Ha a Fidesz szerint Karácsony volt a felelős a Pesti úti idősek otthonában lévő COVID-fertőzésért, akkor szerintük most Orbán a felelős a szentgothárdi szociális otthon ágyipoloskáiért?
#60 Pont ezért írtam, hogy kevered/keveri a dolgot.
Nem attól élsz jobban vagy rosszabbul, hogy 20000Ft-ból többet vagy kevesebbet tudsz vásárolni, hanem ahogy 59-es írta, hogy a havi jövedelmedből többet vagy kevesebbet tudsz vásárolni.
Ez a reálértéke a jövedelmeknek. Nem a pénznek, a jövedelmeknek.
Amikor az első munkahelyemen kezdtem akkor a próbaidős fizetésem 78000Ft volt. Most 450000 a fizetésem. Önmagában egyik sem számít semmit, mert nem tudod akkor milyen volt a pénz értéke - ahogy a kérdező felvetette, de azt sem hogy milyenek voltak az árak - amiről meg én beszéltem reálértékként.
Akkor a 78000Ft egy jó fizetésnek számított, mert olyan munkahelyen, beosztásban kezdtem ahol jól fizettek. Most teljesen más a munkahelyem, munkám, a mostani 450 ezer egyáltalán nem számít jó fizetésnek.
A 2022-2023 évek nagyon nem voltak jók. Pont ahogy a 2010-2012 közötti évek sem, ahol a minimálbéreseknek az adóváltozás még reálbér csökkenést is okozott először. De a kettő között bizony javult az életszínvonal, többet kerestünk és nem csak a forint ért kevesebbet, de a fizetésünk annyival lett nagyobb, hogy vásárolni meg többet tudtunk.
Nem az infláció az ami egyedül számít, hanem az is hoyg mekkora a béremelés mellette. Az infláció miatt romlik a pénz értéke, de ha a béredet jobban emelik akkor többet tudsz venni belőle.
De igen, az számít, hogy mennyi pénzt keresel, és a keresetedből mennyit tudsz vásárolni.
Hiába tudsz 5000 Ft-ért egy nagybevásárlást lerendezni, ha 20 ezer Ft-ot keresel.
Sokkal jobb, ha ugyanaz a nagybevásárlás 30 ezer Ft-ba kerül, de mellette 300 ezer Ft-ot keresel.
Ostoba ember az, aki a "jóllét" meghatározására évtizedes viszonylatban kizárólag a bérek növekedését veszi alapul az éves inflációs adatok, és a fogyasztói kosár éves változásai nélkül.
"Sokkal jobb, ha ugyanaz a nagybevásárlás 30 ezer Ft-ba kerül, de mellette 300 ezer Ft-ot keresel."
És máris sokkal rosszabb lesz a helyzet, ha ki kell fizetned pl. Budapesten a maradék 270eFt-ból albérletre 120-150eFt-ot, és éves átlagban 30-50eFt rezsit havonta.
Sem az infláció, sem a fogyasztói kosár nem ugyanolyan mértékben érint minden embert, ezt azért jó lenne nem elfelejteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!