Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Ha Gyurcsány lenne hatalmon...

Ha Gyurcsány lenne hatalmon akkor magasabb lenne az infláció?

Figyelt kérdés
2023. jún. 30. 19:00
1 2 3 4
 31/34 anonim ***** válasza:
22%

"Na mi van, mégse tetszik ez az időszaki összehasonlítás?"

Mi az, hogy mégse? Kezdetektől fogva az időszaki összehasonlítás mellett voltam. Amellett a fajta időszaki ősszehasonlítás mellett, ahol a TELJES Gyurcsány kormányzást hasonlítjuk a TELJES Orbán kormányzáshoz.

"Én jó előre megmondtam, hogy az egész csak módszertan kérdése, annak szabad módosításával bármit kihozhatunk, még annak ellenkezőjét is."

Persze, ha önkényesen módosítgatod, hogy Gyurcsánynál kiválasztod a legjobb éveket, vagy egyenesen beleveszel olyan időszakot, ami nem is része (mint az 2009 végével tetted), vagy kiválasztod Orbánnál árfolyam szempontjából a legrosszabb évet, akkor simán.

De az én kijelentésem a TELJES kormányzásról szólt, (nem cherry-picking, amit te csinálsz). Te erre mondod, hogy egyszerűen hülyeség, de cáfolni nem tudod.

Sikerült már kiszámolnod a teljes inflációt és árfolyamromlást a két kormányzásra és időtartam szerint arányosítani?

"Belemehetünk ebbe a játékba, de nagyon gyorsan kilyukadunk oda, hogy amiután a magyar ipar 50%-ban Németországgal van függésben..."

És? Mit akarsz abból kihozni, hogy 50%-ban Németországgal van összefüggésben?

"az EU támogatások rekordösszegei mennyivel segítették az országot"

Az EU támogatások miatt volt Orbánnál lassabb az infláció, és az árfolyamromlás, vagy mit akarsz ezzel?

"amikor pedig azok nincsenek, hogy kudarcba fulladunk, mint most is"

Amikor év végén egyszámjegyű lesz az infláció, az árfolyam meg ugyanakkora, mint a pénzcsapok elzárása előtt, akkor mi lesz a kifogásod?

"alapvetően mik voltak a nemzetközi trendek"

Na mik voltak?

"láthatjuk, hogy a te faék egyszerű megállapításaid csak addig igazak"

Minden körülmények között igazak, ezen nem változtat az sem, ha te azt pl. az EU-s pénzekre fogod.

"vagy addig van van értelmük önmagukban, amíg meg nem kapirgáljuk a felszínüket."

Továbbra is van értelmük, semmit nem sikerült kikapirgálnod.

2023. júl. 1. 22:09
 32/34 anonim ***** válasza:
80%

"Mi az, hogy mégse? Kezdetektől fogva az időszaki összehasonlítás mellett voltam. "

Aha, csak épp az időszakot nem definiáltad, és amikor ezt számon kértem a #24-es kommentemben, akkor elkezdtél kötöszködni.

"Amellett a fajta időszaki ősszehasonlítás mellett"

Maximum ezt gondoltad, de újra: nem definiáltad, helyette belém kötöttél.

"ahol a TELJES Gyurcsány kormányzást hasonlítjuk a TELJES Orbán kormányzáshoz."

Az, hogy egész évekkel számol az ember, abban semmi ördőngösség sincs, csak épp amiért ez nem illik bele a te narratívádva, pont ezért zavar téged.

"Persze, ha önkényesen módosítgatod, hogy Gyurcsánynál kiválasztod a legjobb éveket, ... vagy kiválasztod Orbánnál árfolyam szempontjából a legrosszabb évet, akkor simán."

Gyurcsánynak mégis miért lenne a legjobb éve 2009? Vagy annak bármelyik évközi pontja? Sajnálom, hogy a legutóbbi éves adatok, pont erre a két évre szóltak, gondolom alig várod, hogy lezáruljon 2023 és újra "jó" évekkel érvelhess Orbán mellett.

