A társadalom szerint a tanárok tulajdonképpen lúzerek?
Próbálok visszaemlékezni, de nagyon rég hallottam, hogy valaki őszintén pozitívan nyilatkozott volna róluk. Parragh is megmondta, hogy szabad nyaruk van és délután 2-kor hazamehetnek, szóval ne elégedetlenkedjenek. De másoktól is ezt hallom legtöbbször, hogy a tanárok semmirekellő ingyenélők és alapból csak azok mennek oda, akik máshol nem állnák meg a helyüket. Egyik munkatársam is mondta, hogy a nővére "csak tanár, neki nem is voltak soha életcéljai".
Én sem szerettem amúgy különösebben a tanáraim, volt pár közülük, akikre felnéztem, de többsége eléggé lesz@rta a dolgokat. Egyik még azt is mondta mikor ideges volt, hogy ha bejönne és semmit sem csinálna, úgyis megkapná a fizuját azt csá. Nem tudom mi lenne a jó rendszer vagy nyugaton hogy csinálják, de tanárokra azért csak szükség lenne és egyelőre egyetlen életrevaló fiatal ismerősöm sincs, aki elment volna tanítani.
"Ez tévedés. Első ránézésre így nézhet ki, de valójában arról van szó, hogy nincs elég pénztáros, ezért kell így megoldaniuk, olvastam erről valami cikket egyszer, amiben valamelyik üzletlánc feje nyilatkozott erről."
Az üzletlánc feje persze, hogy ezt így adja elő, mert ez sokkal jobb PR. A valóság persze az, hogy ilyen, hogy "nincs elég pénztáros" egyszerűen nem létezik, hiszen betanított munkáról beszélünk, tehát szinte a teljes munkaképes lakosság a munkaerőbázis. Ha egyszerűen nem létezik az a munkaerő, amely elmenne pénztárosnak, akkor az nagyon mély, rendszerszintű problémát jelentene, hiszen ha betanított munkára sem találnak munkaerőt, az azt jelenti, hogy MINDEN munkában munkaerőhiány lenne, hiszen a betanított munka a "legkisebb közös nevező".
Az igazság az, hogy természetesen bőven van elég pénztáros; ami nincsen, az az olcsó pénztáros, aki hajlandó lóf@sznyi pénzért három-négy ember munkáját (árufeltöltő, raktáros, ügyfélszolgálatos, pénztáros) elvégezni két-három műszakban, hétvégén is, gyakran kiszámíthatatlan beosztással és ingadozó munkaórákkal. A Lidl, Aldi, Spar, Tesco, és egyéb élelmiszerüzletláncok előtt két út áll: a drágább, de jobb minőségű munkaerő, magasabb bérekkel, jobb munkakörülményekkel, lazább követelményekkel, biztosabb beosztásokkal, vagy az önkiszolgáló kassza, amely 0-24-ben aktív, nem kell neki bért fizetni, nem vonul nyugdíjba, nem fáj a háta, nem betegedik le, nem megy nyaralni, és adózni sem kell utána. Értelemszerűen, ameddig a gazdasági és piaci körülmények az utóbbi megoldásnál kedvezőbbek, addig azt fogják választani.
Egyébként ha már itt tartunk: Magyarországon már több mint 30 éve szinte teljesen piacosítva lett a munkaerő, és nem akarom elhinni, hogy vannak még olyan emberek, akik még mindig bedőlnek ennek a süket dumának, hogy "munkaerőhiány van". Nem. Egy piaci rendszerben olyan nem létezik, hogy munkaerőhiány, csupán az létezik, hogy a piaci szereplők (a munkavállalók és a munkáltatók) nem tudnak megegyezni abban, hogy mi számít korrekt ellenszolgáltatásnak: ha egy cég nem képes elegendő munkaerőre szert tenni, az nem azt jelenti, hogy nincs elég munkaerő (főleg annak tekintetében, hogy az EU-s szabad mozgás miatt gyakorlatilag a teljes EU jelenti a munkaerőpiac bázisát), hanem azt, hogy a munkáltató nem képes korrekt ellenszolgálatást nyújtani a potenciális munkavállalóknak, akik emiatt inkább más, számukra kedvezőbb munkaadóknak fognak dolgozni, vagy elmennek vállalkozónak.
"a nyugdíjas, aki 20 éve letett arról, hogy bármi újat megtanuljon életében és azok, akik a fekete jövedelmük miatt fixen készpénzeznek"
Egyik kategóriába sem tartozom, mégis sorbaállok - és nem, egyáltalán nem csupa nyugdíjassal állok ott, és nem, nem mindenki készpénzzel fizet, nem is mindenki bankkártyával, hanem van, aki telefonnal, tehát a legmodernebb módszerrel, mégis inkább sorba áll. Én pl. azért, mert addig is pihenhetek - és egyébként is úgy vagyok vele, hogy annyi pénzért, amennyit ott hagyok, igenis szolgáljanak ki, ne engem dolgoztassanak.
"Az iskolák feltalálása előtt is normálisan fejlődtek a gyerekek. :)"
Igen. Egy teljesen más világban.
Ahogyan abban a korban nem is akarták bevezetni a digitális oktatást, hogy még inkább fokozzák azt, hogy gyerek otthon üljön egyedül a szobájában és ne találkozzon emberekkel és ne kelljen egy közösséghez igazodnia.
" Én pl. azért, mert addig is pihenhetek "
Tehát a boltban ácsorogva pihensz ahelyett, hogy inkább gyorsan távoznál mennél haza és otthon több időd lenne normálisan pihenni. Nagyon "okos".
