A ChatGPT politikailag független és józan gondolkodású, és csak igaz tényeket közöl?
Azert kérdezem, mert én konzervatív, Fideszre szavazó jobboldali vagyok, és sok helyen olvastam, hogy ha politikai dolgokat kerdeznek tőle, akkor a baloldali, liberalizmusnak megfelelő válaszokat adja.
Ez azért van, mert én gondolkodom rosszul politikailag, es igazából a liberális nyugati ideológia az igazi, ha már egy ilyen számítógépi-intelligencia ezt állítja?
Igaz dolgokat mond a ChatGPT, és ilyen ertelemben megbízható?
Köszönöm előre is az értelmes válaszokat.
Itt egy régi példa, igaz, ez nem ChatGPT, hanem Google:
Ha jól emlékszem, volt is balhé belőle. A Google tudta, mire keresnek rá többször az emberek, és azt ajánlotta fel, mint "did you mean". Ezt pl. kézzel mókolták meg, hogy ne hozza ki.
"ez egy AI. Annyit tud amennyit megtanul magától."
De nincs olyan, hogy magától, hiszen arra is az emberek tanították meg, hogy hogyan "tanuljon magától".
@112: inkább úgy mondanám, hogy arra programozták, hogy a rendelkezésére álló szövegállományban felismerje a nyelvi struktúrákat és szabályokat, majd szöveget generáljon ezeknek alkalmazásával. És ez teljesen független az adott szöveg tartalmától -pláne az igazságtartalmától...
Ha valóban releváns és használható választ szeretnénk kapni tőle, akkor ezt kell kiegészíteni egy olyan adatbázissal, amely a témához kapcsolódó valós információkat tartalmazza; és ez az, ami jelenleg -főleg az itt is említett erősen szubjektív területen- nem áll a rendelkezésére. Szóval a GPT válaszait illik erős kritikával kezelni...
Újabb példa, hogy a ChatGPT erősen irányított válaszokat ad:
Nem. Programozás téren rengeteg olyan hablatyot csinál, ami teljesen valótlan. De azt bizonyossággal, majd sűrű elnézések közepette egy újabb hazugságot ír. Valahogy így kell elképzelni:
"xy feladat yz frameworkben. -Használd a ..(valami config file beállítás) -ezt és ezt az errort kapom -Jaah bocs, nem is létezik a beállítás, helyette ez a beállítás van. -ugyanaz a hiba - bocsi, ez a beállítás sem létezik, de akkor ez már tuti jó.." és ez 8-10 körön át eredménytelenül megy. Kitalál kamu argumentumokat, dokumentációban hírből sem létező beállításokat, majd ha nem megy akkor újabb kamu. Szóval ha valamit nem tud akkor kitalálja a nem létezőt és tényként tálalja. Emiatt veszélyes az egész.
"Ha ez így van ahogy írjátok"
Nem lehet máshogy. A semmiből nem lesz semmi. Csak a valamiből tud válaszokat kreálni. És hogy az a valami valami legyen-e, vagy inkább valaminek épp az ellentéte, azt emberek döntik el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!