Ha igaz az, hogy a nők alul vannak fizetve a férfiakhoz képest, akkor a cégek miért inkább a férfiakat veszik fel?
A feministák szerint ugyanazt a munkát egy nő olcsóbban elvállalja, de ugyanakkor mégsincs elég női munkavállaló a cégekben, mert a cégek inkább a férfiakat alkalmazzák.
Egy cég, ami profitalapon működik ennyire buta lenne, hogy a drágább (férfi) munkaerőt veszi fel?
Azért mert a nők nem keresnek kevesebbet a férfiaknál. Ne kajáld be a wage gap mítoszt, mert pont annyira létezik mint a pink tax vagy a gyíkemberek a Föld közepében. Még a nagyon progresszív netflix is csinált róla dokumentumfilmet hogy bebizonyítsa hogy nem létezik a wage gap, mégis előszeretettel dobálóznak vele a modernkori feministák. Már maga a kalkuláció sem jó ami alapján azt állítják hogy amíg egy férfi 1 dollárt keres, a nő csak $0.70-et, mivel az összes férfi összes bevételét, és az összes nő összes bevételét vették alapul. Ergo azok a háztartásbeliek (akik nagytöbbsége nő) is beletartoztak az ő $0-os fizetésükkel akik életükben nem dolgoztak még. Ezen kívül tények:
- a nők hamarabb nyugdíjba mennek
- a nők általában kihagynak 2-5 évet a karrierjükben gyerekvállalás miatt
- a nők egy héten átlagosan kevesebb órát dolgoznak, mivel a férfiak nagyobb arányban vállalnak túlórát
- a nők kevésbé veszélyes munkákat végeznek
- a nők általában olyan területen helyezkednek el, ami kevesebbet fizet (tanárok, ápolók), míg a férfiak a jobban fizető területekhez húznak (orvosok, mérnökök, informatikusok)
Az a szép a mai világban hogy bárki előtt nyitva az ajtó, egy nő ugyan olyan eséllyel kerül be az orvosi egyetemre mint egy férfi, mégsem ezt választják. Na jó, hazudtam, mert a statisztika azt mutatja hogy az egyetemi hallgatók 60%-a nő (+ mindenféle külön ösztöndíjakkal igyekeznek több nőt felvenni), az egyetemet elhagyók 70%-a pedig férfi, tehát statisztikailag sokkal több női orvosnak kéne lennie, mégsem ez a helyzet. Egyszerűen biológiai és pszichológiai különbségek miatt a nők annak ellenére választanak kevésbé jól fizető munkákat, hogy tisztában vannak vele hogy nem fognak annyit keresni mint egy férfi egy felkapottabb, jobban fizetett szakterületen. Ha egy ugyan olyan képzettséggel rendelkező, ugyan abban a pozicióban lévő férfi és nő nem ugyan annyit keres, az még ráadásul illegális is.
Arról bezzeg senki nem beszél hogy a női sportolók sokkal többet keresnek mint a férfi sportolók. Na persze nem a valós fizetésük nagyobb, hanem az általuk generált bevétel százaléka. Míg pl az NBA 10 milliárd dollárt generál évente, a játékosoknak kifizet belőle kettőt, a WNBA pedig generál 10 millió dollárt és kifizet 11 milliót. Hogy is van ez? Jah hogy az NBA-nek évi 1 millió dollárral kell támogatnia a WNBA-t csak hogy fent tudjon maradni. És akkor a női kosarasok sírnak az egyenlő fizetésért. Vicces :)
Ne higgy el mindent amit Twitteren olvasol, csak a tényekre és valós számadatokra támaszkodj
#12 a nők Magyaroszágon átlagosan 18%-kal keresnek kevesebbet, mint a férfiak. Ez tény.
