Örülsz, hogy a tanárok azt kapják a kormánytól, amit a gyerekek a tanároktól?
4#
Ebben nem lenne újdonság.
Én több, mint 10 éve érettségiztem.Utána mérnökként végeztem.
Ez nem sikerült volna,ha nem járok magántanárokhoz fizikából,matekból.
Akkoriban volt tanárhiány,de nem súlyos.Akik meg voltak, azok meg alig tanítottak valamit.Őket csak az érdekelt,hogy leérettségizz.
Nem csak a pénz a probléma,hanem az emberanyag is rossz az oktatásban.És nem lesz egyszerű lecserélni.
#11 Ja, csak az emberanyag részben pénz kérdése is. Alapból a várható fizetés egy csomó potenciálisan tanárnak alkalmas embernek elveszi a kedvét attól, hogy tanár legyen. Pl férfiaknál ez nagyobb probléma, mert klasszikusan egy párkapcsolatban a nő marad otthon a gyerekkel a születés, így jó, ha a férfi el tudja látni a családot. És mondjuk régen tök jó férfi kép lehetett egy egyedülálló anya mellett felnövő gyereknek a tanára, most egyre kevesebb ilyen van. De egyébként meg nyilván a nőknek is gond, hogy keveset keresnek.
És akkor maradt a repertoárban az a réteg, aki inkompetens, csak nem vették fel máshová, meg az, aki nagyon szeretné, nem riasztja el a fizetés, az meg lutri, hogy amúgy alkalmas-e. És az utóbbiakat meg remekül riasztja el a státusztörvény puszta felmerülése is. Nálunk a szakról konkrétan első év után a létszám felé ezért hagyja ott a tanárit. (Ami egyébként is csak hét fő, mert most kifejezetten a matek-bármi szakpárról beszélek.) És ezek azok a szaktársaim, akik módszertan megtanulása nélkül is tudtak kinda életképes órát/mikrotanítást tartani, ha éppen az volt a feladat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!