Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Magyarországon diktatúra van?

Magyarországon diktatúra van?

Figyelt kérdés
Szerintem igen.
2023. máj. 12. 13:04
1 2 3 4 5 6 7
 11/66 anonim ***** válasza:
87%

Nincs diktatúra!

Oké?

Viktor

2023. máj. 12. 13:35
 12/66 anonim ***** válasza:
80%
Gyakorlatilag egypártrendszer (2/3-os többséggel majdnem bármit megszavaznak vagy elvetnek) van, tehát akár lehet diktatúrának is nevezni.
2023. máj. 12. 13:39
 13/66 anonim ***** válasza:
58%
12es, ne is mond, én egyszer el akartam menni egy kádéendpés rendezvényre, hát nem Orbán Viktor beszélt rajta?
2023. máj. 12. 13:40
 14/66 anonim ***** válasza:
54%
Igen, de nem úgy, ahogy hiszed. A világ nyugati fele egyetlen nagy diktatúra, ehhez tartozunk mi is. Orbán nem a diktátorunk, ő csak egy helytartó. Külföldről parancsolnak neki.
2023. máj. 12. 13:48
 15/66 anonim ***** válasza:
15%

Az egypártrendszer nem ezt jelenti. Vannak 4 évente választások, van bőven párt, akire szavazhatsz. A Fidesz messze a legerősebb, a nép döbtése nyomán uralkodnak 2/3-dal.

2023. máj. 12. 13:55
 16/66 anonim ***** válasza:
77%

Szerintem ez egy nagyon érdekes kérdés, és kicsit értelmezés kérdése válaszolni.

A wikipedia szerint: "Az állami főhatalom (a kormányzati hatalom) forrása nem a népakarat, és a vezető(ség) nem (vagy alig) tűri a politikai pluralizmust és a független médiát. A diktatúra autokrácia, vagyis valamely személynek vagy csoportnak az állam törvényeit figyelmen kívül hagyó, erőszakszervezetekre támaszkodó, kivételes törvényekkel szentesített elnyomó hatalma. Vezetője leggyakrabban a diktátor.

Magyarországon jelenleg ez nem igaz, ugyanis léteznek törvények és korlátozó mechanizmusok, amelyek mentén a kormány kormányoz. Ha mondjuk egyszer a Fidesz láthatóan csalni kezd a választáson - ami sokak szerint megtörtént, de szerintem nem - akkor már ez egyértelműen dikatúráról beszélünk. Jelenleg még úgy gondolom, hogy meg van a módja a Fidesz törvényes leváltásának, és vannak még példák arra, hogy független bíróságok döntése megakasztja a hatalom gyakorlását.

Ugyanakkor ha egy kicsit operatívan mérlegre tesszük a dolgokat: a Fidesz belülről egy meglehetősen autokratikus szervezet, ami a központi döntéseket mindig egyhangúlag megszavazza. Ennek az autokratikus szervezetnek abszolút többsége van a parlementben, tehát bármilyen döntését keresztül tudja vinni. A független, korlátozó intézmények jó részében (pl köztárasági elnök, jegybankelnök) is a saját emberei ülnek. Tehát a hatalom sokkal koncentráltabb, mint bármilyen egészséges demokráciában.

Szóval intézményes értelemben nem beszélhetünk diktatúráról, még puha értelemben sem, hiszen a kormány nem tehet meg akármit, ebben törvények és intézmények korlátozzák, és adott a törvényes keret leváltani. Ugyanakkor a kormánynak megvan a lehetősége, hogy akár 24 óra alatt átírja az őt korlátozó törvényeket, vagy akár az alkotmányt is, amiben nem igazán van, aki korlátozhatná. Szóval azért korrekt demokráciának sem lehet nevezni.

Szerintem Magyarország államrendszere egy beteg, csökkent munkaképességű demokrácia, amit egy meglehetősen autokratikus beállítottságú gyám tologat a tolókocsiban.

2023. máj. 12. 13:57
 17/66 anonim ***** válasza:
74%

#15!

Feltéve hogy a "Nép", a Fideszre szavazók.

Megnézted egyszer is, hogy a Fideszre szavazók és az összes többi lehetőségre szavazók száma hány fő? :)

2023. máj. 12. 13:59
 18/66 anonim ***** válasza:
73%

Nincs se diktatúra, se életképes ellenzék.

/egy nem fideszes/

2023. máj. 12. 14:09
 19/66 anonim ***** válasza:
53%

HA nincsen ellenzék, akkor de bizony! Diktatúra van.

HA lenne, nem lenne. :)

2023. máj. 12. 14:11
 20/66 anonim ***** válasza:
84%

Nyolc biztos jele van.

Melyik tétel nem igaz a fideszre?

[link]

2023. máj. 12. 14:14
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!