Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mit szóltok hogy januártól...

Mit szóltok hogy januártól jön az új városi CSOK, már 50 millió forinttal támogatja a Fidesz a családokat. Hol van esélye így az ellenzéknek valaha is?

Figyelt kérdés

A Fidesz még a válság és a háborús nehézségek ellenére is csak ad és ad. Gyurcsány idején amikor válság volt hol adtak ennyi pénzt a családoknak? Sehol kiskedden. Bajnai még azt a kevés szocpolt is megszüntette.

Így miből gondolja azt a baloldal, hogy van valaha is esélye nyerni a Fidesz ellen?

2023. okt. 31. 19:57
1 2 3 4 5
 31/49 anonim ***** válasza:
65%

#29-#30

„Ez a te véleményed.”

Ez nem vélemény, hanem számokkal alátámasztható tény. Én nem szoktam a levegőbe beszélni, utánajárok. Tudod hány majommal vitáztam már itt az oldalon a témában? :D

Gyurcsány utolsó évében (2008) az átlagnyugdíj 87 ezer Ft volt, jelenleg 210 ezer Ft. Ez 141%-os emelkedés miközben a kummulált infláció 2008 óta 92%. Vagyis a nyugdíj vásárlóereje nőtt, mivel nagyobb mértékben emelkedett, mint az infláció.

„2002-ben úgy vette át a kormányt az mszp, hogy 50 milliárd tartozása volt a fidesznek a nyugdíjasok felé (inflációs korrekció elmaradása).”

Abba bele se menjünk, hogy a Fidesz mekkora tartozással vette át a kormányzást az MSZP-től. :D

„elkezdték folyósítani a 13. havit, első évben csak 1 heti, másodikban 2, harmadikban 3 és negyediktől egész havit adtak, egészen 2009-ig. Ez összesen 5,5 havi extra nyugdíj a 8 évből. orbán adott 12 évből 1 havit.”

Ja, kaptak 13-ik havit, csak azzal együtt kevesebbet ért a nyugdíjuk reálértéke, mint Orbán alatt 13 havi nélkül.

2008-ban az éves átlag nyugdíj 13-ik havival együtt 1.131.000 Ft (13*87.000), 2021-ben meg az az éves átlagnyugdíj 1.968.000 Ft (12*164.000), ami 74%-os emelkedés nominálisan, miközben az kummulált infláció ebben az időszakban 53% volt.

Orbán 3-ik ciklusában 12 havi nyugdíj többet ért, mint Gyurcsány alatt 13 havi.

A számítás ott van, nyugodtan cáfold, vagy nyögd ki, hogy hogyan lett a számítás úgy variálva, hogy nekem adjon igazat.

„Tehát, ha a fidesz átadta valamekkora nyugdíjakkal a kormányt 2002-ben, az mszp pedig 50 milliárddal kezdte, 13. havit bevezette és mellé nem csak az inflációval, hanem a gazdasági növekedéssel is korrigálta a nyugdíjakat, már miért ért volna kevesebbet, mint ma, amikor 2011 óta csak inflációval korrigálnak?”

De szemmel láthatóan nem csak inflációval korrigáltak, hisz az átlagnyugdíj nagyobb mértékben nőtt, mint az infláció. :)

„És mint tudjuk, abba nem számít bele pl egy beázó tető javítása, ami sokszorosára nőtt a nyugdíjasok számára is, ahogy egy tisztasági festés ára is?”

Mennyire sokszorosára? 2x-es, 3x-os, 10x-es? Várok erre valami hiteles infót.

„Szóval ne haragudj, de az ilyen egy mondatos "tény" megállapításaid lókakit sem érnek”

Az egy mondatos ténymegállapítást most támasztottam alá több bekezdésben. Te mivel tudod alátámasztani, hogy a nyugdíjak vásárlóereje csökkent? Számokat, számítást várok.

„Nem, nem tették bele a nyugdíj alapba. Mivel a megtakarítások fele állampapírban volt és bevonták, így egy csapásra csökkent ugye az államadósság.”

Vagyis… csökkentették a Gyurcsányék alatt felhalmozott adósságot. Hát nem ezt írtam?! :D

„A másik felének is vegyes volt a felhasználása, valóban ment belőle a nyugdíjakra is”

Hát pont ezt írtam, hogy nyugdíjra költötték.

„Szóval amikor te leírsz egy megállapítást, aminek a fenti két példa szerint 0 valóságtartalma van”

Hát ez k*rva jó, te tényleg agyhalott vagy. :D

Leírom, hogy adósságrendezésre és nyugdíjra fordították, majd leírod ugyanazt, hogy államadósságot csökkentettek vele, és VALÓBAN nyugdíjra is költötték. Akkor hogy lehet 0 a valóságtartalma?! :D

Írod, az én kijelentésemre, hogy VALÓABAN, akkor közben, hogy lehet 0 valóságtartalma?

„A fidesz jó, ezért a fejedben úgy alakítod a dolgokat, hogy ez jöjjön ki.”

Ott volt egy korábbi kommentben fentebb:

- A foglalkoztatottság az elmúlt 13 évben kb 800 ezerrel nőtt…

- A munkanélküliségi ráta 11%-ról 4,5%-ra csökkent….

- A gazdasági növekedésünk régiós szinten átlagos, MSZP alatt az átlag harmada… SZERETNÉM LÁTNI A SZÁMÍTÁSI MÓDOT, AMIVEL EZ AZ EREDMÉNY KIJÖTT?

Le tudtad írni? Nem. Ahogy kb semmi mást sem. Csak annyit csinálsz, hogy elpampogod ugyanazt ezerszer, mindenféle fedezet nélkül; „…úgy alakítod a számítást…”

Figyi, attól még hogy kismilliószor leírod, nem lesz igaz. :D

„Az ne zavarjon cseppet sem bohóc uram, hogy a tényekkel köszönő viszonyban sincs :DDDD”

Én a kijelentéseimet alá tudom támasztani, ellenben veled. Te csak mantrázol, és témát váltasz. :)

„Bocsi, de ezek fényében, had ne kommentáljam a többi sületlenséged, mert aztán előállsz megint újakkal és ez egy ördögi kör.”

Nem tudsz rá érdemi reakciót adni. Én reagálok a te kijelentéseidre, te meg figyelmen kívül hagyod, és másfelé terelsz.

„A te fejedben lehet, ha a valóságot nézzük, akkor én közelebb állok hozzá.”

