Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért kellene többet adózzak,...

Miért kellene többet adózzak, ha magas a keresetem, de nem vagyok vagyonos? Kétkulcsos-adó pártiak?

Figyelt kérdés

Én mondjuk annyit keresek, hogy

20 év múlva tudnék venni egy garzont. Ez extrém nagy jövedelemnek számít Magyarországon.

Én fizessek több adót emiatt? S aki birtokol 5 lakást, de keveset keres, mert csak örökölt de piaci alapon nem tud érvényesülni, az ő javára kellene többet adózzak?

tegnapelőtt 10:14
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Mekkora az a magas kereset?

2010-ben 5 milliónál volt a sávhatár, aki az akkori havi átlagbér duplája.

tegnapelőtt 10:24
 2/12 Sanyi2025 ***** válasza:
100%

A jövedelem újraelosztásának lényege a társadalmi különbségek csökkentése, ezért kell a többet keresőknek többet adózni. De van vagyonadó meg egyebek is, amik próbálják egyensúlyba hozni az egyenlőtlenséget.

Akinek van lakása de nincs jövedelme, az attól még jobban nyomoroghat, mint akinek nincs lakása de van jövedelme.

tegnapelőtt 10:39
 3/12 anonim ***** válasza:

"Miért kellene többet adózzak, ha magas a keresetem"

Most 15% SZJA-t fizetsz, ami szerinted "alacsony". Svájcban progresszív adózás van, bruttó 2,5 millió forintnyi frank után fizetnek 8,2%-nyi Quellensteuert. Szerintem nem akarod tudni mennyinél érik el a 15%-ot...

tegnapelőtt 11:12
 4/12 anonim ***** válasza:

A kettes kommentelő jól megfogalmazta.

Attól lehet adót vonni többet, akitől van mit elvenni.

Lehet valakinek 3 lakása van, de a rokkant, és kap mondjuk 50 ezret vagy semmit, és mellette 3 lakás kiadásából bejön neki 300 ezer Ft.

Van, aki meg luxus albérletekben lakik, ahol csak a bérleti díj mondjuk 500 ezer Ft felett van.

Azok is havi 1,5-2 milliót kereshetnek.

Igazságot ne keresd.

Az sem igazságos, ha valakinek meg kell dolgoznia azért, amíg más örököl.

De az sem igazságos, hogy valaki egészséges még más betegen születik vagy rokkant lesz.

De valahol az sem igazságos, ha valaki jó adottságokkal születik, mások meg nem, de ők is éhesek, vagy fáznak télen, ha nincs pénzük fűtésre.

Sajnos nálunk az adórendszer nem mondható igazságtalan, ahogy a támogatási rendszer is.

Azokat próbálják minél jobban adóztatni, aki létminimumon élnek, még más kapja az adókedvezményeket.

Lásd családosok, ahol mindkét szülő jól keres és a gyerekeik adókedvezmény nélkül is jól élnének.

Még egy minimálbéres egyedülálló lehet hó végén csak vajas kenyeret eszik.

tegnapelőtt 11:25
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

"Én mondjuk annyit keresek, hogy 20 év múlva tudnék venni egy garzont."

Az fizessen, akinek 120 év kell egy garzonhoz?

Az lenne a cél, hogy az extra bevételekből az állam építsen egy halom ingatlan, hogy neked még plusz adóteher mellett is már mondjuk 10 év alatt legyen saját lakásod.

"S aki birtokol 5 lakást, de keveset keres, mert csak örökölt de piaci alapon nem tud érvényesülni, az ő javára kellene többet adózzak?"

Erre való a vagyonadó, de ő se feltétlenül él jól.

Elnéptelenedő falvakban, ahol rohad az összes ingatlan te is tudsz néhány millióért házat venni, csak senki se lakna ott, te se.

Vagyis önmagában 5 lakás se jelent semmit.

De igen, mindkét eset adóztatva lenne.

tegnapelőtt 11:32
 6/12 A kérdező kommentje:

Aki az ingatlanpiacot befektetésre használja, annak a hozam után adózni kellene, ami nincs meg a jelen adórendszerben. 17%-os ingatlanár növekedés esetén 3-4 millió forint adó lenne indokolt egy 70 millás lakás után. Ha részvényt adok-veszek, akkor ezt én be kell fizessem. De ha emberek létszükségletével szórakozik valaki, akkor meg nem? S mikor igazságosabb adórendszert akarunk, akkor egyből a magasabb jövedelműek az ellenség. A lakásvásárlók átlag életkora 56 év. Ezek az emberek nem akkor veszik az első lakást, ezek nyerészkednek egy adómentes befektetésen a fiatalok kárára.

