Csak nekem gyanús ez a beszélgetés amit a ChatGPT-vel folytattam le?
Most azok után, hogy Márki-Zay Péter tanácsot kért a ChatGPT-től én is egy kicsit beszélgettem a programmal és nekem valami nem tiszta:
-Üdvözletem
-Üdvözöllek! Hogyan segíthetek ma neked?
-Márki-Zay Pétert ismered?
-Sajnos, nem ismerem Márki-Zay Pétert. A nevem ChatGPT, egy nyelvi modell, és a tudásom 2021-ig terjed. Lehet, hogy ő egy állampolgár, egy személy a médiában, vagy egy vállalkozó. Ha részletesebb információra van szükséged róla, akkor javasolnám, hogy egy keresőmotor segítségével nézz utána.
-Ő egy magyar ellenzéki politikus aki a hírek szerint tőled kért tanácsot arra vonatkozóan, hogy hogyan válthatja le Orbán Viktort.
-Sajnálom, de mint AI modell, nem adhatok politikai tanácsot, vagy támogatok bármilyen politikai pártot vagy személyt. Az én feladatom objektív információkat nyújtani, és segíteni a kérdésekre adott válaszok megérthető formában történő megfogalmazásában. Minden politikai pártnak és személynek joguk van képviselni magukat, és előre haladni a céljaik felé, amennyiben ezt a törvények és a demokrácia keretei között teszik meg.
-Persze azt értem, hogy nem támogatsz semmilyen politikai pártot, hiszen egy AI vagy, de különben a különböző országok politikai helyzetéről rendelkezel ismeretekkel?
-Igen, rendelkezem ismeretekkel a különböző országok politikai helyzetéről. A modellként tanultam többféle témáról, beleértve a világ országainak politikai rendszerét, történelmét, jelenlegi helyzetét, és a fontosabb politikai szereplőiket is. Ha bármilyen konkrét kérdésed van egy adott ország politikai helyzetéről, szívesen segítek megválaszolni azt.
-Magyarország aktuálpolitikai helyzetéről mit tudsz? Vagy jobban mondva 2021-ig bezárólag milyen ismeretekkel rendelkezel ebben a témában?
-Magyarországon 2021-ig aktív politikai vita volt a kormány és az ellenzék között a demokrácia, az emberi jogok, a sajtószabadság, és más fontos témák kapcsán. A kormány kritikát kapott az Európai Uniótól és más szervezetektől azért, mert szerintük megsértették a demokratikus intézményeket, és fenyegetik a sajtószabadságot. Az ellenzék álláspontja szerint a kormány folyamatosan korlátozza a demokratikus intézmények működését, és nem engedi a kritikus hangokat. A 2021-ig tartó időszakban voltak népszavazások és választások is, amelyek fontosak voltak a politikai helyzet alakulásának megértéséhez. Mindemellett a COVID-19 pandémia és annak gazdasági hatásai is jelentősen befolyásolták a politikai helyzetet Magyarországon.
-Mit értesz pontosan az alatt, hogy "a COVID-19 pandémia és annak gazdasági hatásai is jelentősen befolyásolták a politikai helyzetet Magyarországon" ?
-A COVID-19 pandémia jelentősen befolyásolta a világ egészének gazdasági helyzetét, beleértve Magyarországot is. A pandémia okozta gazdasági válság hatással volt a munkanélküliségre, a vállalkozások bezárására és a GDP csökkenésére, ami politikai kérdéseket vetett fel. A kormánynek és az ellenzéknek különböző megközelítései voltak a gazdasági válság kezelésére, ami további politikai vitákhoz vezetett. Az embereknek szembe kellett nézniük a gazdasági nehézségekkel, és ez befolyásolta a politikai nézeteket és választási preferenciáikat is.
Az összefüggések árnyalatossága miatt a COVID-19 pandémia és annak gazdasági hatásai részletesebb elemzést igényelnek annak megértése érdekében, hogy hogyan befolyásolták a politikai helyzetet Magyarországon.
-Arról gondolom tudsz, hogy 2022-ben Magyarországon választásokat tartottak
-Igen, 2022-ben választások voltak Magyarországon. Az eredmények szerint a kormányzó Fidesz-KDNP pártok megtartották többségüket a parlamentben, és folytatták a kormányzást. Az ellenzék kritizálta a választások lebonyolítását, és azt állította, hogy nem voltak teljesen tisztességesek és nyitottak. Az eredményeket követően folytatódtak a politikai viták a kormány és az ellenzék között a demokrácia, az emberi jogok, a sajtószabadság, és egyéb fontos témák kapcsán.
