Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Orbán viktorban hinni olyan...

Orbán viktorban hinni olyan mintha egy prostituáltról hinnéd, hogy szeret téged?

Figyelt kérdés
Habár a prostituált nem vet ki rád extra adókat és nem tesz tönkre 25% inflációval... :D
2023. jún. 1. 12:10
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

#7 Látom nem sikerült megértened.

Veled ellentétben én nem haragszom sem a kereskedőre, sem a bankokra, sem a kormányra. Szimplán tudom, hogy most könnyebb az életem mint volt korábban, még ennek a hatalmas inflációnak a végére is.

"Lerágott csont az is, hogy ha nem lenne a rezsicsöki, akkor 2012 és 2020 között (jóval) olcsóbb lett volna számodra piaci áron a víz és az energia."

Nem, ezt csak ti próbáljátok beadni olyanoknak akik elég buták és elhiszik.

Korábban minden egyes évben emelkedtek a rezsiárak, ahogy le is írtam, mindegy hogyan változott a világpiacon az ár. Pont amiatt amiért utána sem csökkent - mivel nem a világpiacon veszik a gázt, ami kell az áram előállításához is. A gázvásárlásra még a Horn kormány kötött 20 éves szerződést, igen előnytelenül az oroszokkal. Ahogy privatizálták a közmű cégeket, garantált haszonnal a számukra. Így mindegy mi volt a világpiacon, a szolgáltató cég úgy emelhette az árait, hogy nekik a korábban szerződésben biztosított hasznuk meg is legyen. Ennek akkor lett vége amikor 2012-ben a kormány változtatott és csökkentette az árakat hatóságként, ami után már nem érte meg a tulajdonosoknak az üzlet és eladták az államnak ezeket a szolgáltató cégeket. Az orosz gázszerződés ettől még megmaradt, a gáz ára nem csökkent, mert nem a világpiacon vásárolták meg. Most van egy újabb 10+5 éves szerződésünk, ez már előnyösebb, de ez is követi pár havi csúszással a világpiaci árak változását.

Kitaláltátok, hogy olcsóbb lett volna a rezsi ha nincs rezsicsökkentés, de soha semmivel nem bizonyította ezt senki - az ellenkezőjét viszont rendszeresen.

"Most meg valahogy úgy eltűnt a különbözet, hogy egy limit felett fizetheted a nyugatinál egyébként drágább orosz gázt, "

Újabb butaság. Nem volt drágább az orosz gáz a nyugatinál. Csak a propaganda amit beveszel az összehasonlította a legdrágább, feltételezett orosz gázárat olyan világpiaci árral amit majd pár hónap múlva fog az orosz gáz árának változása követni. Amikor feltöltötték a tározókat, akkor sokkal olcsóbb volt az orosz gáz. Te meg azt nézed, hogy amikor elhasználták a gáz akkor mennyibe került. De nem akkor lett megvásárolva, hanem már sokkal korábban.

"Ja igen, aa nagy rezsicsöki közben fizeted szépen a hálózati díjat is, amit végül adó formájában szed be az állam."

Nem. A hálózati díjat és egyéb költséget korábban is fizette mindenki, a rezsicsökkentés előtt is. Nem az állam szedi be hanem a szolgáltató, ez fedezi a költségét annak, hogy a gáz, víz, áram eljut a lakásodba a "világpiacról" és nem neked kell vödörrel hazavinned Paksról vagy Azerbajdzsánból, hogy tudj vele fűteni, világítani.

"A pályadíjak emelkedtek, és most már csupa lyuk szir-szar főutak is fizetősek. "

A pályadíjak nem emelkedtek, hanem csökkentek. 2011-ben egy éves D1 autópálya matrica díja 115000Ft volt, amikor a minimálbér 78000Ft volt. Most a minimálbér 232000Ft, az éves D1 autópálya matrica ára pedig 49190Ft. Az, hogy emelkedett a 2022-es 46850Ft-ról 49190Ft-ra az ára nem azt jelenti, hogy drágább, mint korábban. Most amikor a minimálbér 3-szor akkora, az éves autópálya díj a fele a korábbinak.

"A tömegközlekedés hol lett olcsóbb...?"

Mindenhol. Budapesten nem emelkedtek sok éve a BKK jegyek árai, ahogy a vasút és busz jegyárak sem emelkedtek a bérekkel párhuzamosan. Ahogy a vonatjegyek árai sem nőttek. Egy Budapest-Cegléd jegyet találtam a neten 2012-ből, az ára 1640Ft volt gyorsvonatra, az most 11 évvel később 1940Ft-ba kerül.

