Most jelenleg miről szól a tanárok balhézása?
Sok a dolgozat, állítólag egész hétvégén azt kell javítani.
Szal 15 órás hetet akarnak.
Kérdező
A tanárok béremelést akartak és ez lenne a lényeg.
Csak a tiltakozásra, sztrájkra egyből rátelepedtek azok akik politikai balhét akartak belőle kreálni és most már nagyon sokan akik az első akciókban benne voltak mert a béremelést fontosnak tartanák, azok már nem evsznek részt benne.
Pont amiatt mert olyan követelésekkel állnak elő a hangadók amiket pont nem akar a tanárok többsége hogy megvalósuljon.
A tanárok nagyobb része is pont azokat a változásokat akarta amik 2010 után megtörténtek az oktatáspolitikában és most a hangos kisebbség próbál az élére állni a követeléseknek azzal a liberális oktatáspolitikai követeléscsomaggal, ami pedig a háta közepére sem kell a normális pedagógusoknak.
Tényleg fontos lenne pár kérdést tisztázni és túl sok a kötelező óraszám stb., de ez a sztrájk nem erről szólt eredetileg, hanem kizárólag a bérekről. Az nem elég ha megígérik a béremelést, hogy majd valamikor megtörténik, az majd akkor lesz elég ha erről konkrét megállapodás is születik a pedagógus karral, az oktatási kerekasztal résztvevőivel és az első lépés meg is történik.
A balhézókat ez nem érdekli, ők eddig is balhéztak és akkor is folytatnák ha bármekkora béremelés lenne, mert nekik a balhé a lényeg, kormányt akarnak buktatni és nem a pedagógusok meg az oktatás helyzetén javítani.
"A fizetésemelést már megígérték nekik? "
Megígérem neked, hogy mire 12 éves leszel, addigra lesz eszed. Rendben leszünk?
Fogalmad sincs a témáról.
Eleve nem csak a fizetésemelésről szólt, még csak nem is volt a leghangsúlyosabb - csak a kormány folyton erre hegyezi ki a témát, mert ezzel a legkönnyebb ellenük hangolni a közvéleményt.
Nem ígértek fizetésemelést, csupán az ágazati pótlék emelését. Amit bármikor elvehetnek egy nap alatt, már ha egyáltalán odaadják. Mert ugye a fidesz és az ő ígéreteik... És az is 12 %, 20%-os inflációnál.
De a bérkövetelés lényege az, hogy ugyanúgy, ahogy pld. a képviselők bérét a minimálbérhez kötik, vagyis ha emelkedik a minimálbér automatikusan emelkedik a bér, a pedagógus bérek alapja is az legyen. Ahogy az szerepelt is a 2012(?)-es pedagógus életpályáról szóló megállapodásban. Aztán ehelyett megadtak egy pedagógusi alapbért, amit azóta nem emeltek egy fillérrel sem.
De ugyanolyan hangsúlyos elemek még: sztrájkjog, munkakörülmények rendezése, tanítás szabadsága/ értelmes NAT és szabadon választható tankönyvek.
#3: Köszönöm, ez világos válasz.
#5: Tehát igazolod, hogy egy hangos kisebbség liberális oktatáspolitikát akar kierőszakolni, amiből senki más nem kér.
Kedves kérdező, a pedagógusok minden egyes oktatási reformnál elmondják, mi a problémájuk. Mivel az észrevételeiket teljesen figyelmen kívül hagyják, szinte minden évben van egy nagyobb tüntetés is.
Én első körben azt javaslom, hogy próbálj meg más híroldalról tájékozódni, mert a jelenlegi kedvenced láthatóan nem számol be teljeskörűen a követeléseikről :)
#5 "De ugyanolyan hangsúlyos elemek még: sztrájkjog, munkakörülmények rendezése, tanítás szabadsága/ értelmes NAT és szabadon választható tankönyvek."
Ebből is látszik hogy te is a kisebbség véleményét nyomod, amit pont leszavazott a tanárok többsége korábban.
A sztrájkjog meg van, szemben a németekkel ahol állami iskola tanára nem is sztrájkolhat. Az iskola nem egy magán cég, ott gyerekek vannak és az iskola dolga a diákok felügyelete, nevelése is nem csak a tanításuk. EZÉRT nem lehet egy pedagógusnak ugyanúgy sztrájkolnia, mint egy üzemi alkalmazottnak vagy egy mozdonyvezetőnek.
A munkakörülményeken mit akarsz rendezni? Azon mit lehet sztrájkkal elérni?
A tanítás szabadsága meg van. Amikor megkezdem az órámat senki nem ül ott ellenőrizni hogy mikor mit és hogyan tanítok a diákjaimnak. Van egy elvárt ismeret anyag amit a diákjaimnak meg kell ismernie és a lehetőség szerint el kell sajátítania, de hogy ezen felül mit tanítok nekik és miből az az én dolgom.
A NAT értelmes, azt sem tudod mi van benne és mi változott az előző óta.
A tankönyvek szabadon választhatóak, csak akkor ki kell fizetni az árát a szülőnek - ahogy korábban minden tankönyvét ki kellett fizetni. Az én gyerekemnek is van olyan tankönyve ami nincs a hivatalos tankönyv listán és nem az állami keretből kapta meg ingyenesen, ahogy a kollégáim között is vannak az iskolánkban akik a szülőkkel megbeszélve másféle tankönyvet vettek meg és azt használják. Szerintem nem jobb az a könyv annál amit lehetne rendelni, de ez az én véleményem és nem én tanítom, tehát lényegtelen.
Megint olyan dolgokat ismételgetsz te is amik butaságok.
"#5: Tehát igazolod, hogy egy hangos kisebbség liberális oktatáspolitikát akar kierőszakolni, amiből senki más nem kér."
Én ezt írtam volna?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!