Baromi messze állsz a valóságtól, haver. :D

„tső”

Tső? Mi vagy te, valami flegmah tini pitsah? :D

„Mi van bakter ráébredtél a tárgyi tévedéseidre, jobbnak láttad csendben elhúzni a csíkot?”

Nem szokásom. Te viszont nagyon nagy csendben vagy pár nyitott témát illetően, kiszedtem neked alább:

- Mivel tudod alátámasztani, hogy már csak Bulgáriával harcolunk a GDP versenyben?

- Milyen eredményhez igazított számításokat mondtam, és milyen módon volt a számítás torzítva?

- A Fidesz kollaboránsok alatt kiket értettél?

- Mire alapozod, hogy a külföldön dolgozó magyarok bére beleszámít az átlagbérbe?

- Továbbra is úgy gondolod, hogy hazug progagadna, hogy a bérek a 3x-osára nőttek, miközben a miközben a mediánbérre ott vannak az adatok?

- Mit akartál a mediábéres cikkeddel cáfolni?

- Mit akartál az üzemanyagárakkal?

- Milyen adatokkal tudod alátámasztani, hogy rosszabbul élnek az emberek, mint Gyurcsány alatt?

2023. nov. 3. 22:03
 32/49 anonim ***** válasza:
54%

2010 átlagnyugdíj 95ezer Ft (nincs 13 havi)

2022 átlagnyugdíj 161ezer Ft (nincs 13 havi)

2023 átlagnyugdíj 210ezer Ft (volt 13 havi)

Ezek a számok egyébként nem az átlagnyugdíj változását mutatják meg bakter, hanem a rendszerbe új belépők magasabb jövedelemmel kalkulálva eleve magasabb nyugdíjakkal kerülnek be, így húzzák az átlagot.

Tehát aki 2010-be nyugdíjas volt és az átlag 95ezret kapta, az 2023-ban nem 210ezret kap :DDD Vagy szerinted igen??? :D

[link]

Nyugdíjak reálértéke:

2010 -1,2

2011 -3,2

2012 1,6

2013 4,5

2014 3,2

2015 2,4

2016 2

2017 0,8

2018 0,1

2019 -0,6

2020 -0,3

2021 -0,3

2022 -1,2

2023

"Abba bele se menjünk, hogy a Fidesz mekkora tartozással vette át a kormányzást az MSZP-től. :D"

De, belemehetünk, ugyanis a fideszből nyilatkozták 2010-ben, hogy sokkal jobb állapotban van az ország, mint gondolták :D 265Ft euro azért erős jelzés. Tudod, erős forint erős ország, orbán gazdád mondta :D

Ha ma vennék át a fidesztől az országot, huhhhhúúúú , 10ezer milliárdokkal nőtt az állam adóssága (2010-hez képest min 35000), ugyanennyi EU pénz eltűnt, a korházak iskolák állapota botrányos, Románia bőven mögöttünk volt :D

"Ja, kaptak 13-ik havit, csak azzal együtt kevesebbet ért a nyugdíjuk reálértéke, mint Orbán alatt 13 havi nélkül."

Ezek a sületelnségek minden tényt cáfolnak :D Azt már láthatod, hogy reálérték növekedés mennyi volt évről évre, 12 év alatt, 7%??? És ez mint tudjuk, csak és kizárólag egy nyugdíjas kosár alapján van számítva, de az élet nem csak kenyér meg tej vásárlásból áll :D

"Mennyire sokszorosára?" Olyan 4-5X árra nőtt egy tisztasági festés ára pajtikám 12 év alatt. Hiteles infó? Nem tűnt fel, hogy egy 3-4 millás kádár kockára vidéken 20 millát kérnek el? Nem tűnt fel, hogy egy kulcsrakész 100m2 családi ház 2010-es 160ezres árról mára 700ezerre ugrott fel? A pofátlan maszekoló melósok még ennél is nagyobb mértékben emeltek :D

2010-ben egy szaki 2ezer Ft-ért burkolt nagyjából, ma 12ezer. Hol élsz te?? És ezek nincsenek benne az infláció számításban :D

"A foglalkoztatottság az elmúlt 13 évben kb 800 ezerrel nőtt"

Igen, mert sokan külföldön dolgoznak, otthon be kell jelenteni a TB felé hogy kint dolgozol és ennyi :D

"A munkanélküliségi ráta 11%-ról 4,5%-ra csökkent"

Igen, mert max 3 hónap munkanélküli után kikerülsz a rendszerből. Meg a sok kis faluban lettek közmunkások, segélyek megszűntek.

[link]

A román gazdaság előzött és tudvalevő dolog, hogy csak 2 szegényebb ország volt nálunk, Románia és Bulgária. Romániában magasabb a minimálbér is :D

[link]

Csak bulgáriában alacsonyabb mint nálunk :D

Nem tudod értelmezni a nyugdíjak esetében még a növekedést sem. Azt képzeled, hogy a nyugdíjak nőttek 95ezerről 210ezerre. NEM. Az átlag. Nem ugyanaz de nem érted a különbséget sajnos.

Aki 2010-ben 95ezret kapott, az jó, ha megkapja a 140ezret ma. Na most ilyen emberrel mint te, aki azt hiszi, hogy a nyugdíj mittudomén hány százalékkal nőtt, szerinted érdemes? Mint ha felvennének a céghez 3 igazgatót és azt mondanák emelkedett a dolgozók átlagbére :D

2023. nov. 4. 07:38
 33/49 anonim ***** válasza:
65%

„Ezek a számok egyébként nem az átlagnyugdíj változását mutatják meg bakter, hanem a rendszerbe új belépők magasabb jövedelemmel kalkulálva eleve magasabb nyugdíjakkal kerülnek be, így húzzák az átlagot.”

Hát akkor mit mutatnak, ha nem az átlagnyugdíjváltozását? :D

A „hanem” után az nem derült ki a makogásodból.

2010 átlagnyugdíj 95ezer Ft, 2022 átlagnyugdíj 161ezer Ft, 2023 átlagnyugdíj 210ezer Ft: mit mutatnak ezek a számok, ha nem az átlagnyugdíjat?

Ugyanazt próbálod eljátszani, mint az átlagkeresettel, hogy a sok milliós fizujú nyomja csak fel az átlag, itt meg a nyugdíjrendszerbe újonnan belépők. De ez 2010-re is igaz, akkoriban is voltak újonnan belépők, akik a 2010-es átlagnyugdíj 95 ezres értékét húzták fel, ilyen alapon már az a 95 ezer sem az átlagnyugdíj volt.

