Azért érzik az emberek az életet drágának 20-30-40 évvel ezelőtthöz képest mert drágább, vagy inkább az igényeik nőttek?
Rengetegszer hallom, hogy bezzeg a 80,90 -es években, vagy akár a 2000-es évek elején mennyivel olcsóbb volt minden.
Nyilván lehetne termékeket találni amik inflációt követve is drágábbák persze, de azt látom hogy mondjuk a 90es években az emberek faék egyszerűen próbáltak élni egy mai ÁTLAG családhoz képest is.
Nyilván drágább a megélhetés, ha mindenkinek 300 ezres telefon, 50 ezres cipő, saját autó stb kell.
Szerintem elképesztően sok olyan dolog lett ma már alapvető az átlag ember számára ami 20-30 éve nettó luxus volt. Nyilván régen több maradt a fizuból amikor kapásból 50x kevesebb termékre költötted el egy évben mondjuk.
A 2000-res években elmentem 2000 ezer forinttal, haverokkal inni, és szépre ittam magam. (Nem legolcsóbb, igénytelen, muttyó kannásbort ittam).
Ma hol iszod magad szépre 2000 forintból?😆
2008:
minimálbér 69 ezer Ft. Lakás a környékünkön: 3 millió.
2023:
minimálbér 232 ezer Ft. Lakás a környékünkön: 20 millió.
Lefordítom a példát: ha kizárólag a pénz és a lakás lennének a változók, és minden (!) egyéb megakadt volna a 2008-as szinten, akkor is kb. kétszer annyira annyira lenne lakást venni most, mint régen.
De ugye tudjuk, hogy MINDENNEK egekben van az ára. Az élelmiszernek, az energiának, mindennek.
Szóval mondhatjuk, hogy most lakást venni minimum tízszer olyan nehéz, mint régen.
Ez csak egyetlen példa volt.
Van kérdés, miért kívánom azt gazdasági szempontból, hogy bárcsak 10-20 évvel korábban születtem volna?!?
2/3 anonim ***** válasza:
Gondolom azért most nem nettó 40 ezret keresel :)
Azért van igazság abban is amit a kérdező ír.
Rengeteg olyan technikai eszköz van, amik mára konkrétan bárki számára alapvetőek lettek, egy minimálbérért vegetáló ember zsebében is ott az okostelefon, kezén az okosóra, otthon a panelban a fél szobát elfoglaló smart tv stb.
Ruházkodás is azért érdekes. Szétnézek az átlagos mai 16 éveseken, aztán kb egy 100 ezres szettben járnak minden nap be az iskolába.
Nálunk az operátorok 90%-a kocsival jár be dolgozni, sokan az ingyenes céges busz helyett is. Nekem ne mondjátok, hogy mondjuk 1992-ben egy gyárba a melósok 90%-a autóval járt be.
Felénk lassan egy étterembe nem tudok csak úgy beülni, előre kell foglalni hetekkel. El akarsz menni wellnesezni? Lassan fél-egy évre előre kell foglalni mert tele van minden.
Egy szaros pizzát rendeltem múltkor és 2 óra volt mire kiért, elnézést is kért a wolt-os kölyök, de mondta hogy aznap este 50 rendelése volt.
Tényleg óriási a csóróság az országban :D
Nettó 200-at kereső rokonom most vettt 100k-ért kölyök kutyát. Minden második nap mekiből rendel, cigizik, kocsival jár dolgozni.
El kéne már ezt a témát engedni.
2009-2015 között szüleim mellett eltengődtem 28-ezres segélyből vagy abból maradt 18-ezerből, 2016-2021 között dolgozva havonta 50-ezreket spóroltam, 2020-ban lett 1-millióm, most ugyanúgy anyummal élve 200-ezerből nehéz megélni és elúszott a millióm 1 év alatt. Azt hiszem, hogy ez jól érzékelteti. Pont most vagyok abban a helyzetben, hogy mi lesz következő hónaptól.
34/F
S egyáltalán nem költöttem luxuscikkekre, a legolcsóbb LG telefonokat vettem, külföldre nem járok, 19-től nincs új szemüvegem, STB-STB.
34/F
3/6 anonim ***** válasza:
Azért azt is számold bele ebbe hogy most ha tervezel amúgy is gyereket, akkor kapásból esnek le ebből milliók.
Illetve 2008 körül valóban divat volt minimálbér körül fizetni, de az utóbbi 6-8 évben én konrkétan élő embert nem ismerek aki minimálbért kapna, per pill nem is tudom mennyi a minimálbér :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!