"De az én kijelentésem a TELJES kormányzásról szólt, (nem cherry-picking, amit te csinálsz). "

Egyrészt újra: Ezt nem írtad le, még külön kérésre sem. Másrészt pedig bele kötöttél abba, hogy tetszőlegesen lehet variálni az időszakokat. Ahogy a #24-es hozzászólásomban, szabadon manipulálhatjuk az időszakot, te erre kértél példát (KONKRÉTAN a cherry-picking-re kértél példát te ökör)! Még saját magaddal sem tudsz lépést tartani, szóval szerintem ne dühöngj.

A többire pedig nem is igazán reagálnék soronként, mert alapvető gazdasági ismereteid hiányában nem vagy képes felfogni, hogy milyen tényezők milyen szerepet játszanak a gazdaság teljesítőképességében, és hogy ezek mennyire (nem) Gyurcsánynak, vagy Orbánnak köszönhetők. Pl. Képes vagy pozitívumként leírni, hogy majd újra egyszámjegyű lesz az infláció, de ne zavarjon, hogy ennek az az egyedüli technikai oka van, hogy a múlt évi viszonyítási alapja eleve baromi magas. Vagy hogy mennyire boldog van, hogy erősödik a forint, közben meg azt se veszed észre, hogy 13% az alapkamat (2008-ban a válság közepén is maximum 11,5% volt és az is csak egy hónapig, utána folyamatosan csökkent), az irányadó kamatokról már ne is beszéljünk. A gazdasági függésünket, vagy azt a többezer milliárd forint (ingyen) támogatást az EU-tól pedig úgy ahogy van lerázod. Ha nem vagy képes megérteni, hogy a gazdaságnak nemcsak az infláció és az árfolyam a mérőfoka, és hogy azok alakulása is egy többtényező ok-okozati összefüggés eredménye, akkor egyszerűen túl tanulatlan vagy ehhez a vitához.

2023. júl. 2. 11:38
 33/34 anonim ***** válasza:
23%

"Persze, ha önkényesen módosítgatod, hogy Gyurcsánynál kiválasztod a legjobb éveket, vagy egyenesen beleveszel olyan időszakot, ami nem is része (mint az 2009 végével tetted), vagy kiválasztod Orbánnál árfolyam szempontjából a legrosszabb évet, akkor simán."

balos korszak :

2003 - egydarab közalkalmazotti béremelés

2003-2004 SZDSZ es gigakorrupció majd megyó megbuktatása

2004-2006 trükkök és hazugságok százai, magyarország kiárusítása eladósítása, gazdák tönkretétele

a magas forintkamatokat a lakosságra öntött devizahitellel orvosolja

magyarország súlyos válságban van magas munkanélküliség, magas devizaeladósdottság, alacsony bérek

2006-2008 SZDSZ-es tombolás, mégnagyobb eladósodás, rendőrattak

2009 a válság amire mindent ráfoghatunk 2002-2009 között

2009-2010 bajnai csinál egy darab költségvetést úgy ahogy az IMF fütyül,

fidesz kormányok

2010-2014 EU-s vágzálások közepedte az ország kihúzása a szarból

közben az eurozóna válsága, finanszírozási válság, magas kamatok, fidesz nyakába boruló devizapiramisjáték, amiért valahogy a baloldal szerint járai zsigmond 2001es rendelete tehet, annak ellenére, hogy a magyar háztartások 2004-2008 között adósodtak el devizában

2014-2019 az állandó ideológiai vegzálás ellenére stabil kétszámjegyű bérnövekedés, csökkenő szinte eltűnő munkanélküliség

2020-2021 covid amiről orbán tehet, továbbra is stabil bérnövekedés és alacsony munkanélküliség

2022-2023 háború amiről orbán tehet, orbán kilobbizza, hogy az EU szándékkal ellentétben ránk ne vonatkozzon az olajembargó, lobbizik paks2 megépüléséért és a későbbi évtizedek energiabiztonsági alapjáért. közben az ellenzék rágalmaz, hazudik, a rábízott önkormányzatokat csődbeviszi rekordbevétel ellenére

2023. júl. 2. 11:49
 34/34 anonim ***** válasza:
25%

„Aha, csak épp az időszakot nem definiáltad, és amikor ezt számon kértem a #24-es kommentemben, akkor elkezdtél kötöszködni.”