„Tehát aki 2010-be nyugdíjas volt és az átlag 95ezret kapta, az 2023-ban nem 210ezret kap :DDD Vagy szerinted igen??? :D”

Nem, nem ezt mondtam. Én azt mondtam, hogy átlagnyugdíj ennyivel változott.

„Nyugdíjak reálértéke:”

Tehát 2010 óta összességében nőtt. Tehát helyes volt a ténymegállapításom, hogy kevesebbet értek a nyugdíjak Gyurcsány idején, vagy sem?

„De, belemehetünk, ugyanis a fideszből nyilatkozták 2010-ben, hogy sokkal jobb állapotban van az ország, mint gondolták”

Igen, mert a borzalmasan rossz helyett, amire számítottak csupán rossz volt. :)

„265Ft euro azért erős jelzés. Tudod, erős forint erős ország, orbán gazdád mondta :D”

Jajj, az euro, már vártam, hogy az is előkerül. :D Hiába volt erősebb akkoriban az euro, ha nem volt Ft az emberek zsebében, amiről átválthatják.

A 265-ös euro idején az átlagbér 202 ezer Ft volt az átlagbér, ami akkori árfolyamon 762 euro. Jelenleg 550 ezer körüli átlagbér és 385 euro mellett, 1428 euro az átlag magyar kereset. A jóval gyengébb árfolyam ellenére majdnem a dupláját keressük euróban. És 2010 óta nem inflálódott az euro 100%-ot, hanem csak kb. 41%-ot.

„Ha ma vennék át a fidesztől az országot, huhhhhúúúú , 10ezer milliárdokkal nőtt az állam adóssága (2010-hez képest min 35000), ugyanennyi EU pénz eltűnt, a korházak iskolák állapota botrányos, Románia bőven mögöttünk volt :D”

2002 és 2010 között 37.000 millió euróval nőtt az ország adóssága, 2010 és 2022 között 42.000 millió euróval. És az a 37.000 millió akkori értéken magasabb volt, mint most 42.000 mert az euró is inflálódott jócskán. :D

Az MSZP a nagyobb adóssághalmozó, az ő kormányzásuk alatt 52%-ról ment fel a GDP arányos államadósság 80%-ra. Orbán 80%-kal vette át, most 74% körüli.

„Ezek a sületelnségek minden tényt cáfolnak :D Azt már láthatod, hogy reálérték növekedés mennyi volt évről évre, 12 év alatt, 7%???”

7,8% egészen pontosan, és a reálértéknövekedés, az reálértéknövekedés. Egy 13ik havi meg kb 6,8%-kal emeli meg, tehát ha úgy számolunk, hogy 2009-ben, (az utolsó 13-ik havi idején) ennyivel magasabb, még akkor is magasabb. :)

„És ez mint tudjuk, csak és kizárólag egy nyugdíjas kosár alapján van számítva, de az élet nem csak kenyér meg tej vásárlásból áll :D”

Az imént még a kenyér meg a tejvásárlásával jöttél, hogy hú de mennyire elszállt az áruk, most meg ellenpéldaként hozod. :D

„Olyan 4-5X árra nőtt egy tisztasági festés ára pajtikám 12 év alatt. Hiteles infó?”

Igen, az kell. Még a benzinárt is úgy adtad elő, hogy fú de mennyire emelkedett, aztán kiderült, hogy a bérekhez viszonyítva mégsem. Nem hiszem el neked, hogy 4-5x-ösére nőtt a tisztasági festés ára. :)

Nem tűnt fel, hogy egy 3-4 millás kádár kockára vidéken 20 millát kérnek el?”

Ha az átlagnégyzetméterárakból indulunk ki, akkor 2010 óta nem minimum 5x-ös emelkedés volt, mint azt előadod, hanem kb 2x-es.

„Nem tűnt fel, hogy egy kulcsrakész 100m2 családi ház 2010-es 160ezres árról mára 700ezerre ugrott fel?”

Az új családi házak négyzetméterára az valóban több, mint 3x-os, de nem majdnem 4,5x-es.

[link]

„2010-ben egy szaki 2ezer Ft-ért burkolt nagyjából, ma 12ezer. Hol élsz te?? És ezek nincsenek benne az infláció számításban :D”

Burkolás árak ma 10ezer alatt.

[link]

2010-es árakat nem találtam, de nem is az én dolgom lenne kikeresgélni helyetted.

„Igen, mert sokan külföldön dolgoznak, otthon be kell jelenteni a TB felé hogy kint dolgozol és ennyi :D”

Az körülbelül 100ezer ember, a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 4,5 millió fölött még így is.

[link]

2010-ben cakli-pakk volt 3,8 millió.

„Igen, mert max 3 hónap munkanélküli után kikerülsz a rendszerből.”

Ez is egy olyan érv, amivel rendszeresen találkozom, ha a munkanélküliség szóba kerül. Nem csak 3 hónapig számolnak vele, hogy munkanélküli vagy.

2022-ben 176 ezer munkanélküli volt:

[link]

Az alábbi táblázat meg a munkakeresés időtartama szerint mutatja a munkanélkülieket:

[link]

Ha csak 3 hónapig számolnának a munkanélküliekkel, akkor csak 73 ezer munkanélküli lenne, nem 176 ezer.

„A román gazdaság előzött és tudvalevő dolog, hogy csak 2 szegényebb ország volt nálunk, Románia és Bulgária.”

Csakhogy a vásárlóerőparitáson vett GDP szerint bár Románia előttünk, mégsem igaz, a megállapításod, hogy csak Bulgáriával harcolunk a GDP versenyben. :) Eszerint még többen vannak mögöttünk: Lettország, Horvátország, Szlovákia, Görögország, Bulgária.

[link]

A nominal GDP-t illetően meg ne legyenek illúzióid:

- magyar: 18,629 USD/fő

- román: 15,844 USD/fő

[link]

A real GDP-t sem:

- magyar: 14.350 Eur/fő

- román: 10.080 Eur/fő

[link]

„Romániában magasabb a minimálbér is :D”

Csakhogy ez bruttó Romániában sokkal nagyobb az adó a béren, a nettó, amit kézhez kapsz nálunk magasabb.

1,524 RON -> 306,50 Euro

154 280 HUF -> 406,21 Euro

„Nem tudod értelmezni a nyugdíjak esetében még a növekedést sem. Azt képzeled, hogy a nyugdíjak nőttek 95ezerről 210ezerre. NEM. Az átlag.”

