Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » 370 alatt az Euro. Sárgultok...

370 alatt az Euro. Sárgultok már az irígységtől lipsik?

Figyelt kérdés

2023. jún. 1. 07:57
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 41/111 A kérdező kommentje:

"Az átlagbér nem sokat jelentő információ."

De igen, ha mellé csatolod, hogy az Euro mennyit inflálódott. 28,63%-ot inflálódott az euro 2010 óta. Ez azt jelenti, hogy a 2010-es 765 Euro ma 984 Euro-t ér. Akkor lennénk ugyanott, ha 984 Euro lenne az átlagkereset. Helyette 1564 Euro.

„Beszélj nekem a nettó medián összjövedelem alakulásáról.”

Nettó mediánbér 2010-ban kb 100 ezer Ft, 2023-ban 288 ezer. Mire akartad felhívni a figyelmet?

„De legyen benne a nyugdíj, az álláskeresési járadék, és mindenféle szociális háló, stb. bér, mindenféle pótlékok... REÁLÉRTÉKE.”

Ezekről mesélj te, kíváncsi vagyok mit hozol ki belőle.

„De ne a kamuinflációs összegekkel gyere, hanem a valóssal! Hány kiló kenyeret vehettél 2008-ban, és hányat most? És így tovább!”

2008-ban 245 Ft volt a kenyér, átlagbér durván 200 ezer, 816 kg. 2023-ban számoljunk 900-zal átlagkereset 580 ezer 644 kg. Kevesebb, na bumm, kiválasztottál egyet, aminek nagyon elszállt az ára.

Ugyanez csirkemellre, zöldségekre, tejre, üzemanyagra?

„Mennyivel emelte a nyugdíjminimumot a Fidesz 2010 óta?!”

Kit érdekel a nyugdíjminimum? Tisztában vagy vele, hogy hány embert érint? Kb 15 ezer olyan embert, akiknek a zöme külföldön dolgozta le az életét.

Jó hogy nem jössz a családi pótlékkal. Azon ugyan nem emeltek de helyette családi adókedvezményt vezettek be.

„Ki is adta először a 13. havi nyugdíjat, és 2002 és 2010 között hányszor is adták, vagyis 8 évre elosztva ez milyen átlagot jelent, és 2010 és 2013 között hányszor volt 13. havi nyugdíj, és ez milyen átlagot jelent?”

A 13-ik havi nyugdíj bevezetését én személy szerint f*szságnak tartom. Számomra az az előny, ha minél kisebb ideig van, úgyhogy ebben a Fidesz nyert.

De ha már átlagolunk, akkor átlagoljuk már a bolti árakat is a bérekhez viszonyítva.

Hogyan alakult a real GDP? Hogyan alakult a régiónkhoz viszonyítva? Hogyan alakultak a reálbérek?

Hogyan alakult az infláció? Hogyan alakult az államadósság? Mindkettőt 2002 és 2010, majd 2010 és 2013 között.

„Kik is hőzöngtek a 13. havi nyugdíj elvétele miatt, aztán csinálták sokkal tovább?!”

Álszent g*cik, úgy van. Le a 13-ik havi nyugdíjjal!

„Kik is ígértek 14. havi nyugdíjat 2002 előtt? Hol van?!”

Senki nem ígért.

„És számolj hozzá mindig +2%-ot hiszen ennyivel emelték az ÁFÁ-t, ennyivel kevesebbet tudunk vásárolni.”

Miért kellene 2%-ot hozzászámolni? Ez a két százalék benne van az árakban. Most ez olyan, mintha hőzöngenél a kenyér árán, hogy 900 (vagy akármennyi), majd még 2%-kal megnövelnéd. Nem kell hozzászámolni, mert az a 2% a 900-ban benne van!

„Hogy alakult az egészségügy?”

Orvosok bére 7x-es, a számuk 33 ezerről kb 40 ezerrel nőtt.

„Hogy alakult az oktatásügy?”

Egy kalap szar volt mindig is. Már rég előadótermekben kellene tartani az órákat 300-400 fős hallgatóság előtt, vagy online.

