Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Balosok csak annyi kérdés...

Balosok csak annyi kérdés lenne, hogy ha ti vagytok többségben ,miért buktatok 2/3-al el a választáson?

Figyelt kérdés
2023. ápr. 23. 21:25
1 2 3 4 5 6
 51/58 anonim ***** válasza:
0%

50

Aha...és hogy állunk? Elegen rettegnek már?

2023. ápr. 24. 20:36
 52/58 anonim ***** válasza:
86%

>Én sem hallottam még értelmes embertől, hogy itt diktatúra lenne.

Én sem. Ez nem diktatúra, de mutat diktatúrára utaló jegyeket, pláne a nyugati demokráciákkal összevetve.

Ettől még hülyeség, amiket írtál, nem tipikus ellenzéki állítások.

2023. ápr. 25. 07:00
 53/58 anonim ***** válasza:
100%

#52 Nem diktatúra, hanem ILLIBERÁLIS REZSIM. Ennek van érvényes meghatározása, bőséges szakirodalma!

Röviden úgy fogalmazhatnánk meg, hogy az illiberális rezsim (más nevein: hibrid rezsim, kompetitív autokrácia, stb.) egy ELMÉLETI DEMOKRÁCIA keretei között létrejövő GYAKORLATI DIKTATÚRA.

De szakszerűbben is lehet:

"Az illiberális demokrácia egy olyan kormányzati rendszer, melyben ugyan szabad választásokat tartanak, de a polgári szabadságjogok hiányosságai miatt a nép hatalma korlátozott. Ennek egyik oka lehet, hogy a demokratikus működést ("fékek és ellensúlyok rendszerét", a hatalmi ágak szétválasztását) garantáló alkotmányt az adott ország kormánya figyelmen kívül hagyja, vagy ha a szabadságjogok alkotmányos keretei eleve hiányoznak.

Az illiberális demokráciák kormányai felhatalmazva érzik magukat bármilyen intézkedésre mindaddig, amíg országukban rendszeres választásokat tartanak. Az illiberális demokráciák sajátos jellemzője, hogy a választásokon nem biztosítottak az egyenlő versenyfeltételek, hiszen valamennyi hivatalos szerv mellett a televízió és rádióadók jelentős része állami felügyelet alatt áll és a regnáló kormányt támogatja. Az illiberális demokráciák széles spektruma létezik, a közel liberális demokráciáktól a diktatúrákig.

A fogalmat először Fareed Zakaria használta egy gyakran idézett cikkében, mely 1997-ben jelent meg a Foreign Affairs című politikai amerikai folyóiratban."

2023. ápr. 25. 10:32
 54/58 anonim ***** válasza:
76%

53

A diktatúrának fel tudnád sorolni a legfőbb ismérveit?

2023. ápr. 25. 12:51
 55/58 anonim ***** válasza:

# 54

"A diktatúra vagy parancsuralom, önkényuralom olyan kormányzási forma, ahol egyetlen vezető személy (diktátor) vagy csoport (pl. párt, junta, család) minden hatalmat abszolút módon gyakorol, anélkül, hogy bármilyen törvény vagy intézmény korlátozná ebben

Az állami főhatalom (a kormányzati hatalom) forrása nem a népakarat, és a vezető(ség) nem (vagy alig) tűri a politikai pluralizmust és a független médiát.

A diktatúra autokrácia, vagyis valamely személynek vagy csoportnak az állam törvényeit figyelmen kívül hagyó, erőszakszervezetekre támaszkodó, kivételes törvényekkel szentesített elnyomó hatalma. Vezetője leggyakrabban a diktátor."

2023. ápr. 25. 15:59
 56/58 anonim ***** válasza:
51%

55

Értem a definíciót, de nem erre voltam kíváncsi. Az érdekelt volna, hogyha itt tényleg diktatúra van, akkor:

-A hatalom véglegesen koncentrált-e?

-Sokszínű-e a politikai élet?

-A politikai élet kap-e nyilvánosságot?

-Van-e államideológia?

-Vannak-e újfajta erőszakformák, és tömeges politikai megtorlások?

2023. ápr. 25. 20:00
 57/58 anonim ***** válasza:
60%

56 "Értem a definíciót, de nem erre voltam kíváncsi. Az érdekelt volna, hogyha itt tényleg diktatúra van, akkor..."

De NEM diktatúra van ott, hanem HIBRID REZSIM (más nevein: ILLIBERÁLIS REZSIM, kompetitív autokrácia, stb.).

A kettőnek sok a közös vonása, de NEM UGYANAZ! A hibrid rezsimek demokráciának álcázott (puha-)diktatúrák, választásos autokráciák. Vagy ahogy fentebb írtam: elméleti (fiktív) demokráciák, amelyek gyakorlati autokráciák, diktatúrák.

A definíciója is más:

"Az illiberális demokrácia egy olyan kormányzati rendszer, melyben ugyan szabad választásokat tartanak, de a polgári szabadságjogok hiányosságai miatt a nép hatalma korlátozott. Ennek egyik oka lehet, hogy a demokratikus működést ("fékek és ellensúlyok rendszerét", a hatalmi ágak szétválasztását) garantáló alkotmányt az adott ország kormánya figyelmen kívül hagyja, vagy ha a szabadságjogok alkotmányos keretei eleve hiányoznak.

Az illiberális demokráciák kormányai felhatalmazva érzik magukat bármilyen intézkedésre mindaddig, amíg országukban rendszeres választásokat tartanak. Az illiberális demokráciák sajátos jellemzője, hogy a választásokon nem biztosítottak az egyenlő versenyfeltételek, hiszen valamennyi hivatalos szerv mellett a televízió és rádióadók jelentős része állami felügyelet alatt áll és a regnáló kormányt támogatja. Az illiberális demokráciák széles spektruma létezik, a közel liberális demokráciáktól a diktatúrákig.

A fogalmat először Fareed Zakaria használta egy gyakran idézett cikkében, mely 1997-ben jelent meg a Foreign Affairs című politikai amerikai folyóiratban."

2023. ápr. 25. 20:26
 58/58 anonim ***** válasza:

"A kettőnek sok a közös vonása, de NEM UGYANAZ! A hibrid rezsimek demokráciának álcázott (puha-)diktatúrák, választásos autokráciák. Vagy ahogy fentebb írtam: elméleti (fiktív) demokráciák, amelyek gyakorlati autokráciák, diktatúrák."

Mondjuk nekem, mint átlag dolgozónak miben kell, hogy megnyilvánuljon ez a fajta hibrid vagy puha diktatúra?

"Az illiberális demokráciák sajátos jellemzője, hogy a választásokon nem biztosítottak az egyenlő versenyfeltételek, hiszen valamennyi hivatalos szerv mellett a televízió és rádióadók jelentős része állami felügyelet alatt áll és a regnáló kormányt támogatja."

A németeknél az AfD-t is sok tekintetben korlátozták. Akkor ott mi van?

2023. ápr. 30. 13:03
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!