Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Azért érzik az emberek az...

Azért érzik az emberek az életet drágának 20-30-40 évvel ezelőtthöz képest mert drágább, vagy inkább az igényeik nőttek?

Figyelt kérdés

Rengetegszer hallom, hogy bezzeg a 80,90 -es években, vagy akár a 2000-es évek elején mennyivel olcsóbb volt minden.

Nyilván lehetne termékeket találni amik inflációt követve is drágábbák persze, de azt látom hogy mondjuk a 90es években az emberek faék egyszerűen próbáltak élni egy mai ÁTLAG családhoz képest is.

Nyilván drágább a megélhetés, ha mindenkinek 300 ezres telefon, 50 ezres cipő, saját autó stb kell.

Szerintem elképesztően sok olyan dolog lett ma már alapvető az átlag ember számára ami 20-30 éve nettó luxus volt. Nyilván régen több maradt a fizuból amikor kapásból 50x kevesebb termékre költötted el egy évben mondjuk.

2023. máj. 25. 10:24
1 2 3 4
 11/38 anonim ***** válasza:
100%
Kétségtelenül hozzájárul, hogy nagyobb a választék és több a lehetőség. Viszont a technológiai fejlődéssel nem csak az emberek igényei nőnek, hanem a társadalom aztán el is várja! Kezdjük ott, hogy például nem régen állást kerestem. A saját magam által fizetett interneten kerestem állást a saját magam által megvett notebookom segítségével.
2023. máj. 25. 11:04
 12/38 anonim ***** válasza:
34%
Régen a kétkezi munkát ,szakmunkásokat meg se fizették kb 2008-2015ig volt egy szövet mit sírsz, tanultál volna ,lettél volna mérnök informatikus, hiába írta valaki nettó 80 ezret kap asztalosként, szakácsként stb legtöbb ember leszarta. Nem is érdekelt senkit, hogy valaki 3 műszakozik nettó 80ért 2015ben, majd most amikor nagyon brutálisan emelkedtek a bérek, már ők is meg tudnak élni. Ezelőtt meg mit pampogsz lettél volna infós, most meg sírnak nincs kőműves, vagy tanár a suliban, kórházban nincs gyógytornász, ápoló, stb stb....
2023. máj. 25. 11:23
 13/38 anonim ***** válasza:
100%

#6 egyre jobban a látszat számít, így menő cuccokban kell járniuk, különben kiközösítik. A szülők is szeretik ha a facebookra töltött képen a gyerekül menő cuccban van, különben leszólják őket.

Régebben volt normálisabb vasúti közlekedés, ma már sok vonal "szüneteltetve" van, így nincs más, csak a kocsi.

A márkás kutya is divat lett például

2023. máj. 25. 11:33
 14/38 DK-s ***** válasza:
78%

Hibás az egész megközelítésed!

"Szerintem elképesztően sok olyan dolog lett ma már alapvető az átlag ember számára ami 20-30 éve nettó luxus volt."

Mindenkor meg volt az akkori, luxusnak számító dolog. Ha vesszük mondjuk a '90-es évek végét akkor már nagyon sokaknak volt mobiljuk, annak ellenére, hogy simán volt négy havi átlagfizetés az ára. Részletre vette mindenki. A fiatalok jó része boomber-dzsekiben mászkált, újabb egy havi átlagfizu. Hozzá egy Martens, egy Levi's 501, amikre ugrott újabb egy-két havi átlagfizu. És a discman is ott figyelt sokaknál, ami ismét jelentős összeg volt. Teljesen más volt a pénz értéke. 50.000 forintos cipő, manapság? '96-97 környékén is kaphattál ennyiért egy-egy drágább Martens-t, vagy Buffalo-t. 18.000 körül kerestem akkoriban, mint a Pizza Hut konyhafőnöke!

Azért volt akkoriban olcsóbb az élet, mert csak a luxuscikkek voltak megfizethetetlenek. Manapság viszont már az alapvető élelmiszerek megvételénél is résen kell lenni, mert könnyen kifutsz a havi keretből. Ez a 2000-es évekig elképzelhetetlen lett volna.

2023. máj. 25. 12:37
 15/38 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem nézz el ide Csongrád megyébe, meg Borsod és Békés megyébe is. Rengetegen keresnek 250 ezer nettó alatt.

2023. máj. 25. 12:48
 16/38 anonim ***** válasza:
100%

7/15 anonim ***** válasza:

Tudod kinek add be, hogy 28 ezres segélyből te eltengődtél. Mondjuk ha a tengődés azt jelenti, hogy 0-24 anya vendégszobájában elvoltál 28 ezres segélyből, az sokat nem jelent.

Amúgy az a rendszer lenne számodra az ideális ahol 28 ezres segélyből mamahotelben elvagy mint a befőtt?

2023. máj. 25. 12:52
 17/38 anonim ***** válasza:
100%

14/16 DK-s ***** válasza:

Részben egyet értek. Viszont a 90-es években a luxus cikk luxus cikk volt. Anno az ismerőseim közül tényleg a tehetősebbek vették az általad említett dolgokat itt, nyugat Mo-n. (mondjuk az, hogy hitelre kihozzák a mobilokat nem tudom miért lenne érv úgy bármi mellett).

Míg ma azt látom, hogy rengeteg eszköz a luxuscikk státuszból átment alapvető szükséglet kategóriába. Azt azért te sem gondolod komolyan, hogy mondjuk 95-ben 4-5 millió ember mászkált mobillal, akkori 50 ezer Ft-os cipőben stb. stb. stb.

Míg ma tulajdonképpen mindegy, hogy mennyit keresel mindent be kell szerezni, és követni az aktuális trendeket. Na régebben ez nem volt.

2023. máj. 25. 12:58
 18/38 anonim ***** válasza:
100%
A mai emberek már Brúszviliszek, azért érzik drágának az életüket.
2023. máj. 25. 14:23
 19/38 anonim ***** válasza:
60%

"Ezelőtt meg mit pampogsz lettél volna infós, most meg sírnak nincs kőműves, vagy tanár a suliban, kórházban nincs gyógytornász, ápoló, stb stb...."

Manapság meg ha egy orvos, tanár van infós sír, hogy kevés a pénze, akkor mondják mit pampogsz, lettél volna asztalos, vagy kőmíves. :)

2023. máj. 25. 14:26
 20/38 anonim ***** válasza:
100%

10-es:

3-as vagyok.

Te meg miről beszélsz? Van egy gyermekem. Tudod mennyi esik le? Pár ezer Ft kedvezmény. Ennyi. Milyen milliókról beszélsz? Milliók akkor járnak, ha minimum hármat csinálsz, de én nem gyártani akarom a gyereket, hanem normálisan felnevelni. Elég egy gyerek, mert ennyit bírunk anyagilag. De ugye a Fidesz szemében egy gyerek nem gyerek, ezért nem is részesülünk semmiben.

A minimálbér, mint viszonyítási alap azért jó, mert az objektív. Arra lehet hivatkozni. Az "én ismerek..." kezdetű szövegek viszont nem alátámaszthatóak, szóval egy GYK-s beszélgetésben semmit nem érnek.

De tudod mit ismerek én? Hogy akiknek lakásuk lett 20-30 körül, azok vagy örököltek, vagy erős családi háttérük volt. Átlagember 2015 óta nem tud lakást venni.

Akkor meg miről beszélünk?!

2023. máj. 25. 16:18
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!