Azért érzik az emberek az életet drágának 20-30-40 évvel ezelőtthöz képest mert drágább, vagy inkább az igényeik nőttek?
Rengetegszer hallom, hogy bezzeg a 80,90 -es években, vagy akár a 2000-es évek elején mennyivel olcsóbb volt minden.
Nyilván lehetne termékeket találni amik inflációt követve is drágábbák persze, de azt látom hogy mondjuk a 90es években az emberek faék egyszerűen próbáltak élni egy mai ÁTLAG családhoz képest is.
Nyilván drágább a megélhetés, ha mindenkinek 300 ezres telefon, 50 ezres cipő, saját autó stb kell.
Szerintem elképesztően sok olyan dolog lett ma már alapvető az átlag ember számára ami 20-30 éve nettó luxus volt. Nyilván régen több maradt a fizuból amikor kapásból 50x kevesebb termékre költötted el egy évben mondjuk.
31/31 anonim ***** válasza:
Ok.
Azért tegyük hozzá azt is, hogy 20-30 éve nem voltál annyi mindenre "rászorulva", mint most.
Én megyeszékhely mellett 7-8 km-re lévő településen élek, amikor gyerek voltam, 30 perc volt bejutni busszal reggel és délután a belvárosig, és ment óránként 30 busz. Most megy óránként 2, és a megnövekedett forgalom miatt 45-50 perc busszal bejutni. De onnan még menni kell ugye másik busszal tovább, ha nem a városközpontban dolgozol.
Mi másik településen lakunk, dettó 8-10 km-re van a városközponttól, de egyszerűen nem lehet reggel és délután emberi időben beérni dolgozni. Persze, egyedülállónak lehet, hogy belefér napi 2-2, 5 órát ingázni, de családos embereknek nem, nem is nyit olyan hamar a bölcsi-ovi, hogy 8-ra beérj busszal dolgozni.
Szóval, itt a legtönbbeknek 2 autója van, mert luxus busszal menni, annyira sok idő és olyan ritkán jár, pedig tök közel maga a város. Mindenki ki is van akadva, mennyi pénzt elvisz 2 kocsi fenntartása, de közben meg mit lehet tenni?
Amikor én gyerek voltam, az óvoda mellett volt közvetlenül a buszmegálló, az én anyám ott szállt fel, szállt le, nem kellett még onnan is 15 percet gyalogolnia a megállóig, meg nem 1,5 óra volt csak bejutni a munkahelyére.
Szóval azt làtom, az autó egyfajta kényszer is manapság.
#33-nak:
Én meg jót röhögök magamban a dugóban kínlódó autósokon, amikor elhúzok mellettük biciklivel!
#35-nek:
És itt jön képbe az állóképesség.
Kezdj el rendszeresen biciklizni, és az első pár héten szakadni fog rólad a víz, már a gondolatra is. Aztán szépen megszokja a szervezeted, a szükséges izomzat megerősödik, és megszűnik az izzadás. Persze nem azt mondom hogy nem fogsz esetleg egy picivel jobban izzadni, de nem fogsz "leizzadni".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!