A hazai jobb oldal miért bálványoz mindent, ami székely?
Nem azért kérdezem, mert bármi bajom lenne a székelyekkel, igazából nem sok közöm van hozzájuk. Egyszerűen csak nem tudom pontosan, hogyan alakult ez ki.
A magyarországi jobboldal (elsősorban a Fidesz és holdudvara, illetve a szavazóik) körében elképesztő székely-kultusz van, nagyon régóta megy ezerrel a dörgölőzés, imádják Székelyföldet, a székely embereket, a székely kultúrát, mindent, ami székely.
Aki benne van ezekben a körökben, vagy közel áll hozzájuk, az le tudná vezetni, hogy alakult ez ki, miért lett ez így?
Ez minden népnél így van, ami vesztett területeket. A finneknél pl. Karélia átkerült a Szovjetunióhoz, majd most Oroszországhoz. A finn nacionalisták azt vallják, hogy a mai napig Karéliában élnek az "igazi finnek."
Vagy ugyanígy a németeknél, amikor elvesztették Poroszországot és Königsberget, egészen az 1990-es évekbeli újraegyesítésig az NSZK kormánya ezeket a területeket idealizálta, hogy az volt az "igazi német haza".
A megfigyelésem írom le, teljesen értéksemleges módon.
Ha én egy magyar konzervatív-jobboldali ember vagyok, akkor a történelmem, a kulturális gyökereim tisztelete nagyon fontosak a számomra. A határon túli közösségekben a hagyomány fennmaradása nem volt magától értetődő dolog, ezért sokkal nagyobb értéket tulajdonítanak neki.
Egy hagyománytisztelő, konzervatív magyar ember akkor mit is talál a Székelyföldön? Egyfelől az általa nagyon szeretett hagyományokat ott nem csak megidézik, de élik is, másrészt olyan embereket, akiknek ezek a hagyományok még fontosabbak, mint neki. Függetlenül attól, hogy az ember ezt magáénak érzi-e, vagy sem, objektíve teljesen érthető az idealizált romantika.
Olyan az egész, mintha a vízisportok szerelmese ellátogatna a tengerpartra, ahol minden arról szól, amit ő szeret.
5, de ez valójában egy romantizált illúzió.
Én jártam kint Erdélyben, ott is ugyanúgy élnek az emberek mint itt. Ott éltek a harmadik emelet négyben, este a haverokkal lement a srác a helyi szórakozóhelyre ahol bömbölt az Avici, söröztek, biliárdoztak, próbáltak csajozni stb...
Igen, sok helyen még földművelésből és álattenyésztésből élnek.. a szegényebb régiókban.
Márc 15 és Okt 23 ott is ünnepély, annyi különbséggel, hogy ott cselezni kell a román zászlókkal.
Az emberke többsége ott sem tartja jobban a magyar hagyományokat, mint itt.
Az meg, hogy ragaszkodnak a nyelvükhöz... hát... amit én tapasztaltam, ott elég logikus, tekintve, hogy az volt az egyetlen nyelv amit besézlnek, románul csak makognak, örülnek, ha a boltban meg tudják értetni magukat. Ez nem hagyománytartás, szimplán csak nem beszélnek idegen nyelveket.
A turbó magyar szíriusziak szerint ők is zsidók amúgy.
Nem lehet egy kalap alá venni az egész hazai jobboldalt. Mindegyiknek egyedi lázálmai vannak vagy éppen nincsenek.
#6 Azért már száz év eltelt, rengetegen asszimilálódtak is az utódállamok lakosságába, valamint sokan igenis megtanultak/tanulnak az utódállam nyelvén, amellett, hogy nem hivatalos környezetben az anyaország nyelvét beszéli.Sőt, sokan beszélik az anyaország nyelvét, mellette az utódállam nyelvét, valamint az angolt is.
Én ilyet is ismerek onnan, aki szépen beszél magyarul, az anyanyelvén, románul is beszél, az utódállam nyelvén és angolul is tud.
Egyébként nem olyan egyértelmű az, hogy egy kisebbség több mint 100 éven át is hordozza a saját kultúráját.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!