"a nők általában kihagynak 2-5 évet a karrierjükben gyerekvállalás miatt"
Ami hátrányt is jelent számukra a karrierjük szempontjából, kiszolgáltatottak lesznek anyagilag, arról nem is beszélve, hogy nem nyaralni vannak, bulizni meg szórakozni annyi évig, hanem egy gyereket/több gyereket látnak el, ami megterhelő, és ha nem csinálná meg a nő, akkor lehetne havi sokszázezer forintot fizetni minden hónapban bébiszitternek, nevelőnek, stb
"a nők egy héten átlagosan kevesebb órát dolgoznak, mivel a férfiak nagyobb arányban vállalnak túlórát"
Egyrészt egy ezt bizonyító statisztikát megnéznék, de ha így is van, nem lehet azért, mert a nőkre hárul általában a gyerekkel kapcsolatos feladatok? A gyerekért menni 4-5re az oviba/suliba, vinni különórára, foglalkozásra, sportra, meg tanulni vele. Megint nem a lustaság miatt dolgoznak kevesebbet, hanem mert rájuk van hagyva a gyereknevelés, és az azzal járó feladatok nagyy része. És megint, ha nem csinálnák meg ők, akkor megintcsak rengeteg pénzt lehetne kifizetni délutáni felügyeletért.
"a nők kevésbé veszélyes munkákat végeznek"
A férfiak nagyrésze sem veszélyezteti magát, egy kis részüket kivéve, de mit kellene ezzel csinálni? ÉS ne felejtsük el, hogy ezek a "veszélyes" munkák sincsenek túlfizetve, tehát a nemi arányok, és fizetés mértéke tekintetében irreleváns.
"a nők általában olyan területen helyezkednek el, ami kevesebbet fizet (tanárok, ápolók), míg a férfiak a jobban fizető területekhez húznak (orvosok, mérnökök, informatikusok)"
Fordítva ülsz a lovon. Nagyon sokáig ezek a szakmák, mint ápolás, vagy oktatás elsősorban férfi szakmák voltak, és meg is volt nekik a presztizse, a tanárokra nagyon sokáig felnéztek, jelentett valamit, amikor az ember gyereke tanár volt. Aztán, ahogy a nők is résztvehettek az oktatásban, és ők is beléptek a pályára, szépen lassan, sok évtizeden át "elnőisesedett" a szakma, és ezzel együtt csökkentek a bérek, és a megbecsülés is. Ha holnap lenne egy olyan fordulat, hogy megfordulnának a nemi arányok a mérnöki és informatikai szakokon, 50-70 év alatt ugyanúgy lenéznék, és alulfizetnék ezeket is.
"Még a nagyon progresszív netflix is csinált róla dokumentumfilmet hogy bebizonyítsa hogy nem létezik a wage gap"
A legegyszerűbb statisztikák cáfolnak téged. A saját tanácsodat tudnaám neked is tanácsolni. Ne higgy el mindent, amit a Netflixen hallasz.
Úgy tűnik baj volt az írásom értelmezésével, úgyhogy akkor leírom még egyszer.
