Az elfogadott státusztörvény tartalmaz olyan elemeket, miszerint a pedagógusok informatikai eszközei megfigyelhetők?
Kérdező, megfigyelésről soha szó se volt.
Az informatikai eszközök - értsd laptop - egy tanárnál éppen úgy a cége tulajdona, mint egy más helyen dolgozónál. Az én laptopom az én nevemen van a leltárban, de az iskola tulajdona és ha szükség van rá akkor az igazgató szól, hogy vigyem be, adjam le az irodában, mert kell X gép a következő kompetencia méréshez a 6. osztályosoknak és akkor beviszem, átadom - a diákok meg használják.
Közben természetesen joga van a rendszergazdának a gépet átnézni, de ez nem a fájlokat jelenti meg a levelezésemet, hanem a felkerült applikációkat, programokat, hogy a diáknak a vizsga napján alkalmas legyen a kompetencia feladatsorához való hozzáféréshez és a kitöltéshez.
Én általában az itthoni saját gépemről dolgozok vagy bent a tanáriban asztali gépről ha kell, a tantermekben más pedagógusok laptopjai szoktak lenni év közben és azokat használjuk a tanításhoz. A saját gépemhez soha nem nyúl senki, hozzáférése sincsen senkinek - ez az enyém. Az iskolai gépeket pedig eddig is a rendszergazda tartotta karban és ellenőrizte, ahogy ezután is lesz.
Szimplán ennyi az a nagy "megfigyelés" amiből akkora habot kevertek.
5-ös: gondolkodj mielőtt válaszolsz. Az informatikai eszközök CSAK AKKOR a cég tulajdona ha ő biztosítja.
A legtöbb tanárnak nem az iskolától van laptopja...
Bármely cégnél amely valamennyit is ad az IT biztonságra csak olyan eszköz csatlakoztatható a cég rendszeréhez amely megfelel az IT biztonsági előírásoknak. Az adatlopás megelőzésére ehhez hozzá tartozik a levelezés felügyelete is.
Külön számítógépet kell használni privát célra és a munkához. De ha a munkáltató nem biztosít eszközt a munkavégzéshez az az ő baja.
#6 A szövegértés nem az erősséged, ugye?
Pont ezt írtam le több mondatban, hogy HA az iskola tulajdona az más, mint ha az én tulajdonom.
Ha az iskola tulajdona, akkor teljesen rendben van. Én is multinál dolgozom, és itt is figyelik a gépemet. Akár egy időjárás jelentés elolvasásáért is megy a jelentés a manageremnek.
A neten úgy ment ez körbe, hogy amennyiben a tanár a saját, otthoni számítógépén állítja össze a dolgozatokat, akkor azt megfigyelhetik.
Nem tudom ez így valóban benne van-e a törvényben. Ha igen, akkor adjanak iskolai laptopot. Ha nem adnak, akkor semmi joguk megfigyelni semmit. Ha mégis megteszik, az nem demokrácia, bár én kinézem belőlük. Akkor mostantól diktálnám a dolgozatkérdéseket. Szóval megint ugyanott vagyunk, romlik az oktatás minősége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!