Dehogynem definiáltam, leírtam, hogy Gyurcsány kormányzása alatt és Orbán kormányzása alatt. Amikor meg számon kérted, hogy miféle időszak, leírtam egyértelműbben a rákövetkező #25-ös kommentben, hogy a kormányzás időtartamának egészére értettem (kezdetétől a végéig). Nem tudom hol volt részemről a kötözködés.

Részedről volt, amikor ahelyett, hogy elismerted volna, hogy tényleg úgy van ahogy írtam, szalmabábozni kezdtél, és olyan állításokat kezdtél cáfolni, amiket soha nem állítottam, mint pl.:

„Tehát az első állításod meg is bukott, Orbánnál nagyobb inflációra volt példa.”

- Nem az volt az állításom, hogy Orbánnál nem példa nagyobb inláfcióra.

„Tehát a második állításod is megbukott, Orbánnál gyengébb volt az árfolyam.”

- Nem az volt az állításom, hogy Orbánnál nem volt gyengébb az árfolyam.

Ezeket persze figyelmen kívül hagytad.

„Maximum ezt gondoltad, de újra: nem definiáltad, helyette belém kötöttél.”

Újra: miután kérdezted, hogy melyik időszak, definiáltam, hogy a kormányzás kezdetétől a végéig. Egyértelműen leírtam, te meg azt állítod, hogy helyette beléd kötöttem?! Idézd már a #25-ös kommentem, hogy hol van benne a definiálás helyett a belédkötés!

„Az, hogy egész évekkel számol az ember, abban semmi ördőngösség sincs, csak épp amiért ez nem illik bele a te narratívádva, pont ezért zavar téged.”

A valóságba nem illik bele, nem az én narratívámba. 2009 év végén már nem Gyurcsány volt kormányon, ezért helytelen a 2009 év végi EUR-HUF árfolyammal jönni. És kihangsúlyozom, hogy árfolyam, mert pont az árfolyam az, amiről 20 évre visszamenőleg vannak napra pontos adataink. Gyurcsány 2009 április 14-én mondott le, ezen a napon 289,5 HUF volt az Euro. Javíts ki ha tévedek, de ez a 289,5 a valós, ami tényleg Gyurcsányhoz köthető érték, nem a 2009 év végi 273, amit te állítottál.

Ha esetleg még mindig a 273-hoz ragaszkodnál gondolkozz el azon, hogy ki narratívázik.

„Gyurcsánynak mégis miért lenne a legjobb éve 2009? Vagy annak bármelyik évközi pontja?”

A 2009 év vége a 273-as euróval jobb, mint a kormányzásána tényleges végén lévő 289,5, ahogyan a 2009-es 4,2% infláció adatból is teljesen kihagytad a korábbi két év jelentősen nagyobb inflációját.

Megmutatom a helyes számítást (amit te nem tettél meg, hiába kértem):

2005 és 2008 között a a teljes infláció (amit te teljesen kihagytál a képtetből, csak egyes évek inflációit vetted figyelembe) 23,34% volt. Gyurcsánynak volt még fél év kormányzása 2004-ből, valamint 2009-ből, ha feltételezzük, hogy ebben a 6 hónapban hasonló mértékben romlott a pénz, mint a 4 teljes éve alatt, akkor 26,25%-os pénzromlással kalkulálhatunk a teljes kormányzása alatt. Kormányzásának időtartama 4 és fél év.

Pénzromlás sebessége: 5,83%/év.

Orbánnál 2010 és 2022 között a teljes infláció 58,69%. (2023-at még nem ismerjük) Igaz, hogy a 2010-et teljes egészében nem kormányozta végig, legyen ennyi hátránya, hogy a teljes év inflációját neki tulajdonítom. 2022-vel bezárólag a kormányzásának időtartama 11,5 év.

