Mi az oka rendszeres áram kimaradásoknak a Nyirségi falvakban? (Ukránoknak áramot küldd orbán?)
Ha esik az eső, vagy fúj a szél, nem kikapcsolják, hanem zárlat miatt kikapcsolódik.
A kistelepüléseken légvezeték van. Mikor 22 éve kiköltöztünk, nálunk is ez volt. Aztán távtartókat szereltek a vezetékek közzé, és lemetszették a vezetékeket veszélyeztető lombokat. Gyakorlatilag elmaradtak az áramszünetek; csak a bejelentett munkák miattiak voltak.
De, a rezsicsökkentés miatt nem jutott pénz a karbantartásra. Épp vagy egy hónapja, mikor jöttem a boltból, nem tudtam, mi van a járdán; aztán rájöttem: egy távtartó darab. Utána hazáig néztem: kb. 500 méteres úton egyetlen ép távtartó sem volt, itt-ott lifegett egy-egy hiányos. Két helyen pedig fa lombja, szélmentes időben, csaknem elérte a vezetékeket. Nem is csodálom, hogy megint szél és esőfüggő lett a szolgáltatás. Van, hogy csak néhány percre megy el, de van, hogy ki kell jönni, akkor órákig tart. És az Ukrán határral átellenes országrészben lakom.
Érdekes, amit mondasz, nálunk pont 22 éve távtartóztak, ilyennel:
...szoktam nézni, sehol nem látok egy félárbocon levőt. Pedig az elején tartottam tőle, hogy szétesik hamar, mert a magyar technológia meg a napsugárzás, az kettő.
Egyébként igen, drámaian lecsökkent tőle a hibák száma.
Másfelől meg, lehet, hogy a 20 kV-os hálózatot gerjesztik a fák. Ha vannak abban az országrészben fák. Az ELMŰ területen a fa elsőrendű üzemzavari ok, mert egyszerűen nincs az a pénz, hogy pont annyit lehessen gallyazni, mint amennyit nő. Még ha létesítéskor ki is csapták volna a leendő vezeték alatti fákat (de nem tették, pedig az kellett volna), az ostoba polgár az a vezeték alá ülteti a háza előtt a fát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!