Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Milyen az erdélyi magyarok...

Milyen az erdélyi magyarok élete, mennyire nyomják el őket?

Figyelt kérdés

2022. febr. 3. 00:48
 1/10 anonim ***** válasza:
60%
Székelyföldön magyarul tanulnak az iskolában, magyarok az újságok, a helyt tv-k, magyar a papjuk, magyarul megy a mozi, a színházak, mindne magyra tv scatornát tudnak fogni.
2022. febr. 3. 01:48
 2/10 anonim ***** válasza:
2022. febr. 3. 02:12
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Azért nem ilyen rózsás a helyzet.

"magyarul tanulnak az iskolában" A sima iskolai oktatás nyelvét a létszám határozza meg. Ahol sok a magyar ott értelemszerűen van magyar tagozat. Bár az is megemlítendő, hogy az érettségin a magyarok is pont azt a román tételt kapják, mint a román anyanyelvűek.

Plusz ha én állatorvos akarnék lenni, magyarul azt nem tudnám tanulni. Vagy hiába jelentkeztem a nyáron direkt egy magyarabb egyetem (Sapientia) magyar szakára, 1. félévben volt egy full román tanárnőnk, aki az anyagot is románul adta le, s a vizsga is románul volt. Mert az egyetem nem talált magyar tanárt.

"magyarok az újságok, a helyi tv-k" Csak minden hír késve jön s hiányosan.

"magyar a papjuk" A románok ortodoxok. Római katolikus vagy református nagyon kevés van köztük. Magyarok közt meg ortodox kb 0. Szóval román katolikis pap/református lepkész vagy magyar ortodox pap nemigazán létezik.

Az ok, hogy van magyarul is mozi, de az új Pókembert eredeti szinkronnal s román felirattal néztem, mert bár magyar szinkronosan is vetítették, de úgy csak sima 2D-ben. A románt meg 2D-ben s 3D-ben is mindenféle extrával.

Ez a "mindnen magyra tv csatornát tudnak fogni" nem tudom hogy jön ide. Ez inkább előfizetés függő. Mi amúgy a németeket is fogjuk, mert apámnak kell a német RTL.

2022. febr. 3. 09:25
 4/10 A kérdező kommentje:
Jó de diszkrimináció? beszólás? megalázás? Mindennapok? Román rendőrök? Szemétkedések? Pl. direkt nem magyarnak adnak támogatásokat.
2022. febr. 3. 11:09
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Azt hogy bármilyen hivatalos ügyet magyarul intézz, el is felejtheted. Max, ha pont egy magyart fogsz ki, de arra kevés az esély.

Egyetem előtt volt egy üres évem, amiből fél évig kaptam munkanélküli segély, mert se nem dolgoztam, se nem tanultam. Egyedül akartam intézni, mert már 19 voltam, csak a hivatalban mindenki román volt. Hangrögzítőre vettem fel, amit magyaráztak nekem, otthon meg visszahallgattam s fordítgattam...

2022. febr. 3. 11:19
 6/10 A kérdező kommentje:
És amúgy tényleg nem tudnak románul a székelyek? Ez szerintem pozitívum, elég ronda nyelv, kultúra. Gondolom, Székelyföldön azért jó a helyzet nyelv szempontból, vagyis jobb. Máshol meg tudnak románul is általában.
2022. febr. 3. 11:30
 7/10 anonim válasza:
97%
Én Máramarosban élek, olyan suliba járok ahol magyar és román osztályok is vannak. De a románok többen vannak, és elégé utálnak minket a legtöbben és vannak akik gunyolnak minket meg verekedések is előfordultak...
2022. febr. 5. 19:13
 8/10 anonim ***** válasza:
55%

Székelyföldön többnyire falun probléma a román nyelv. Főleg az idősebb generáció, akik leéltek az egész életüket egy 50 km körzetben.

Mivel kb minden hivatalos ügyet el tudsz intézni magyarul, sokan nem is veszik a fáradságot hogy tanuljanak. Cserébe soha nem lesz jól fizető munkahelyuk, csak erre későn jönnek rá.

Átlag román köszöni szépen megvan, pár politukus szokta provokálni a népet. Fanatikus nacionalisták meg vannak páran mindkét oldalon.

Itt Csikban sok román beszél magyarul is.

37 év alatt soha nem volt problémám abból hogy magyar vagyok.

2022. febr. 7. 08:21
 9/10 anonim válasza:
95%

Apukam szekely, neha jarunk ki, szoval nem tapasztalom minden nap ami kint megy.

Kiertunk a hataron, magyarul mar szinte nem is szolnak hozzad. Volt olyan nem tudom hanyszor, hogy magyar rendszam miatt dudalgattank rank.

A nyelvet emlitve #8-nak igaza van: hargitaiak vagyunk, kisebb falvakban laknak a rokonaim, es idosebbek. Eletemben egyszer sem hallottam oket romanul beszelni. Aki ott a fiatalabb generacioba tartozik, nem hajlando romanul megszolalni (volt is ebbol ugye)

2022. febr. 20. 09:08
 10/10 anonim ***** válasza:
8# hha akkor nem igen jártál még udvarhelyen
2022. ápr. 15. 14:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!