*Pénzromlás sebessége Gyurcsány alatt: 5,83% év*

*Pénzromlás sebessége Orbán alatt: 5,10%/év.*

Árfolyamra ugyanez:

2004.10.04. - 2009.04.14: 246,9 HUF -> 289,5 HUF (17,25% romlás 4,5 év alatt)

2010.05.29. - 2023.07.02.:273,9 HUF -> 371,9 HUF HUF (35,77% romlás 13 év alatt)

*Árfolyamromlás sebessége Gyurcsány alatt: 3,83% év*

*Árfolyamromlás sebessége Orbán alatt: 2,75%/év*

Tehát kinek a kormányzása alatt volt gyorsabb a pénzromlás és árfolyamromlás mértéke?

„Egyrészt újra: Ezt nem írtad le, még külön kérésre sem.”

Leírtam, lásd #25 komment.

„Ahogy a #24-es hozzászólásomban, szabadon manipulálhatjuk az időszakot, te erre kértél példát (KONKRÉTAN a cherry-picking-re kértél példát te ökör)!”

Így van, kértem valami értelmes példát az árfolyamot illetően (kíváncsi voltam mit hozol ki belőle), de még azt is elkúrtad, mert gyurcsány kormányzásán kívüli időpont szerepelt benne, valamint nem arányosítottál időtartam szerint, márpedig az elengedhetetlen lett volna, ha a romlás gyorsaságát nézzük.

„Még saját magaddal sem tudsz lépést tartani, szóval szerintem ne dühöngj.”

Nem dühöngok, teljesen nyugodt vagyok.

„alapvető gazdasági ismereteid hiányában nem vagy képes felfogni, hogy milyen tényezők milyen szerepet játszanak a gazdaság teljesítőképességében, és hogy ezek mennyire (nem) Gyurcsánynak, vagy Orbánnak köszönhetők.”

Nem foglaltam állást azt illetően, hogy ezek a jelenségek mennyire köszönhetők Gyurcsánynak, vagy Orbánnak, én csupán a jellenséget jellemeztem. Tény, hogy Orbán alatt jobban alakult, akár neki köszönhető, akár nem.

„Képes vagy pozitívumként leírni, hogy majd újra egyszámjegyű lesz az infláció”

Nem pozitívumként írom, hanem ellenérvként az EU-s pénzeidre. Állításod szerint EU-s pénzek nélkül kudarcba fulladunk (nem tudom mire gondoltál a kudarc illetően, gondolom az inflációra, árfolyamra hiszt azt illetően került szóba). Na de jó ideje nincsenek EU-s pénzek, az árfolyam mégis javul egy ideje, a drágulás meg már egyébként megállt. Mi ennek az oka, ha az EU-s pénzek hiánya az oka a problémáknak?

„Vagy hogy mennyire boldog van, hogy erősödik a forint, közben meg azt se veszed észre, hogy 13% az alapkamat”

Nem izgat túlságosan, hogy 13% al alapkamat, inkább legyen ez, mint hogy az egekbe nőjön munaknélküliség, a szálljon el GDP arányos államadósság a másfélszeresére, vagy szoruljunk IMF-hitelre. Utóbbiakból volt részünk 14-15 éve, de keseregj csak az alapkamaton. :)

„A gazdasági függésünket, vagy azt a többezer milliárd forint (ingyen) támogatást az EU-tól pedig úgy ahogy van lerázod.”

Nem ráztam le, kértem, hogy fejtsd ki hogy mit gondolsz az EU-s pénzekről.

„Ha nem vagy képes megérteni, hogy a gazdaságnak nemcsak az infláció és az árfolyam a mérőfoka, és hogy azok alakulása is egy többtényező ok-okozati összefüggés eredménye, akkor egyszerűen túl tanulatlan vagy ehhez a vitához.”

Soha nem állítottam, hogy a gazdaságnak csak ez a mérőfoka. Én csak annyit mondtam, hogy az infláció és az árfolyam összességében jobban (vagy inkább kevésbé rosszul) alakult Orbán alatt. Te ezt a tényt sem cáfolni nem voltál képes, sem elismerni, hogy igaz, helyette most azzal jössz, hogy amúgy lényegtelenek.

Felőlem bele mehetünk más gazdasági mérőszámok összehasonlításába is. Konkrétan nem tudok olyat mondani így hirtelen, amiben a Gyurcsány-korszak jobban teljesített volna.

2023. júl. 2. 19:16
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!