Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Azért érzik az emberek az...

Azért érzik az emberek az életet drágának 20-30-40 évvel ezelőtthöz képest mert drágább, vagy inkább az igényeik nőttek?

Figyelt kérdés

Rengetegszer hallom, hogy bezzeg a 80,90 -es években, vagy akár a 2000-es évek elején mennyivel olcsóbb volt minden.

Nyilván lehetne termékeket találni amik inflációt követve is drágábbák persze, de azt látom hogy mondjuk a 90es években az emberek faék egyszerűen próbáltak élni egy mai ÁTLAG családhoz képest is.

Nyilván drágább a megélhetés, ha mindenkinek 300 ezres telefon, 50 ezres cipő, saját autó stb kell.

Szerintem elképesztően sok olyan dolog lett ma már alapvető az átlag ember számára ami 20-30 éve nettó luxus volt. Nyilván régen több maradt a fizuból amikor kapásból 50x kevesebb termékre költötted el egy évben mondjuk.

2023. máj. 25. 10:24
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:
0%

11/20 anonim ***** válasza:

"A minimálbér, mint viszonyítási alap azért jó, mert az objektív. Arra lehet hivatkozni. "

2008 körül az volt, hogy "ha nem teteszik húzhatsz máshova, van a helyedre 35 másik a személyügy előtt". Akkor egy melós minimálbér körül kapott. Most, 2023-ban ott tartunk hogy lasszóval fogják az embereket, konkrétan 500.000 ember elférne a munkaerőpaicon még. Egy 3 műszakos melós túlórával a minimálbér kétszerese felett keres.

Ezért felesleges azt durrogtatni, hogy mennyi volt akkor és most a minimálbér.

No nem mintha érteném, hogy miért kéne a minimálbérnek lenni a mérvadónak. Mivel keresel ma minimálbért? Nekem konkrétan nincs ismerősöm aki annyit keresne.

Minimél munkáért nyilván minimálbér jár.

Érdekes 2008at sírjátok vissza... ja akkoriban azért sírtatok hogy rezsi legyen fizetve vagy étel legyen véve hónap végén.

2023. máj. 25. 17:02
 22/38 DK-s ***** válasza:
100%

#17-nek:

Az a probléma az érveléseddel, hogy kevered a fogalmakat!

"Viszont a 90-es években a luxus cikk luxus cikk volt."

"a luxuscikk státuszból átment alapvető szükséglet kategóriába."

Tisztázzuk. A luxus-cikk az luxus-cikk, az alapvető szükséglet pedig alapvető szükséglet. Mindig, mindenkor. A kettő között nincs "átjárás".

A mai napig nem használok okostelefont, nincs bankszámlám, és egy dual-core laptopot használok. Az alapvető szükségletek a lakhatás, és az élelmiszer. Minden más nélkülözhető luxus. A pénztárcád szabja meg, hogy ezekből mit, és mennyit engedhetsz meg magadnak.

Jó példa, amikor 2000 környékén hozzájutottam egy jelentősebb összeghez, és könnyedén megvehettem volna álmaim kocsiját. Egy Pontiac firebird-öt.

Egy hozzáértő segítségével tájékozódtam, és nyilvánvalóvá vált, hogy a fenntartási költségeit viszont nem tudtam volna "állni". Nem vettem meg.

5,7 literes V-motor, 28 literes gyári fogyasztás, és a havi adója 20.000 lett volna. Tehát akkor még be sem indítottam.

Ezt a példát az előfizetéses mobilok miatt hoztam fel például. Keres valaki ha vi 200 nettót, de neki előfizetéses mobil kell, persze hozzá részletre egy 100-150.000-es telóval, aztán hó végén nézelődik, amikor kijön az 50.000-es csekk.

Okostelót használtan már kapsz egy húszasért, és a feltöltőkártya is ugyanolyan jó. Persze aki 150.000-es telóval akar villogni, ...

2023. máj. 25. 17:39
 23/38 anonim ***** válasza:
100%
Azzal hogy a forint értéke elinflálódott, azzal kialakult idővel az az illúzió mintha többet keresnénk, de közben a pénzünk jóval kevesebbet ér. Sokan gondolják hogy többet keresnek mint 30 éve, gondolják hogy többet engedhetnek maguknak, gondolják hogy magasabbak lehetnek az igényeik, de közben az az igazság hogy ugyanazon a szinten rekedt az átlagember, aki 30 éve is az átlagban élt, az most is, csak a jelenkori átlagban.. vagy annál lejjebb. Sokan beleesnek abba az illúzióba hogy a technológia és az életszínvonal mennyit fejlődött, de ez csak a világ változása, nem saját fejlődés. Ha összehasonlítjuk hogy egy gazdag mennyivel él jobban napi szinten, akkor óriási differenciák vannak. Az átlag ma ugyanúgy benzinre spórol mint 30 éve, és ez a szomorú.
2023. máj. 25. 18:41
 24/38 Senior Séf ***** válasza:
100%
Próbálj meg napi 60 szál cigarettát elszívni naponta,mint én tettem 31 éve.
2023. máj. 25. 18:58
 25/38 anonim ***** válasza:
70%

21

"2008 körül az volt, hogy "ha nem teteszik húzhatsz máshova, van a helyedre 35 másik a személyügy előtt"."

Ma is ez megy. A lasszóval fogdosás az csak elterelő hadművelet. Pl. a MÁV is toboroz, mégis szűk létszámot vesz. Miért? Bolondok vagyunk? Épkézláb munkára képtelenek vagyunk? Nem! Csak éppen mégsem kell annyi ember, aki jelentkezne.

2023. máj. 25. 20:28
 26/38 anonim ***** válasza:

23

Így van, ez egyértelmű.

2023. máj. 25. 20:30
 27/38 anonim ***** válasza:
100%

Ad luxuscikkek:

Nézzétek meg: mennyire "kétségbeesetten" növekszik a nagymotorosok száma. És amikor meglátom azt a sok hemzsegő motorost Kékestetőn, eszembe jut, hogy én mekkora lúzer vagyok, hogy nincs ilyenem. De hát miből venném meg? Miből csináltatnék motorjogsit 2023-ban?

2023. máj. 25. 20:33
 28/38 anonim ***** válasza:
100%

[link]

Ezt csak úgy itt hagyom.

2023. máj. 26. 05:11
 29/38 anonim ***** válasza:
0%

28 közmunkásbér ki a lószerszámot érdekel?

Jóhhogynem már havi segélyekből akartok megélni

2023. máj. 26. 06:31
 30/38 anonim ***** válasza:
50%

24/29 Senior Séf ***** válasza:

31 éve meg sok más dologra nem költöttél amire ma igen

bummmm

2023. máj. 26. 06:31
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!