Egyetértesz azzal, hogy egy gimnáziumi tanár az érettségire való felkészítés utolsó hónapjaiban sztrájkoljon további fizetésemelésért?

A húgom, a sógorom és több rokonom és ismerősöm pedagógus. A béremelés persze szükséges. Azt viszont még ők is gusztustalannak tartják, hogy mindezt az érettségi felkészülés utolsó heteiben teszik, ill. az emelt szintű érettségit óhajtják sokan bojkottálni, ami igenis a diákoknak többet árt a jelentkezésnél, mint amennyit közép- vagy hosszútávon a tanároknak esetleg segítene.
Hagy idézzem a húgomat, akivel nagyjából 1 hete beszéltem erről (lehet, hogy nem szó szerint így hangzott el, de a lényege ez): "Nem értek egyet a tüntetésekkel, mert ezzel csak felbőszítik a kormányzatot és nem ők fogják megszívni, akik egyházi- vagy magániskolákban tanítanak, hanem mi, akik államiban tanítunk. Arról nem is beszélve, hogy ameddig pl. a vasútnál a mozdonyvezetők, a forgalomirányítók, kocsivizsgálók, tolatásvezetők átlag 3-5% éves emelést kapnak, addig mi mindig nagyobb emelést kapunk, pedig bizony ők sokkal több ember életét veszélyeztetik egy-egy döntésükkel, mint mi. Persze édesanyaként tudom, hogy a gyerek nevelése is nagyon fontos dolog, de a mi döntésünk kevésbé élet-halálról szóló döntés."
Ezeken a szavakon bizony érdemes lenne elgondolkodni...

1. Aki tanarnk megy az ne reméljen sokat.
2. Ha szivatja az embereket ne várjon sok jót.
3. Hogy mernek vizsgák elé állítani egy gyereket, aki a politikai helyzet miatt nem jutott megfelelő oktatáshoz.

45, de hát ezaz. Mi elmentünk tanárnak, nem vártunk sokat, de azért ettől... Többet, valamilyen szinten. Azt hogy kuporogjak 6 év egyetem után, meg azért adom fel mert nem akarok olyan életet élni, amiben a munkamon kívül érdemben semmire nem tudok időt szánni. De most nem is ez a lényeg, hanem az, hogy 2 emberről tudok akik fixen tanárok lettek az egyetem után.
A legtöbben már máshol helyezkedtunk el, és már akkor is szörnyű, siralmas volt a helyzet amikor gyakorlatra jártam a szoci épületbe, ahol wc papír sem volt legtöbbször, meg két naponta kék halált tolt a gép. Az első pár órán konkrétan még táblára se tudtam írni, mert olyan régi volt hogy alig lehetett letörölni. Én oktattam spanyol nyelvet gyakon, az angol-tori szakommal, mert a spanyol tanár meghalt (isten nyugasztalja szegényt)... Na ilyen állapotok vannak/votlak 2 éve. Szerintem azóta rosszabb.

Az érettségiztetés utolsó hónapjaiban? Másfél éve szinte minden tanítási hónapban vannak sztrájkok.
Ráadásul elsősorban nem fizetésemelésért sztrájkolnak, bár gondolom aki ilyen kérdést kiír, azt nem is különösebben érdekli mi is a téma az oktatásban...
Illetve két tény:
1. A sztrájk lényege, hogy a munka beszüntetésével felhívja a dolgozó a figyelmet arra, hogy mekkora szükség van a munkájára. Ha nem jár a vonat vagy nem viszik el a szemetet, akkor pikk-pakk mindenkinek egyértelművé válik, hogy szükség van vasutasokra és kukásokra. A pedagógus is csak úgy tudja megmutatni mekkora szükség van a munkájára sztrájk által, hogy nem végzi el, és az emberek égetően fontosnak tartják rendezni a helyzetet.
Az, hogy elvégzed a munkádat elégségesen, és szabadidőben munkabeszüntetsz, az nem sztrájk, hanem közröhej.
2. Lehe választani: Vagy most 1-2 évfolyam megszívja, cserébe javulás indul el az oktatási rendszerben.... vagy most ezt az 1-2 évfolyamot leérettségiztetik, aztán a következő 20-30 nem fog. Melyik is szolgálja jobban a magyarok érdekeit?

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!