Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért ajvékolnak állandóan a...

Miért ajvékolnak állandóan a termelők meg gazdák?

Figyelt kérdés
Rosszabb társaság nem nagyon van náluk. Most láttam egy cikket, hogy a pennyben brutál olcsó a dinnye, alatta meg sírtak az emberek és termelők, hogy rohadt multi. De mégis mire fel vannak felháborodva? Adja olcsóbban, mint a penny, aztán nem ott fogom megvenni, hanem nála. Ha meg nem jön ki, akkor termeljen mást, vagy pedig fejlesszen, hogy hatékonyabb és versenyképesebb legyen. Nem kéne a szocializmusban lemaradni, ígyis sok(tíz)milliárd forint támogatást, ingyen pénzt kapnak minden évben, amit lehetne értelmes dolgokra is költeni, nem pedig arra, hogy a földmutyikban és kárpótlási jegyeken üzérkedő földesurakat tömjük, hogy aztán még panaszkodjanak
2023. júl. 15. 14:06
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:

"Rosszabb társaság nem nagyon van náluk. Most láttam egy cikket, hogy a pennyben brutál olcsó a dinnye, alatta meg sírtak az emberek és termelők, hogy rohadt multi. "

Kérdező, te olvasol egy cikket, ami után elkezdesz utálni egy egész közösséget?

Ha így van, akkor konkrétan megütöd a fideszbirka szintet.

Azoknak van leírva, hogy a Gyurcsány háborúpárti, meg hülye a Dobrev és elolvassák, kiválóan működik, utálják is mindannyian.

Ha ez nálad is így megy jár az 5kg krumpli. 😃

2023. júl. 15. 18:10
 22/26 anonim ***** válasza:
81%

Ha nem is fogalmaz túl szépen a kérdező, de szerintem érthető mi a gondja.

A magyar mezőgazdaságról már közismert, hogy ezer sebből vérzik. Szakmai problémák vannak, hatékonysági problémák vannak, sokszor teljesen rossz koncepció szerint működő ágazatok vannak és mindezt megfejeljük egy évtizedek óta nagyon rossz gazdasági/vállalkozói környezettel.

Az EU és ezen felól az éghajlatváltozás együttesen hozott egy olyan változást amire nagyon sokan nem tudtak megfelelően reagálni.

Korábbna említették, hogy vannak akik generációkon keresztól ezt csinálták ami szerintem egy nem elfogadható ok. Egy változó környezetben ha nem tudsz alkalmazkodni akkor elbuktál, gondoljunk csak azokra a vállalkozó kisiparosokra/mesteremberekre akik generációkon keresztül végezték ugyanazt a munkát majd az ipari forradalom lemosta őket. Biztos a nyeregkészítők is pipák voltak a vasút és az autózás elterjedésekor, ahogy a géprombolók is azok voltak. Ha a fejődésre és változásra képtelen valaki akkor az a piaci versenyben elbukik, akkor is ha mezőgazdász.

Nézzük meg a rendszerváltás korabeli nehézipart: 30-40 éve gyártotta a Ganz a máshol piacképtelen vasúti járműveket, az Ikarus a szoci blokknak a buszokat. Ahogy megváltozott a piaci környezet mindkettő elbukott mert a termékeik a megváltozott környezetben piacképtelenek lettek. Az Ikarus a világ egyik legnagyobb buszgyártója volt, a csúcsban évi tizenezer busz gördült ki a gyárkapun és egy piaci változás elég volt, hogy a gyár letérdeljen. Modern kori változata ugyanennek a sztorynak a Nokia mobilüzletága: a világ legnagyobbja belebukott a piaci versenybe, mert a konkurencia jobb volt.

Az EU belépéssel és a piacnyitással együtt járt az is, hogy a mezőgazdasági termékek piaca is megnyílik. Fel voltak erre készülve a gazdák? A dinnyetermelők készültek arra, hogy úgy változik a piac hogy nekik más országok termelőinek akár olcsóbb portékáival kell versenyezniük? Ráadásul mindezt olyna szezonális termékben ami nem eltartható és a szezonkezdet ebben az esetben korábbra esik a konkurenciánál, tehát a magyar szereplő akkor lép be a piacra amikor a konkurencia azt emár elárasztotta.

A google szerint a görögd9nnye nagyker ára Budapesten 300 forint/kg körül van, ami átszámítva durván 16 000 euro/kamion. A szállítási költség Olaszországból nagyjából 2000 euro körül van, ha nagyon délre kell menni akkor ennél több valamivel. Ha elkezdjük levonni a nagyker árból a szállítást, a nagykereskedő hasznát, a termelő hasznát akkor a végére kijön hogy normálisa haszonnal az olasz gazdának megéri ide eladni a dinnyét míg a magyar gazda meg csődbe megy, mert ahogy fentebb írták ( és évek óta hallani ezt a hírekben ) közel nulla haszonnal veszik át a nagykereskedők a magyar gazdáktól a dinnyét. Aki visszaemlékszik ( vagy visszakeres a hírekben ) az tudja hogy ez a probléma folyamatosan minden éven előjön már 10-12 éve. 10 éve sírnak a dinnyetermelők, hogy versenyképtelenek. Ha teljesen inkorrekt módon összehasonlítom a dinnyetermelőket a Nokiával, akkor 2008-ban jött az első iPhone, 2009-ben az első Samsung Galaxy majd 2011-ben már akkora bukóban volt a telefon üzletág, hogy a Nokia végül 2013-ban eladta. 3 év kellett a mélyrepüléshez és 5 év a teljes bukáshoz. A dinnyetermelők (is) 10 év után még mindig a sírásnál tartanak.