[link]

[link]

"Mert az összes banknak volt nullás csomagja havi 3-4 ingyenes felvétellel."

Ez nem igaz. Pont az volt a gond, hogy szemben más országokkal - azokkal is ahol az anyabank volt - itt a készpénz felvételt is költséggel teljesítették. Ezért hozták azt az intézkedést, hogy 150000Ft limitig havonta ingyenesen lehessen minden bankban készpénzt felvenni.

Az a gond, hogy te HISZEL valamit és eszedbe se jut ellenőrizni, jól hiszed-e vagy csak valaki beadta neked. A valóság meg közben nem változik és cáfolja az állításaidat.

De persze én vagyok akit megvezettek és nem te akinek sorra cáfolni tudom az állításait, ugye?

2023. jún. 1. 14:40
 12/19 anonim ***** válasza:

#11 Először is mi ez a "ti"? Mintha nem ugyanazon a (süllyedő) hajón lennénk. Bár az alapján, amit írsz, valóban úgy tűnik, hogy elhiteted magaddal, hogy nem így van.

Nézd, az első bankszámlámat jóval az Orbán-kormány előtt nyitottam, és világosan emlékszem rá, hogy nullás számla volt. Cserébe volt internetbank, SMS, és havi 3-4 ingyenes, limit nélküli KP felvétel. Ez akkor szűnt meg, amikor a Fidesz bevezette először a bankok különadóját, aztán a tranzakciós illetéket. Az ingyenesnek titulált készpénzfelvétel már csak ezt követően hónapokkal következett. Ha gondolod, szívesen kikeresem az idevágó intézkedéseket.

Ha igazad van aa közművekkel, az megint nonszensz szituáció. Megjegyzem, a korábbi rendszerben igen komoly gázártámogatást kaphattak a rászorulók. A rászorulók. Való igaz, aki medencét akart fűteni, annak a zsebébe kellett nyúlnia, nem fordulhatott elő az a képtelenség, hogy még támogatja is az állam a luxuslakások fenntartását. Plusz még kaptak a szolgáltatók plusz közműadót. Vagyis amit most befizetsz közműdíjként, annak jó része egyből megy az államkasszába. A közmű ADÓ nem ugyanaz, mint a DÍJ.

Tudod, az a baj - ha már a ti és mi felállást ennyire szereted - hogy TI szeretitek elfelejteni a dolgok sorrendjét, és látszólag pont nem érdekelnek az ok okozati összefüggések, sem az egyes dolgok kontextusa.

De tudod mit, higgy, amit akarsz. Ha neked jó így, egy lecsúszó választási autokrácia jobbágyaként élni, akkor Orbán a te embered.

2023. jún. 1. 16:50
 13/19 anonim ***** válasza:

#12 Akkor kezdem azzal, hogy TE azt állítottad, hogy MINDEN banknak volt nullás szolgáltatása és így MINDEN bankban lehetett ingyenesen készpénzt felvenni több alkalommal.

Nem lehetett. Az, hogy neked volt egy olyan számlád amivel lehetett az nem azt jelenti, hogy minden banknál mindenkinek lehetősége volt erre. Nem volt.

Ha már állítasz valamit akkor figyelj arra amit le is írsz! Az az állításod amit leírtál nem igaz. Pont.

Ahogy cáfoltam a többi állításodat is. Ilyenkor nem az következik, hogy mivel 6 állításból van egy ami részben igaz, akkor mégis te avgy az akinek igaza van - hanem ellenkezőleg. Érdemes lenne felfognod hogy mennyi butaságot írtál le úgy, hogy tényként kezelted mikor a valóság az ellentéte. Ha megmutatom neked, hogy nem drágább lett az autópálya díja hanem sokkal olcsóbb az nem azt jelenti, hogy csak éppen tévedtél valamit, hanem szimplán benyeltél valami ostoba hazug propagandát és meg se próbáltad megnézni a valóságot. Mert ahogy nekem sikerült pár perc alatt eléd tennem tényadatokkal a cáfolatot, úgy te is megtehetted volna mielőtt leírsz valótlanságot, mintha igaz lenne.

Ilyenkor értelmes ember nem folytatja egy következővel, hanem nekiáll és előbb megnézi hogy mi a valóság, mielőtt újra állít valamit. És mellette átgondolja érdemes-e újra hinnie azon propagandának ami ennyit hazudott neki előtte.