„Hogy alakult a klímavédelem?”

Hogyan kellett volna alakulnia? A lepkefingnyi Magyarország globálban mit ér? Gondolom, ha a klímavédelem oltárán a multikat elkezdik szopatni és eltakarodnak és nem lesz annyi munkahely akkor meg amiatt sírna a szád.

„Hogy alakult a külpolitika?”

Pár EU aktakukacnak a bögyében vagyunk, az országok lakosságáainak meg semmi problémája velünk.

„Hogy alakult a szabadságok száma?”

Nekem nőtt, mivel lett egy gyerekem, meg öregedtem 13 évet, emiatt több szabim van. :D

„Hogy alakult az emberi jogok?”

Kit ért jogfosztás?

„Hogy alakult a demokrácia?”

A baloldaliak számára szarul.

2023. jún. 2. 00:38
 42/111 anonim ***** válasza:
90%

Az átlagjövedelem reáélértéke elég szépen növekedett az elmúlt 10 évben, ez tény. Aztán jött a 26%-os infláció és szépen visszalökte a 2017-es szintre. Ha jön még egy ilyen év, akkor az eltörli az elmúlt 10 év minden eredményét. Remek, mi?

Ja és az átlajövedlem értéke ingatlanvásárlóerőben mérve évről évre csökkent, tehát 2013 óta minden évben kevesebb lakást tudtál venni az átlagbérből, mint előtte. Ez nem része az inflációnak, pedig azért ez sem mindegy.

Szóval annyira nem rózsás a helyzet.

2023. jún. 2. 07:15
 43/111 anonim ***** válasza:
100%
A magyar gazdaságnak nincs valós állapota. A FIDESZ-KDNP kormány tett róla, hogy ezt a legjobb közgazdászok se lássák át. A mindent átszövő állami támogatási-visszacsorgatási-urambátyám rendszerrel, a mesterségesen gyengített Forinttal, a spekulációs célból kiszolgáltatott szektorokkal, a számtalan pro és kontra kivétellel az adórendszerben, a titkos külső hitelezőkkel, az alapítványokba mentett Forint ezermilliárdokkal, a mindent átható korrupcióval és szubjektív "szakpolitikai" megoldásokkal, az állami beruházásokkal és a statisztikák torzításával meghamisított gazdasági teljesítmény-mutatókkal stb. egyszerűen lehetetlen megmondani, hogy a hazai gazdaságnak most a 8 vagy a 30 százaléka kamu. Itt minden annyit ér amennyit a kormány mond, minden akkor profitábilis, amikor a kormány annak gondolja, és minden addig tart amíg Orbán Viktor doktorminiszterelnökúr akarja. A piaci logika itt csak a kisemberre meg az "ellenségekre" érvényes (és ezek be is szopják rendesen), minden másra meg ott a MasterCard kétharmad és a "feneketlen" államkassza. El akarok választási ajándékként osztogatni háromezermilliárdot? Oké. Fel akarok venni 3500 milliárd Forintnyi orosz hitelt 35 évre titkosítva? Simán. Einstandolni akarom a közvagyont? Egyetlen szavazás az ára. Nincs semmiféle gát, vagy szerénység, mert nincs SEMMI következmény. Ez az ország egy madzag nélküli hámozott léggömb, gyakorlatban nem ér semmit, és ez most fog a nép fejére szakadni. Lesz itt még olyan, hogy visszasírjuk a Gyurcsány alatti gazdasági beszakadás mutatóit...
2023. jún. 2. 08:15
 44/111 anonim ***** válasza:
64%

ma 00:38

Ennyi hülyeséget összehordani! Nem érdemelsz annyit az időmből, hogy minden állításodat megcáfoljam, bár lehetne, azért egyre-kettőre kitérek.

"Kit érdekel a nyugdíjminimum? Tisztában vagy vele, hogy hány embert érint? Kb 15 ezer olyan embert, akiknek a zöme külföldön dolgozta le az életét."

Mire alapozod, hogy a zömük külföldön dolgozta le az életét?!