A nők nem azért keresnek átlagosan kevesebbet mert a "csúnya gonosz férfiak nem fizetik meg őket" hanem mert úgy döntenek hogy kevesebbet fognak keresni. A gyermekvállalás kötelező? Kötelező a nőknek menni a gyerekekért? Kötelező a nőknek tanárnak vagy ápolónak menni? Egyéni döntéseken alapulnak, amiket a biológiai határaikhoz és az emocionális szükségletükhöz kötnek. Nyilván anno a tanárok nagy része férfi volt, mivel régen egy fizetésből meg lehetett élni, a nők többsége háztartásbeli volt. Az is bizonyított tény hogy míg a férfiakat a "dolgok" érdeklik (jó kocsik, órák pl) addig a nőket az emberek és az emberekből kiváltott érzések. A női elme sokkal "érzelmesebb" mint egy férfi elme, így olyan munkakörökben érzik jól magukat ahol emberekkel foglalkozhatnak. Nagyobb örömet okoz nekik a gyereknevelés is mint a férfiaknak. Nyilván lehet azt mondani hogy akkor legyen mindenhol kvóta, 50/50 arányban legyen minden szakma, és akkor tuti az egyenlő fizetés. Jah hogy te tanárnő vagy HR-es akarsz lenni? Bocsi de már betelt a női kvóta, de útépítő vagy vízvezeték szerelő még lehetsz. Az egyenlőség nem azt jelenti hogy mindenki ugyan annyit keres, ez maximum speciális jogokkal érhetők el (a nők magasabb órabért kapnak hogy kompenzálják a kevesebb elvégzett munkájukat például). Ezt jelentené az egyenlőség? Adjunk speciális jogokat valakinek a neme alapján, mert hát a feminizmus erről szól hogy az egyik nemnek több joga legyen. Az a nagy helyzet hogy a nyugati világban és a fejlett társadalmakban egy nőnek és egy férfinek ugyan annyi esélye van jól keresni, a választás mindenkinek a saját kezében van. Na ez az igazi egyenlőség.
Netflixet meg sose néztem, csak tudom hogy van belőle doku film, ami azért beszédes mert a Netflix a progresszív nyitottelméjűek Mekkája, és ha már ők is azt mondják hogy "hülye vagy fiam, ülj le egyes" akkor el kéne gondolkozni a nagyon nyitott elméjűeknek hogy talán már annyira nyitottelméjűek hogy az agyuk is kiesett :D
Forrásoknak meg az amerikai népszámlálást lehet pl említeni. A férfiak átlagosan hetente 41 órát dolgoznak, míg a nők csak 36,3-at. Az meg hogy "50-70 év után ugyan úgy lenéznék" sajnos számomra nem minősül ténynek, hacsak nem jövőbe látó vagy (ebben az esetben kérlek vedd fel velem a kapcsolatot privátban és adj nekem 5 darab lottószámot, a pénzt felezzük). Egy kapitalista gazdaságban nem úgy működnek a dolgok hogy állam bácsi a hasára üt hogy "fúj, itt túl sok a nő, mostantól ne fizessünk annyit". Kétkezi munkásnak lenni is (sajnos) lenézett munkakör, mégis egy jó szakember a tanári fizetés többszörösét viszi haza. Ez van, ezt kell szeretni.
Olyan okokat már nem is merek említeni hogy a férfiak erőszakosabbak, és nagyobb eséllyel kérnek fizetésemelést vagy előléptetést, míg a nők természetükből fakadóan nehezebben szólalnak fel saját érdekükben a fizetésemelésért. De mivel 2023 van és a feministák szerint nincs biológiai vagy fizikai különbség a férfi és nők között, ajánlom minden kedves hölgynek aki elhiszi a wage gap maszlagot hogy holnaptól férfiként azonosítsa magát, és élvezze egyből a 18%-os fizetésemelését :)
Előző vagyok
Bocsi azt kihagytam hogy én tanítottam iskolában, nem főállásban ugyan. Pontosan ráláttam hogy ki mennyit és hogyan dolgozik. A jó tanárok most is meg vannak becsülve
Jelenleg pedig közgazdász vagyok, ezért is tud ennyire felbosszantani mikor azt hallom hogy a nők kevesebbet keresnek. Bármelyik közgazdász ismerősödet megkérdezed a témával kapcsolatban legyen az nő vagy férfi, mindenki azt fogja mondani hogy az egész wage gap egy humbug. A másik ilyen a "pink tax" jelenség ami szintén egy nagyon szép kifejezés amit arra használnak hogy a nagy feministáknak legyen mivel dobálózniuk. Természetesen valóságalapja ennek sincsen
#14 "A gyermekvállalás kötelező?"
Egyre kevesebb gyereket is vállalnak, akkor meg amiatt megy a hiszti, hogy "elfogy a magyar".
"Kötelező a nőknek menni a gyerekekért?"