Hát ugyanezt pofázom te, isten barma! :D Mikor mondtam olyat, hogy minden nyugdíjasnak a nyugdíja kivétel nélkül ilyen mértékben nőtt. Az átlag nőtt ennyivel, átlagnyugdíjról beszéltem. Az átlagba beletartoznak az újonnan belépő magasabb nyugdíjúak, és ezzel együtt 210 ezer, de azokkal együtt volt 95 ezer már 2010-ben is, szóval ez már megint ilyen veszett fejsze nyele erőlködés a részedről. Átlagot 2010-ben is ugyanúgy számolunk, mint 2022-ben. :)

„Na most ilyen emberrel mint te, aki azt hiszi, hogy a nyugdíj mittudomén hány százalékkal nőtt, szerinted érdemes?”

A szalmabábozást új szintre vitted, mindegy, csak legyen kifogás, hogy ne kelljen reagálnod az égető kérdéseimre. :D

„Mint ha felvennének a céghez 3 igazgatót és azt mondanák emelkedett a dolgozók átlagbére :D”

És 2022-ben több magas nyugdíjú igazgató volt, mint 2010-ben? Nagyon nem megy neked a logikus gondolkodás, de látom hogy próbálkozol, ami elismerésre méltó. :)

2023. nov. 4. 11:21
 34/49 anonim ***** válasza:
54%

Azért én érzem a szövegeden, hogy mindenáron a fideszt és orbánt akarod kihozni győztesnek. Erről beszéltem az elején.

És ehhez korrigálod a múltat.

Inflálódott az euro :D Nem a forint inkább?

Mellesleg, ha 1000Ft lenne az euro, akkor orbánék euroban kevesebbet vettek fel mint az mszp 8 év alatt, akkor az siker?

2002-2010 között 13500mrd nőtt

2010-2022 között 25000mrd nőtt

Szerintem a forint gyengülése is az embereket sújtja, igaz a fidesznek jól jön, ha euroban számoljuk az államadósságot :D.

Na mindegy. Azért csak lehagyott Románia is. A minimálbér 3000 lej, nettó pedig 1770 lej.

Tehát már itt sántít a számításod és már csak 50 euro a különbség, de az árak viszont jóval a mienk alatt vannak. Szolgáltatás, élelmiszer egyaránt. Vagyis az ő 350€ nettójából több jön ki.

De ha nem érzed mekkora gáz, hogy a román béreket kell a magyarral hasonlítgatni, amikor 12 éve még a kanyarban sem voltak :D

2023. nov. 4. 13:30
 35/49 anonim ***** válasza:
65%

„Azért én érzem a szövegeden, hogy mindenáron a fideszt és orbánt akarod kihozni győztesnek. Erről beszéltem az elején.”

Nem én hozom ki győztesnek, hanem a számszerű tények. Kb mindenben jobban teljesített a Fidesz, mint az MSZP, ez a nagy büdös helyzet. Ha nem értesz egyet vele, lehet cáfolni számokkal.

„És ehhez korrigálod a múltat.”

Miféle múltkorrigálást olvastál tőlem? :D Akármit is jelentsen ez.

Talán múltkorrigálás, vagy sarkítás, amikor leírtam, hogy a 4,5 millió munkahelyből csupán 100 ezer külföldi? Az is múltkorrigálás, amikor leírtam, hogy 12 évvel ezelőtt is voltak kiugróan magas keresetűek/nyugdíjúak, akik az átlagot torzították? Múltkorrigálás, amikor leírom, hogy az üzemanyag sokkal megfizethetőbb manapság? Múltkorrigálás, amikor leírtam hogy nem csak 3 hónapig számítasz munkanélkülinek, mint azt hitted?

Nem gondolod, hogy ez nem a tények saját javamra korrigálása, hanem egyszerűen a te tévedéseid javítása?

Ilyen ez a kognitív disszonancia… Van egy elképzelésed (inkább hited), hogy Orbán a legnagyobb szar, az ország szarabb, mint Gyurcsány idején, aztán ha valaki megcáfolja ezeket, akkor képtelen vagy elfogadni és képzeletbeli hamis számítási módokkal magyarázod.

„Inflálódott az euro :D Nem a forint inkább?”

Igen, inflálódott az euro. Az is tud inflálódni, mint minden más valuta. Te erről még nem hallottál?

„Mellesleg, ha 1000Ft lenne az euro, akkor orbánék euroban kevesebbet vettek fel mint az mszp 8 év alatt, akkor az siker?”

De nem 1000 Ft az euro, így nincs miről beszélni. :)

„2002-2010 között 13500mrd nőtt

2010-2022 között 25000mrd nőtt”

És mennyiről nőtt mennyire a 2002-2010 és 2010-2022-es időszakban?

„Szerintem a forint gyengülése is az embereket sújtja, igaz a fidesznek jól jön, ha euroban számoljuk az államadósságot :D.”

USD-ben, vagy EUR-ban szokás, de a leginkább GDP-arányosan adják meg.

„Na mindegy. Azért csak lehagyott Románia is.”

Jah, többszöri kérésre nagy nehezen kukáztál valami GDP-vel kapcsolatos dolgot, amiben igen, de ezzel is beszoptad, mert így meg 4 másik ország is mögöttünk van, így továbbra sem igaz, hogy csak Bulgáriával harcolunk a GDP versenyben. :)

Ja de várj már, én is találtam olyat, hogy Románia lehagyott minket! És ez már 2007-ben megtörtént!

[link]

„A minimálbér 3000 lej, nettó pedig 1770 lej. Tehát már itt sántít a számításod és már csak 50 euro a különbség”

Ez igaz, 1770 lej, itt benéztem valamit. De a lényegen túl sokat nem változtat.

„…az árak viszont jóval a mienk alatt vannak. Szolgáltatás, élelmiszer egyaránt. Vagyis az ő 350 € nettójából több jön ki.”

Nem jelentősen vannak alattunk.

[link]

Nálunk a vásárlóerő még ha hangyafasznyival is, de magasabb.

„De ha nem érzed mekkora gáz, hogy a román béreket kell a magyarral hasonlítgatni, amikor 12 éve még a kanyarban sem voltak :D”

Ha te gáznak érzed, hogy a Fidesz alatt a románok sokkal jobban fejlődtek, akkor minek érzed ami a MSZP éra alatt végbement?

2002 és 2010 között a román minimálbér 170%-kal nőtt (52,38€ -> 141,63€), a magyar mindez alatt csak 33%-kal (204,14€ -> 271,80€).