És ha olyan kevés emberről van szó, miért nem emelik fel?! Vagy ha már nagyon trükkösek akarnak lenni, miért nem egészítik ki valahogy máshogy egy elfogadható összegre? De te ilyen extrajó keresztény lehetsz, Jézus tanítását veszed alapul, már látom.

[link]

"Senki nem ígért."

Dehogynem. A Fidesz ígért. Ellenzékben még követelte is, és rendkívüli ülést is akart emiatt.

[link]

Amúgy megjegyzem: a 13. havi nyugdíjat én se tartom igazán jónak. Szerintem azt a keretet másképp kellett volna elosztani a nyugdíjasok között:

1. a kisnyugdíjasok többet kapjanak belőle, és a nyugdíj mértékének emelkedésével arányosan adjanak egyre kevesebbet adjanak.

2. ne 13. havi nyugdíjként adják, hanem minden hónapra lebontva egy átutalással a nyugdíjjal.

+1 Nem kell orbán propagandát adni hozzá, ahogy Medgyessy és Gyurcsány se küldött hozzá levelet, de ha már mindenképpen akarnak, akkor menjen Fidesz pártpénzből, ne közpénzből, és csak azoknak, akik hozzájárulnak ahhoz.

Az, hogy öregedtél, meg lett plusz gyereked, és emiatt nőtt a szabadságod száma, nem nagy kunszt, emiatt amúgy is növekedett volna.

Viszont a Fidesz által megváltoztatott törvény miatt többet kell öregedni ahhoz, hogy több szabit kapjon az ember.

"„Hogy alakult a demokrácia?”

A baloldaliak számára szarul."

A demokrácia mindenkinek szarul alakul, csak a Fideszesek nem tartanak rá igényt, ill. elhitetik velük, hogy nem kell nekik.

Amúgy köszönöm a beismerést: Ezzel konkrétan elismerted, hogy a kormányon esküszegő hitványok vannak. Az esküjükben ugyanis benne van, hogy betartják az Alaptörvényt, amit egyébként még maguk tákoltak, de még azt se sikerült, nem is akarják.

Mivel nagy keresztények, biztos mondták az eskütételkor, hogy Isten őket úgy segélje, mondjuk együtt, hogy ÁMEN.

2023. jún. 2. 11:21
 45/111 A kérdező kommentje:

„Ennyi hülyeséget összehordani!”

Mi volt a hülyeség?

Talán az, hogy:

- Mediánbérek értékét nem helyesen írtam le?

- Felhívtam a figyelmed, hogy nem csak a kenyér árára kell a reálbért alapozni, hanem érdemes számolni a húsfélékkel, üzemanyaggal is például?

- Hozzád hasonlóan átlagolni próbáltam a bolti árakhoz viszonyított bért? (Mert ezt csak neked szabad)

- Rákérdeztem a real GDPnövekedésre, összinflációra, államadósságra?

- A bolti árakat (amikben már ott az ÁFA), nem szoroztam fel még 2%-kal, ahogyan szerinted azt kellene, mert úgy álmodtad meg?

- az orvosok bére 7x-esére nőtt?

„Nem érdemelsz annyit az időmből, hogy minden állításodat megcáfoljam”

Mert nem tudod cáfolni. :)

„Mire alapozod, hogy a zömük külföldön dolgozta le az életét?!”

Idézem: „közülük gyakorlatilag mindenki olyan magyar időarányos résznyugdíjas, akinek más országtól származó nyugdíja is van”

[link]

Szerinted mi az oka, hogy minimálnyugdíjat kapnak? Mit kell csinálni, vagy inkább nem csinálni ahhoz, hogy ilyen kevés nyugdíjra legyél jogosult?

„És ha olyan kevés emberről van szó, miért nem emelik fel?!”

Mert mi a f*szért tennék? Csak azért, mert kevés emberről van szó? Mi a picsáért nem adnak havi félmilliót a vörös hajú, szeplős, -3,5 dioptriás szemüveget viselő, fogszabályzós, 34-35 év közötti hölgyeknek csak úgy? Ez is nagyon kevés ember!