Hadd tegyek fel egy egyszerű kérdést: mi fognak csinálni ha a herszoni dinnye is elönti az EU piacot? Mihez kezdenek, ha pár év múlva nem csak az ukrán napraforgó fog jönni, hanem a búza és kukorica is?

Majd a szakmabeliek sírnak tovább, hogy miért nem lehet miközben mennek a levesbe? Én nem értek a mezőgazdasághoz, csak kívülről látom az egészet és a folyamat amit látok az nem happy end lesz és nagyon örülnék neki ha a konstans sírás helyett a megoldáson dolgoznának, még mielőtt a magyar gazdaság is megy a magyar nehézipar után a süllyesztőbe.

2023. júl. 15. 18:13
 23/26 A kérdező kommentje:

Én csak azt nem tudom felfogni, mit tudnak ennyivel jobban csinálni az olaszok, hogy jobban megéri a pennynek azt eladni, mint a magyar dinnyét, ami itt terem.

Nem is lehet szépen fogalmazni az a helyzet. Ahelyett, hogy a nagybirtokosok olyan dolgokat ültetnének vagy termelnének, ami hosszútávon jobb, vagy hosszabb távon kifizetődő, inkább maradnak az egyszerű dolgoknál, csak gyorsan zsebre lehessen vágni a pénzt, meg az eus és állami támogatásokat, amiket az adófizetőktől nyúlnak be. Panaszkodnak Bács kiskun és környékén is, hogy jaj így meg úgy elsivatagosodik a föld. Ahelyett, hogy arra várnál, hogy az állam majd a Tiszát és Dunát összeköti valami csatornával ahonnan lehet öntözni ezeket a földeket, inkább el kéne kezdeni erdősíteni. De nem azt a fajta vacak álerdőt, ahol sorokba vannak ültetve a fák, 0 aljnövényzettel, hogy 10 év múlva ki legyen vágva, hanem rendes, őshonos bokrokkal, fákkal beültetni nagy területeket, hogy elerdősödjön a hely, mielőtt teljes mértékben sivataggá válik. De hát abban ugye nincs profit, ott csak 30 év múlva lehetne kivágni annyi fát, hogy valamit lásson belőle. De nem baj, a gyerekei már semmit nem fognak tudni ültetni, mert szahara lesz. Nekem mindegy, én már rég nem itt fogok élni akkor. Remélem nagyon hamar beveszik Ukrajnát az EU-ba.

2023. júl. 15. 20:26
 24/26 anonim ***** válasza:
Szerintem a "mindig is így csináltuk" maradi mentalitás és fejlődni nem akarás jelenik meg ebben a kérdésben. A magyar termelő nem tud vagy nem akar fejlődni, míg a versenytárs igen. Így lesz a konkurens termék olcsóbb, a magyar termelő meg vagy kesereg rajta és csúszik lefelé, vagy belátja hogy hibázott.
2023. júl. 15. 21:05
 25/26 anonim ***** válasza:

"Én csak azt nem tudom felfogni, mit tudnak ennyivel jobban csinálni az olaszok"

Másak a földrajzi adottságok. Az Egyesült Államok középső része kukorica nagyhatalom, végeláthatatlan kukoricatáblák vannak. Tudod mit csinálnak jobban, mint mi az Alföldön? Ott van évi 900mm csapadék, amíg az Alföldön nálunk ez nem éri el az évi 500mm-t. Az olaszoknál:

[link]

vannak területek ahol háromszor annyi csapadék esik, mint nálunk. Tenger veszi őket körül, a tél és tavasz a magasab fekvő területeket leszámítva enyhébb, délen sokkal enyhébb. Ha megnézed az olasz húsfogyasztási adatokat, akkor az egy főre eső húsfogyasztásuk 79kg de ehhez hozzájön 31kg halfogyasztás is. Mi nem kell a halnak? Takarmány. Lehet arányaiban kisebb területen termesztenek takarmánynövényt és így más a profitráta..

Nálunk nagyjából az egész Alföld mezőgazdasági terület. Kik nem tesznek semmit azért, hogy az általuk művelt terület elsivatagosodása megálljon vgay visszaforduljon? Pont azok akik művelik? :D

2023. júl. 15. 21:16
 26/26 anonim ***** válasza:
Brutál gáz az egész sírás rívás. És ha megnézed, a legjobban mindig a 200 ezer eurós John Deere-ből sírnak, meg a zsír új Ford Rangerekből. Meg hogy le kéne cserélni már az 50 ezer eurós kombinátort, mert már 5 éves, de olyan szegénység van, hogy még jövő évig kell várni, hogy egy 70 ezer eurósat tudjon venni. Meg olyat is tudok most közvetlenül, hogy nem tudta idén lerendelni az új Claas Lexiont, majd csak jövőre, és a mostani már 6 éves lesz jövőre. Nyaralás pedig csak Európában lesz az idén. Hát igen, nehéz.
2023. júl. 16. 11:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!