2010 és 2023 között a román minimálbér 326%-kal nőtt (141,63€ -> 604,41€), a magyar meg 130%-kal.

Tehát az MSZP alatt kb 5x olyan mértékben fejlődött a román bérszínvonal, mint a magyar, a Fidesz alatt meg 2,5x olyan mértékben. És az utóbbi is elég gáz, de ha MSZP teljesítményéből indulnánk ki, akkor most mi nem lennénk a kanyarban a románokhoz képest, nemhogy fej-fej mellett velük.

Az adatokat innen vettem, amire a TE cikked hivatkozik:

[link]

Tehát miben is volt akkor jobb az MSZP és a Gyurcsányod?

2023. nov. 4. 20:16
 36/49 anonim ***** válasza:
54%

Belinkeled az indexes 2007-es cikket, mintha tátott szájjal rohannál egy facerdőbe :D Bár te lehet szereted :D

Na szóval igen, előzte a magyar GDP-t a román, csak ők 23 milliós lakossággal hozták ezt össze, mi pedig 10 millióval.

Ugye a számokból kiolvasható, hogy az ő teljesítményük népességarányosan kevesebb, mint a fele volt a mienknek! (43%-a)

Azt már megbeszéltük korábban, hogy egy alacsony bázisnál hibás és félrevezető százalékban kifejezni az emelkedést. Ha igazak a számaid, akkor 2002 és 2010 között a román minimálbér 89 euróval, a magyar pedig 68 euróval emelkedett.

Még egy példa hátha megérted, ha én 40 éves vagyok a gyerekem meg 10, akkor 4x annyi idős vagyok, ha hozzáadunk 10 évet mindkettőnk korához, akkor az ő kora 100%-al nő az enyém csak 25%-al. Kezdesz már kapizsgálni valamit? :D

Ha náluk 8 év alatt 22 euróval emelkedett jobban a minimálbér, mint nálunk, akkor 12 év alatt az csak 33 euró plusz hozzánk képest. De ők a fidesz ideje alatt sokkal jobban emelték az mszp alatti aránynál a minimálbért, vagyis az orbán kormányok alatt sokkal jobban emelkedtek hozánk képest.

2023. nov. 4. 21:14
 37/49 anonim ***** válasza:
65%

„Belinkeled az indexes 2007-es cikket, mintha tátott szájjal rohannál egy facerdőbe :D Bár te lehet szereted :D

Na szóval igen, előzte a magyar GDP-t a román, csak ők 23 milliós lakossággal hozták ezt össze, mi pedig 10 millióval.”

Pont ez a lényeg, ezzel karikíroztam ki, hogy lehet itt cikket találni arra, hogy már Gyurcsány alatt lehagytak minket, ez a korábban emlegetett 2007-es cikk. :)

„Na szóval igen, előzte a magyar GDP-t a román, csak ők 23 milliós lakossággal hozták ezt össze, mi pedig 10 millióval.”

Jaaa, ilyenkor már ez lényeges szempont a kiinduló, de a magyar és holland GDP-nél a kiinduló bázis nem volt.

„Azt már megbeszéltük korábban, hogy egy alacsony bázisnál hibás és félrevezető százalékban kifejezni az emelkedést.”

Több nagyságrendnyi eltérésnél hibás (mint a 200 Ft vs 100 milliós példád), itt nem erről van szó.

„Ha igazak a számaid, akkor 2002 és 2010 között a román minimálbér 89 euróval, a magyar pedig 68 euróval emelkedett.”

A te számaid, a te cikked hivatkozott erre.

2002 és 2010 között a román a 2,7x-esére nőtt, a magyar meg 1,3x-osára.

Az MSZP alatt a 30%-kal nőtt, a Fidesz alatt meg 130%-kal.

Mi a magyarázat az MSZP ilyen szinten gyenge teljesítményére???

De most úgy látom épp százalékellenes vagy, és megint magának a növekménynek az értékét akarod nézni.

Akkor tessék, az MSZP alatt 68 euróval emelkedett a minimálbér, a Fidesz alatt meg 352 euróval. :)

„Még egy példa hátha megérted, ha én 40 éves vagyok a gyerekem meg 10, akkor 4x annyi idős vagyok, ha hozzáadunk 10 évet mindkettőnk korához, akkor az ő kora 100%-al nő az enyém csak 25%-al.”

Megint egy buta irreleváns példa. Itt nem életkorról van szó, ami egyforma mértékben telik mindenki számára, hanem béremelkedésről. :)

"Kezdesz már kapizsgálni valamit? :D"

Már ezer éve kapizsgálom, hogy nem vagy túl okos. :D

„Ha náluk 8 év alatt 22 euróval emelkedett jobban a minimálbér, mint nálunk, akkor 12 év alatt az csak 33 euró plusz hozzánk képest.”

Na jó, te ezt szándékosan csinálod, ennyire hülye nem lehetsz. Már majdnem elhittem hogy tényleg ennyire kevés a neuronjaid száma, ügyes volt. :D

Ha az lett volna, amit leírsz, hogy csak 33 euróval nőtt volna jobban a román minimálbér, akkor egy 12 éves MSZP kormányzás utána 701,58 lenne a magyar minimálbér. De szerinted van realitás, hogy az a balfasz kormányzati teljesítmény, ami 8 év alatt +30%/+70€ növekedést produkál majd 12 év alatt +158%/+430€ növekedést fog produkálni?! :D

Nem. Ha 8 év alatt 30% minimálbéremelkedést voltak képesek összehozni csupán, akkor 12 év alatt kb 60%-ra lettek volna képesek, ebből kiindulva a minimálbér 432€ lenne, a 623€ helyett.

Ezekre meg még mindig várom a válaszokat, bár sejtem hogy a falnak beszélek, de azért hátha:

- Továbbra is úgy gondolod, hogy hazug progagadna, hogy a bérek a 3x-osára nőttek, miközben a miközben a mediánbérre ott vannak az adatok?

- Mit akartál a mediábéres cikkeddel cáfolni?

- Milyen adatokkal tudod alátámasztani, hogy rosszabbul élnek az emberek, mint Gyurcsány alatt?

- Helyes volt a ténymegállapításom, hogy kevesebbet értek a nyugdíjak Gyurcsány idején, vagy sem? Ha nem, akkor mivel tudod alátámasztani?

- Miféle „múltkorrigálást” olvastál tőlem?

- Mennyiről nőtt mennyire a 2002-2010 és 2010-2022-es időszakban az államadósságunk Ft-ban?

