Mi ez az erős ember mítosz?
Ma beszéltem egy Holland ismerősömmel, tegnap egy svajci ismerőssel...és azt se tudták mi a miniszterelnökük neve.
Kérdeztem ez meg hogy lehet?
Erre mondták, hogy nem a személye a lényeg, mivel csak egy közszolga.
Annyi a dolga hogy teljesítse a nép akaratát meg vezesse a folyamatban lévő ügyeket.
Én meg belehondoltam a Magyar helyzetbe 😂
Hogy itt minden hír, sőt kb minden erről az országot leuraló népakaratot leköpő agresszív pártról és a hírhedt tagjairól szól.
Akik mostmár nemzetbiztonsági kockazatok a Magyarságnak és egyertelmű nyílt akadályai a demokráciának, a nato szövetség fejlődésének, vagy az eu pénzek megkapásának.
Ez egy tragédia.
Hogyan hagyhatja ezt a társadalom?
Az "illiberális államok" (orbán viktor megnevezése), tudományos nevükön hibrid rezsimek, választásos autokráciák vagy - eufemisztikus becézésük szerint - "vezérdemokráciák" olyan rendszerek, amelyekben mindig létezik egy darab erős vezér, akárcsak a diktatúrákban.
Valójában ennek semmi köze a földrajzi elhelyezkedéshez, Nyugatabbra is volt elég diktatúra és autokrácia (a hitleri Németországtól a mussolini-féle Olaszországon át a Franco-féle spanyolországig Spanyolországig), Közép- és Dél-Amerikában máig van elég ilyen ország.
Tény, hogy mára Európában ez a posztkommunista országokra jellemző, közülük is leginkább a posztszovjet országokra, amiben nyilvánvalóan tettenérhető a közös kommunista múlt összekötő eleme: Oroszország, Fehéroroszország, Magyarország, Kazahsztán, Azerbajdzsán, Örményország, Türkmenisztán mind-mind ilyen állam.
Ezekhez adódik még hozzá - de sok tekintetben más eset! - Törökország, ahol azért hasonló, de eszközeiben mégis más rezsim működik (a posztkommunista hibrid rezsimek a tízezres-százezres nagyságrendű tömeges bebörtönzéseket azért pl. kerülik, míg Erdogannal ez egy alap eszköz).
Én - szerencsére kívülről szemlélve - azt gondolom ezekről a társadalmakról, hogy nem rosszabbak, butábbak, elvakultabbak, hülyébbek mint a többi, és a 6-ossal ellentétben nem varnám az adott nemzetek nyakába a felelősséget.
A magyarok is tudtak pl. két nagyívű forradalmat csinálni a magyar szabadságért, pont az ilyen "vezérek" ellen, 1848-ban is, 1956-ban is, és minden ellenkező állítással ellentétben tudták jól működtetni a demokráciát is egy ideig, nem is olyan rég még éllovasai voltak a régiónak, amelynek mára sereghajtói lettek.
Valójában az illiberális rezsimek kiépítését nem a nép hajtja végre. A nép egyszerűen ÓVATLAN, és nem ismeri eléggé a demokráciát, sem a joggállamot.
Az illiberális rezsim mindig úgy épül ki, hogy egy EGYSZERI népfelhatalmazással visszaélve, maga a "vezért" téríti el a demokráciát és alakítja át a rendszert, tevőlegesen - a nép ezt a fázist kvázi "átalussza", amikor pedig eszmél, már késő, a kör bezárult.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!