A közműadót 2013. január 1-től vezették be. A rezsicsökkentésről a törvényt 2013. májusában hirdették ki. Vagyis előbb volt a közműadó és utána a rezsicsökkentés - ami így adóval együtt is alacsonyabb, kisebb költséget jelent a fogyasztóknak, mint korábban az adó nélkül.

[link]

[link]

Ez 4,5 percbe telt.

Ennyit arról, hogy ki felejti el a dolgok sorrendjét.

Azt már csak mellékesen teszem hozzá, hogy a rezsicsökkentés után is külön volt megszabva az ár a kisfogyasztóknak és akik nagyobb mennyiségben fogyasztottak gázt, vizet, áramot. A kisfogyasztók támogatása pont maga a rezsicsökkentés, hogy 10 éve ugyanannyit kell fizetni, miközben a jövedelmek jelentősen növekedtek.

Az hogy bedobod a kötelező Chewbakka védekezést a "lecsúszó választási autokrácia " szöveggel meg csak annyit mutat, hogy bedobtad a törölközőt és te is tudod érveid már nincsenek, buktad a mutatványt.

Gondolom a következő az lesz, hogy de akkor is Orbán kövér és nyújtogatja a nyelvét.

2023. jún. 1. 18:10
 14/19 anonim ***** válasza:

#13 - Miközben megvádolsz csemegézéssel, te magad is csemegézel.

De legyen, pontosítom a korábbi kijelentésemet: a legtöbb kereskedelmi nagybanknak (Budapest Bank, K&H, Raiffaisen és Erste) biztosan volt nullás számlacsomagja. Ezek között vacilláltam. (végül az akkor futó emesés reklám nekem vicces volt, és a bank akkori arculata is szimpatikus volt - más különbség tényleg nem volt)

Az érvem lényege az, hogy ezek a nullás csomagok akkor tűntek el, és akkor drágult meg szignifikánsan a bankolás, miután az Orbán kormány bevezette a tranzakciós illetéket és elkezdte a bankokat különadóval sújtani. Érdekes módon erre nem válaszoltál, inkább a rezsicsökkentésre próbáltad átterelni a szót, és azon megmutatni, hogy rosszul érveltem.

Ez újabb érvelési hiba, ugyanis a rezsicsökkentés kapcsán két dologra mutattam rá: az egyik, hogy akkor is többet fizettél, amikor a piaci ár a rezsicsökkentett ár alatt volt, a másik pedig, hogy ebben a rezsicsökkentett árban bizony van áthárított adótartalom (amit aztán megpróbáltál összemosni a hálózatok fenntartási díjával, ami megint egy másik téma)

A pályamatricákkal kapcsolatban megint mellébeszélsz. Arra mutattam rá, hogy a korábbiakhoz képest most már főutakon is fizetni kell, vagyis amíg korábban úthasználati díj nélkül is utazhattál, ma ezt már nem teheted meg, de legalábbis korántsem olyan egyszerűen mint régebben. Kiemeltem azt aa visszásságot, hogy nem csak a jó minőségű autópályákért, hanem a nagyon rossz állapotban levő főutak használatáért is most már fizetni kell.

Az a helyzet, hogy nagyon nehéz úgy érvelni, amikor a másik fél félremagyarázza a mondandókat, és kimazsolázott részletekkel próbál rendszerszinű megállapítások ellen beszélni. Nagyjából úgy érvelsz, mint aki azzal cáfolja a globális felmelegedést, hogy de télen is fáztam -2 fokban, előző évben pedig 3 fok volt épp aznap. Igen, tényszerűen igaz, de trendszerűen nem az.

Ilyen érvrendszer mellett nem látom értelmét folytatni a vitát. Retorikai céllal szúrtam kicsit oda, hátha átgondolod, hogy eleve olyan mindsettel próbálsz érvelni, ami kizárja számodra, hogy más nézőpontból gondold át a jelenségek eredőjét.

Könyveld el nyugodtan magadban, hogy győztél, lelked rajta. Ettől függetlenül azért javaslom, hogy gondold azért át magadban, hogy nem tévesztenek-e éppen meg.

2023. jún. 1. 19:29
 15/19 A kérdező kommentje:
Ha csak a reálbérek alakulását nézzük, már nem élünk jobban. Az hogy neked lett egy jobb munkád még nem jelenti azt hogy jobb lett az ország. Aki régen 45ezer nyugdíjból nyomorgott, az ma a 90ezerből is nyomorog ugyanúgy.
2023. jún. 1. 20:40
 16/19 anonim ***** válasza:

#15 Te most ugyanazt csinálod, mint a 14-es.