- Miben kormányzott jobban az MSZP és Gyurcsány, mint Fidesz?

2023. nov. 4. 22:06
 38/49 anonim ***** válasza:
54%

"Jaaa, ilyenkor már ez lényeges szempont a kiinduló, de a magyar és holland GDP-nél a kiinduló bázis nem volt."

De, ott is épp azt mondtam, hogy nem a % számít, hanem a növekmény :D

"Megint egy buta irreleváns példa. Itt nem életkorról van szó, ami egyforma mértékben telik mindenki számára, hanem béremelkedésről. :)"

Próbálom az agyadba verni (jahh) hogy a százalékos összehasonlítás különböző kiindulási alapok esetén nem alkalmazható összehasonlításra.

Mint mondtam, de elmondom mégegyszer, ha nekem van 1 millióm és növelem 60ezerrel, az 6%, de a szomszédnak meg 5 milliója van és növeli 200ezerrel, az csak 4%. Akkor azt mondani, hogy a 6% jobb mint a 4% emelkedés, félrevezető, hazug állítás, mert az alapinformáció nem áll rendelkezésre.

Ha megkérdezik, ki jövelte jobban a megtakarítását, aki 60ezret spórolt meg vagy aki 200ezret, akkor mi a válasz? Aki 60ezret, mert az 6% emelkedés volt?

"Már ezer éve kapizsgálom, hogy nem vagy túl okos. :D"

Ilyesmi választ vártam, itt omlottál össze.

"Ha az lett volna, amit leírsz, hogy csak 33 euróval nőtt volna jobban a román minimálbér, akkor egy 12 éves MSZP kormányzás utána 701,58 lenne a magyar minimálbér. De szerinted van realitás, hogy az a balfasz kormányzati teljesítmény, ami 8 év alatt +30%/+70€ növekedést produkál majd 12 év alatt +158%/+430€ növekedést fog produkálni?! :D

Nem. Ha 8 év alatt 30% minimálbéremelkedést voltak képesek összehozni csupán, akkor 12 év alatt kb 60%-ra lettek volna képesek, ebből kiindulva a minimálbér 432€ lenne, a 623€ helyett."

Már megint idekevered a százalékokat ami értelmetlen a mi esetünkben különböző bázisoknál. Egyébként a 700 eurós minimálbér egyáltalán nem lenne kirívóan sok, sőt, ha annyi lenne nálunk, az is kevés lenne.

Mit gondolsz, az a sok 1000 milliárd kilopott vagyon, a sok 1000 milliárd felesleges vagy egyenesen káros vásárlás (pl lélegeztetők) nem húzta vissza a fejlődésünket? A sok ezer milliárd esztelen beruházás (stadionok)?

Hát volt korrupció mszp alatt is, a fidesz is részese volt, de ami a 2/3 után jött, az nagyságrendi növekedés. A románok orbán alatt elfogyasztottak 20 miniszterelnököt, legutóbb orbán arról beszélt posványoson, hogy nálunk milyen politikai stabilitás volt hozzájuk képest. Még röhögött is közben. Igen, ott nem tudta egyik sem megvetni a lábát sőt nyomozás letartoztatás volt a korruptak jutalma. Meg is lett az eredménye. Jobban növekedtek hozzánk képest a fidesz 12 éve alatt, mint az mszp 8 éve alatt.

Mellesleg az EU felzárkóztató politikája az, hogy a leghátrébb lévő kapja a legtöbb támogatást és felfelé haladva csökken. Vagyis az, hogy 8 év alatt a románok összehoztak +22 euró minimálbért hozzánk képest, részben annak is köszönhető, hogy jobban támogatták őket.

De azt, hogy utolértek vagy lehagytak, már nem magyarázza, ugyanis nem mi vagyunk, akit utól kell érni a románoknak, hanem az eu átlaga. Amit nekünk ennyi pénzzel el kellett volna már érni, miközben a románok elérték a mi szintünket.

IGEN, úgy gondolom, hogy hazug propaganda, nincsenek 3X bérek, vagy másképp mondom, a számítást torzítja jelentősen a fideszes kollaboránsok kirívóan magas bére, ami országosan megjelent, mint a káderek kifizető helye. Semmittevők magas bére a semmiért. 100ezres nagyságrendben vannak az országban ezek, ilyen olyan igazgatók, polgármesterek, képviselők, tanácsadók, stb. Kocsismáté felesége már a budapesti meg nem valósult szuperkorház építésére alapított kft-ben havi fél milláért ügyvéd, úgy, hogy semmit nem tesz. Na ez is húzza felfelé a bért meg ki tudja hol van még ilyen állása csak neki.

Az kizárt dolog, ahogy a nyugdíjasok esetén is, hogy aki 100ezret vitt haza 2010-ben, az ma ugyanott 300-at keres. Kizárt. Viszont a 3-5x árak őket is érintik. Említettem a céghez felvett 3 igazgató esetét és emiatt bekövetező átlagkereset növekedést. Igen, a számok szerint igen, valójában senkinek nem változott a bére.

SZERINTEM ez mind mind bizonyítéka annak, hogy rosszabb, nehezebb az élet mint az mszp alatt volt és a körülmények (oktatás egészségügy) is romlott.

NYILVÁN nem volt helyes a megállapításod, amikor megvilágítottam, hogy nem a nyugdíjak nőttek olyan mértékben, hanem az új belépők magasabb nyugdíja emelte az átlagot :D

MÚLTkorrigálás minden százalékos semmitmondó téves számításod, amivel a fideszt próbálod nyertesnek kihozni, ráadásul a 700 eurós minimálbéren hüledezel, hogy húúúú akkor annyinak kellene lennie nálunk :D Hát a lengyeleknél már 200 euró a családi! Nálunk mennyi? 30? :D

NEM lopott annyit, mint a fidesz, közel sem, ebben már jobb volt.

2023. nov. 4. 22:40
 39/49 anonim ***** válasza:

Hova lett az utolsó 2 válasz??? Egyáltalán ki jelentget itt, másrészt mi ez a túlmoderálás itt felnőtt emberek esetében?

Moderátor neked nincs jobb dolgod? Úgy látszik írni kell az üzemeltetőnek, mert itt valaki túljátsza a szerepét.

Bemásolom a válaszom a 39-re, amit szintén töröltek.

39

Persze a százalék megfelelő lehet, ha saját magadhoz képest akarod megadni, mennyit növekedtél, de ettől még nem biztos, hogy érted is a lényegét.

