Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha egy transznemű férfi...

Ha egy transznemű férfi börtönbe kerül, kikhez kerül: a férfiakhoz vagy a nőkhöz?

Figyelt kérdés

És egy transznemű nő?

Természetesen olyan országokra gondolok, mint Nyugat-Európa vagy az Egyesült Államok.

2023. júl. 30. 23:54
 1/10 anonim ***** válasza:
2023. júl. 30. 23:58
 2/10 anonim ***** válasza:
16%
Lassan ott tartunk, hogy be kell nézni az elítéltek lábai közé, és az alapján határozzák meg a büntetésvégrehajtás helyét.
2023. júl. 31. 00:36
 3/10 anonim ***** válasza:
98%

#2 Pont hogy nem, hiszen a büntetésvégrehajtás a törvények, a jog alapján működik. Jogilag pedig nem zárhatsz össze egy nőt és egy férfit akkor sem, ha mindkettőnek pénisze van.

Nyilván a "más neműnek érzem magam" jómadarakkal nem tudnak mit kezdeni a börtönökben sem, de a normális transzokkal, akik a választott nemüknek megfelelően élnek, és már hivatalosan is nemet váltottak, őket nyilván a hivatalos, jogilag elismert nemük alapján fogják elhelyezni.

2023. júl. 31. 00:41
 4/10 anonim ***** válasza:
49%
#3 Ezt nem teljesen értem. Tehát ha én testileg mondjuk nő vagyok, de férfiként élek/viselkedek, ellenben nemátalakító műtétem nem volt, viszont átneveztettem magam férfi keresztnevűre hivatalosan, akkor ha elítélnek, férfi börtönbe kerülök? Az biztos, hogy nagyobb büntetés ilyen esetben.
2023. júl. 31. 01:04
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

"viszont átneveztettem magam férfi keresztnevűre hivatalosan"

Nem a név a lényeg, hanem a nem. Eleve Magyarországon csak a saját nemed szerinti nevet vehetsz fel, tehát nem lehet férfiként női neved, más országokban meg éppen fordítva, bármilyen nevet felvehetsz a nemedtől függetlenül. Egyik esetben sem érdekel senkit, hogy hogyan hívnak.

Viszont egyes országokban (itthon tudtommal nem) válthatsz jogilag nemet, tehát az állami nyilvántartásban is a választott nemed alapján leszel nyilvántartva. Ez nem csak akkor számít ha bebörtönöznek, az élet sok területén illetik meg különböző jogok a különböző nemű személyeket. Más az egészségügyi ellátás, a nyugdíj, egyes munkafeltételek, stb.

Nem tudom hogy ilyet lehet-e csinálni műtét nélkül, ennyire nem vagyok otthon a témában, a példáim csak mint egyszerű példák szerepeltek, nem mint pontos információ. A lényeg az, hogy egy egyén hivatalosan elismert neme eltérhet a biológiai nemétől, és amikor hivatalos ügyintézés történik, például valaki nyugdíjba megy vagy börtönbe kerül, akkor előbbit, a jogilag elismert nemet fogják figyelembe venni, nem pedig azt, hogy mi van "a lábai között". Már csak azért sem, mert különböző betegségek és rendellenességek miatt nem mindegyik embernek az van a lába között, aminek lennie kéne, de akár át is műttetheti magát függetlenül a nemváltástól.

2023. júl. 31. 01:22
 6/10 anonim ***** válasza:
20%
Az elmebajos nyugati diktatúrákban valószínűleg azokhoz, aminek vallja magát, és nem azokhoz, ami valójában. Ennek eredménye szokott az lenni, hogy a női börtönökben végigerőszakolja a nőket egy férfi.
2023. júl. 31. 08:07
 7/10 anonim ***** válasza:
25%
Isnerosom most kapta meg az uj szemlyijet ami szerint o ferfi . Velemenyem szerint noi bortonbe kerulne mert nunija van es gondolom nem raknak ossze kiehezett ferfiakkal bar megerdemlne.
2023. aug. 1. 00:28
 8/10 anonim ***** válasza:

személyi igazolványod a döntő, kérdező!

Hogy minek vallod magad, az - ebben az esetben - egyéni szoc. probléma.

márc. 13. 18:18
 9/10 anonim ***** válasza:

Kérdező!

A büntetés - végrehajtás a törvények alapján működik.

Ha pedig egy szabályosan kiállított hatósági okirat - személyi igazolvány - szerint Te pasi vagy, akkor addig, amíg ezt más hivatalos doksi nem tanúsítja, addig pasi vagy.

A befogadásnál pedig a hivatalos iratokat veszik figyelembe.

márc. 13. 18:21
 10/10 harminezer oxigén ***** válasza:

sziasztok

mint transznemű írok nektek

ha ilyen eset elő állna (bár ilyen esetről idehaza nem hallottam) akkor a nyilvántartott nem szerinti BV intézetben kerül elhelyezésre, ha transznemű személynek megtörtént a jogi nem és nem változtatása akkor a megváltozott neme szerint kerül elhelyezésre, mivel a büntetés végrehajtás rendszerében is kell védeni a bentlévők testi épségét életét, valószínü hogy a jogi értelemben vett nem szerinti államilag finanszírozott üdölőtelepen kerül elhelyezésre de elkülönítve a többi fogvatartottaktól

Niki

márc. 13. 20:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!