Ha a reálbérek alakulását nézzük, akkor is jobban élünk.

Most van egy brutális infláció és ez elvitte azt a pluszt amit az előző évtizedben tudtunk összerakni, de még ezzel együtt is jobb a helyzet mint volt 13 évvel ezelőtt.

[link]

Ebben a táblázatban 1960 a viszonyítási alap és az éveket mutatja meg, hogy a reáljövedelem - vagyis hogy mennyit tudunk vásárolni a jövedelmünkből - nagyságát mutatja meg ehhez az évhez képest.

2010-ben a reáljövedelem az 1960-as jövedelmek 256%-a volt, 2021-ben 377%-a. Ez után indult el a válságos időszak és nyilván ebből csúsztunk vissza jelentős mértékben.

Ebben a kimutatásban a 39. oldalon olvashatsz a 2022-es reáljövedelelmről:

[link]

A nettó jövedelmek 2019-től is növekedtek 2022-re, csak lassuló mértékben a nagy infláció miatt.

2023. jún. 2. 09:18
 17/19 A kérdező kommentje:

16# Abba belegondoltál a kis agyaddal, hogy a meszáros féle építőipar és a politikusok fizuja elviszi a reálbéreket?

90-es években egy vezető kétszer annyit keresett mint a melós, ma egy felső vezető 4-5x annyit keres.

Nagyon szépek a statisztikák, csak szart se ér ha régen a fizetés megoszlott az emberek között, ma meg a bérek 60%-a az emberek 10%-nál van.

2023. jún. 2. 09:26
 18/19 anonim ***** válasza:

#17 Most komolyan ilyennel erőlködsz?

9,5 millióan élünk eben az országban, ennek közel fele az aki dolgozik. 2022-ben 4,7 millió foglalkoztatott volt az országban, ennyi ember átlagos jövedelmi adatait mutattam meg neked.

Te kitalálsz valamit és anélkül, hogy ellenőriznéd ez-e a valóság, leírod ide tényként közölve.

Megmutattam neked, hogy nem ez a valóság.

Egyszerűsítve: te hazudtál valamit én meg leírtam a valóságot.

Akkor is ez a valóság ha neked nem tetszik mert nem illeszkedik az elképzeléseidbe. Most próbálod ezt a valóságot átírni ezzel a hülyeséggel, de ez nagyon ciki.

Az volt az állításod, hogy "Ha csak a reálbérek alakulását nézzük, már nem élünk jobban. "

Hát tessék, megmutattam neked, hogy ha a reálbérek alakulását nézzük akkor is tényszerűen jobban élünk. Az infláció megugrását megelőzően már másfélszeresén állt a reáljövedelem, ez esett vissza sajnos, de még ezzel a visszaeséssel együtt is jobb sokkal, mint korábban.

A reáljövedelem 13 éve is pont úgy tevődött össze, mint most. Az összehasonlítást ezért nem zavarja, hogy kinek, milyen jövedelmi hányadnak hogyan alakult a jövedelme - mert ez akkor is eltérő volt meg most is az és bizony mindig az is lesz.

De a statisztikában erre is vannak kimutatások, nem te vagy az első aki rájött, hogy az emberek nem egyformán keresnek pénzt. Itt láthatod a jövedelem szerinti 10 csoport bérváltozását 2010-2020 között.

[link]

Bizony, átlagban az emberek bruttó bére 218%-kal növekedett, a legkisebb jövedelmű 10%-nak a bruttó bére 540%-kal, a 2. legkisebb jövedelmű 10% bruttó bére meg 270%-kal. Ehhez képest a leggazdagabbak bruttó bére 186%-kal. Tehát egyértelműen pont a legkisebb jövedelmű csoportok bére nőtt sokkal nagyobb mértékben és nem a leggazdagabbaké. Ettől még a gazdag gazdag lesz, a szegény meg szegény. A magas fizetés magas lesz az alacsony bér meg alacsony. Csak megint ott vagyunk hogy te elhiszed a mindenszarizmus propagandáját, miközben pár perc alatt megnézhetted volna a valóságot és rájöhettél volna hogy az szimpla hazugság.

2023. jún. 2. 09:43
 19/19 anonim ***** válasza:
De a prosti is pénzt szed. Bár ő (jó esetben) ad is érte valamit.
2023. jún. 8. 00:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!