Mint az infláció, ha minden évben ugyanakkora összeggel nő egy termék ára, akkor is csökken a százalékos infláció, a bázis emelkedése miatt.

Nem számít, hogyan adnak meg adatokat, azokat értelmezni kell tudni :D Persze a fideszesek annyit értenek, hogy a 6 nagyobb a 4-nél.

Ha a pénzes példánál maradunk, az 1 és 5 milliónál. Odamegyünk hozzád és azt mondjuk, hé haver, én 6%-al növeltem a megtakarításom. Hé broki, én meg 4%-al. Melyikünk volt ügyesebb, ki takarékoskodott jobban?? Akkor rávágod, hogy a 6%??? Nem baj ha igen, de engedd meg, hogy gondolkodjunk és értelmezünk adatokat, mi rákérdezünk a részletekre is, a dolgok mögé nézünk és nem annyi a gondolkodásunk, hogy a 6 nagyobb a 4-nél akkor az a nyerő, na ezért nem nyerő a fidesz nálunk.

Nézd meg a 2010-2018 közötti növekedéseket légy szíves, 8 évet hasonlítsunk a 8 évvel :DDD

De nem gond a 12 év sem, csak egymáshoz hasonlítsad az eredményeket, azaz első 8 év magyar román és második 8 vagy 12 év magyar román. Mivel 2020 után óriási imfláció és árnövekedés következett be, természetes, hogy emelkedtek a bérek is. De ettől semmivel nem lesz jobb a teljesítménye az orbán kormánynak, sőt ha jól tudom már egy éve reálbér csökkenés van, gyurcsányék alatt a világválságban nem volt ilyen.

A közgazdászok nem csak arányaiban nézik. Ez csak egy számadat. Már mondtam. Az életkoros példa, ha mindketten öregszünk 10 évet, valakinek az 100% valakinek csak 25% növekedés, akkor te a százalék adat ismeretében hátradőlsz, mert érted, mi és hogyan változott?? Ismét mondom, engedd meg, hogy akik gondolkodunk, ezen csak nevessünk. Mi a dolgok mögé nézünk.

Még hány példát vársz arra, hogy belásd, értelmetlen vizsgálni önmagában a százalékokat?

68 eurónyi emelkedést úgy, hogy a románok ugyanezen időszak alatt 89-et. Abban a gazdasági környezetben egymáshoz képest is náluk nőtt jobban, kb. 1/3-al, 33%-al.

Meg tudod adni, hogy a második 8 évben ez hogyan alakult? 2010-2018?

Az megint nem értelmezhető adat, hogy az első 8 évhez hasnlítod a fidesz 12 évét, mert nem látható belőle, milyen volt a gazdasági környezet. Ha melléteszed a román emelkedést, na az már mond valamit.

2023. nov. 5. 09:51
 40/49 anonim ***** válasza:
53%

A törölt, korábban 39-es számú kommentem:

„De, ott is épp azt mondtam, hogy nem a % számít, hanem a növekmény :D”

Én meg az mondom, és nem csak én, hanem kb minden közgazdász, hogy a százalék, vagy arányaiban történő növekmény számít. :)

A gazdasági növekedést %-ban mérik, a reálbérnövekedést, inflációt, munkanélküliséget, foglalkozatottságot, kb mindent. Szerinted véletlenül van?

De mondom, nyugodtan nézhetjük úgy is, hogy nem arányaiban, és egyből ki is jönnek olyan finomságok, hogy az MSZP alatt 33 ezret nőtt, a Fidesz alatt meg 158 ezret. Tessék a Fidesz a jobb (így is). :)

„Mint mondtam, de elmondom mégegyszer, ha nekem van 1 millióm és növelem 60ezerrel, az 6%, de a szomszédnak meg 5 milliója van és növeli 200ezerrel, az csak 4%. Akkor azt mondani, hogy a 6% jobb mint a 4% emelkedés, félrevezető, hazug állítás, mert az alapinformáció nem áll rendelkezésre.”

Akkor félrevezető hazug állítás minden gazdasági növekedésről szóló elemzés? Ismét kérdezem. Ezen is túl vagyunk már, de félbeszakadt a párbeszéd mert nem írtál rá semmit.

„Ha megkérdezik, ki jövelte jobban a megtakarítását, aki 60ezret spórolt meg vagy aki 200ezret, akkor mi a válasz? Aki 60ezret, mert az 6% emelkedés volt?”

Bemásolom a korábbi válaszomat, már akkor is hitetlenkedtem, hogy még mindig itt tartasz:

„Haver, még mindig itt vagy leragadva? :D Nem esik le, hogy attól függ honnan nézed? Ugyanúgy, mint az áfa esetén. Szerintem a %-os viszonyítás a mérvadóbb, mert ebben az esetben jön létre jelentősebb vagyoni változás.”

„Ilyesmi választ vártam, itt omlottál össze.”

Igen, max a nevetéstől, rendkívül jól szórakozom rajtad, rég vitatkoztam ilyen hebehurgya emberkével. :)

„Már megint idekevered a százalékokat ami értelmetlen a mi esetünkben különböző bázisoknál.”

De miért értelmetlen? Indokold meg hogy miért értelmetlen arányaiban nézni! És azt is magyarázd meg, hogy akkor miért nézik a közgazdászok így?

„Egyébként a 700 eurós minimálbér egyáltalán nem lenne kirívóan sok, sőt, ha annyi lenne nálunk, az is kevés lenne.”

Az MSZP teljesítményéhez képest lenne kirívóan sok, akik ismétlem, csupán 30% emelkedést tudtak elérni, míg a Fidesz 130%-ot. Ja, de várj te a százalékokat nem szereted!

Akkor úgy írom: 68 euronyi emelkedést, míg a Fidesz 352 eurónyit, tessék. :)

„Mit gondolsz, az a sok 1000 milliárd kilopott vagyon, a sok 1000 milliárd felesleges vagy egyenesen káros vásárlás (pl lélegeztetők) nem húzta vissza a fejlődésünket? A sok ezer milliárd esztelen beruházás (stadionok)?”

Valamennyire biztos, de annyira biztosan nem, mint Gyurcsányék kormányzása, vagy inkább nem kormányzása.

„Meg is lett az eredménye. Jobban növekedtek hozzánk képest a fidesz 12 éve alatt, mint az mszp 8 éve alatt.”

