséges ez az erőlködés, hogy a nyilvánvaló tényeket sem fogadod el, és elrelativizálod az egészet olyan szintűre, hogy még az MSZP-től is rosszabb legyen. :)

A másik, ha meg azzal jössz, hogy a Gyurcsány alatt jobb volt, akkor miért hozod mindig kifogásnak a válságot? A válság is hozzátartozott a Gyurcsány korszak, amely bár független volt tőle, de ugyanúgy rányomta a bélyegét arra a korszakra. Tehát amikor arról van szó, hogy az MSZP alatt jobban élnek az emberek, miért egy olyan elképzelt valósághoz hasonlítasz, ahol nem volt válság? Most ez olyan, mintha én meg úgy tennék, mintha nem lett volna covid. :)

„…jöttek be a plázák divatba, a fidesz alatt meg néptelenedtek el.”

:D :D :D

Mi van? Mit akarsz a plázákkal? Honann veszed, hogy elnéptelendtek, meg mit akarsz ezzel? Azt hogy szegényednek el az emberek? Akkor hogy fogyasztanak több élelmiszert?

[link]

„Az nem munkahely, ami ha kap állami megrendelést dolgoztat ha nem kirúg. Erre bárki képes.”

Minden multi ilyen, ha nem kap megrendelést, akár állami, akár nem, akkor csökken a bevétele, és leépítéseket kell végrehajtania. AZ állami megrendeléssel meg mi a bajod? Tudod vannak államilag finanszírozott munkahelyek is, pl. kórházak, hivatalok. Azok már nem is munkahelyek akkor?

„Nézd meg ausztriát, a szomszédot, keress a falvakban szigeteletlen vagy rendezetlen házat :D”

Mit akarsz Ausztriával, te jó ég? Szerinted az az oka, hogy ott nincs szigeteletlen ház, hogy ott nincs egy Mészáros? :D :D :D

Ja és mintha csak Ausztria lenne az egyetlen szomszédunk…

„Orbánék a svéd és a holland árakon adják a gázt (2 euro feletti m3) 1729m3 felett.”

Hát akkor ügyelni kell rá, hogy alatta legyél, mert alatta baromi olcsó, vásárlóerőparitáson a legolcsóbb az EU-ban.

[link]

„Ha már 400m3 felett léped túl a limitet, te magad is a rendszer finanszírozója leszel. Milyen támogatás az, amit vissza kell fizetned, ha nem férsz bele???”

Olyan, mint a többkulcsos adó rendszer. Ha nem férsz bele, mert túl sokat keresel, akkor több adót kell fizetned, és finanszíroznod a kisebb adójúakat.

„Megint értelmetlen ezt így vizsgálni, mert Hollandiában 1900 eurót…”

„Ausztria ismerősöm 61m2 lakás távfűtés 1 emelet 52euro/hó átalány…”

Nem tudom mit akarsz az ilyen bezzeg nyugatozással, egy idő után minden ellenzéki elkezdi mondani, hogy mi van a nagy nyugaton, amihez képest mi porbafingók vagyunk és voltunk.

Úgy teszel mintha a Fidesz tehetne róla, hogy nem vagyunk nyugati szinten. :D

„Egy orvos sokat keresett akkor is, nem panaszkodtak, hálapénz ugye nem volt ismeretlen fogalom”

Tehát a nyomorult beteg finanszírozta az orvos bérét, és te ezt képes vagy pozitívumként feltüntetni? :D

Akkor mégis mit akarsz a drága magánellátással, mikor régen is ugyanúgy meg kellett fizetni a magánellátás díját csak épp az állami rendszerben? :)

„De zuhant az EÜ. A korona alatt szinte meg is szűnt. (nem véletlenül volt egy másodlagos halálozási hullám a fel nem ismert betegségek miatt)”

Nem tudom miféle másodlagos halálozási hullámról beszélsz. Mikor is volt ez pontosan?

„Ezt még a fideszesek sem szokták tagadni, hogy rosszabb. Aki tud magánba megy, elveszi máshonnan az árát.”

Én tagadom, szerintem ugyanolyan szar. Annyi előrelépés van, hogy az orvosok meg vannak fizetve. Vagy ha ez szerinted nem előrelépés, mert volt hálapénz, akkor a magán sem hátrány, hisz régen is ki kellett fizetni az árát. ;)

2023. nov. 7. 20:57
 46/49 anonim ***** válasza:
100%

Figyelj, biztos jókat írtál, de belefáradtam már.

Simán összehasonlítod az almát a körtével.

Nem baj, ha kinyitod a szemed és szétnézel, rájössz, hogy a boltok brutál drágák, a fogyasztás csökkent, az energiahordozók terén is, az emberek összehúzták a nadrágszíjat.

Ez nem a nagy jólét jele, ahogy az sem, hogy egy otthonhoz 50milla hitel kell már a családoknak. Mint írtam, ezért 3 kulcsrakész ház kijött volna 2010-ben, nem pedig 1 se, mint ma.

A propaganda működik, az emberek nem a fideszt hibáztatják, magyarul hárítanak, hazudnak. Gyurcsány mondta öszödön, a fidesz megcsinálta.

Az EU-ban a magyarok nagy pofája nulla teljesítménye miatt ellenszenvesek vagyunk, az ukrán politika undorító és vállalhatatlan. Az oroszról ne is beszéljünk. A svédekkel meg...

