Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Magyarországon kívűl van-e...

Magyarországon kívűl van-e olyan ország, amely kiszolgáltatta, deportálta állampolgárait a rendőrség és a civilek ÖNKÉNTES segítségével egy IDEGEN országnak?

Figyelt kérdés

A zsidókról van szó a háború idejéből. Alapos kutatómunka angol nyelven sem segített abban, hogy találjak egy másik államalakulatot, ahol ilyen dolog valaha bekövetkezett.

Az idegen ország a Harmadik Birodalom volt a mi esetünkben.

Az olaszoknál Hitler csinált bábállamot északon Olasz Szociális köztársaság néven, ott németek vittek olasz zsidókat (6000 embert) lágerekbe, ráadásul a lakosság nagy ellenállást tanusított.

2023. febr. 1. 16:37
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:

20. Akkor volna igazad, ha a zsidó nem egy nép volna hanem csak egy vallás.

Azt a kultúrát, hozzáállást az élethez, képességeket, az identitást egy vallásváltással nem veszti el az ember. Erre épül a halachikus hagyomány.

Abban az ismeretterjesztő filmben a megfogalmazott dilemma az volt, hogy Horthy mellől fel kellett volna szólalnia és aktívan tennie a terjedő antiszemitizmus ellenében, ami hamar eltávolítását jelentette volna, vagy ahogy csinálta a háttérből befolyását használva késleltette hátráltatta azt. (Elmondták, de nem emlékszem pontosan hogyan, elnézést.)

Horthyt én aztán főleg nem próbálom mentegetni. Számomra egy utolsó alak volt, még világháború nélkül is a magyar töriben. Dzsentrista avítt rendiségi restraurációs logikával és dinasztikus kísérleteivel. A világháborúban véghezvitt szerencsétlenkedése és belesodródása a Vh-ba még utálatosabb figurává teszi a szememben. Sok tekintetben ezen az átkozott örökségen alapul a Fidesz évtizedes ámokfutása.

2023. aug. 26. 09:41
 22/24 anonim ***** válasza:
100%

Én értem, hogy mit akarsz mondani, és olyan tekintetben igazad is van, hogy halachikusan, zsidó vallásjogilag valóban zsidó maradt, mert a zsidóság elhagyását nem ismeri a zsidóság.És igen, egy kikeresztelkedéssel nem veszíti el a létét, hogy elvileg ő zsidó volna - viszont ő maga szimbólikusan, önkéntesen és tudatosan kikeresztelkedett, elhagyta, leszámolt a zsidóságával.Chorin akkor tényleg annyira tartotta volna a zsidóságot, főleg úgy, hogy a dédapja egy nagyon nagy hatású, befolyású, neves újító rabbi volt?Ilyen nagy és neves hagyománnyal is maga mögött hagyva a zsidóságot, akkor neki fontos volt a zsidóság(a), vagy nem?Valószínűleg erősen nem volt neki fontos, sem a zsidóság etnokultúrális alapjai, elvei, hagyományai.

Chorin ha szakított a zsidóságával, ekkora nagy tekintélyű felmenőjével a háta mögött, akkor biztos, hogy nem zsidóként, vagy a zsidóság(a) miatt, vagy Horthy zsidósággal kapcsolatos tettei miatt segítette Horthyt Portugáliában.Ezen nem vagyok hajlandó változtatni, de én megértem, hogy máshogy gondolod, nem tudok vele mit csinálni, csak elfogadni, hogy máshogy gondolod.

Én nem vagyok fekete-fehéren látó ember, ettől függetlenül Horthy-kritikus vagyok, de látom az előzményeket.Tény ami tény amit leírtam, hogy Horthyban nem volt olyan mértékű antiszemitizmus mint a németekben, sem a még hozzá hű politika elitben.Ha valóban annyira útálta volna a zsidókat, és nem elégedett volna meg "csak" a törvényes elnyomással - a félreértések elkerülése végett ezt ugyanúgy elítélem - akkor a háború elején már valahogy kiszolgáltatta volna a honi zsidóságot a német érdekeknek, bár ez a munkaszolgálatosokkal úgy ahogy meg is történt, de ez még nem volt lengyel, vagy holland szintű megsemmisítési kísérlet.

Horthy a deportálások alatt bukott el, és dugta homokba a fejét - mindezt úgy, hogy a helyén maradását választja, és állítólagos keresztény emberként, katonaviselt emberként, legmagasbb jogi forrásként az országnak szó nélkül és tétlenül nézte, ahogy deportálják a vidéki és erdélyi zsidóságot - kivéve amíg le nem esett neki, hogy felelőssége van-lesz, így saját magát is mentenie kell, csak ezért tett lépések a fővárosi zsidóság megmentése érdekében, amivel saját magát mentette.Amíg nem kellett a bőrét mentenie, addig nem volt probléma a magyar civil emberélet, hiába tudta, hogy halál vár rájuk.

De nem muszáj a zsidókig elmenni.Volt egy kérdés nemrég, hogy ha választani kéne, hova akarnátok születni?Kádár-rendszerbe, vagy Horthy-rendszerbe?És a többség a Kádár-rendszert választotta.A Horthy-korszakban ha nem voltál minimum városi középosztálybeli, akkor elég rossz helyzeted volt az amúgy is urizáló világban.

Hitler és a Barbarossa-terv nem igényelték a magyar hadbalépést - ők maguk is elavultnak hitték (mert az is volt) a magyar fegyveres erőket, de Horthy önként ment bele a SZU. megtámadásába (főleg úgy, hogy a Szovjetunió leszögezte, hogy hidegen hagyják a bécsi döntések őket).

Ha valaki nem szívleli a zsidókat, azzal nincs semmi probléma.Nem kötelező szeretni mindenkit.Ezt azért írom, mert nem muszáj a zsidókig elmenni Horthy-ügyekben; családok ezrei lettek megcsonkítva azzal, hogy rengetegen nem láthatták újra apjukat, fivéreiket, bátyjáikat, nagybátyjáikat, fiaiakat, rosszabb esetben nem is ismerték egymást.

2023. aug. 26. 10:01
 23/24 anonim ***** válasza:
100%

Egy zsidó nem a zsidóság.

A hábórú alatt a weiss manfréd művek giga gyár (részben chorin cége) igen szépen profitált a háborús megrendelésekből amihez kellett Horthy jóváhagyása. Modjuk más gyár nem is igen volt ami elláthatta volna a magyar hadsereget.

2023. aug. 27. 22:14
 24/24 anonim ***** válasza:
100%
De volt, pl. a Rába, ami többek között a Botond teherautót is tervezte és gyártotta.Amit a szintén zsidó Winkler Dezső tervezett és gyártatott...
2023. aug. 30. 17:07
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!