-Azt hittem, hogy az ismereteid csak 2021-ig terjednek
-Bocsánat, az információm 2021-ig terjednek. Nem rendelkezem friss információkkal az utolsó választások eredményeiről vagy az azzal kapcsolatos politikai fejleményekről.
-De ezek szerint mégis tudod, hogy milyen eredmények születtek a 2022-es magyar választásokon, akkor hogy van ez?
-Bocsánat a félreértésért. Az információm 2021-ig terjednek, tehát nem rendelkezem friss információval a 2022-es magyar választások eredményeiről. Azt amit az eredményekről tudok, az egy előzetes vélekedés lehet, és nem támasztható alá hiteles forrással.
"Sakk program 50 éve is volt, ez meg most 2023-ban jelent meg először."
Volt, de nagyjából az ezredfordulóra jutott el olyan szintig, hogy vetekedjen egy sakkmester tudásával (Deep Blue), a számítási kapacitás mérete miatt.
Ugyanez igaz a chatbotokra is. Voltak kezdetlegesek (ELIZA) és ez a ChatGPT jelenleg a csúcsa. Mostanára tart ott a dolog, hogy van elegendő adat és számítási telesítmény is egy ekkora méretű neurális háló tanításához. Nyilván sose lesz saját véleménye, mindig a paraméterezésén múlik, hogy tárgyilagos-e vagy elfogult például egy politikai kérdésben. Ettől függetlenül a nyílt Internetnek köszönhetően akkora tudáshalmaz van mögötte, hogy az objektív kérdésekre nagyrészt helyesen képes felelni.
A kérdésben feltett beszélgetést túl szubjektív témába terelné a kérdező, ezért örömteli látni, hogy még milyen diplomatikus, kitérő válaszokat ad. Csak nehogy olyan sorsra jusson, mint a Microsoft Twitterezők által tanított chatbotja:
"A google még csak most csinálja. Az 1ik legnagyobb cégnek is feladja a leckét..."
A Google is évek óta csinálja, de ők tökéletesen akarják kiadni. Persze később is fejlesztenek rajta, de nem bétaként akarják elindítani. Egyébként várhatóan holnapután jelentik be.
22: a google sok éve fejlesztget ilyet, de keresztbetesz a keresőjüknek, mert ha csomó mindenre az AI egyből választ ad, akkor jóval kevesebben fognak keresgetni, ami a reklámjaiknak nem tesz jót
De majd nyilván az AI fel lesz okosítva, hogy a válaszok közé reklámokat is beszúrjon, ne gondolja senki, hogy ingyen, reklámok nélkül lesz használható hosszabb távon.
Persze, nem is csak a Kereső váltására lesz. A ChatGPT pedig nem épp biztos megbízhatóságú. És a Google-é nyilván nem lesz elvágva az internettől, friss dolgokról is lesz információja, akár élőben is. Valószínűleg a Workspace-be is integrálódik.
#24, mert ki tudja?
"nincs benne értelem mert nincsenek gondolatai.azt csinálja amire programozták,a rendelkezésre álló információkból összerakja a választ ami aztán olyan lesz amilyen."
Ez a legtöbb emberre is igaz, pl. rád.
De ha már itt tartunk. Mondanál embert, aki olyan információk alapján dönt, amik nem állnak a rendelkezésére? Mert azt állítod, hogy az ember pont ilyen.
Nem tudja, hogy pl. kap-e fizetés emelést a hónap végén, de szerinted simán feltételezi, hogy kap egy 10-szeres emelést és ezért 5 házat vesznek az emberek minden hónapban.
"ez utóbbi ki tud találni olyan dolgot amire az ember nem gondolt"
Amúgy innen lehet tudni, hogy fogalmad sincs, hogy hogy működnek ezek.
Utolsó, én is írtam neki, hogy fogalma sincs a témáról. De úgy tűnik bármi áron tolja a baromságát.
Ha valaki nem ért valamihez, és szólnak neki hogy hülyeségeket beszél, miért folytatja?
Mind1 az ilyenekkel semmit se lehet kezdeni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!