Most elsősorban olyan városokra gondoltam, ahol túlnyomó többségben magyarok élnek, mint Székelyföld városai, a Vajdaság északi része vagy Dél-Szlovákia, de az is érdekelne, hogy a kissebségben előknek milyen Dél-Erdélyben vagy nagyobb Erdélyi városokban. Milyen ezeken a helyeken az élet, mennyire látszik, hogy nem az anyaországban jár az ember, milyen gyakori a magyar szó, stb. ?
Pl Székelyföldön olyan, hogy az oda költöző románoknak kell magyarul megtanulniuk, ha integrálódni akarnak.
2023. márc. 8. 23:09
2/15 anonim válasza:
Hát ja Székelyföldön magyar nyelvűek az újságok, a rádió, a tv adások, a mozi,a színház, a hivatalok nyelve magyar, magyar a papjuk, az iskolákban mindent magyarul tanítanak (románt, mint idegen nyelvet tanítanak, de az kb olyan, mint anno Magyarországon az oroszoktatás, úgy rugdossák át rajta a diákokatt)
2023. márc. 8. 23:14
3/15 anonim válasza:
Nem is hinnéd, hogy milyen kevés magyar él a magyarnak tartott nagyobb városokban.
Szlovákiában egyedül talán Komárom az ahol fele-fele a népességarány.
Erdélyben Székelyföldön kívül Marosvásárhelyen és Szatmárnémetiben vannak majdnem pariban a románokkal.
Szerbiában meg Szabadka, Zenta, pár kisebb település és nagyjából kész is.
2023. márc. 8. 23:42
4/15 A kérdező kommentje:
3. Tisztában vagyok vele, bár nem tudom pontosan, hogy milyen magyarnak tartott városokra gondolsz, de ha Kolozsvár, Nagyvárad és a többiekre, akkor igen tudom. Bár a kevés magyar nem feltétlenül pontos, inkább a románokhoz képest vannak kevesen, de az 50 ezer ember csak Kolozsvár 300 ezres lakosságához képest törpül el.
2023. márc. 9. 00:14
5/15 anonim válasza:
3)Pl Dunaszerdehelyen 70% a magyar lakosság arénya.
2023. márc. 9. 00:16
6/15 anonim válasza:
Londonban egész tűrhető.
2023. márc. 9. 00:44
7/15 anonim válasza:
"Nem is hinnéd, hogy milyen kevés magyar él a magyarnak tartott nagyobb városokban.
Szlovákiában egyedül talán Komárom az ahol fele-fele a népességarány"
Az mondjuk ne zavarjon, hogy Szlovákiában nem is nagyon beszélnek a magyaron kívül más nyelvet. Van aki nem is tud szlovákul.
2023. márc. 9. 00:47
8/15 anonim válasza:
Romániában vannak rokonaim, ott kb. ugyanaz a szint, mint nálunk.
2023. márc. 9. 03:00
9/15 anonim válasza:
Én mondjuk nagyobb városokat írtam.
Dunaszerdahely lakosságszám alapján a 27. Szlovákiában. Nálunk nem férne bele az ötvenbe.
2023. márc. 9. 08:02
10/15 anonim válasza:
"...Szlovákiában nem is nagyon beszélnek a magyaron kívül más nyelvet. Van aki nem is tud szlovákul."
Aha!
Öt és félmilliós országban él félmillió magyar, de az összes szlovák magyarul beszél.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!