Üveges Huba (youtuberól) orosz vagy ukrán párti?
Egyértelműen oroszpárti, aki függetlennek próbálja mutatni magát.
A miklós barátja meg nem is leplezi ezt.
Ő tipikus példája amikor az átlagosnál egy nagyon kicsivel magasabb intelligencia arra a fajta önteltségre hajlamosít, amit miklós barátunknál észlelhetünk. Közben fogalma sincs a történelmi összefüggésekről.
A Dunning–Kruger-hatás tipikus esete.
Huba viszont szorgalmas, kreatív ember. Nála nehéz eldönteni, hogy a részrehajlóan alapos félmunkája és az egész helyzet félreértelmezése csak a szerény kognitív képességei miatt van, vagy morális problémákkal küszködik, a feltűnő pszichopátiás jegyei okán.
Alaposnak tűnő, felesleges részletekbe túlzottan belemenő, ám fontos de ugyanakkor az álláspontját nem alátámasztó események elhallgatásával, szakértő képzetét kelti. De a videói a történelem ferdítésnek, vagy akár hamisításnak kiváló példáját mutatja, amit a tájékozatlan és önálló tájékozódás igényét nélkülöző nézők bevesznek.
Önmagukat történésznek aposztrofáló NPC-k a Pécsi Tudományegyetem történelem szakának szégyenei.
Egyébként pszichológiai szempontból érdekes esetek.
Ez egy kicsit hosszú téma lenne. De tömören.
A "pszichológiai szempontbólt" úgy értem, hogy jópár órányi videó megnézése után, figyelembe véve a témát, a témához való hozzáállást, a reakcióikat, felfedezhetőek olyan személyiségjegyek, (ami persze a videó jellege miatt csak feltételezések, és egy személyes beszélgetés során lehetne megerősíteni őket) amelyek mögött akár patológiás jelenségek is rejtözhetnek.
Persze it figyelembe véve a saját információimat a témában, ami nem annyira feleslegesen aprólékos mint a Hubáé, de sokkal szerteágazóbb.
Itt azért olyan témában nyilvánulnak meg, ami történelmi jelentőségű és a többség azt mondaná rá, hogy megosztó. De a megosztó jelzőt csak azért húzzák rá, mert a helyzet megértéséhez és racionális értékítélet alkozásához olyan sok információt kell feldolgozni, amire az átlagos kognitív képességekkel rendelkező emberek nem képesek, vagy nem szánnak rá elég időt. Ezért érzelmi alapon teszik ezt meg. Mert az gyors és könnyű. A kognitív pszichológia heurisztikus gondolkodásnak hívja ezt.
Na jó ezt most nem ragoznám tovább. Sok könyv szól erről a témáról.
És az "érdekes eset" alatt azt értem, hogy pszichologiai, vagy esetleg pszichopatológiai szempontból érdekes lehet a személyiségük egy személyiség pszichológiával foglalkozó ember számára.
Ez utóbbit főleg a Hubára értem, a Miklós érdekesség szempontjából szerintem felejdős.
Hogy mondjak egy példát:
Milyen kognitív torzítások befolyásolják az értékítéletük megalkotását és az honnan ered. Persze ezt sosem fogjuk megtudni, mert ezek felderítésére pl. egy kognitív pszichoterápia folyamán kerül sor. Az meg egy bizalmas folyamat.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Aha, tehát aki nem a mi szánk ize szerint értelmezi a világot, az a pszichopata elmebeteg aki természetesen szerény képességű.
Jó hogy megtudhattuk az átlagon felüli kognitív képességű olvtárstól mi kis átlagossanak.
Természetesen véletlenül se az ellentétes ideologiai meggyőződésből fakadó ellenszenv beszélt belőle.
Csak optikai csalodás, ami a személyeskedésből fakad. Hiszen nem az érveivel vitakozik hanem a személyét probálja lejáratni szubjektív benyomas alapján, konkrétumok nélkül.
Mindezt nagyon nagyon intellektuálisnak ható stílusban.
Bocs, de nem pejoratív értelemben értettem az átlagos, vagy szerényebb értelmi képességet. Látom magadra vetted. (Ezt nem személyeskedésnek szántam, ez csak megállapítás.)
Az IO egy olyan tényező, ami nagyban befolyásolja a helyzet értékelésére való képességet. Ez tény és nem személyeskedés. Vitatkozni rajta értelmetlen.
És igen, amikor valaki érvel, véleményt alkot egy témában, le lehet vonni következtetéseket az intelligenciájára, kognitív képességeire vagy a felkészültségére vonatkozóan. Főleg, ha írásban teszi, vagy egy videóban amire rengeteget készült.
És ez nem személyeskedés. Habár értem mért érzi mindenki személyeskedésnek aki magára veszi.
Az intelligencia nem kiváltság, nem leszek tőle jobb ember vagy rosszabb, ez egy képesség, ami arra teszi alkalmassá az embert, hogy mintákat ismerjen fel az őt körülvevő „rendszerekben”.
Minél magasabb valaki intelligenciája, annál bonyolultabb rendszerekben képes ezt megtenni. Ha valaki kitöltött már életében iq tesztet az tudja.
Ez a helyzet jóval bonyolultabb, hogy egy átlagos intelligenciaszinttel rendelkező ember racionális (logikus) gondolkodási folyamat használatával megítélje. És Hubáék, aki az áltagosnál magasabb képességekkel rendelkeznek, hiszen egy egyetemet legalább elvégeztek, ők is rengeteg hibát követnek el a következtetéseik levonásaikor. (Szóval néhány esetben az is kevés.)
Arról meg nem tehetek, hogy ezeket a hibákat én észreveszem.
Amikor valakinek felrovod a magasabb intelligenciáját, az kb. annyi mint ha valaki egy erőemelőnek felróná, hogy 200 kg-al nyom fekve.
Vannak nálam is sokkal intelligensebb emberek, és nagyon szívesen veszem, ha kijavítanak valamiben. Érvekkel! Olyankor önreflexiót gyakorlok ami pl. nem iq kérdése.
És csak mellékesen jegyzem meg, az a hat mondat is, amit írtál hemzseg az érvelési hibáktól, a visszafogott személyes sértettségtől is pár helyen, és a tévedésektől.
Az viszont becsülendő, hogy próbálkozol. De tényleg.
Csak egy példát hoznék: 2023-ban ideológiai meggyőződés-re hivatkozni a történelem legnagyobb félreértelmezése. De ez a téma túlmutat ennek az oldalnak a keretein. És nem is az én dolgom ezt elmagyarázni. És ezt a legnagyobb jószándékkal mondom.
Ha valaki ideológiák mentén hoz értékítéletet a jelenlegi helyzetről, a legnagyobb tévúton jár. Akármelyik oldalt pártolja.
És a végén elnézést kérek, ha valahol személyeskedőnek, vagy degradálónak tűnt a hozzászólásom. Nem volt szándékom. Ha sarkosabban fogalmazok, azt igyekszem csak a nyomaték kedvéért tenni.
Visszaolvasva az első bejegyzésemet belátom, hogy ott néhány kifejezésben elragadtattam magam Hubáékkal kapcsolatban. Mentségemre szóljon, hogy egy videójuk megnézése után kicsit a düh is beszélt belőlem, amit az egyértelmű félre magyarázatok és félreértelmezések okoztak.
Úgyhogy az első bejegyzésem néhány tényleg személyeskedő mondata, kifejezése miatt elnézést kérek, de a mondanivaló lényegéhez tartom magam.
Én részemről lezártam a témát, ha valakinek nem tetszik, fejlessze a személyiségét, és dolgozza fel.
Üdv!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!