Nekem gyerekeim vannak, egy hazudozó, propaganda plakátország nem az a hely, amit szeretnék nekik. Főleg nem egy EU-n kívüli korrupt keletbarát királyság. Ide haladunk. Lehet hazudni, magadnak a legkönnyebb, de attól még a valóság pofáncsap.

Szóval semmi gond, gyártsad az elméleteket, miért jobb minden és mégis miért szarabb. Miért üzbegisztánból jönnek az országba augusztus 20-án és miért a türk barátság nekünk a legfontosabb.

Ha rájössz majd szép csendben leszavazol te is bárkire, csak ezek takarodjanak el. Büszke vagyok a lengyelekre, ők már túl vannak rajta.

2023. nov. 8. 06:58
 47/49 anonim ***** válasza:

„Figyelj, biztos jókat írtál, de belefáradtam már.

Simán összehasonlítod az almát a körtével.”

Amikor te azt állítod, hogy Gyurcsány alatt jobban éltek az emberek, mi az ha nem összehasonlítás? Én ugyanúgy a jelent hasonlítottam a Gyurcsány-korszakhoz, annyi különbséggel, hogy számokat is hoztam mellé.

„Nem baj, ha kinyitod a szemed és szétnézel, rájössz, hogy a boltok brutál drágák…”

A bérek követték a drágulást.

Tudod mire mondtad még, hogy brutál drága? Az üzemanyagra. :D

„…a fogyasztás csökkent, az energiahordozók terén is, az emberek összehúzták a nadrágszíjat.”

Az utóbbi másfél-két évre jellemző ez, de a 1 évvel ezelőtti állapotokhoz képest bő az a szíj.

„Ez nem a nagy jólét jele…”

Nincs nagy jólét, soha nem mondtam.

„…egy otthonhoz 50milla hitel kell már a családoknak. Mint írtam, ezért 3 kulcsrakész ház kijött volna 2010-ben, nem pedig 1 se, mint ma.”

Mint írtam, a KSH adatai szerint nem.

De ilyen alapon: ma keres egy átlag dolgozó nettó 300 ezret. 2010-ben ennyit 3 átlag dolgozó keresett együtt, nem pedig 1, mint ma.

„A propaganda működik, az emberek nem a fideszt hibáztatják, magyarul hárítanak, hazudnak.”

Én a Fideszt hibáztatom sok dologért. A jelen kudarcaiért is. Nem Gyurcsányt. Gyurcsányt a múlt még nagyobb kudarcaiért.

„Az EU-ban a magyarok nagy pofája nulla teljesítménye miatt ellenszenvesek vagyunk”

Az EU-s aktafejeknek vagyunk ellenszenvesek, nem az EU lakosságának.

„Nekem gyerekeim vannak, egy hazudozó, propaganda plakátország nem az a hely, amit szeretnék nekik.”

Mi röhögünk a plakátokon. Leszarjuk a politikát. Valószínűleg a te gyerekeid is lefogják 20 éves korukig. Engem nem izgat különösebben, hogy melyik majom van hatalmon. Az én jólétem, és boldogságom nem azon múlik, hogy a Fidesz, vagy másvalaki kormányoz-e.

„Lehet hazudni, magadnak a legkönnyebb, de attól még a valóság pofáncsap.”

Miben hazudtam magamnak? A valóság az, hogy jobban élünk, mint Gyurcsány alatt. Ennek a belátásához nem kell a Fideszt még csak szeretni sem. Te hazudsz magadnak, hogy Gyurcsány idején jobb volt, annyira vakon gyűlölöd a Fideszt.

„Szóval semmi gond, gyártsad az elméleteket, miért jobb minden és mégis miért szarabb.”

Én nem gyártottam elméleteket. Számokat hoztam, objektív tényeket. Te próbáltad megmagyarázni, hogy miért nincs úgy, és belemagyarázni, hogy valójában amúgy.

2023. nov. 8. 21:14
 48/49 anonim ***** válasza:

Bemegyek, itt a személyi, számlaszám (magyar állampolgár)! Kérném az 50M támogatást!

Hmmm?!

Ez nem így működik?

Jaaa, hogy ez egy hitel?

júl. 27. 23:30
 49/49 anonim ***** válasza:

>A Fidesz még a válság és a háborús nehézségek ellenére is csak ad és ad.

1. Az a mi pénzünk. Nem a Fidesz tagdíjakból fizetik, hanem a beszedett adókból. Semelyik kormány nem tud pénzt ADni, csak ÁTCSOPORTOSÍTani.

2. Egyes kivételezett NER-lovagok (Mészáros, Tiborc az ismertebbek, de van egy csomó) meg látványosan gazdagszanak - ez az igazi átcsoportosítás -, ami jó is lehetne, de ennek forrása a rájuk szabott törvénykezés (kevesebb adót fizetnek), az állami (=adófizetői) pénzekkel való kitömésük (2%-os hitelek és vissza nem térítendő támogatások), és az állammal való túlárazott üzletelésük.

3. Eközben Magyarország mindenkihez képes csúszik le, az egy főre jutó fogyasztásban pl. tökutolsók vagyunk az EU-ban.

júl. 28. 08:25
1 2 3 4 5

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!