Miért ajvékolnak állandóan a termelők meg gazdák?
Röviden és tömören, februártól idáig csak költséged van a dinnyével, befektetsz egy csomó pénzt, mire eladható képes dinnyéd lesz.
Lesz egy önköltségi árad, pl dinnye kilónkènt 150Ft.
Amikor te eladod a dinnyét, pont 150Ft ért veszik tőled. Tehát, 0Ft ot kerestél fél év alatt.
Nagyon leegyszerűsítve ez a lényege.
20 éve vagyok a mezőgazdadágban.
Nem igazán fogják fel, hogy a holland modellre kellene átálniuk.
Zöldségek gyümölcsök.
A filléres cuccokat mint a búza, kukorica, olajos magvak ukrajna állítja elő negyed áron 5x akkora orszagban és 10x jobb termőföldben.
Vagyis versenyben esélytelenek velük szemben.
1 hát akkor miért dinnyét ültet lol? Vagy ennyire buta?
2 azokkal dolgozni is kéne!
1 vagyok.
Nem buta, hanem dinnyére van meg minden gépe, azt tud termelni, ahhoz van jó földje stb.
Hasonlít ahhoz a helyzethez, amikor a kis kutaknak 480ért kellett benzint adniuk.
A kis benzinkutasok sem buták voltak, csak belekerültek egy kényszerhelyzetbe.
A dinnyetermelő meg a kárpótlási jeggyel ügyeskedő - két különböző csoport.
A termelők problémája, hogy a multik megveszik tőlük mondjuk 150-ért, de eladják 700-ért.
Mondjuk én pont tegnap vettem dinnyét messze multi ár alatt kicsivel a termelőtől, csak hát ezért ő (vagy családtagja) kint áll reggeltől estig. És hát jobb lenne, ha a termelő termelne, mert ahhoz ért, a kereskedő meg kereskedik, mert ahhoz ért, és mindkettő tisztességgel megélne úgy, hogy mi fogyasztók is elérhető áron hozzájussunk egészséges élelmiszerhez. Egy idealisztikus világban élek, ugye.
6os, mindenki tudja, hogy kell öntözni, bele is van kalkulàlva, van is öntözőrendszer.
Van is dinnye, megnőtt, sikerült.
Csak a végén ingyen dolgoztàl, ez a fő probléma.
4 fegyvert fogtak rá, hogy ezeket a gépeket és földeket vásárolja meg? Mert a kis kutakra rá volt kényszerítve, hogy ennyiért adhatják.
5 szerinted honnan vannak a földjei azoknak, akik több tíz, több száz hektárral rendelkeznek ma? Kárpótlási jegyekből, és a 2015 környéki földlopásokból. Kényszeríti bárki, hogy kint álljon és dinnyét áruljon? Akkor meg mit panaszkodik? Én csak multiban, fagyasztott gyümölcsöt veszek. Az nincsen elrohadva, lefújva minden tartósítóval, kiolvasztom, és friss.
7 szóval nem sikerült. Vagyis nagyon rosszul, mert ha nincs profit, vagy nem tudod eladni, azt jelenti, hogy a multival nem tudsz versenyezni, aki a saját hasznát ráteszi. Érdekes, akkor külföldön meg tudják úgy termelni, hogy megérje. Mindezt úgy, hogy az én adómból kapsz minden hektárra, több tízezer forintot. Borzalmas amit a fidesz művelt az elmúlt 10 évben ezen a téren is.
1 vagyok.
Te eleve pejoratívan beszélsz a dinnyetermelőkről, valamiért szerintem utálod az egészet.
Sokan ebbe születnek bele, az apjuk és a nagyapjuk is lehet ezt csinálta.
Te nem tudom, hogy mit dolgozol, de abban biztos vagyok, hogy holnaptól nem tudnál egy teljesen más munkát elvégezni.
A mezőgazdaságban a befektetés a biztos. Az, hogy mennyiért adod el az árudat, nem teljesen rajtad függ.
Ha van mondjuk 8 milliós befektetésed és 6 millió hasznod, az szerinted oké?
És pontosan ugyanaz a helyzet elő tud állni, mint a kis benzinkutasoknál, hogy önköltségi ár alatt add el a termékedet.
Kb. 400Ft/kg ár ad valamennyi hasznot a termelőknek, ez alatti felvásárlási ár, veszteség.
A dinnyét meg nem tudod betàrolni, akkor kell eladni, amikor az beért.
Pont az éréskor meg hirtelen leakciózza a Penny vagy a másik multi tökmindegy, te meg kapsz majd 200Ft-ot kilónként, mert nem veszik meg többért, azt lehet, hogy nem adod oda, de akkor rajtad marad.
Aki életében nem végzett mezőgazdasági munkát, az nem is értheti.
Képzeld el, hogy te a munkehelyeden 6 hónapig éjjel-nappal dolgozol egy projecten, és amikor készen vagy, azt mondja a főnököd, hogy: "Bocs, de ezt már beadta más...". Na, ilyen ez.
Tisztelet azoknak, akik még hajlandóak a "földet túrni"!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!