„Vagy ha már nagyon trükkösek akarnak lenni, miért nem egészítik ki valahogy máshogy egy elfogadható összegre?”

Miért kellene trükközniük? Úgy beszélsz, mintha a minimálnyugdíjat emelni bűn lenne, és a Fidesznek sunnyognia kellene az emeléssel. :D

Ha emelni akarják, akkor emelik. De miért kellene emelniük? Miért kellene olyan embereket pénzelni, akik nem dolgoztak annyit, hogy egyáltalán kiérdemeljék a minimálnyugdíj szintjét, vagy amúgy külföldről kapnak félmiliós nyugdíjat?

„ De te ilyen extrajó keresztény lehetsz, Jézus tanítását veszed alapul, már látom.”

Nem tudom hogy jön ide a kereszténység és Jézus.

„Dehogynem. A Fidesz ígért. Ellenzékben még követelte is, és rendkívüli ülést is akart emiatt.”

A cikkedből nem derül ki, hogy ígért volna. Ellenzékben meg úgy lehet pattogni, ahogy akarsz. Klára is béremelést és árcsökkentést ígér, csak amíg a férje volt kormányon, rajta miért nem kérte számon?

„Az, hogy öregedtél, meg lett plusz gyereked, és emiatt nőtt a szabadságod száma, nem nagy kunszt, emiatt amúgy is növekedett volna.”

Jajj, én csak ironizáltam a szabadságok számával. :D Kajak azt hittem, valamit az emberek szabadságjogával akarsz mondani, mert a végére eléggé jogállamira vetted a dolgot.

„Viszont a Fidesz által megváltoztatott törvény miatt többet kell öregedni ahhoz, hogy több szabit kapjon az ember.”

Mi a különbség a mostani, és a törvénymódosítás előtti állapot között?

„Amúgy köszönöm a beismerést: Ezzel konkrétan elismerted, hogy a kormányon esküszegő hitványok vannak.”

Nem csak a kormánytagok esküdnek fel az Alaptrövényre.

„Az esküjükben ugyanis benne van, hogy betartják az Alaptörvényt, amit egyébként még maguk tákoltak, de még azt se sikerült, nem is akarják.”

Mit nem tartanak be konkrétan az Alaptörvényből?

2023. jún. 2. 19:30
 46/111 anonim ***** válasza:

Nem akarok személyeskedni, se időt pazarolni.

Az orvosok helyzete sanyarúbb lett pótlékokat vontak meg, felügyeleti díjat vontak meg, így aztán nagyon sokra mentek főleg, hogy sokkal több lett a kötelezettségük. Nem véletlenül hagyják el annyian a közszférát ezen a téren.

Bocs, de még elolvasni se akarom elmélyülten ezt az akármit, csak arra reagáltam, ami először kibökte a szemem. Nem akarom jobban, mert még késztetést éreznék sorra a cáfolatra, de felesleges. Bízom benne, hogy csak troll vagy.

2023. jún. 2. 19:58
 47/111 A kérdező kommentje:

"Nem akarok személyeskedni, se időt pazarolni."

Arról, hogy személyeskedés nélkül nem tudnál válaszolni nem én tehetek.

"Az orvosok helyzete sanyarúbb lett" Van erről valami objektív kimutatás, hogy rosszabb lett? Szembeállítva a 7x-es bérnövekedéssel, ami reálértéken is kb 2-3x-os.

"Bocs, de még elolvasni se akarom elmélyülten ezt az akármit, csak arra reagáltam, ami először kibökte a szemem."

Arra reagálj inkább, hogy a szabadságok száma hogyan változott a Fidesz-féle törvénymódosimítás óta.

„Nem akarom jobban, mert még késztetést éreznék sorra a cáfolatra, de felesleges.”

Akkor minek kezdeményeztél egyáltalán vitát? Mi értelme, ha nem is vagy hajlandó elolvasni amit a másik ír? Hogy cáfolni tudod, majd akkor veszi bárki is komolyan, ha cáfolod. Bárki oda tudja írni bármire, hogy amúgy tudnám cáfolni, de nincs kedvem. :)

2023. jún. 2. 21:30
 48/111 anonim ***** válasza:

Esküszöl, Isten téged úgy segéljen, ÁMEN, hogy az az igazság, hogy az orvosok összjövedelme reálértékben hétszeresére nőtt?!