A számok alapján az MSZP 8 éve alatt növekedtek hozzánk képest jobban. Bér és gazdaság tekintetében egyaránt. És utóbbi elmondható a régiónkban kb. mindenkiről.

„De azt, hogy utolértek vagy lehagytak, már nem magyarázza, ugyanis nem mi vagyunk, akit utól kell érni a románoknak, hanem az eu átlaga. Amit nekünk ennyi pénzzel el kellett volna már érni, miközben a románok elérték a mi szintünket.”

Igen, a románok szépen fejlődtek hozzánk képest, bár nem annyira, mint az MSZP alatt. :)

„IGEN, úgy gondolom, hogy hazug propaganda, nincsenek 3X bérek, vagy másképp mondom, a számítást torzítja jelentősen a fideszes kollaboránsok kirívóan magas bére, ami országosan megjelent, mint a káderek kifizető helye. Semmittevők magas bére a semmiért.”

De a mediánbérek is megközelítőleg a 3x-osára nőttek. A mediánbért az átlagbérrel ellentétben nem torzítják a kirívóan magas bérűek.

És a mediánbér nagyobb mértékben nőtt, mint az átlagbér, ez alapján a Fidesz korszak alatt nem szaporodtak el a milliós fizetésű semmittevők, máskülönben az átlagbér jobban kilőtt volna, mint a mediánbér.

De nem ez történt, az átlagbér 10 év alatt 82%-kal nőtt, a mediánbér 91%-kal.

[link]

„100ezres nagyságrendben vannak az országban ezek, ilyen olyan igazgatók, polgármesterek, képviselők, tanácsadók, stb.”

Honnan veszed ezt a 100ezres nagyságrendet? Egyáltalán honnan veszed, hogy egy ilyen általad semmirekellőnek titulált urambátyám réteg korábban nem volt meg?

„Az kizárt dolog, ahogy a nyugdíjasok esetén is, hogy aki 100ezret vitt haza 2010-ben, az ma ugyanott 300-at keres. Kizárt.”

A nyugdíjak esetén nem is volt szó 3x-os növekedésről, de már az általad belinkelt cikk is reálnyugdíj növekedésről számol be.

„Említettem a céghez felvett 3 igazgató esetét és emiatt bekövetkező átlagkereset növekedést.”

Én meg reagáltam, hogy a 3 igazgató esetével mi a probléma, ami reakció nélkül hagytál. Ez a kommented kb. arról szól hogy elismételsz olyan témákat, amikre már írtam reakciót, de még egyszer elismétled, hátha… :D

- 1. A 3 igazgató esetét hogyan tudod alkalmazni az átlagnyugdíjra?

Itt azt írtad, hogy sok újonnan beérkezett nagyobb nyugdíjú friss nyugdíjas van, akik felfelé húzzák az átlagnyugdíjat. De én meg írtam, hogy 2010-ben is voltak ugyanúgy újonnan beérkezett nagyobb nyugdíjú friss nyugdíjasok, amik szintén torzították az akkor átlagnyugdíjat.

Tehát, ha a jelenlegi 210ezer Ft-os átlagnyugdíj szerinted torz a sok új nyugdíjas miatt és valójában csak mondjuk 170ezer Ft, akkor ugyanezt alkalmazhatod a 2010-es 95 ezres átlagnyugdíj értékére, amit szintén torzítottak a friss nyugdíjasok, és az kevesebb volt valamivel, kb. 75 ezerrel.

- 2. A 3 igazgató esetét hogyan tudod alkalmazni az átlagbérre?

Itt a Fideszes kádereket írtad, akik bére felhúzza az átlagot. Na de a mediánbér is ugyanolyan, sőt nagyobb mértékben növekedett, mint az átlagbér.

Ha van egy 100 fős céged, 97-en keresnek 100 ezret, 3 igazgató 10 milliót, akkor az 3 igazgató erősen torzítja az eredményt és 397 ezer lesz az átlagkereset, de a mediánbér ezt kiküszöböli, mert a mediánbér az a középső érték, ami 100.000, így hűen tükrözi a bért.

Na de a magyar mediánbér ugyanolyan, sőt nagyobb mértékben növekedett, mint az átlagbér, így ebben az esetben nem lehet beszélni a magas keresetűek torzító hatásáról. Akkor?

„SZERINTEM ez mind mind bizonyítéka annak, hogy rosszabb, nehezebb az élet mint az mszp alatt volt és a körülmények (oktatás egészségügy) is romlott.”

De nem igazán állják meg a helyüket a vélt, és elképzelt elméleteid, az a probléma.

„NYILVÁN nem volt helyes a megállapításod, amikor megvilágítottam, hogy nem a nyugdíjak nőttek olyan mértékben, hanem az új belépők magasabb nyugdíja emelte az átlagot :D”

De igen, hisz 2010-ben is ugyanúgy megvoltak ezek az új belépők, akiknek a nyugdíja meg az AKKORI, 2010-es átlagot emelte meg. És erre nem reagáltál azóta sem. :)

De ezt már írtam fentebb ebben a kommentben is.

De amúgy sem értem, hogy te miért akarod figyelmenkívül hagyni, ha az újonnan belépők miatt nő az átlagnyugdíj. Oké, hogy a meglévőknek talán nem olyan mértékben nőtt, de az újonnan belépők is, akik aránylag jó nyugdíjat kapnak ugyanúgy a nyugdíjasok táborához tartoznak, ha ők valamennyire jobban járnak, azt miért akarod figyelmen kívül hagyni?

„MÚLTkorrigálás minden százalékos semmitmondó téves számításod, amivel a fideszt próbálod nyertesnek kihozni”

Akkor világíts rá azoknak a számításaimnak a tévességére! Kezd a foglalkoztatottsággal, GDP-arányos államadóssággal, és a munkanélküliségi rátával.

„ráadásul a 700 eurós minimálbéren hüledezel, hogy húúúú akkor annyinak kellene lennie nálunk”

Az MSZP teljesítményéből kiindulva valóban hülledezésre ad okot, hogy ők ezt el tudnák érni.

„Hát a lengyeleknél már 200 euró a családi! Nálunk mennyi? 30? :D”

A lengyeleknél nincsenek olyan mértékű családtámogatások, mint itt. De ezt is írtam már, amik a családi pótlékon majréztál. :)

„NEM lopott annyit, mint a fidesz, közel sem, ebben már jobb volt.”

Hát ez nem valami sok, akkor vehetjük úgy, hogy ezt az egyet tudod példának hozni? :D

2023. nov. 5. 10:54
1 2 3 4 5

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!