Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért ajvékolnak állandóan a...

Miért ajvékolnak állandóan a termelők meg gazdák?

Figyelt kérdés
Rosszabb társaság nem nagyon van náluk. Most láttam egy cikket, hogy a pennyben brutál olcsó a dinnye, alatta meg sírtak az emberek és termelők, hogy rohadt multi. De mégis mire fel vannak felháborodva? Adja olcsóbban, mint a penny, aztán nem ott fogom megvenni, hanem nála. Ha meg nem jön ki, akkor termeljen mást, vagy pedig fejlesszen, hogy hatékonyabb és versenyképesebb legyen. Nem kéne a szocializmusban lemaradni, ígyis sok(tíz)milliárd forint támogatást, ingyen pénzt kapnak minden évben, amit lehetne értelmes dolgokra is költeni, nem pedig arra, hogy a földmutyikban és kárpótlási jegyeken üzérkedő földesurakat tömjük, hogy aztán még panaszkodjanak
2023. júl. 15. 14:06
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
87%

Röviden és tömören, februártól idáig csak költséged van a dinnyével, befektetsz egy csomó pénzt, mire eladható képes dinnyéd lesz.

Lesz egy önköltségi árad, pl dinnye kilónkènt 150Ft.

Amikor te eladod a dinnyét, pont 150Ft ért veszik tőled. Tehát, 0Ft ot kerestél fél év alatt.

Nagyon leegyszerűsítve ez a lényege.

20 éve vagyok a mezőgazdadágban.

2023. júl. 15. 14:13
 2/26 anonim ***** válasza:
73%

Nem igazán fogják fel, hogy a holland modellre kellene átálniuk.

Zöldségek gyümölcsök.

A filléres cuccokat mint a búza, kukorica, olajos magvak ukrajna állítja elő negyed áron 5x akkora orszagban és 10x jobb termőföldben.

Vagyis versenyben esélytelenek velük szemben.

2023. júl. 15. 14:26
 3/26 A kérdező kommentje:

1 hát akkor miért dinnyét ültet lol? Vagy ennyire buta?

2 azokkal dolgozni is kéne!

2023. júl. 15. 14:30
 4/26 anonim ***** válasza:
100%

1 vagyok.

Nem buta, hanem dinnyére van meg minden gépe, azt tud termelni, ahhoz van jó földje stb.

Hasonlít ahhoz a helyzethez, amikor a kis kutaknak 480ért kellett benzint adniuk.

A kis benzinkutasok sem buták voltak, csak belekerültek egy kényszerhelyzetbe.

2023. júl. 15. 14:34
 5/26 anonim ***** válasza:
84%

A dinnyetermelő meg a kárpótlási jeggyel ügyeskedő - két különböző csoport.

A termelők problémája, hogy a multik megveszik tőlük mondjuk 150-ért, de eladják 700-ért.

Mondjuk én pont tegnap vettem dinnyét messze multi ár alatt kicsivel a termelőtől, csak hát ezért ő (vagy családtagja) kint áll reggeltől estig. És hát jobb lenne, ha a termelő termelne, mert ahhoz ért, a kereskedő meg kereskedik, mert ahhoz ért, és mindkettő tisztességgel megélne úgy, hogy mi fogyasztók is elérhető áron hozzájussunk egészséges élelmiszerhez. Egy idealisztikus világban élek, ugye.

2023. júl. 15. 14:34
 6/26 anonim ***** válasza:
22%
Mert azt hiszik még mindig a 2000es extra csapadékos évei vannak. Görcsösen vetik a dinnyét, kukoricát majd sírnak hogy öntözni kell mindig.
2023. júl. 15. 14:46
 7/26 anonim ***** válasza:
100%

6os, mindenki tudja, hogy kell öntözni, bele is van kalkulàlva, van is öntözőrendszer.

Van is dinnye, megnőtt, sikerült.

Csak a végén ingyen dolgoztàl, ez a fő probléma.

2023. júl. 15. 14:49
 8/26 A kérdező kommentje:

4 fegyvert fogtak rá, hogy ezeket a gépeket és földeket vásárolja meg? Mert a kis kutakra rá volt kényszerítve, hogy ennyiért adhatják.

5 szerinted honnan vannak a földjei azoknak, akik több tíz, több száz hektárral rendelkeznek ma? Kárpótlási jegyekből, és a 2015 környéki földlopásokból. Kényszeríti bárki, hogy kint álljon és dinnyét áruljon? Akkor meg mit panaszkodik? Én csak multiban, fagyasztott gyümölcsöt veszek. Az nincsen elrohadva, lefújva minden tartósítóval, kiolvasztom, és friss.

7 szóval nem sikerült. Vagyis nagyon rosszul, mert ha nincs profit, vagy nem tudod eladni, azt jelenti, hogy a multival nem tudsz versenyezni, aki a saját hasznát ráteszi. Érdekes, akkor külföldön meg tudják úgy termelni, hogy megérje. Mindezt úgy, hogy az én adómból kapsz minden hektárra, több tízezer forintot. Borzalmas amit a fidesz művelt az elmúlt 10 évben ezen a téren is.

2023. júl. 15. 15:16
 9/26 anonim ***** válasza:

1 vagyok.

Te eleve pejoratívan beszélsz a dinnyetermelőkről, valamiért szerintem utálod az egészet.

Sokan ebbe születnek bele, az apjuk és a nagyapjuk is lehet ezt csinálta.

Te nem tudom, hogy mit dolgozol, de abban biztos vagyok, hogy holnaptól nem tudnál egy teljesen más munkát elvégezni.

A mezőgazdaságban a befektetés a biztos. Az, hogy mennyiért adod el az árudat, nem teljesen rajtad függ.

Ha van mondjuk 8 milliós befektetésed és 6 millió hasznod, az szerinted oké?

És pontosan ugyanaz a helyzet elő tud állni, mint a kis benzinkutasoknál, hogy önköltségi ár alatt add el a termékedet.

Kb. 400Ft/kg ár ad valamennyi hasznot a termelőknek, ez alatti felvásárlási ár, veszteség.

A dinnyét meg nem tudod betàrolni, akkor kell eladni, amikor az beért.

Pont az éréskor meg hirtelen leakciózza a Penny vagy a másik multi tökmindegy, te meg kapsz majd 200Ft-ot kilónként, mert nem veszik meg többért, azt lehet, hogy nem adod oda, de akkor rajtad marad.

2023. júl. 15. 15:32
 10/26 HakapiszikMatyi ***** válasza:
100%

Aki életében nem végzett mezőgazdasági munkát, az nem is értheti.

Képzeld el, hogy te a munkehelyeden 6 hónapig éjjel-nappal dolgozol egy projecten, és amikor készen vagy, azt mondja a főnököd, hogy: "Bocs, de ezt már beadta más...". Na, ilyen ez.

Tisztelet azoknak, akik még hajlandóak a "földet túrni"!

2023. júl. 15. 15:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!