Ki más tenné ezt meg? Az apa? Miért nem teszi? Hiszen a gyerek az neki is kellett, hogy legyen ki továbbviszi a nevét. De akkor azt mondod, hogy senki ne vállaljon gyereket? Közgazdászként biztos tudod mi lenne ennek az eredménye hosszútávon.
"Netflixet meg sose néztem, csak tudom hogy van belőle doku film, ami azért beszédes mert a Netflix a progresszív"
tehát úgy hivatkozol valamire, hogy nem is láttad? Ez nagyon erősíti a hitelességedet.
"feministák szerint nincs biológiai vagy fizikai különbség a férfi és nők között"
légyszíves erre valami forrást linkelj, hogy milyen feminista szervezet mondja ezt.
""pink tax" jelenség ami szintén egy nagyon szép kifejezés amit arra használnak hogy a nagy feministáknak legyen mivel dobálózniuk"
Ilyennel Magyarországon nem találkoztam, de én is láttam dokumentumfilmeket, meg riportokat, konkrét áruházi bevágásokkal, ahol ugyanaz a termék ha rózsaszín, vagy alapból a nőknek van tervezve, valamennyivel drágább, mint ugyanaz az árucikk, ami a férfiak polcán van.
Minden fejlődő ország termékenységi rátája a 2.1-es minimum határ alatt van. Brad Wilcox és Wendy Wang szociológus publikált egy kutatást ami kimutatja hogy azok a nők teljesen elégedettek az életükkel nagyobb arányban akik házasok és gyerekük van, majd azok akik nem házasok de van gyerekük, aztán a gyermektelen nők. A 2010-es évek óta nem véletlenül nőtt meg a nők között az antidepresszánsok használata. Minden 3. nő szedett vagy szed antidepresszánst a mai világban. A nőnek pedig nem kötelező a gyerekért menni az iskolába, sőt... Mivel iskolában dolgoztam, pontosan láttam hogy ugyan annyi apuka jött a gyerekekért mint anyuka, a délutáni sportfoglalkozásokra meg leginkább az apukák kísérték el a gyerekeket és nézték is meg az edzést. Szülői értekezleteken valóban több anyuka volt jelen, ebben igazat adok.
Azt sose mondtam hogy senki ne vállaljon gyereket, ilyet nem írtam sehol. Épp elenkezőleg: én azt támogatom hogy mindenki vállaljon gyereket aki megengedheti magának, az örökséged építése és az új generáció nevelése az élet értelme. El kell fogadni hogy a férfi és a nő különbözik. Mások az igényei az életben, mások a szerepeik.
Netflixre nem forrásként hivatkoztam, csupán megemlítettem hogy aki nem hisz a gonosz tényeknek (mai világban nem divat faktuálisnak lenni) az TALÁN hisz egy olyan médiának ami eddig "jó szövetséges" volt. Nekem nincs szükségem rá hogy a Netflixről tájékozódjak, mert elég kutatást olvastam a témában, és elég sok tényszerű adatot láttam ami engem támaszt alá.
**"feministák szerint nincs biológiai vagy fizikai különbség a férfi és nők között"
légyszíves erre valami forrást linkelj, hogy milyen feminista szervezet mondja ezt.**
Youtubeon kismillió szenátusi felszólalás van fent amiben pl a HRC elnök Kelley Robinson vitatkozik hogy a férfiak és nők között nincs különbség. A feministák pl miért nem voltak felháborodva és miért nem lázadoztak mikor a transz nők elvették előlük a sport ösztöndíjakat, amikor leuralták a női sportokat? Mert gondolom ha belátnák hogy igenis van fizikai különbség a két nem között, akkor nem lettek volna ezzel okésak.