Egy elnéptelenedő faluban az 5 háznak pedig nincs értéke. S nem növekedik az értéke, nem vagyonosodsz belőle.

tegnapelőtt 12:15
 7/12 anonim ***** válasza:

"mikor igazságosabb adórendszert akarunk, akkor egyből a magasabb jövedelműek az ellenség."

Neked mennyi a havi bruttód?

tegnapelőtt 12:31
 8/12 anonim ***** válasza:

"Aki az ingatlanpiacot befektetésre használja"

Csak te magad mondtad, hogy valaki örökölhet 5 ingatlant. Vagyis ő nem feltétlenül befektetésre használta az ingatlanpiacot, csak a rokona.

"17%-os ingatlanár növekedés esetén 3-4 millió forint adó lenne indokolt egy 70 millás lakás után. Ha részvényt adok-veszek, akkor ezt én be kell fizessem."

Csak ezt nem tudod így megállapítani, mert az ingatlan állapota közben romlik.

Tehát amikor azt mondják, hogy az újonnan építettet ingatlanok ára X%-kal nőtt, akkor ami ma újonnan építettet, az már nem lesz az 3-4 év múlva.

"S mikor igazságosabb adórendszert akarunk, akkor egyből a magasabb jövedelműek az ellenség."

Az a probléma, hogy így fogják fel, miközben nem ez a lényege. Én is a felső 20%-ban vagyok fizetést tekintve.

Azt kellene megérteni, hogy mindenkinek ez az érdeke, mert ha a felső 10-20% pénzéből évente felhúznak 50 ezer bérlakást, akkor tizedére eshetnek az ingatlanárak és így már az is "megszívja", aki eddig ide fektette a pénzét.

"S nem növekedik az értéke, nem vagyonosodsz belőle."

A vagyon nem a tulajdonod értékéről szól, mivel az nem fix. Még ha veszel egy 100 milliós ingatlant, holnap már nem ennyit ér.

tegnapelőtt 13:18
 9/12 A kérdező kommentje:

S én veszek 2 millióra részvényt, az holnap nem annyit ér, s a veszteség után nem fizet az állam, csak a nyereségből vonják le az adót. Ez a szabály vonatkozik mindenre, kivéve az ingatlanra. “Cash out”-nál leszedik a 28%-ot (szocho&szja) a hozamra és árfolyam nyereségre. Lakásnál szó nincs erről, azért tud sokkal jobb befektetés lenni, mert nincsenek adók. Vagy, ha mondjuk a szüleid rád hagynak 1 bitcoint, te azt le kell adóznod, mikor kiveszed. Mindent le kell adózni, kivéve a lakást. Nincs olyan, hogy apád részvényeit te mikor átveszed, akkor az adómentessé válik. Semmi soha nem adómentes, csak az ingatlanpiac.

tegnap 18:10
 10/12 anonim ***** válasza:

"S én veszek 2 millióra részvényt, az holnap nem annyit ér"

És nem is kell adóznod holnap érte. Szóval igen, az ugyanolyan, mint az ingatlan, csak úgy nem adózol egyikért se.

"csak a nyereségből vonják le az adót"

Vagyis amúgy kedvezőbb, mint az ingatlan, mert 5 év után az ingatlan esetében az egész összegre érvényes a 15%-os SZJA, vagyis lehetsz mínuszban, mert ha 90 millióért vetted és 5 év után 100 millióért adod el, akkor 15 milliót leadózol és csak 85 milliód lesz.

"Lakásnál szó nincs erről"

De, egyébként mindkét oldalon, ha veszel, akkor illeték, ha eladod SZJA.

"Mindent le kell adózni, kivéve a lakást"

A lakást is le kell, nem tudom, hogy miért kell valótlanságot állítani.

"Nincs olyan, hogy apád részvényeit te mikor átveszed, akkor az adómentessé válik"

A nyereség, mert az bevétel, ez a különbség.

tegnap 21:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!