Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Tavaly nálunk nőtt legtöbbet...

Tavaly nálunk nőtt legtöbbet a nettó átlagkereset, a Fidesz politikája miatt van? Kijelenthetjük?

Figyelt kérdés
[link]

2023. máj. 18. 20:20
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
92%

"Nem azt mondtam, hogy sok vagy kevés hanem azt hogy nálunk nőtt a legtöbbet."

Százalékban, ezt is leírták már. 400 euronál 10% az nominálisan annyi, mint 800 euronál 5 % vagy 2400 euronál 1,66%. A nettó mediánbér nincs 1000 euro, az osztrák nettó medián 2021-ben 2617 euro volt, ha nálunk háromszor akkora mértékben emelkedett mint náluk az nominálisan majdnem ugyanannyi, csak mindenhol máshol a bázis magasabb.

Fogsz tudni ugyanannyit költeni a magasabb növekedű magyar átlagból, mint az osztrákból? Ja, hát nem. Sehol nem százalékkal fizetsz bazz...

"Mert ugye ez összes államadósság lejárt/le fog járni ilyen kamatszint mellett?

Illetve megkérdezném, hogy ez a + 1000-2000 milliárd amit ki kell köhögni kikhez fog kerülni?"

Nem az összes, hanem amit most veszünk fel és mostanság akad kötvénykibocsátás dögivel. A 10 éves dollárban kibocsátott államkötvényeink kamata 16%, a tavalyi jüan pandakötvény is valami 14 % volt.

Az overnight betéteket és a külföldi kibocsátasú papírokat nem a magyar lakosság veszi :)

"Tudod arra, hogy mi mennyivel drágább szoktuk az inflációt használni mint mérőszám. Az nem okés, hogy sírunk a 25%-os inflációért majd utána átszámítjuk a fizetésünk is euróba, hogy még jobban tudjunk sírni, mert romlott a forint."

Ezt nem tudom miért nekem címezted. Az importért nem forinttal fizetsz, a forintgyengülés megdrágítja az importot ami tolja az árakat és ebből lesz az infláció.

Ha erősödne a forint ( tudod, az euroárfolyam 265 Ft volt amikor a fidesz átvette a kormányzást ) akkor nem lenne "importtal behozott infláció", de tavaly meddig is esett a forint? Naná, hogy sír mindenki.

2023. máj. 18. 22:09
 12/14 A kérdező kommentje:

Wikipedáia kapitány szerint 2515 euró volt a nettó mediánbér 2021-ben. (tételezzük fel, hogy az is annyit nőtt mint az átlag, náluk is meg nálunk is)

[link]

[link]

Nézzük vásárlóerőparitáson a dolgokat, mert annak még lenne minimális értelme is, mert valószínűleg a saját országodban költöd el a pénzed.

Ausztriában tavaly 146 eurót nőttek a fizetések. (12-re visszaosztva, igazából 14 havi fizetés lenne)

Magyarországon 162 eurót nőtt a fizetések.

Szóval miről tetszik beszélni?

"Nem az összes, hanem amit most veszünk fel és mostanság akad kötvénykibocsátás dögivel." erre linket tudnál mutatni.

[link] mert én ilyesmit találtam de ez nem 16% meg 14% mint amit te tudsz. De még ha olyan is lenne akkor is 1 nagyságrenddel kisebb összeg mint ami 1000-2000 milliárddal dobná meg az adósságfinanszírozást.

"Ezt nem tudom miért nekem címezted. "

ezt te írtad: "Aminden ami import azért közvetve euróval vagy dollárral fizet valaki, legyne az alapanyag,késztermék,energiahordozó."

Ami igaz csak épp semmi értelme nincs felhozni, mert tök mindegy miből van az infláció, az számít hogy mennyi és ahhoz képest hogyan változtak a fizetéseink.

" tudod, az euroárfolyam 265 Ft volt amikor a fidesz átvette a kormányzást"

ehhez képest a 2-4%-os célsáv alatt volt a 13 évből 9-szer és egy háború kellett, hogy végre beérjen a forint leértékelése. A gyengülő forint 2021 előtt miért nem járult hozzá az infláció elszállásához?

2023. máj. 18. 23:02
 13/14 anonim ***** válasza:
Igen, a munkahelyteremtés nyilván jó hatással van az átlagkeresetre.
2023. máj. 19. 01:47
 14/14 anonim ***** válasza:

"Nézzük vásárlóerőparitáson a dolgokat, mert annak még lenne minimális értelme is"

Annak akkor van értelme, ha a bérek és árak között jelentős eltérés van. Amikor az alapvető élelmiszerek ára +/-2%-on belül ugyanannyi és a alsó 5 decilis esetében ez viszi el a munkabér jelentős részét akkor már nincs.

Határközeli ismerőseim átjárnak külföldre bevásárolni :)

A századvéges tag akkor is hazudik, amikor kérdez.

"Ami igaz csak épp semmi értelme nincs felhozni, mert tök mindegy miből van az infláció, az számít hogy mennyi és ahhoz képest hogyan változtak a fizetéseink."

Nem mindegy. Az inflációnak van külső és belső összetevője. A belső okora lehet egy kormánynak ráhatása, míg a külsőkre nem. Nálunk a behozott infláció elég magas volt tavaly.

"A gyengülő forint 2021 előtt miért nem járult hozzá az infláció elszállásához?"

Meg a fokozstos gyengülés szép lassan beépült az inflációba. 2020-ig egyszer eset "nagyot" a forint, amikor Kósa államcsődöt vizionált. Tavaly állt össze minden tényező egy durva zuhanáshoz.

2023. máj. 19. 05:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!