Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Az elfogadott státusztörvény...

Az elfogadott státusztörvény tartalmaz olyan elemeket, miszerint a pedagógusok informatikai eszközei megfigyelhetők?

Figyelt kérdés

2023. júl. 6. 22:55
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

#10 "A neten úgy ment ez körbe, hogy amennyiben a tanár a saját, otthoni számítógépén állítja össze a dolgozatokat, akkor azt megfigyelhetik.

Nem tudom ez így valóban benne van-e a törvényben. "

Nem, nincs így.

2023. júl. 7. 12:20
 12/18 anonim ***** válasza:
72%

Nem értem, miért vannak helyes válaszok lepontozva majdnem nullára.

Az eredeti változatban benne volt, hogy a pedagógusok saját tulajdonú eszközeit is megfigyelhetnék, de ezt a részt a végleges, elfogadott változatból kivették.

Az iskolai tulajdonú eszközök megfigyelésének lehetősége benne maradt, de ez szerintem rendben is van, máshol is így van. Nekem is elfogadható, rengeteg bajom van a törvénnyel meg az egész rendszerrel, de ez pont nem tartozik közéjük.

Az persze más kérdés, hogy a legtöbb esetben saját tulajdonú eszközöket használunk, mert nem ad az iskola.

2023. júl. 11. 19:29
 13/18 anonim ***** válasza:
62%

Itt sajnos érzelmi alapú pontozás megy.

2023. júl. 11. 19:31
 14/18 anonim ***** válasza:
36%

#12 Ez volt benne az eredeti tervezetben:

"11. § [A köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban álló ellenőrzése]

(1) A köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban álló magatartása csak a nevelő-oktató munka körében ellenőrizhető. Ennek keretében a munkáltatói jogkör gyakorlója technikai eszközt is alkalmazhat, erről a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban állót a technikai eszköz alkalmazásának megkezdése előtt írásban tájékoztatja.

(2) A köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban álló a munkáltatói jogkör gyakorlója által a munkavégzéshez biztosított információtechnológiai vagy számítástechnikai eszközt, rendszert (a továbbiakban: számítástechnikai eszköz) – eltérő megállapodás hiányában – kizárólag a köznevelési foglalkoztatotti jogviszony teljesítése érdekében használhatja.

(3) Az (1) bekezdés szerinti ellenőrzés során a munkáltatói jogkör gyakorlója a köznevelési foglalkoztatotti jogviszony teljesítéséhez használt számítástechnikai eszközön tárolt, a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonnyal összefüggő adatokba tekinthet be.

(4) A (3) bekezdés szerinti ellenőrzési jogosultság szempontjából köznevelési foglalkoztatotti jogviszonnyal összefüggő adatnak minősül a (2) bekezdésben meghatározott korlátozás betartásának ellenőrzéséhez szükséges adat.

(5) A (3) bekezdést alkalmazni kell, ha a felek megállapodása alapján a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban álló a köznevelési foglalkoztatotti jogviszony teljesítése érdekében saját számítástechnikai eszközt használ.

(6) A munkáltatói jogkör gyakorlójának ellenőrzése és az annak során alkalmazott eszközök, módszerek nem járhatnak az emberi méltóság megsértésével. A köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban álló magánélete nem ellenőrizhető."

Ez sem szólt arról, hogy az illetőt megfigyelhetnék vagy bármiképpen az eszközét korlátlanul ellenőrizhetnék.

"Az persze más kérdés, hogy a legtöbb esetben saját tulajdonú eszközöket használunk, mert nem ad az iskola."

Tavaly nyáron vagy még esetleg előtte a tanév végén lehetett kérni nálunk saját, új laptopokat. Csak annyi kellett hozzá, hogy az illető tanár bevállaljon egy 60 órás továbbképzést valamiféle IT-s témában, nem saját költségen, elméletileg a géppel együtt jött volna az is amit online el kell végezni mellé vagy valami egyéb formában. Nem derült ki, mert senkinek nem kellett megcsinálnia.

Nekem nem volt szükségem új gépre, csak azért jelentkeztem, hogy a sulink kapjon gépet, még csak bele se léptem a tanév során, kizárólag az iskolai mérések idején használták a diákjaink meg a rendszergazda amikor beüzemelte és beállította a diákok számára az adott méréshez.

Mindenki kérhetett volna, a teljes tanári kar, ehhez képest HATAN kértük csak.

Lett volna vagy 40 új gépünk, de nem lett, mert senki nem akarta bevállalni azt a szimpla képzést.

Nem mindig a fenntartón múlik, sokszor az adott tanárokon.

2023. júl. 11. 20:03
 15/18 anonim ***** válasza:

14, a kollégáim ezen a nyáron csinálják a továbbképzést.

Én dacból nem kértem az ingyenlapit, amit amúgy vissza kell szolgáltatni, meg saját pénzeden szervizelni 😀😀😀 mert a lehetőség bejelentése előtti hónapban vettem részletre a Telekomtól egy MacBook Airt. Októberben fizetem az utolsó részletet, de ez legalább egy jó gép. Kollégák közül már ketten is küldték szervizbe a remek minőségű munkalaptopot.

Arra viszont, amit írtál, sajnos nem is gondoltam, hogy a kölykök használhatnák esetleg. Ezt nem használtam ki, pedig jó lett volna! Na majd hátha, de szerintem egyszer (választások előtt) volt Budán kutyavásár!

2023. júl. 11. 21:48
 16/18 anonim ***** válasza:

#15 Pont ezért írtam le.

A tanáron múlik sokszor, hogy lesz-e valami az iskolában vagy nem lesz.

nem vállaltál be valamit ami nem is lett volna teher - mivel eleve nem magamnak kellett a gép, nem is zavar, hogy "vissza kell adni" - megjegyzem minden munkahelyen így működik, hogy a cég gépét vissza kell adnod ha nm dolgozol már a cégnek, - és mivel nem is használom, nincs mit szervizelnem se rajta.

Amúgy nálunk maga az igazgató kérte a kollégákat, hogy ezért kérjék a gépet, legyen az iskolának új gépe minél több. Még sem tették meg.

Aztán egész évben hallgattam a siránkozást, hogy miért ilyen rosszak a gépek a termekben, miért nincsen elég gép a kompetencia méréshez stb. stb. stb.

2023. júl. 11. 21:55
 17/18 anonim ***** válasza:

"nem vállaltál be valamit ami nem is lett volna teher"

Ezt mondjuk pont nem tudhattuk előre, és azért az oktatásban nem ez a jellemző, hogy nem terhelik az embert...

2023. júl. 11. 22:57
 18/18 anonim ***** válasza:

De nálunk ez nem hangzott el, meg nekem se volt eszembe'. Pedig jó lett volna pár új gép a sulinak.

A kollégáid sirámait én megértem, egész egyszerűen nem ez lenne a módja annak, hogy legyen néhány működő számtech eszköz egy iskolában. Az egy dolog, hogy én mondjuk bevállaltam volna, ha eszembe jut, amit te is írsz.

2023. júl. 11. 23:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!