Mennyinek tippelnétek a nettó medián átlagkeresetet, ha nem hagyjuk figyelmen kívül az 5 főnél kevesebbet foglalkoztató cégeknél dolgozó emberek kereseteit, közmunkások béreit, stb, tehát mindenkinek a keresetét beleszámítjuk?
Ezek olyan kis részét teszik ki a foglalkoztatottaknak, hogy nagyon kis mértékben változtatják meg a medián értéket. Én pl soha nem dolgoztam még 5 főnél kisebb cégnél, pedig volt már pár munkahelyem. A közmunkások a dolgozók kb 1%át teszik ki.
Októberben ez volt:
"Ugyanakkor a bruttó keresetek mediánértéke 414 000, míg a nettó kereseteké 287 900 forint."
Tehát mostanra kb 300 ezer nettó lehet a reális az idei bérnövekedésekkel is kalkulálva.
KSH szerint 2022 decemberben nettó 297'000 Ft volt a medián bér. Ebben ugye nincsenek benne az 5 főnél kisebb cégeknél dolgozók, sem az atipikus foglalkoztatási formát (magyarán részmunkaidőt) választó alkalmazottak.
KSH szerint 4,4 millió teljes munkaidőben foglalkoztatott van. 600'000 és 640'000 alkalmazottja van összesen a 0-1 vagy 2-9 főt foglalkoztató mikrovállalkozásoknak, az ezeknél a cégeknél dolgozó nagyságrendileg egymillió munkavállaló hiányzik a KSH adatsoraiból.
2020-ban az 5ik és 6ik jövedelmi tized nettó átlaga 125'000 Ft volt, ugyanakkor a nettó átlagbér 268'000 Ft. Mivel azóta a munkaerőpiacon érdemi átrendeződés a válsággal együtt sem volt, feltételezhetjük, hogy az arányok nagyjából változatlanok. Így nagyságrendileg 160'000 Ft lehet a nettó medián az összes foglalkoztatottra vetítve.
Megjegyzem, a NAV rendelkezik a teljes adathalmazzal, ami ahhoz kellene, hogy a KSH pontos adatokat adjon. Az EU ezt is várja - már évek óta -, de a Fidesz kormány azért nem vált, mert hirtelen el kellene magyaráznia, hogy miért is feleannyi a valós medián, mint az eddigi győzelmi jelentések.
Szerintem azt se hagyjuk figyelmen kívül mennyi pénzt kapnak zsebbe.
Akkor olyan 400 nettó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!