Annyit kereshetnek, amennyit akarnak mellette privátban nincs semmi megkötöttség, nem csökkent a semmilyen pótlékuk, ügyeleti díjuk, nincs semmilyen plusz kötelezettségük, munkafeltételeik nem változtak számukra hátrányosan?

2023. jún. 3. 14:09
 49/111 anonim ***** válasza:

Egyébként persze, hogy nem megyek mélyen bele, és ennek oka nem az, hogy nem tudnék, hanem az, hogy tök felesleges. Mit érnék el vele?! Homlokodra csapnál, és azt mondanád, hogy a Fidesz valóban szar, és nem csak hogy nem szavazol soha többet rájuk, de belátod, hogy mindent meg kell tenni a leváltása érdekében, és ezentúl egy demokratikus ellenzéki pártnak kampányolsz, csak hogy megszabaduljunk ettől a maffiától, ha valaki a Fidesz mellett érvel, akkor megcáfolod?!

Nem teszel ilyet, nincs értelme. Mindent meg lehetne cáfolni sorra, amit mondtál, de időmbe telne, amit sajnálok tőled. A google viszont a barátod, utánanézhetsz te is a valóságnak.

Látod, hogy mondtad azt is, hogy a Fidesz soha nem ígért 14. havi nyugdíjat, aztán amikor megcáfoltam, akkor még csak azt se mondtad, hogy bocs, tévedtem, köszi az infót, hanem elsunnyogtad a dolgot.

Esküszöm, tényleg nem olvastam az egyik üzeneted végig, ha valamelyikben ez megtörtént, akkor most kérek elnézést tőled, de kétlem, hogy okom lenne erre.

2023. jún. 3. 14:19
 50/111 anonim ***** válasza:
83%

Tessék. Két másodperc google volt. Te meg próbáltad keresni az igazságot, csak kitolt veled a google, vagy csak addig jutottál, hogy rutinból tények nélkül megkérdőjelezd az állításom?

[link]

Ami pedig 2006-2010-et illeti, kicsit más gazdasági és politikai helyzet volt. Világgazdasági válság, stb., amiért épeszű ember nem állítja, hogy Gyurcsány az előidézője.

Nem mellesleg akkoriban kisebbségi kormányzás volt, továbbá minden bevételnövelő intézkedésre a Fidesz népszavazással fenyegetett, mert akkor bizony még lehetett. A Fidesz azóta a saját fegyverét megszüntette, a népszavazás intézményét gyakorlatilag megszűntette, csak akkor lehet szinte népszavazni, ha Orbán akarja, engedi. Általában nem.

A témaköröket is alaposan leszűkítette, az engedélyezési szabályokat is megváltoztatta, a gyűjtési szabályokat is megnehezítette, így gyakorlatilag tényleg sokkal kisebb az esélye, hogy népszavazás legyen.

Ha Orbán elvtárs pajtás célja a demokratikus jogállam fenntartása lenne, akkor bizony a tájékozódási szabadadságot, a sajtószabadságot, a véleménynyilvánítási szabadságot stb. nem csorbítaná.

De te se az igazságra vagy kíváncsi, csak arra, hogy zsigerből védd Orbánt. Ha az igazság érdekelne, bizony kritikusan gondolkoznál (ami nem feltétlenül Orbánellenességet jelent, csak annyit hogy felteszed a kérdést, hogy valóban ez-e az igazság, valóban így helyes-e), és informálódsz, gondolkozol, elemzed az információkat. Erről szoktatja le Orbán az embereket azzal, hogy pl. politikai fogalmak jelentését kimossa a köztudatból, csak következetesen szitokszavakat csinál belőlük.

Tehát igen, nem akarom a szádba rágni az igazságot, azt akarom, hogy tanuld meg magad kiguberálni azt.

Ameddig még lehet.

2023. jún. 3. 14:53
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!