Ha a pink tax létezne, a nők egész egyszerűen vegyenek férfi termékeket. A borotvát szokták felhozni példának, de az igazság az hogy a férfi és női borotvák anyaga és kialakítása különböző. Én amikor elkezdtem borotválkozni, pl sokáig női borotvát vettem, mert érzékeny volt a bőröm és a női borotvák kialakításából fakadóan gyengédebbek és olcsóbbak is mint az ugyan olyan kialakítású férfi borotvák. Ruháknál az anyagmennyiség, anyagminőség játszik közre. Pink taxba nem akarok belemenni itt mert nem arról szólt az eredeti kérdés, de elég nagy baj hogy ilyen könnyen bekajálják az emberek a mítoszokat.
Tekinthető úgy hogy azokat a pontokat amikkel nem vitatkoztál elfogadod? Csak mert pár pondatomat cherry pickeled ki a szövegből, de ezekre se adsz tényszerű válaszokat, csak kérdéssel felelsz a kérdésre. Tud mondani olyan példát hogy egy 10 éve (folyamatosan) dolgozó nő kevesebbet keres mint egy ugyan olyan pozicióban lévő 10 éve dolgozó férfi? Esetleg személyes tapasztalat? Ajánlom akkor jelentsd a céget, mert ez illegális. Nem, rassz, kor, vallás vagy politikai nézet alapú diszkrimináció bűncselekmény. Ezért sem értem hogy ha valóban kevesebbet keresnek a nők ugyan annyi elvégzett munkáért, akkor miért van az hogy akik ezt bekajálják még nem vitték bíróság elé az ügyet. Sajnos mai világban divatos az áldozat szerep, és ennek ad tökéletes táptalajt ez a mostani harmadik (vagy lehet már negyedik?) hullámos feminizmus ami már nem az egyenlő esélyekről, hanem az egyenlő végkimenetelekről szól.
#17 "Brad Wilcox és Wendy Wang szociológus publikált egy kutatást ami kimutatja hogy azok a nők teljesen elégedettek az életükkel nagyobb arányban akik házasok és gyerekük van, majd azok akik nem házasok de van gyerekük, aztán a gyermektelen nők."
Ez kategorikusan nem igaz:"Unmarried, childless women are happiest people of all, says expert"
A pink taxre, pay gapre, stb: [link]
Pink tax myth:
A kutatás amire hivatkoztam és próbálsz rácáfolni:
A gyermektelen nők valóban 2%-al boldogabbak ("somewhat satisfied") mint a házas anyukák, viszont a teljesen elégedett ("completely satisfied") kategóriában 25%-al boldogtalanabbak az utóbbiaknál a felmérés szerint. Evolúciós pszichológia hogy a nőknek nagyobb örömet okoz a gondoskodás mint a férfiaknak, és egy macska nem feltétlenül tudja azt a boldogságot nyújtani egy nőnek mint egy gyermek tudta volna.
Ez is egy cikk hogy a wage gap miért NEM létezik:
#19 te mit tartasz "pink tax"-nek? A kérdés lényege onnan ered, hogy hiába van más felépítése egy férfi és női borotvának mondjuk, a szőr, amit el akarnak távolítani vele erősségében nem különbözik annyira. Ezért a "gyengédebb" női borova kevésbé is lesz hatékony erősebb szőrön, ami a nőkön is van. A markedinget tekintve, és csomagolást, ami elvileg indokolja a magasabb árat önmagában nem teljesíti az indokolatlan magasabb árat a női cikkeknél, hiszen nem maga a termék a drágább, hanem az indokolatlan körítés.
"A kutatás amire hivatkoztam és próbálsz rácáfolni:"
Én is linkeltem, ami meg az ellenkezőjét mutatja. Szóval? És amúgy logikus is. Ha nincs férj, vagy gyerek, akikért el kellene dobni mindent, karriert, szociális életet, szórakozást, hogy őket kiszolgálja a nő, és robotoljon takarítson utánuk, akkor logikus hogy boldogabb, akinek nem kell ezt csinálni. A logika és a felmérés amit linkeltem is mellettem áll, szóval nem tudom mit akarsz....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!