Milyen szakos tanár tud leginkább elmenne versenyszámba, mely tanárokból lesz komoly hiány a státusztörvény hatására?
Szerintem egy magyar töri tanár nem nagyon tud elmenni versenyszférában de több kémia és biosz tanár ismerősöm már biztos egy magán laborhoz mennek.
Ami még nagy baj lesz azok a nyelvtanárok, őket szerintem boldogan várják a versenyszférában
"Szerintem egy magyar töri tanár nem nagyon tud elmenni versenyszférába".
Az lehet, de ahol én élek ott operátorokat=bio robot keresnek nettó 350-ért és annyit jelenleg nem nagyon kapsz meg tanárként, szóval...
A státusztörvény totál lényegtelen, semmi olyan nincsen benne ami rossz lenne egy tanárnak.
A kérdés a fizetés, hogy a törvény által adott lehetőségekhez milyen költségvetési forrást tudnak párosítani.
A tanárok tanítani akarnak és ezt tették akkor is amikor a ballibek teljesen tanárellenes szabályokat hoztak be 2002 után, amikor tömegével zárták be az iskolákat meg ezrével bocsátották el a tanárokat és tették lehetetlenné, hogy a tanárok rendesen végezhessék a munkájukat.
Ugyanígy nem számított a 2013-as életpálya modell, a NAT vagy bármi más változtatása, mert a tanár megcsinálja, max morog közben, de tanít, mert ez a hivatása.
A pénz fog mindent eldönteni, hogy a kezdő, fiatal tanárok keresnek-e majd annyit, hogy megéri nekik az iskolában tanárként dolgozni, vagy fogják a diplomájukat és keresnek egy teljesen más munkát, mert abból legalább meg tudnak élni.
Ha elég jó lesz a kezdő pedagógusok fizetése akkor lesz fiatal tanár az iskolákban. Ha pedig elég jó lesz a tapasztaltabb tanárok bére, akkor nem is fog elmenni máshová később sem és lesznek olyanok is sokan, akik más pályáról jönnek át tanárnak amikor családjuk lett vagy már belefáradtak a munkájukba és már nem a fizetés meg a karrier lesz az elsődleges a számukra.
Nagyon sokan szereznek tanári diplomát 30 felett, akár 40-50 évesen, én is így tettem. De akkor fognak többségében tanítani is ha keresnek vele eleget ahhoz, hogy megérje nekik otthagyni a korábbi világukat. Ha egy fiatal nőnek 2-3 gyerek mellett van lehetősége arra, hogy inkább tanítson egy iskolában és bár kicsit kevesebbet keres, de eleget, és így a gyerekeivel egyszerre lesz munkahelyi elfoglaltsága, lesz aki vigyázzon rájuk iskolai szünetben vagy ha betegek, tudja vinni őket és tud menni értük ha végeznek - akkor szívesen tanít majd inkább és jól is fogja csinálni, mert már ő választotta második szakmaként.
A státusztörvény egy nagy habverés. Nem lesz sem pozitív sem negatív hatása olyan mértékben, hogy akár rontsa akár javítsa a tanárok helyzetét. csak más lesz. Ha lesz mellette jelentős béremelés is, akkor javít majd a tanárok helyzetén, ha nem lesz akkor meg egyszerűen nem lesz tanár az iskolákban.
A szeptemberi sztrájk is ezzel kezdődött, legyen a tanároknak magasabb a bére. Ez a lényeg. Ha megfizetik a tanárt akkor hajlandó többet dolgozni, ha nem fizetik meg akkor kénytelen elmenni oda ahol lesz elég pénze és el tudja tartani magát és a családját. Ennyi.
#2 "Van tanár ismerősöm, konkrétan már lassan analfabéta gyerekek kerülnek be középsulikba. Elkezd egy mondatot és elfelejti mit írt le mire a végére ér. Elég ijesztő, de hát a jobberek szerint nincs itt semmi látnivaló"
Persze és a tanár ismerősöd szerint ez ugye Orbán hibája? Nem hinném!
Aprócska probléma, hogy kifelejted belőle a 2 éves online oktatás idejét ami mostanra kezdi kifejteni a katasztrofális hatását, vagy hogy az a diák a 8 éve alatt maga kellett volna, hogy tanuljon, nem a tanár helyette.
Meg persze azt is figyelmen kívül hagyod, hogy ugyanabban az iskolában, ugyanazon osztályban csak úgy lehet egyszerre kitűnő diák aki versenyeken is jól szerepel, jó tanulmányi eredményű többség, akik bizony gimnáziumba vagy technikumba kezdenek tanulni középiskolásan, meg pár félanalfabéta, ha ezen utóbbiak nem voltak hajlandóak tanulni, míg a többi meg igen.
Na most engem tanárként hogyan minősítesz? Ha van egy bukott diákom, meg 2 aki országos versenyen jó helyezést ért el, akkor mlyik fogja megmutatni hogy én hogyan tanítottam? Melyik lesz amelyik alapján eldöntöd, hoyg jó-e az oktatási rendszer vagy sem?
Persze és a tanár ismerősöd szerint ez ugye Orbán hibája? Nem hinném!
Nem, de Orbán felelőssége hogy mèg ront is a helyzeten a tanàrok szivatàsàval. De ha neked jò ez a stàtusztörvèny akkor egèszsègedre, nem kötelező se tanàrnak lenni, se felmondani.
"státusztörvény totál lényegtelen, semmi olyan nincsen benne ami rossz lenne egy tanárnak."
Az szerinted semmi, hogy 3 hónapig ott kell lenned ha felmondtál?
Az szerinted semmi hogy fél évre csak úgy átvehelyezhetnek, ha ezzel esetleg másfél órára nő az utazási idő ?
"Inkább az eddigi hiány csökkenése várható a béremelés hatására."
Kérdés, mikor lesz béremelés, vagy lesz-e egyáltalán. Ha lesz, milyen mértékű lesz? Mert 10%-okkal nem megyünk semmire. A kevésnek a 10%-a is kevés.
Arról nem beszélve, hogy még mindig az Uniós pénzekhez kötik az emelést.🙂
"Az szerinted semmi, hogy 3 hónapig ott kell lenned ha felmondtál?“
ez csúsztatás... a felmondási idő KITOLHATÓ (de csak kitolható) 3 hónapra akár.....
ja és a közös megegyezésnek továbbra sincs akadálya vagyis ha karakán vagy megoldod hogy máról holnapra távozz. csak rajtad áll. eddig 60 nap volt és mégis sokan megoldották a közöst pár napos lelépési idővel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!