" amennyit ott hagyok, igenis szolgáljanak ki, ne engem dolgoztassanak."
Az önkiszolgáló kasszánál kipakolod a vásárolt cuccokat majd elpakolod és a végén benyomsz pár gombot,hogy fizetni akarsz.
A nem önkiszolgálónál kipakolod a vásárolt cuccokat majd elpakolod és a végén fizetsz.
Megspóroltál pár gombnyomásnyi energiát. Igazi győztes.
"Tehát a boltban ácsorogva pihensz ahelyett, hogy inkább gyorsan távoznál mennél haza és otthon több időd lenne normálisan pihenni. Nagyon "okos"."
Mindenki másképp csinálja. :) Ha egész nap rohangáltam, nem akarok még hazafelé is rohanni.
"Az önkiszolgáló kasszánál kipakolod a vásárolt cuccokat majd elpakolod és a végén benyomsz pár gombot,hogy fizetni akarsz."
Mindig máshol vásárolok és mindig mindegyik boltban egy kicsit máshogyan kell: van, ahol fontos, hogy hova teszem a kosarat, van, ahol fontos, hogy milyen sorrendben csinálok bizonyos dolgokat, nem mindegy, hogy mikor és milyen gombokat nyomok be, máshogyan lehet kijutni az önkiszolgáló részből, stb. Tudom, mert adtam neki esélyt többször is már hosszú évekkel ezelőtt, de csak megutáltatták velem a sparban, úgyhogy azóta az önkiszolgáló pénztárakat is elkerülöm - a spart meg még messzebbről!
"A nem önkiszolgálónál kipakolod a vásárolt cuccokat majd elpakolod és a végén fizetsz.
Pontosan. Minden boltban ugyanúgy.
Nekem ez jön be, tehát így csinálom. Mint az igazi győztesek.
Te talán úgy csinálod, ahogy mások szerint jobb?
"Mindenki másképp csinálja. :) Ha egész nap rohangáltam, nem akarok még hazafelé is rohanni."
Nem hazafelé rohanásról van szó. Arról van szó, hogy például eltöltesz 10 percet a boltban sorban állással vagy helyette beállsz egy másik helyre ahol gyorsabban végzel, utána haza mész ugyan olyan módon és utána otthon van plusz 10 perced.
Nem kell rohanni csak a fizetésnél az úgymond "rövidebb" utat választani.
"Mindig máshol vásárolok és mindig mindegyik boltban egy kicsit máshogyan kell: van, ahol fontos, hogy hova teszem a kosarat, van, ..."
Igen. Szerintem is ki kéne írni, hogy legalább egy Msc-s végzettség szükséges. De nekik is csak felügyelettel.
"eltöltesz 10 percet a boltban sorban állással vagy ... otthon van plusz 10 perced. Nem kell rohanni csak a fizetésnél az úgymond "rövidebb" utat választani."
Nem, egyáltalán nem kell a rövidebb utat választani. :) Én megengedhetem magamnak azt a luxust, hogy a hosszabbat válasszam, ha épp úgy tartja kedvem, hogy mindig ott legyek, ahol épp lenni szeretnék: amikor a boltban vagyok, azért vagyok ott, mert ott jó nekem. :) Ha nem lenne ott jó, eleve oda se mennék se arra a tíz perc sorbaállásra, se semmiért, hanem vásárolnék online, vagy megkérnék rá valakit, hogy vásároljon be nekem, vagy akármi.
"De nekik is csak felügyelettel."
Te is csak felügyelettel csinálhatod, tudjál róla. :)
"Én megengedhetem magamnak azt a luxust, hogy a hosszabbat válasszam, ha épp úgy tartja kedvem, hogy mindig ott legyek, ahol épp lenni szeretnék: "
Hát ha neked az, hogy sorban állsz a boltban luxusnak számít akkor csak sajnálni tudlak.
Bár már az is elég sajnálatra méltó, hogy nincs jobb dolgod mint boltban sorban állni.
"hanem vásárolnék online, "
Húúú. Várj. Ilyen bonyolult dolgokat akarsz csinálni mint az online vásárlás? Miután az önkiszolgáló kaszák "változatosságával" meggyűlt a bajod?
Na de elégé eltértünk a tárgytól.
"ha neked az, hogy sorban állsz a boltban luxusnak számít akkor csak sajnálni tudlak. Bár már az is elég sajnálatra méltó, hogy nincs jobb dolgod mint boltban sorban állni."
Szerintem sokkal sajnálatra méltóbb az, ha valaki még tíz perc sorban állás erejéig sem engedheti el magát, hanem folyton azon kell pörögnie, hogy hogyan ossza be az idejét még jobban...
"Ilyen bonyolult dolgokat akarsz csinálni mint az online vásárlás? Miután az önkiszolgáló kaszák "változatosságával" meggyűlt a bajod?"
Vigyázz, még megvágod magad: nem kasza, hanem kassza. ;-)
Tele vagy előítéletekkel. Eleve abból indulsz ki, hogy aki sorba áll, az vagy képtelen bármire, vagy maffiózó. Hát nem, látod: van, akinek semmi gondot sem okozna az önkiszolgáló pénztár használata, mégis beáll inkább a sorba a hagyományos pénztárnál - nem azért, mert síkhülye, hanem azért, mert utálja használni. Ráadásul nem is rohan sehova. Akkor meg miért ne? A lidlben ez is opció. Ahol meg nem, pl. az itteni egyik cba-ban, oda egyszerűen be se megyek. (Nem mintha a másik cba-ba olyan sűrűn járnék, mert az is gáz, ahogy van...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!